Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakat statüsünde alınan araç için ödenen KDV'nin geri alınması işlemleri ve süreç

DADAŞ06; burdaki mesele usulen yanlış olan dava açma şeklinin düzeltilmesi kararıdır yani davayla ilgili bilgiler gelir idaresi başkanlığına gönderilerek davanın esastan görüşülmesine başlanacaktır. yanişunumu demek istiyorsun mahkeme bizim adımıza gib' e evrakları kendimi gönderiyor?

Arkadaşlar gib. İnt. Sitesinde .antalya v.d. Başkanlığından kdv iadesiyle özelge ( görüş) istenmiş.cevap olarakda kdv iade edilmemesinin nedeni olarak kdv kanununun 17.md. 4/s bendinde.....günlük yaşamlarında kullanmalari için özel olarak üretilmiş her türlü ARAÇ GEREÇ,diyo ancak demiş=nakil vasıtaların sözü edilen araç_gereç kapsamında degerlendirilmesi mümkün olmadığından özel tertibatlı olsa bile otomotivlerın teslımı kdv tabidir .diye cevap verîlmis.dayanakları bu yani

Dadaş06;

İyi bilgi vermişsinsin beğendimde birde şunu çöz bari. Benim aldığım aracın dava açma sürecini ben geçiirmedim ve buna istinaden bir cevap geldi. Peki dava açma sürecini geçiren arkadaşa neden aynı cevap geldi ?

Valla ben Bölge İdareye açtım davayı. Birde "araç adıma tescil edildiğinden ve bu araç benim hayatımı kolaylaştırıcı unsur niteliği taşımakta olup, aracı benden başkasıda kullanamadığından dolayı KDV muafiyetininde açık ve net bir şekilde yorumlanabileceği söz konusudur" diye de çaktım maddeyi. Bölge İdare umarım olumlu sonucu verecektir inşallah...

Sakaryada bi avukat var tanıdığım sizin adınızı ve kendi adıma konuşacağım ben yarın plaka taktırıcam..!

araştırıyorum işe yarar birşey bulursam yazarım

Dün (yani fatura tarihinden 30 gün sonra) vergi dairesinden aldığım red yazısı ile birlikte Vergi mahkemesine başvurumu yaptım.

Mahkemeye verdiğim dilekçe bu konunun ilk mesajında mevcut. Başvuruyu şahsen yapmaya gerek olmadı. Kardeşim dilekçeyi verebildi.

Vergi dairesinden posta ile gönderilen cevap zamanında elime ulaşmadı. Bu nedenle şahsen vergi dairesine giderek posta ile adresime gönderilen red yazısının ASLI GİBİDİR nüshasını istedim ve yetkişi müdürün imzası ile aldım. Mahkemeye onu sundum.

Şimdi oradan red gelince, bu sefer İdare Mahkemesine taşıyacağım süreci.

İdare mahkemesine nasıl bir dilekçe verilmeli, bilmiyorum. Öğrenince burada paylaşacağım. Bu arada bilen varsa ve paylaşırsa, güzel olur.

İdare mahkemesinde dayanak "araçta özel donanım var" argümanı olmamalı bence. Benim argümanım şu olacak: "Kanun yapıcı beni neden ÖTV ve MTV'den istisna tutmuşsa, aynı nedenle de KDV'den istisna tutmak için o yasal düzenlemeyi yapımıştır. Kanun yapıcının amacını 'özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak' olarak belirlediği bir yasal düzenlemede Maliye Bakanlığı yetkisini aşarak bu hakka sınırlama getiremez."

Araç alım tarihinin üzerinden 30 günü aşan bir süre çemişse ve bu nedenle vergi mahkemesi başvuruyu usulden reddetmişse.... Mahkeme Gelirler İdaresi Başkanlığı'ndan görüş isteyip, topu ona attığında, bu durumda konu otomatik olarak idare mahkemesine taşınmış olmuyor benim bildiğim kadarıyla. Mahkeme nin görüş talebini gönderdiği tarihten itibaren 60 gün içinde ya da GİB'nın görüş bildirdiği tarih itibarı ile konu davacı tarafından idare mahkemesine taşınmalı. "Dava açtık, mahkeme idari merci tecavüzü kararı verdi. Buna karşılık GİB'dan görüş istendi. Görüş başvurumuzun reddi şeklinde geldi/gelmedi, bu red kararı yanlıştır, kdv'min ödenmesi için gereğini istiyorum".
İdari mahkeme de olmsuz görüş belirtirse, son kararı Danıştay verecek...
Ben böyle biliyorum?

OturanBoğa;

Çok karışık bir süreç gerçekten. :s Umarım sağlıklı bir şekilde geçer ve bizlerede yol göstermiş olursunuz. Kolaylıklar dilerim.

slm arkadaşlar

öncelikle gelen red cevaplarınızı bir üst mahkemeye temiyize gidebilirsiniz . yanlız bizim davalarda gelen red kararının gerekçesi merci tecavüzüdür sonuçta temyize giderken yani bölge idare mahkemesine temyize giderken merci tecavüzününü olmadıgını kanıtlamamız lazım ve BU MÜMKÜN DEGİL çünkü vergi usul kanununda açıkça yetkili makam gelir idaresi başkanlıgıdır ibaresi var . kıssaca kesinlikle red cevabını temyize gitmeyin bunun yerine top yekün hep birlikte gelir idaresi başkanlıgından yani direk gib den red cevaplarını almak için başvuruları yapalım . yanlız aynı anda yapalım BU KESİN BİR BİLGİDİR .

arkadaşlar vergi dairesi ile gelir idaresi başkanlıgı yani gib arasındaki başvuru kaosunun sebebi kesin olarak şudur vergi usul kanununa göre şikayet yoluyla yapılan dilekceler gibe yapılır vergi hataları ile yapılanlar vergi dairesine yapılır . bizim durumumuz şikayet yoluyla yapılan iade talebi oldugu için direk gib e dilekceleri verecegiz ve gelen cevaba dava açacagız. bu usulden reddedilemez bir durumdur

ayrıca dava dilekcelerimizde hep kdv veya ötv veya mtv kanunu agırlıklı savunmalar son derece yanlış olup. asıl dayanagımız özürlüler kanununun 1. ve 32. maddeleri olmak zorundadır çünkü davayı kazanmamıza sebep olacak kanun engelliler kanunudur ve kesin ve kesin olan bir şey varsa o da kdv kanunundaki istisnanın olmasına sebep olan kanun engelliler kanunundur. hukukta kesin olan ise üst hukuk normuna aykırı bir alt hukuk normu olmaz . engelliler kanunu bir üst hukuk kanunundur ve bu kanunda belirtilen bir durumu kdv gibi bir alt hukuk kanunuyla degistiremezsiniz

saygılar sunarım

KDV ye itiraz etmek için illada KDV nin yatırılması mı gerekiyor? KDV nin talep edildiği bir şekilde belgelendirilip dava açmak mümkün değilmi?

Dadaş, çok teşekkürler arkadaşım çok aydınlatıcı ve yol gösterici bir açıklama olmuş gerçektende.
Bu bilgiler keşke birçok arkadaşımızın davalarını açmadan önce olabilseydi.

Özürlüler için özel olarak üretilmeyen Otomatik şanzımanlı olup,özel tertibatlı olmayan ve Özürlü aracı olarak tescil edildiği halde özürlü amblemli plakası olmayan, araçları alanlarda istisnasız başvurabiliyormu acaba?
Çünkü 5378 sayılı kanunun 32.Maddesinin (s) bendinde geçen ibare "özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş hertürlü araç-gereç KDV'den muaftır diyor. Özel olarak üretilmiş ibaresinin altını çizmek istiyorum.

Sakaryada Avukat Erkan Pahsa 0 264 277 06 60 Ben üçret konuşmadım sadece telefonla konuştum ama ofisine gidince konuşacağım. tanıdık olduğu için üçrette yardımcı olacağını düşünüyorum..!

selam arkadaslar bugun vergi mahkemesine gittim ve bizzat mahkeme baskanıyla görüştüm bana gelen kararı da göstererk bilgi istedim
oturan boga yayınamıstı bana gelen kararı bu karar sonucunda benım yapmam gereken sadece beklemekmiş.
Vergi mahkemesi benim adıma maliyeye dilekce yollyacakmıs ve artık topu maliyeye atacakmıs benim yapmam gereken maliyenın cevabını beklemek ve takip etmek.

Sizlere de bana geken karar gibi bir dilekce gelirse bu dogrultuda malıyenın cevabını bekleyeceksiniz artık maliye red cevabı verırse tekrar dava acacagız Allah yardımcımız olsun..

sana o karar vergi mahkemesinden gelmedimi o kara için bölge idare mahkemesine gitmen gerekmiyormu?

evet junkle bana o karar vergi mahkemesinden geldi fakat karardada belirtildiği üzre maliyeye benim adıma dilekce yolluycaklar ve 1 ay icinde cevap evrmesı gerekıyormus malıyenın artık bu surecte malıyenın kararına göre hareket edecegım..

Pegasus demiş ki:
"...bu islerde hakkaniyetten ve gerceklerden ziyade birilerinin bizler hakkindaki algilari ve ekonomik hesaplari kararda basat rol oynayacak. Bu nedenle ben bu mahkeme surecini destekleyen bir kampanya baslatmaktan yanayim. AKP basta olmak uzere CHP MHP ve BDP ye iceriginde neden hakli oldugumuzu ve KDV istisnasi istedigimizi usulunce izah eden mailler gondermemiz gerekir. Davayi destekleyen bir calisma olur bu.. "

Davalarla eş zamanlı böyle bir sürecin de başlatılması hele gündemin yogun oldugu şu zamanlarda ( engelliler için yapılan düzenlemeleri eşitlik ilkesine aykırı bulan- sonuçta onlar da bir kamuoyu baskısı oluşturuyor- çoğunluğun dikkatinden kaçmasına vesile olacak gündem yogunlugu oldugundan zamanlama da uygun) daha da çözümü hızlandıracaktır. Bu anlamda bu önerinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum ben de. Neden haklı oldugumuzu izah etmek algılarındaki yanlışlıkları bertaraf edeceğinden daha çözümden yana olacaklardır. Bu da süreci kesinlikle hızlandıracaktır. Sorun algıda olmasaydı zaten ilgili Kanun maddesi gereği araç konusu KDv dışında tutulamazdı. Bu anlamda pegasus sorunun kaynagını tam tesbit etmiş.

merhaba arkadaslar bende bir arac alacam acaba mahkemesi sonuclanan arkadaslar varmi varsa lutfen sonucunu bizim ile paylasin tessekurler

Bu konuyu izah eden bir metin hazirlayip kose yazarlarinin destegini istemeliyiz. Onlarca kose yazari bu meseleyi kosesine tasirsa birileri daha hizli adim atabilir...Benim vaktim yok ve detaylara cok hakim degilim. Bulent bu is ellerinden oper...

bende vergi deairesine başvurdum elden red yazısını aldık pazartesi şirineclerde bu iş için olan mahkemeye başvuracağız

Bence kamuoyu bu konuda destek vermez! ÖTV istisnası için bile "hayatınız beleş ulan" muamelesi yapanlar, bir de kdv istisnasını duyarsa, vallahi çarpılırlar!!!

Bence yapılması gereken şey, doğrudan gelirler idaersi başkanlığına konuyu iletmektir. Yüzlerce kişi bunu yaparsa, kendilerine açılan davaların çokluğunu da göz önüne alarak kdv istisnası için düzenleme yapacaklardır diye düşünüyorum.

Ama şimdi değil... Bunca acı yaşanırken olmaz.

Evet zamanı değil önce acılarımız. biraz dinmeli Ben bu gün Vergi dairesine dilekcemi verdim bayan arkadaş 30 dakika beklersen red yazısını veririm dedi bende bekledim ve red yazısını elden aldım yarın sakarya vergi mahkemesine gidicem vergi mahkemesine nerde olduğunu bilen varmı?

vergi mahkemesine hiç gitmesek direk bölge idare mhkemesine versek olmazmı?

Bu kural 1 yıl önce alınan arabalar içinde geçerlimi? yani 1 yıl önce almış oldugumuz araba için bu kdv iade başvurusu yapabiliyor muyuz?

Başbakanlığa KDV siz araç-gereç alınabılıyorsa bu bizim içinde EMSAL teşkil etmeli

ANKARA - Başbakanlığa alınacak araçlar ile uçak ve yatların, KDV’den muaf tutulmasını öngören yasa maddesi, Anayasa’ya aykırı bulunmadı. CHP’nin bu yönde açtığı iptal davası reddedilirken, Anayasa Mahkemesinin 4 üyesi ‘’Başbakanlığa ayrıcalık tanınamaz’’ diyerek karşı oy kullandı.

TBMM’de 16 Haziran 2009 günü kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ile, Başbakanlık merkez teşkilatına alınacak olan otobüs, minibüs, binek otomobilleri, arazi taşıtları, uçak ve yat gibi araçların KDV’den muaf tutulması öngörülmüştü. CHP bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunarak iptal davası açtı. Mahkeme ise, ‘’Kamu yararı’’gerekçesiyle ve oy çokluğu ile Anayasaya aykırılık görmedi.

AMBULANSA NEDEN KDV VAR?
Anayasa Mahkemesi üyeleri Osman Paksüt, Ayla Parktaş, Fulya Kantarcıoğlu ve Mehmet Erten ise karşı oy kullandı. Paksüt, ‘’Sağlık, eğitim, adalet gibi hizmetleri verenler de kamu hizmeti yapmakta ve aynı tür araçları vergili olarak almaktadır.Başbakanlığın neden böyle bir avantaja sahip olması gerektiğine dair haklı bir neden yoktur’’ dedi.

Fulya Kantarcıoğlu da ‘’Başbakanlığı diğer kamu kurum ve kuruluşları ile öteki mükelleflerden farklı kılan özelliğin ne olduğu anlaşılamamıştır’’ dedi. Mehmet Erten ise, Başbakanlık teşkilatına muafiyet getiren yasanın hukuk devletine aykırı olduğunu savundu. Ayla Perktaş da ‘’Bu hüküm, Anayasa’da yer alan vergi yükünün adaletli dağılımının sağlanması esaslarına aykırıdır’’ dedi.

Başbakanlık için bir süre önce daha büyük ve uzun menzilli Airbus A330 uçağı alınması kararlaştırılmıştı. VIP donanımlar hariç 200 milyon dolar olan Airbus A330, vergilerden muaf tutulduğu için daha uygun fiyatla teslim alınacak. Halen Başbakanlığa ait ATA, ANA, DAP ve Cumhurbaşkanlığına ait GAP isimli 4 uçak bulunuyor.

ben araç aldıktan 20 gün sonra vergi dairesine sitede buluna dilekçemi verdim.
red yazısı geldikten sonra bir avukat aracılığı ile mahkemeye başvurdum.
4-5 gün önce beni vergi dairesinden aradılar. bir bayan benden arabanın ruhsatı, faturası, kimlik vs vs vs istedi.
neden istiyorsunuz tekrar bunları benden diye sordum, mahkeme yazı göndermiş vergi dairesine bu evrakları istemiş.
aynı evrakları mahkemeye zaten vermiştim. neden tekrar doğrulatıyorlar vergi dairesine anlamadım.
gerçi mahkeme olumsuz karar verecek olsa bu evraklarada ihtiyaç duymadan davanın reddine karar verirdi.
bu evrakları isteyince biraz umutlanmadım değil :)

Bende bu gün red yazımla dilekce ve eklerimle Vergi mahkemesine davamı actım. 79 Tl total üçred ödedim posta ve pul parası falanmış.
gelişmeleri yazacağım. tavsiyelerini varsa rica ederim??

valla dediğim gibi evraklarımı avukat hazırladı. gerekçeli karara baktı adana da açılan ve sonuçlanan dava kararına ve kazanırsın davayı dedi.
beni asıl umutlandıran mahkemenin vergi dairesinden evrak istemesi oldu.

dip not: arasıra forumda görüyorum arabayı istanbuldan aldım malatyada dava açabilir miyim diye sorular oluyor.
biz arabayı ankaradan aldık. dava dilekçesini Karaman dan verdik. sadece ''Ankara asliye mahkemesine verilmek üzere'' diye dilekçenin üstüne yazdık o kadar. dosya Karaman dan A nkara ya yollanıyormuş ki yollandı :)
Vergi dairesine de posta yoluyla gönderdim dilekçemi.

Alimania sen vergi dairesine dilekce verirken bu istediği evrakları daha önceden vermişmiydin yoksa ilk kezmi verdin?

vermiştim. o yüzden umutlandım. herhalde resmi bir yazı istediler vergi dairesinden..

Üst Alt