Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakat statüsünde alınan araç için ödenen KDV'nin geri alınması işlemleri ve süreç

vergi davalarının temyiz mercii olan danıştay bu konuda engelliler lehine karara hönüz rastlanmadı. kararın temyiz edilmesi illa bozacak anlamına gelmez. bozarsa mahkeme tekrar karar verir: ya danıştaya uyar yada uymayarak kararında ısrar eder. ısrar ederse davalı idare, kararı vergi dava daireleri kurulunda temyiz eder. Vergi Dava Daireleri kurulununun kararı kesin ve bağlayıcıdır. böyle bir sonuçta Gelir İdaresi KDV istisnası ile ilgili düzenleme yapmaz.

selam arkadaşlar

bugün sıfır hyundai i20 araç aldım 35000 idi 24000 tl ye aldım aparat için halis beye gittim evraklarını bi avukata ver KDV sini de alırsın vergi dairesinden dedi avukata 350 tl verirsin dosya açar davayı kazandındada 500 tl veriyosun dedi kesin ve net konuşdu bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varmı teşekkürler,,,

bulent bey bu konuyu şafak payeve bildirmek doğru olmazmı

OturanBoğa;
Evet bülent kardeşim senden de bazı alıntılar yaptım ek savunmamı göndereceğim bugün, bildiğim kadarıyla dosyam edirneden istanbula gideceğinden sadece posta masrafı ödeyeceğim..

Birde bülent kardeşim bu TBMM de görüşülen özürlüler yasası görüşmelerine hiç değinmemiş siniz.
adanada verilen red cevabında konunun görüşülüp yasama tarafından kabul görmediği ön plana çıkmış sanırım, daha önceki bir yazınızda bu konuyu gösteren bir yazınız vardı sanırsam ama savunmanızda göremedim....

Merhabalar ,

Benim konu hakkında bazı sorularım olacak,

1 - Kayın biraderim(%94 Down sendromlu) adına aracı satın aldık, muhtemelen önümüzdeki hafta sonu araç elimize ulaşır. Aracı aldığımız galeri bizden vasi tayini belgesi istemedi. Sadece sağlık raporunun 2 adet aslı gibidirinin yeterli olduğunu söyledi. Böylece işlemlere başlandı.

2- Bizim mahkemeden alınmış vasi tayini belgemiz yok.

3- Kayınbiraderim almanya(çifte vatandaş) doğumlu ve orada sulh hukuk mahkemesinden alınmış vasi tayin belgesi(yeminli tercümana çevirtilmiş ve Tr den noter onaylı) var lakin türkiye de kabul görür mü ?

4- Araç faturası kesildikten sonra ilgili vergi dairesine başvururken vasi tayini belgesi ile mi başvurmalıyız & gereklimidir. ?

Dün sulh hukuk mahkemesine gittim. 3 ay dan evvel mahkeme tarihi veremeyeceklerini belirttiler.. bu durumda ilk 30 gün denen bir süre var, sıkıntı yaşarmıyız ?

Teşekkürler.

Araç kimin üzerineyse, davayı da o açacak. Eğer araç sahibi olarak down sendromlu kişi görünüyorsa, araç sahibi kişinin dava ehliyeti yoksa, bu durumda vasi atanması şart olur. Almanya'daki mahkemeden alınmış vasi atama kararı sanırım burada da geçerli sayılır. Kesin bir bilgim yok maalesef. Bence bir avukata danılmalısınız böyle şeyleri...

MARAŞLI75, Adana'daki bu son gelişmeden haberdar değiller demek ki... Şu anda "bu davayı kazanırım" diyecek bir avukat çıkacağına ihtimal vermiyorum. Varsa, bunu nasıl yapacağını, neye dayandığını açıklasın lütfen.

Arkadaşlar ben Av.Ömer Faruk Üstündağ.Adana alınan ve basına yansıyan son kararda Cuma Balpetek'in vekiliyim.Malumunuz üzere bizim karar epeyce yankı yaptı.Ama malesef dün yeni bir gelişmeden haberdar oldum.Aldığımız karar Bölge İdare Mahkemesi'nin kararıydı.Lakin Adana Vergi Dairesi Başkanlığı son yol olan karar düzeltme yoluna başvurdu.Yaklaşık 3 aydır karar düzeltmeden çıkacak kararı bekliyorduk.Ve malesef Adana Bölge İdare Mahkemesi kendi verdiği kararını bozdu ve davanın reddine karar verdi.Biz vergi dairesinden parayı da tahsil etmiştik.Bu nedenle şimdi parayı iade etmek zorunda kalacağız.
[...]
Aldığım diğer bir haber, Maliye Balanlığının Danıştay Başsavcılığına İ.Y.U.K 51.maddede düzenleme altına alınan kanun yararına bozma yoluyla başvurduğu yönünde. Bu demek oluyor ki lehte verilen ve kesinleşen kararların da bozulacağı yönünde. Vergi iadesini alan vatandaşların kesinleşen kararları da bu şekilde bozulmuş olacak tek iyi tarafı kanun yararına bozma durumunun hükmün sonuçlarına etki etmemesi. Yani kesinleşen kararlarla paralarını alanlar iade etmek zorunda kalmayacaklar ama kararları bozulmuş olacak. Bu işlemlerden sonra ben lehe karar çıkacağını sanmıyorum.
Kendi dosyamız için de İç hukuk yolları tükendiğinden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne müracaat edeceğim.

Merhaba Arkadaşlar,

Bizim kdv indirimi için vergi dairesine başvurduğumuzda, redde dayanak olarak gösterilen düzenleyici işlem; tebliğ, uygulanan işlem ise; red yazısıdır. Bu sebeple önümüzde 2 seçenek mevcuttur.

1) uygulanan işlem ile birlikte düzenleyici işlemin iptali amacıyla Danıştaya süresi içinde dava açmak;

2) herkesin bildiği üzere vergi mahkemesinde kdv iadesi için dava açmak.

Süre konusunda esas olan şudur; aracı satın alma tarihinden itibaren dava açma süresi başlar, kuruma müracaat ettiğinizde dava süresi kesilir, kurumdan gelen cevabın size tebliğinden itibaren süre baştan itibaren vuku bulur.

Dava dilekçelerinde forumda görüdüğüm kadarıyla usuli eksiklikler mevcuttur. Dilekçede yer alması gereken yazılı bildirim tarihi eklentisi dava dilekçesinin unsurları arasında yer alır.

Adana vergi dairesi, karar düzeltme yoluna gidip kararı lehine çevirmiş olması hepimizi üzmüştür. Fakat, ben müvekkilim adına davamı kanuni gerekçelere eşliğinde açarak, sonucunu bekleyeceğim.

vobros2003, dava süresi konusunda dayanılan kanun maddesi nedir? 2577'ye 7 mi? Orada 30 günlük sürenin vergi dairesinden yazı beklerken duracağına dair bir şey göremedim?
Bu konuda en başından beri tartışmalı. Her kafadan bir ses çıkıyor...
Ama zaten özünde vergi dairesinden aynı gün red yazısı alınabildiği için, 30 günlük sürede bir sorun olmuyor. Sorun, 30 günü geçen kişilerde...

Bir de tabii şu son gelişme var. Karar düzeltmenin ardından olumlu bir sonuç alabilir miyiz, bilemiyorum. Sonunda her şey danıştaya çarpacak gibi görünüyor.

Arkadaşlar dün GİB in savunmasına ek cevabımı yazdım ve mahkemeye gönderdim, öğrendiğim kadarıyla şimdi onlar yine savunma yazacaklarmış, eminim ki şimdiki savunmalarına Adana da alınan red cevabı da eklenecek acaba savunma yapmasa mıydık ?

bu gun de bana vergi dairesin den red cevabı geldi
mahkemeye bas vurmam gereksiz anladığım kadarıyla
iade söz konusu olmayacak

Bende bu gün itibari ile savunmaya cevabımı verdim mahkemeye ayrıca olarak şunu sordum savunmaya cevap verme süresi 30 gündür. bilginiz olsun yani cevabınızı yazarken acele etmeyiniz detayları atlamayın. ben bilmediğimden biraz aceleye getirdim.!

slm arkadaşlar 13-10-2011 tarihinde aldığım aracın faturası kesildi istanbul büyük mükelleflere kdv iadesi için başvurdum 1 ay sonra red cevabı geldi red cevabını aldıktan bir gün sonra istanbul bölge idare mahkemesine başvuruda bulundum gelişmeleri paylaşırım sevgiler.

Ankara'da Gelirler İdaresi Başkanlığı nerededir bilgisi olan var mı? Paylaşırsanız sevinirim.

Yeni araç aldım ve aldığım araç için işlemleri başlatmam gerekiyor. Acaba Gelirler İdaresine mi yoksa ilgili Vergi Dairesine mi müracaat edeceğim? Yardımcı olursanız memnun olacağım.

Off Offf Adana Bölge İdare mahkemesi üst kurulunun red kararından sonra ortamda büyük bir sessizlik var. Arkadaşlar Adanadaki ilk olumlu kararda hakim Şebnem erdoğan üye, İkinci olumsuz kararda ise başkan vekili nasıl olur da kendi kararları ile ters düşerler anlaşılır gibi değil.......

Bi baskı vardır üzerlerinde yada başka bişe anlaşılır gibi değil ama pes doğrusu.

Herkese Merhaba

Forumu uzun süredir takip etmeme rağmen bu ilk mesajım.

Ben de arabamı 2 aralıkta teslim aldım. Fatura tarihim 28.11.2011. Bu gün ( 20.12.2011 ) aracı aldığım bayinin bağlı olduğu vergi dairesine ( Kozyatağı Vergi Dairesi ) Bülent Bey'in hazırladığı itiraz dilekçesini düzenleyerek verdim. Vergilendirme bölümü memuru şefinden onay almamı istedi. Şef dilekçeyi okuyarak müdür yardımcısından onay almamı söyledi. Müdür yardımcısı dilekçeyi okuyarak gel müdürün yanına gidelim dedi. Böylelikle daire müdürüyle görüştüm.

Müdür " böyle bir başvuruya red yazısı veremem ayrıca onay da veremem. red ya da onay verebilmek için kapsamlı bir araştırma yapmamız lazım, bu yazıyı KDV grup müdürlüğüne yazman gerekir. Sözkonusu dilekçeye red yazısı veren vergi daireleri var ancak onların da başı belaya girecektir " dedi. Bunun üzerine ben de " ben parayı bayie ödedim, bayi size bağlı ve bu bedeli vergi olarak size beyan etti. Bu durumda size değil de grup müdürlüğüne yazı yazarsam usulen yanlış yapmış olmam mı ? " dedim. Bunun üzerine müdür " bayinin KDV'yi ödeyip ödemediği, bu paranın hazineye geçip geçmediği, senin özürlülük durumun, aracın bu duruma uygunluğu, bu tür araçların yasa kapsamına girip girmediği gibi çok kapsamlı bir araştırma yapmamız lazım. Bu uzun bir süreç. grup müdürlüğüne başvurursan daha kısa zamanda cevap alırsın" dedi. Ben de " bu durumda ulaştığım sonuç beni grup müdürlüğüne göndermek yerine oturup araştırmanız gerektiğidir. Ben bu dilekçeyi size 30 gün içinde verdim artık araştırmanız 6 ay da sürse bana bi cevap vermeniz gerekiyor. " dedim. Bunun üzerine müdür müdür yardımcısına dönerek " dilekçeyi işleme koyun, en kötü ihtimalle grup müdürlüğüne başvurması için bir yazı gönderirsiniz, elinde yazılı bir belge olur" dedi.

Yani kısacası kimse sorumluluk altına girmek istemiyor. Bir şeyler bilip bastırmadıkça da kaçak güreşmeye çalışıyorlar. Gelişmelerden haberdar edeceğim.

Bu arada TBMM web sitesinde şöyle bir haber var

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4 Fıkrasının "s" Bendinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi
Teklif ile; 3065 sayılı Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle özürlü vatandaşlar için üretilmiş binek otomobiil, diğer nakil araçları ve özel uygulamaların cep telefonları gibi her türlü araç gerecin vergi istisnası kapsamına alınması amaçlanmaktadır.
Son Durumu : KOMİSYONDA

Peki Bir coğumuzun davası devam ederken yada kaybetmişkin bu yasa komisyondan gecerse biz bu paramızı alabilecekmiyiz yada hangi yolla alabileceğiz?

Bence kanun çıkardıklarına göre resmi gazetede yayınlama tarihinden sonra araç alımlarında uygulanacaktır

Bülent bey, murtadam arkadaşın yazısıyla ilgilibu konudaki düşüncelerinizi duymak isteriz..

yanlız tasarıyı CHP vermiş kabul edileceyini sanmıy
orum

arkadaşlar ben 10 gün önce vergi dairesine dilekçemi verdim aynı gün aldığım red cevabıyla direk vergi mahkemesine gittim red cevabını ve dilekçemi verdim bugün bana mahkemeden cvp geldi tarayıcı olmadığı için aynen aktarıyorum

TC
TRABZONVERGİ MAHKEMESİ
ESAS NO :......
KARAR NO :......

DAVACI :E

DAVALI :karadeniz vergi dairesi müdürlüğü- TRABZON

DAVANIN ÖZETİ :Davacının ;kendi adına satın almış olduğu otomobil için ödenen katma değer vergisinin iadesine yönelik karadeniz v. dairesi müd. yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin;özürlülere yönelik KDV istisnası kapsamında olan otomobil için fazladan ödenen verginin iadesinin gerektiği ileri sürülerekiptali ile tahsil edilen verginin iadesi istenmektedir

TÜRK MİLLETİ ADINA
karar veren trabzon vergi mahkemesi Hakimliğince 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 14'ncü maddesi gereğince dava dilekçesi ve ekleri incelenerek işin gereği düşünüldü
2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 7. maddesinde:vergi mahkemelerinde dava açma süresinin 30(otuz) gün olduğu bu süren,in tebliğ yapılan hallerde veya tebliğ yerine geçen işlemlerde tebliğ tarihni izleyen gün başlayacağı;14. maddesinde:dava dilekçelerinin idari merci tecavüzü yönünden inceleneceği;yine aynı kanunun 15. maddesinde ise:idari merci tecavüzü halinde dilekçelerin görevli idari merciine tevdiine karar verileceği hükme bağlanmıştır
213 sayılı vergi usul kanununun 122. maddesinde: mükelleflerin vergi muamelelerindeki hataların düzeltilmesini vergi dairesinden yazı ile isteyebilecekleri; 123. maddesinin 2. fıkrasında düzeltme merciinin talebi yerinde görmesi durumunda düzeltmenin yapılmasını emrdeceği , yerinde görmesi halinde keyfiyetin düzeltmeyi isteyene yazı ile tebliğ olunacağı 124.ncü maddesinde ise:vergi mahkemesinde dava açma süresi geçtikten sonra yaptıkları düzeltme talepleri reddolunanların şikayet yoluyla maliye bakanlığına müracaat edebilecekleri kurula bağlanmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacının söz konusu otomobili 16.04.2010 tarihinde kendi adına satın aldığı, söz konusu araç için ödenen katma değer vergisinin iadesine yönelik olarak 09.12.2011 gününde karadeniz v. dairesi müdürlüğüne başvurduğu, bu başvurunun 09.12.2011 gün ve 30259 sayılı işlemle reddedilmesi üzerinede bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır
Vergi usul kanununun yukarıda sözü edilen hükümleri uyarınca, vergi mahkemesinde dava açma süresinin geçirilmesinden sonra yapılan düzeltme başvurusunun reddedilmesi durumunda şikayet yoluyla maliye bakanlığına başvurulması ve ancak bakanlığın olumsuz yanıtı üzerine bu işlemin iptali istemiyle dava açılması mümkün olduğundan maliye bakanlığına başvurulmadan açılan davanın idari merci tecavüzü nedeniyle bu aşamada incelenmesi mümkün bulunmamaktadır
Açıklanan nedenlerle, dava dilekçesi ve eklerinin maliye bakanlığına gönderilmesine, aşağıda dökümü yapılan 24.40tl yargılama giderlerinin davacı üzerine bırakılmasına, harçlar kanunu uyarınca 18.40 tl makdu karar harcının davacıdan tahsiline artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine 12.12.2011 gününde harar verildi

Arkadaşlar şu durumda ben ne yapmam gerekiyo bakanlığa dilekçeyi benmi vermem gerek yoksa onlar benim dilekçemi göndereceklermi

bahsedilen kanun teklifi mükemmel ancak teklifi veren muhalefet partisi gündeme alınmaz veya alınsa bile kanunlaşması muhtemel değil. aslında bu iyi bir gelişme peşini bırakmamak lazım. inşallah kanunlaşır

murtadam, CHP'nin teklifi birka. aydır var. AKP onu dikkate alıp değişiklik yapmaz... Çünkü bu iki parti birbiri ile o kadar ters ki! Şike yasası hariç hiç bir konuda anlaşamadılar!

Ensar, Maliye'den (gelirler idaresi başkanlığından) gelecek red yazısına istineden dava etme hakkınız olacak artık. Ama yukarıda da yazdığımız gibi, bence boşuna dava açmakla uğraşmayın.

tekrar selam arkadaslar bana vergi dairesinin cevabı geldi ve davayı maliyey yönlendirdiler maliyeden aldıgım bilgiye görede 2 ay sürec verıyorlarmıs ve 2 ay sonunda red cevabı alcakmısız devamı ıcın bır avukata danısmam gerektigini söylediler inanın bu noktada tıkandım artık bilgisi olan varsa paylaşssın..

Bu kdv olayı gündemdeyken seçime girdik biliyorsunuz. O zaman bir seçim vaadi olarak bile değerlendirilmemişken şimdi sırf bir yasa teklifi olarak sunuldu diye kabul edileceğini, Türkiye gibi adaletsizliği ile nam salmış bir ülkeden beklemeyi açıkçası mantıklı bulmuyorum.

şu dakikadan sonra tek yol olarak insan hakları mahkemesi oldugunu düsunuyorum

ÖZEL DONANIMLI ARAÇLARDA KDV İSTİSNASI VAR MI, YOK MU ?

TBMM’nin internet sayfasında yer alan bilgilere göre “Özürlüler Hakkında ve Bazı Kanunlar İle Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” kabul edilirken 1/1029 nolu Tasarı-Teklif esas alınmış. Bir başka deyişle bu konuya ilişkin olarak hazırlanan hükümet (AKP) tasarısı, Lokman Ayva tarafından hazırlanan tasarı, CHP tarafından hazırlanan tasarı ve diğer tasarılar birleştirilmiş.

KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI TASARI VE TEKLİFLERDE ŞÖYLE DÜZENLENMİŞ:

HÜKÜMET (AKP) TARAFINDAN HAZIRLANAN TASARI
Madde 30.- Madde ile, özürlülerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gerecin katma değer vergisinden muaf tutulması amaçlanmaktadır.

LOKMAN AYVA TARAFINDAN HAZIRLANAN TEKLİF
MADDE 23.- 25.10.1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.
n) Bizzat özürlüler tarafından kullanılan özel tertibatlı olarak imal edilmiş, sonradan özel tertibat takılmış ve ilave özel tertibat takılmış motorlu kara taşıtları ya da özürlünün taşınması amacıyla birinci dereceden yakını bir sürücü veya özürlü kişi tarafından iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılan özürlü adına trafik siciline kayıtlı motorlu kara taşıtları,
o) Özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç, özel bilgisayar programları ile fonksiyon kazandırıcı ortez-protez vb. yardımcı ve destekleyici cihazlar.

CHP TARAFINDAN HAZIRLANAN TEKLİF
MADDE 68.- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin "4 Diğer istisnalar" bendinin (r) alt bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler Eklenmiştir:
s) Özürlülere hizmet amaçlı kurulmuş dernek, vakıf ve bunların üst kuruluşlarının çalışmalarında kullanılmak üzere iktisap edecekleri motorlu kara taşıtlarıyla, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve özürlülerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve özürlülerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş tertibatlı taşıtlar.
t) Özürlülerin eğitimleri, meslekleri, sportif faaliyetleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç, özel bilgisayar programları ile fonksiyon kazandırıcı ortez - protez vb. yardımcı ve destekleyici cihazlar.

Yapılan görüşmeler neticesinde tabi ki hükümet tarafından hazırlanan tasarı metni kabul edilmiş. Tasarı ve tekliflerde yer alan maddeler karşılaştırıldığında Hükümetin hazırladığı tasarı da otomobiller (motorlu taşıtlar) ile ilgili olarak bir KDV istisnası özellikle öngörülmemiş.

Öte yandan Lokman Ayva ve CHP tarafından hazırlanan tekliflerde ; KDV istisnasının motorlu kara taşıtlarına da uygulanacağını özellikle yazılmış…

Yasa mecliste görüşülürken bu madde ile ilgili kimse söz olmamış… Hükümetin hazırladığı metin okunmuş, söz isteyen olmamış ve kabul edilmiş. Bu madde görüşülürken Lokman Ayva’nın söz almaması bana biraz enteresan geldi. Bu konuda hükümeti eleştirebilir di, ama yapmamış… keza CHP de sessiz kalmış.. .

Bu durumda ben kendimce iki farklı yargıya varabilirim.
1- Araç- gereç deyimi normal şartlarda otomobilleri kapsamaz. Yasalarımızda genellikle otomobilleri de kapsayacak şekilde “Motorlu Kara Taşıtı ifadesi” kullanılır. Bu durumda hükümet KDV uygulanmaya devam etsin, vergi geliri azalmasın demiş, Lokman Ayva ve CHP de maddenin değişmeyeceğini düşünerek (umutsuzluk içinde) herhangi bir müdahalede bulunmamışlar.

2- Ters tarafından bakarsak; Lokman Ayva ve CHP; “araç-gereç deyimi her şeyi kapsar, otomobili de kapsar, öyleyse mevcut madde yeterli, özellikle otomobil, kara taşıtı vs. gibi bir kelime yazmaya gerek yok” şeklinde düşünmüş olabilirler.

Son olarak CHP bu olaya ilişkin olarak kasım 2011 de kanun teklifi meclise sunmuş; binek otomobil ve özel araçlara da KDV isitisnası uygulanmasını,
2010 yılı ve sonrasında ödenen KDV lerin iade edilmesini teklif etmiştir.

Buradan okuyabilirsiniz....
http://www2.tbmm.gov.tr/d24/2/2-0177.pdf
Syg.

Deniz bey, bu başlıkta daha önceki tartışmalarımızdan şu sonucu çıkartmıştık yazdığınız konuyla ilgili olarak:

4- "engelliler kanunu yasalaşırken bu kanuna engelli taşıtlarıda dahil edilmek istendi ve kanun teklifleri sunuldu ama kabul edilmedi"
Bu argüman kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu iddia iki açıdan tutarsızdır:
1- Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen 5378 sayılı ÖZÜRLÜLER VE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un KDV istisnasını düzenleyen 30. maddesine dair ne Genel Kurul'da ne de komisyonlarda bir teklif yapılmıştır. Bu madde 1 Temmuz 2005 tarihinde gerçekleştirilen 22. Dönem 3. Yasama Yılı 123. Birleşiminde kabul edilmiştir ve Genel Kurul Tutanağı incelendiğinde (bkz) maddeye dair hiç bir teklifin yapılmadığı açıkça görülmektedir.
2- Bu maddeye dair ilgili komisyonlardaki görüşmelerde de bir öneri yapılmamıştır. Yapılan şey şudur: Başbakanın imzası ile 44 maddeden oluşan "Özürlüler Hakkında ve Bazı Kanunlar ile Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı" TBMM Başkanlığına verilmiştir. Aynı anda Başkanlığa aynı konuda 2 ayrı kanun teklifi daha sunulmuştur. Bunlardan biri Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun imzasıyla sunulan 46 maddelik "ÖZÜRLÜLER İDARESİ BAŞKANLIĞI TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ"dir, diğeri de 49 Milletvekilinin imzasıyla sunulan 91 Maddelik "ÖZÜRLÜLER KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ"dir. Bu bağlamda iki kanun teklifi Tasarı ile aynı konuları düzenlediğinden, Tasarı ile birleştirilmiş, görüşmelerde Başbakan imzasıyla sunulan Tasarının esas alınacağına karar verilmiştir. Yani, ortada ne dava konusu ile ilgili maddeye dair bir teklif vardır ne de görüşme. Olan şey, aynı içerikte olduğu gerekçesiyle biri 46 diğeri 91 maddeden oluşan kanun tekliflerinin tümden görüşme dışı bırakılmasıdır.
Hülasa, 5378 sayı numarası ile yürürlüğe giren ÖZÜRLÜLER VE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN'un bu 137 maddeyi tümden dışladığını söylemenin mantıkla ve kanunun amacı ile bağdaşmadığı, hukuki mesnetten yoksun olduğu açıktır. Ayrıca mevcut yasada var olan bir şey için ilgili kanuna ekleme yapılmasının bir anlamı olmadığından dolayı, olası bir kanun teklifinin kabul edilmemesi de son derece doğaldır.

Genel kurul görüşmelerinde KDV istisnasına ilişkin olarak bir tartışma, teklif ya da eleştiri olmadığı doğru, madde aynen kabul edilmiş.
Ancak KDV istisnası için hükümet tasarına konulan madde ile kanun tekliflerin bu konuya ilişkin maddeleri açıkça birbirinden farklı...
Yazıdan anladığım kadarı ile tartışmalarınız neticesinde yasa maddesinin binek otomobiller açısından da KDV istisnası getirdiği görüşüne
varmışsınız. (Yazının 2. fıkrası biraz karışık geldi bana, ben bu sonucu çıkardım, yanılıyorsam lütfen düzeltin) Gerçekten de böyle olsaydı
maliye bakanlığı KDV istisnasını uyguluyor olurdu, ama görünen o ki uygulamıyor, tam tersine açıkça direniyor, karşı çıkıyor...
O anlamda burada bir sıkıntı olduğu açık....

KDV'leri geri almak için toplu girişimde bulunsak nasıl olur?

engelli araçlarının kdv sini geri almak için toplu bir girişimde bulunsak arkadaşlar .ne yapabiliriz birlikde hareket edebilirmiyiz bilgisi olan arkadaşlar.

merhabalar dün ümraniye tepeüstünde bulunan kia firmasında geçen bir konuşma sırasında bir engellinin 7 ay önce aldıgı aracı için açmış oldugu davayı kazandıgı ve k.d.v miktarının özürlü arkadaşa ödendiği bilgisini aldım.ben yok desemde kesinleşmedi desemde aldıgı aracın 3.700 tl civarında k.d.v si özürlü arkadaşa mahkeme yolu ile ödenmiş.
ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum.ama o kadar emin konustuki satıcı arkadaş arabayı kendisinin satdıgını ve faturasına k.d.v ile ilgili bir hükmü kendisinim düştüğünü 7 ay sonra özürlü arkadaşın avukatının ellerinde vergi dairesince iade k.d.v ödeme emrini gördüğünü söyledi.

Üst Alt