KDV ödememe
Sayın arkadaşlar ben 08-09-2010 tarihinde aracımı aldım, 15-09-2011 tarihinde vergi dairesine yazımı yazdım ordan bana posta ile 29-09-2011 tarihinde red cevabı geldi bunun üzerine vergi mahkemesine davamı açtım işte dava dilekçem... Ben arabayı istanbuldan aldığımdan dava dilekçesini istanbul vergi mahkemesine göndermek gerekiyor...
İSTANBUL NÖBETÇİ VERGİ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
SUNULMAK ÜZERE
EDİRNE VERGİ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
EDİRNE
DAVACI :
ADRESİ :
DAVALI : T.C GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı
(Vergilendirme Grup Müdürlüğü)
ADRESİ : Büyükdere cad. No:116 34394 Esentepe-Şişli/İSTANBUL
TEBLİĞ TARİHİ : 29.09.2011
VERGİ TARİHİ : 08.09.2011
NEVİ : KDV
VERGİNİN DÖNEMİ : Eylül (2011)
MİKTARI : 6.132,88-TL (Altı bin yüz otuz iki lira seksen sekiz kuruş).
I- DAVA KONUSU: KDV iade talebi.
II- DAVANIN ÖZETİ VE İTİRAZ NEDENLERİ: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin 4. fıkrasına 01.07.2005 tarih ve 5378 sayılı Kanunun 32. maddesiyle eklenen (s) bendi ile, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.
5378 sayılı yasanın 1. Maddesinde ise, Kanunun amacının özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğu belirtilmiştir.
Bu haliyle yasanın amacına uygun olarak Katma Değer Vergisi Kanunu’na getirilen istisna hükmü göz önüne alındığında, Özel Tüketim Vergisi’nden istisna olarak satın alınan ve otomatik vites olmasının yanında, aracın özürlü bireyin özrüne uygun projelendirilip, özel aparat ( Elden gaz ve fren sistemi) takılarak kullanıma sunulan, özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi’nden de istisna tutulması gerekmektedir.
Nitekim satın aldığı özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi’nden istisna tutulması gerektiği, gerekçesi ile Adana 1. Vergi Mahkemesi’ne açılan dava ile ilgili olarak Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin 13.04.2010 gün ve Esas No:2010/1658, Karar No: 2010/1721 sayılı kararı da bu yöndedir.
15.09.2011 tarihinde bu karar doğrultusunda T.C GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı (Vergilendirme Grup Müdürlüğü)’ne başvurarak, 08.09.2011 tarihinde almış olduğum özürlü statüsündeki aracım için, ödemiş olduğum 6.132,88_TL Katma Değer Vergisi’nin tarafıma geri ödenmesini talep ettim. Ne var ki Müdürlük, Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin kararına rağmen 21.09.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.99.01.01/41802 sayılı işlem ile tarafıma ilettiği yazıda, ödemiş olduğum Katma Değer Vergisi’nin tarafıma geri iade edilmeyeceğini bildirmiştir.
III- SONUÇ VE İSTEM : Yukarda ayrıntıları ile açıklandığı üzere
- Davanın kabülüne
- Alınan KDV’nin tarafıma geri ödenmesine
- Dava giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine
- Karar verilmesini saygılarımla arz ederim.
Davacı
Nusret DOĞAN
IV-EKLER:
- Adana bölge idare mahkemesinin 13.04.2010 gün ve Esas No:2010/1658, Karar No: 2010/1721 sayılı kararı
- Araç faturası
- Aracın özürlü kullanımına uygun hale gelmesi için yapılan araç tadilat projesi.
- H sınıf ehliyet
- Araç ruhsatı
- Sağlık kurulu raporu
- Tebliğ zarfı
- Vergi dairesine yazdığım dilekçe ve red yazısı