Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirimi ile emekliyim. Sürekli raporumda Kontrol ibaresi de işaretlememiş!?

Hakanist

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Ben 2011 yılında vergi indirimi yazısı ile ssk dan emekli oldum. 1993 sigorta girişliyim ve emekli olduğum tarihte 6300 gün prim ödeme vardı.
2011 yılındaki raporum hastaneden %63 verilmişti, Merkez sağlık kurulu %50 ye düşürdü ve bu oranla vergi indirim yazısı alıp emekli olmuştum.
Bir organım alındı. Nakil olması mümkün olmayan bir organ; kalınbağırsak. "Süreğen Hastalık" kısmı da tik işaretli. Raporumda sol alt köşede "Süreklidir" yazıyor. Ama aynı zamanda Kontrol süresi kısmında 2 yıl diye belirtilmiş.

Benim anlamadığım "Sürekli" yazan rapor için neden kontrol süresi 2 yıl denmiş. Ne anlama geldiğini çözemedim. Raporumda "süresizdir" veya "sürelidir" diye ifade yok. "Süreklidir" şeklinde ifade varken (ki ben bunu hep süresiz rapor şeklinde anlamlandırdım) neden böyle bir ifade yazılmış, işgüzarlık mı, hata mı, memur ya da doktorun kendini garantiye alma çabası mı anlayamadım.

Diğer kafama takılan konu; sürekli rapor olduğunu düşündüğüm için hiç kontrole gitmedim. Orada Kontrol Süresi 2 yıl yazıyor diye kendi başıma kontrole gitmeli miydim? 2 yıl sonra yeniden rapor çıkarmalı mıydım. Hiç bilmiyorum.

Bugüne kadar hiç bir şey yapmadım. Acaba hata mı ettim, başım derde girer mi? Tekrar gitmeli miyim, gidersem oranımı %40 altına çekerler mi? Bir aydınlatırsanız çok sevinirim. Özellikle OturanBoğa hocam, siz yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Bu konuyla ilgili bilgi bulamadım hiç bir yerde.

@Hakanist,

SGK zaten kontrole çağırsa ve gitmesen, emekliliğini durdururdu. Yani ortada hiç bir sorun yok. Temel kural net: Kaşınmayan yeri kaşıma :)

Beni kontrole çağıran olmadı. Mesaj da gelmedi . . Ben kendi kendime işlem başlattım .
Emekli evrakım da yazıyo 1 Temmuz kontrol diye

@Hakanist,

Karıştırma Tukaşi. Keyfine bak kardeşim. Ne adamsınız. Gitme sakın bir yere. Otur oturduğun yerde...

@OturanBoğa,

Tamam hocam, ben de aynı şekilde düşünüyorum zaten. Milleti kırpıp kırpıp yeniden çalışma hayatına yolluyorlar anladığım kadarıyla. Sonradan bana "niye gelmedin, öde aldığın maaşları faiziyle" demesinler. Korkum o.

@gannicus,
Eyvallah :)

Yazmayı unuttum. Kaşınmamın sebebi aslında engelli kimlik kartımı yenilemek içindi. Belediye görevlisi eski engelli kartımı gösterince ücretsiz toplu taşıma kartımı yenilemedi. Rapor istiyor. Raporda da Kontrol Süresi 2 yıl yazıyor diye yeni rapor istiyor. Aslında engelli kartımı gösterince rapor istememesi lazım ama uygulamada herkes istiyor.

@Hakanist, bazı belediyeler illaki rapor istiyorlar bazı belediyeler ise sadece engelli kimliği ile işlem yapabiliyor

@mehmet-41,

Maalesef öyle, kurumdan kuruma da değişiyor. İnternet bağlatırken isteyen oldu, istemeyen de oldu. Raporda yazan "Kontrol süresi 2 yıl ibaresi her fırsatta bana köstek oluyor. Bankonun arkasında oturana anlat anlatabilirsen. Yukarıda da yazdığım gibi "süreklidir" yazan rapora neden 2 yıl yazarsın ki. Süre sonu için bir tarihte yazılmamış zaten. "Süreklidir" değil de "sürelidir" yazsa bitiş tarihi yazması gerekir. Onu anlarım. Ama süreklidir diyor.

Oysa 14 Ocak 2012 tarihli resmi gazetede yayınlanan ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK' de "Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan SÜREKLİ raporlara sahip kişilerden kurumlarca yeniden rapor istenilmez." deniyor. Kazanılmış haklar bölümünde de "Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez." ifadesi yer alıyor...*Süreli raporlar bu kapsamın dışında tutulmuş.

Son düzenleme:
Merhaba, süreli raporum, süresiz vergi indirimim var. 2021 yılında emekli oldum. Şimdi engelli raporumun süresi doldu. Yenilemek için gittim %40 altına düştü. Maaşım etkilenir mi?

@FatmaYılmaz 5, süresiz ile emekli olduysaniz neden rapor yenilediniz süreli raporla süresiz emekli olan bir çok insan var SGK bazen bu yönde karar verebiliyor rapor bunun kıymetini bilmek lazımdı rapor oraniniz düştü ise SGK nin takibine girebilirsiniz SGK bunu farkaderse kontrole çağırır hastalığınızda iyileşme oldu ise maaş kesilir buda normal dir

Emekli olduğum kurum ile görüştüm. Dediler ki; Sgk bir gün engelli raporunuzu sorgular ve olmadığını görürse maaşını keser, o yüzden yenileyin. Benim hiç niyetim yoktu yenilemeye aslında.

@FatmaYılmaz 5, emekli olurken SGK sizi sınırsız olarak emekli etmişse tekrardan herhangi bir rapor istenmez tamam raporunuz süreli olabilir ancak maaş bağlanırken maaşın süresiz olması önemli keşke memuru dinlemeseydiniz zaten SGK rapor yenilemesi isteyecekse sizi yasal yollarla eve evrak göndererek sizden tekrardan rapor isterdi emeklilik zaten süresizmiş keşke fazla sorgulama yapmasaydınız bazen insanlar SGK'ya gidip sizin durumunuz gibi bilgi almak istediklerinde böyle şeylerle karşılaşıyorlar bazen işleri kendi akışına bırakmak gerekiyor hastalığınızda bir iyileşme oldu mu

@Hakanist,

Sigorta girişiniz ve primimiz EYT için de geçerli herhangi bir sorun yaşarsanız emekliliğinizle ilgili eyt'ye geçiş yaparak oradan emekleriniz devam eder

Yok hastalığımda bir iyileşme olmadı ve olmayacak. Üzerimde görünür bir hasar bırakmadı ama ufak tefek hasarlar var. Dışarıdan farkedilmeyen.

Henüz heyete girmedim. Doktor beni muayene etmeden rapor yazdı. Görüşmedik bile kendisiyle. Bu durumu heyette dile getirsem işe yarar mı acaba?

@FatmaYılmaz 5,

heyete girmedi iseniz bence bırakın raporu Dursun şimdilik daha sonra SGK size evrak gönderirse rapor talep ederse rapor cikartirsiniz ondada şöyle olur şayet yine 40 in altina düşerse oranınız itiraz hakkınız var rapor aldıktan 1 ay içinde hakem hastaneye gidiyorsunuz orada heyete giriyorsunuz süreç böyle ama bence heyete girmedi iseniz bence yarım birakin evrakı teslim ettiniz mi yoksa elinizde mi ?

@FatmaYılmaz 5, SGK'dan sevk alarak gitmediyseniz heyet işlerini yarım bırakın bence kalsın öyle SGK sizden kontrol isteyinceye kadar hiçbir şey yapmayın bence SGK'dan sevk alarak gittiyseniz o zaman yapacak bir şey yok sizinki en baştan SGK'nın aklına karpuz kabuğu düşürmek olmuş SGK sizden resmi olarak kontrol isteyinceye kadar hiçbir hareket etmeyin çünku sizin de belirttiğiniz üzere emekliliğiniz sürekli

@AHMET FATİH ERYILMAZ, İnşallah SGK'dan sevk alarak gitmemiştir

Son düzenleme:
Sorum şu; doktor beni görmeden verdi bu oranı. Hoş, görse ne değişirdi bilmem ama bunu heyete söylesem aynı hastalıktan ve hiçbir değişiklik yokken neden %20 verildi desem işe yarar mı?

@mehmet-41,
Yok sevk almadım

@FatmaYılmaz 5, o zaman SGK'ya hiç gitmemiş olarak yaşantınıza devam edin SGK herhangi bir kontrol resmi olarak sizden isterse o zaman işlemleri başlatırsınız

Ve bundan sonra %40 ve üzeri rapor alamıyorsanız rapor işlerine hiç girmeyin derim emeklilik en büyük haktır diğer hakları kazanacağım diye bu haklardan da olabilirsiniz ocak ayından sonra engelli emekliliği değiştirildi neredeyse imkansız hale getirildi bunu da göz önüne alın

Heyete girdiğiniz anda artık rapor almış oluyorsunuz heyete girmediyseniz heyet işlemlerini sadece başlattıysanız hiçbir şey yapmayın heyet işlerini yarıda kesebilirsiniz rapor çıkarsa geri dönüşü yok itirazınızın da olumlu olamayacağını bilemezsiniz emekliliğinizi riske atmayın heyet rapor yarım bırakılırsa hiç rapor almamış gibi devam edin hayatınızı

Peki sgk durumu fark etti diyelim bu bayanı tekrar kontrolemi davet eder yoksa direk maaşımı keser ? Sonuçta emekli olurken mevcut rapordan ziyade vergi indirimi dikkate alınıyor eski raporun işlevsiz hale gelmesi vergi indirimi belgesini yok hükmüne getirirmi ? @mehmet-41,

@FatmaYılmaz 5, zaten heyet evrakları sizdedir heyet sekreterliğine evrakları teslim etmezseniz olay çözülür

@Konyaereğli, zaten SGK kişiye süreli emekli etmemiş sürekli olarak emekli etmiş ancak raporu süreli kafa karıştıran bu SGK her zaman vergi indirim belgesine bakıyor ona göre onaylıyor kişinin zaten emekliliği sürekli sgk bir şey fark edeceği bir durum yok ortada ancak kişi herhangi bir sebeple sonradan bir rapor alıp ve %40'ın altına düşme olduğu zaman SGK bu bu durumu fark ediyor bazen fark etmiyor bazen İlerleyen zamanlarda fark ediyor o zaman kişiye e-posta yolu ile veyahut da telefon ile SGK'ya çağırıp kontrol evrağı verip size hastaneye yönlendiriyor Yani bu durumlarda raporlu olarak emekli olduysanız sonra da alınacak rapor düşmemesi gerekiyor hiçbir şekilde kişinin önemli olan vergi indiriminin sürekli olması ve emekliliğinin sürekli onaylanması kişi burada SGK'ya raporun süreliğiydi diye sorarsa onlar da tabii ki git raporuna yenile derler zaten SGK emekli etmemek için binbir türlü kanunlar yasalar çıkardı engelliler için emeklilik sürekli ise SGK'dan herhangi bir belge telefon yenileme gibi resmi bir istek yoksa SGK'ya giderek bu işleri kurcalamamak gerekir

@Hakanist,

Vergi indirimi bakidir,Vergi indirimin süreli ibaresi yoksa sorun yok .Vergi indirimin ayrı rapor ayrı

Sonuç olarak sgk farkedersede raporu aldıgı tarihteki mevzuata göre tekrar kontrole girecek hastalıkları devam ediyorsa emeklilik devam eder şu aşamada bekleyip sgk yı takip etmesi en doğrusu gibi @mehmet-41,

O ssk da memur kimse sizi cok sıkıntıya sokacak şekilde yönlendirmiş keşke rapor işine girmeden buraya danışsaydınız yada bir uzmandan bilgi alsaydınız @FatmaYılmaz 5,

@Konyaereğli, kişinin zaten emekliliği sürekli SGK kontrol istiyorsa bunların resmi olarak bildirilmesi lazım herhangi bir SGK'dan Bir bildirim resmi olarak gelmiyorsa emeklilik keyfine bak ayrıca kontrol olsa dahi vergi indirimden emeklilik gerçekleştiği için eski baltazar oranlama yapılır şimdiki gibi İş gücü kaybı tespiti istenmez

Üst Alt