Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

Geçen gün Ankara'ya gittim YSK ya gittim dedim belki oraya girersem elden veririm itirazı çünkü Unkapanı çok sallamadı o zaman... Gittim bak mesela İstanbul'da bölge sağlığa giremiyorsun ama YSK ya görebiliyorsun Ankara Balgat da yeri dosyam unkapanj sgk da olduğu için birebir itiraz yapamazsın dedi ama acayip bir bilgi öğrendim bence bunu kimse bilmiyor çoğu üç maymunu oynuyor eğer her yerden red gelirse 6 ay sonra tekrar başvuru yapabiliyorsunuz..SGK daki en iyi adam olabilir bir müdür yardımcısı ile sohbet ettim adam söyledi . Çünkü 6 ay sonra hastalıkta değişiklik olabilir iyi veya kötü yönde bu yüzden itiraz haklarınızı sonuna kadar kullanın arkadaşlar bizler hayatta 1-0 kayıp başlıyoruz saygılar dostlarım

Haftaya ben de rapor çıkarmaya başlıyorum. Tam net cevap alamadığım bir soru var. Diyelim bana süresiz çalışma gücü kaybı onaylandı. Ben bu durumda emeklilik başvurumu bir sğre sonra yapabilir miyim? Emekli olduktan sonra zaten çalışmayacağım. Başvurumu ne kadar geç yaparsam o kadar tazminatım artış olacak. Yani mesela süresiz raporum onaylandığı tarihten sonra en az 3 ay sonra emeklilik başvurusu yapılabilir mi? Ya da süresiz onaylanmış çalışma gücü raporların geçerlilik süresi var mıdır?

@esra777,

BSK veya YSK eğer onay verirse direk evrakları ankara gidiyor ve size tahsis noyu verecektir en geç 1 ay içinde maaş bağlanacaktır.

@xcoskunx,

BSK ( Bölge sağlık kurulu ) YSK ( Yüksek sağlık kurulu ) yani önce BSK yapıyorlar red gelirse itiraz yoluna direk YSK gönderiyor ve son aşaması onlar değerlendiriyor. orda red gelirse yolu sonun mahkeme gözüküyor.

@Batax,

Zaten hemen emekliliginin onaylancağını zannetmiyorum onun için sgk kurula gidecek İstanbul izmir ankara gibi yerlerde 3 4 ay sürüyor bu işlemleri ret geldigi zaman ise ankara Yüksek Sağlık kuruluna gidecek orasına 3 4a y sürüyor yanw 7 yada 8 ayı göz önüne al al sen

@güllerin efendisi,

Olsun, beklerim ben o kadar. Dediğim gibi, beklemek tazminat konusunda bana yararlı olacak. Ayrıca bu süre zarfında da Anayasa Mahkemesi'nin durumu da takip edilecek. Bir yandan raporun çıkması, bir yandan da mahkeme kararını beklerken geçecek önümüzdeki günler.

@Freedomm,

Mesela sgk dosya geldi bende çalışıyorum ilk beni arayacak mı red yada onay gelmiş diye ondan sonra Ankaraya gitmesi gerekmiyor mu yada posta geldikten sonra Ankaraya gitmesi gerekmiyor mu

Ara karar çıktı, durum bildirir raporu cuma günü hallettim daha sisteme düşmedi ama 'Malulluk Aylığı' yazıyor bu canımı sıktı, 28/5'ten başvurduk bunlar maluliyet üzerinden mi işlem yaptılar acaba bunca zaman? Sizde de böyle mi yoksa sgk'ya gitmem lazım.
Evrak NoEvrak SayıKonuEvrak Tipiİşlem TarihiGönderenAlanAçıklama
1301****E********GIDEN_EVRAKEvrak Geçmişi
19/11/2025 10:13:48--Evrak Klasöre Kaldırıldı-Birim: '3.Emeklilik İşlemleri ( M*******)' Klasör Kodu: '205.01.01' Klasör Adı: 'Malulluk Aylığı'
19/11/2025 10:13:48--Evrak Kapatıldı-P******** işlemi sonrasında evrak otomatik olarak kapatılmıştır.
19/11/2025 10:13:48--Evrak Postalandı-E**** kurum içi otomatik postalandı. 2 adet dağıtım, birim tarafından elden teslim edileceği için otomatik postalama yapılmıştır.

Zaten sgk seni telefon da arayacak eğer onay gelirse iş çıkışı alacaksın sonra sgk verip sgk işte sana tahsis no verecek 1 ay kala maaş bağlanacaktır.

Ben e-nabız da raporu görüntüleyemiyorum rapor var maluliyet yazıyor seçenek çıkmıyor açan var mı

@esra777,

Ama şuan bahsettiğiniz, ara karar sonrasında ki durum bildirir rapor.Belki bu süreç edevlete yansımıyodur.Onu bilmiyorum.Biz emeklilik işlemlerine başladığımız ilk gün, hastaneden çıkardığımız durum bildirir raporu, aynı günün akşamında edevlete gördük.Hala daha görünüyor

@slayshot,
E devlete durum bildirim düşen var ilk heyetten ama orada sadece iş gücü kaybım hesaplanmış yani puan vermişler hastalığıma hiç bir açıklama yazmamışlar puan verip geçmişler oda iş gücü kaybı puanı biliyorum yani yeni kanunda puan yoktu onuda biliyorum acaba iş kazası geçirdim onun iş gücü kaybımı çünkü dys 2 dosya ayrı gözüküyor 1 yaşlılık aylığı yazıyor öteki dosyada sürekli iş görmezlik yazıyor kafam çok karıştı

Anayasa Mahkemesinin Olumlu Bir Karar Vereceğini Beklemiyorum Bizler Engelli Olarak Ne Yapıyoruz Beklemekten Başka ? Anayasa Mahkemesinin Mail Adreslerini Bulup Kişisel Olarak Bu Yasanın Nasıl Mağdur Ettiğine Dair Dilekçe Yazıp Mail Atmanız Gerekiyor Kaçınız Yaptı Bunu ? Bu İşler Maalesef Armut Piş Ağzıma Düş Zihniyetiyle Olmuyor Sadece Bir Millet Vekilinin Sesini Çıkarmasıyla Komisyon Toplantıların da SGK’ya Sorular Sormasıyla da Çözülebilecek Bir Durum Değil Bu Burada Aym Kararı Ne Oldu Ya Demek Yerine Engelli Bir Vatandaş Olarak Bunu Okuyan Engelli Kardeşim Somut Bir Adım Attın mı ? Merak Ediyorum Atmadıysan Şimdi Tam Zamanı!

@AltayTuna,
Başvurunuzu bu şekilde yapabilirsiniz.

T.C. ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
(E.2025/78 Sayılı İptal Davası Kapsamında Beyan ve Talep Metnidir)

Başvuran: Ömer Faruk Yavuz
Konu: 7538 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişikliklerin Anayasaya aykırılığı nedeniyle iptal edilmesi talebine dair bireysel mağduriyet beyanı ve hukuki değerlendirme

AÇIKLAMALAR:

Ben, %73 oranında engelli sağlık kurulu raporuna sahip, uzun yıllar kamuda ve özel sektörde çalışarak prim gün ve yıl şartlarını yerine getirmiş bir vatandaşım. Aynı zamanda vergi indirim belgesi almaya hak kazanmış bir birey olarak, 5510 sayılı Kanun’un daha önceki düzenlemeleri çerçevesinde engelli statüsünde emekliliğe hak kazanmış bulunmaktaydım.

Ancak, 15 Ocak 2025 tarihinde TBMM’de kabul edilip aynı gün 32783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7538 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile birlikte, 5510 sayılı Kanun’a ekli Geçici 10. maddenin 2. fıkrası yürürlükten kaldırılmış, 3. ve 4. fıkralar yeniden düzenlenmiştir.

Bu değişiklikle birlikte vergi indirim belgesine dayalı emeklilik hakkı tamamen kaldırılmış ve engelli bireylerin emeklilik hakkı, yalnızca SGK Sağlık Kurulu’nun belirleyeceği iş gücü kaybı oranına bağlanmıştır. Oysa daha önce vergi indirimi ile emekli olan binlerce engelli vatandaş gibi bizler de aynı hukuki düzenlemeye güvenerek yıllarımızı çalışarak geçirmiştik. Gelinen noktada emekliliğe günler kala, bir gecede bu hakkımız elimizden alınmıştır.

Bu uygulama Anayasamızın birçok temel ilkesine açıkça aykırılık teşkil etmektedir:

I. ANAYASA’YA AÇIK AYKIRILIK GEREKÇELERİ:
1. Anayasa Madde 10 – Eşitlik İlkesi:
Devlet, kanun önünde eşitliği sağlamakla yükümlüdür. Daha önce aynı şartlar altında vergi indirim belgesi ile emekli edilen engelli bireyler varken, bizlerin aynı haktan yararlanamaması açık bir eşitsizlik ve ayrımcılık doğurmaktadır.
2. Anayasa Madde 2 – Sosyal Devlet ve Hukuk Devleti İlkesi:
Türkiye Cumhuriyeti, sosyal bir hukuk devletidir. Engelli bireylerin sosyal yaşamını kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştıran bu düzenleme, sosyal devlet anlayışını ihlal etmektedir.
3. Anayasa Madde 60 – Sosyal Güvenlik Hakkı:
Her birey sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Bu hakkın yıllar içinde vergi indirimi temelinde birikmiş bir sistemle kazanılması bir edinilmiş (kazanılmış) hak niteliğindedir. Geriye dönük şekilde bu hakkın yok sayılması hukuken kabul edilemez.
4. Hukuki Güvenlik ve Kazanılmış Hak İlkesi (Anayasa m.2 ile bağlantılı olarak):
Bireylerin yürürlükteki mevzuata güvenerek edindikleri hakların, geriye yürüyen şekilde ellerinden alınması hukuka ve anayasal düzene aykırıdır. Kazanılmış haklar ancak ileriye dönük düzenlemelerle sınırlanabilir; geçmişe etkili biçimde ortadan kaldırılamaz.

II. ENGELLİLİK DURUMUNUN GÖRMEZDEN GELİNMESİ:

Vergi indirimi uygulamasında Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın ortak değerlendirmesi sonucunda emeklilik kriterleri oluşuyordu. Bu sistemin aniden kaldırılarak sadece SGK’nın değerlendirmesine bırakılması, engellilerin çoklu sağlık sorunlarını (örneğin tek kol/bacak kaybı, kalp, diyabet, kanser gibi durumları) yeterince dikkate almayan tekil bir bürokratik mekanizmaya bağlanmasına neden olmuştur. Bu da hem insan onuruna, hem de engellilerin sosyal haklarına aykırıdır.

SONUÇ VE TALEP:

Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerle;

📌 15 Ocak 2025 tarihli ve 32783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7538 sayılı Kanun’un,
📌 5510 sayılı Kanun’un Geçici 10. maddesindeki değişikliklerin,
📌 Anayasamızın 2, 10 ve 60. maddelerine aykırı olduğu,
📌 Hukuki güvenlik, eşitlik, sosyal devlet ve kazanılmış hak ilkelerini ihlal ettiği gerekçeleriyle,
📌 E.2025/78 sayılı iptal davası kapsamında değerlendirilerek iptal edilmesini ve yürürlüğünün durdurulmasını,

bir engelli birey ve doğrudan mağdur sıfatıyla yüksek mahkemenizden talep ediyorum. Açıklama kısmındaki oranı değiştir yolla anayasa mahkemesinin meil adresinide yolluyorum. bilgi@anayasa.gov.tr

Merhaba arkadaşlar,

Ara karar sonrası yapılan doktor kontrolünde Maluliyet verilmesine rağmen SGK bölge sağlık kurulu RED kararı verebiliyor mu?

@güllerin efendisi,
Eline sağlık güzel yazıldı fakat mail atmadan önce bsk veya ysk red evrakları ve hastane de aldıkları raporları ek1 hastalık listesine uyuşuyorsan onunla birlikte göndermesine daha sağlıklı olacağına inanıyorum. İş güçü kaybı neye göre değerlendirme yapılıyor veya da işgüçü kaybı kaybetmediğine göre karar veriliyorsa neden askerliğine muaf verildi bu konu hakkında halen kimse bilinmiyor. soru işareti burada?

Üst Alt