@kaderimsee çekerim.., mevcut araçlara etkisi olmaz.
Arkadaşlar,yorumlara bakıyorum ve çok değişik yorumlar giriyorum.
Maliyenin yazısı yönetmelik değil, bilgilendirme yazısı.
İlgili anaya mahkemesi kararını okudum.
Kararda, ilgili madde anayasaya aykırı bulunmuş nedeni de şu.
İlgili madde (7-2/c), engelli bireyin bizzat kullanma amacıyla hareket ettirici özel tertibat yaptırarak araç almasına olanak sağlıyor.
Anayasa mahkemesi diyor ki bu eşitliğe aykırı.
Bu maddeden, hareket ettirici özel tertibat yaptırilmadan da, kullanabilecek ehliyetli engelli birey faydalansın.
Hatta, ehliyet alamayan, araba kullanma imkanı olmayan %90 altı engelliler de faydalansın. Demiş.
Bu nedenle ilgili madde iptal edilmiş ve kanun koyucu, yani meclis, bununla ilgili kanun çıkarsın demiş ve 9 ay süre vermiş.
Bu süre dolmuş ve halen kanun çıkarılmadığı için Anayasa mahkemesi kararı yürürlüğe girerek ilgili 7-2/c maddesi yürürlükten kalkmış.
7-2/c maddede belirtilen araçlar artık engelliler tarafından ötv istisnalı olarak alınamayacak.
Anayasa mahkemesinin bu kararı; %40 üzeri tüm engelli bireylerin, aynen %90 üzeri engelliler gibi kendi kullanmasa da araba almasının mümkün hale getirilmesi yönünde bir karar. ( tabi ki meclisten kanun çıkarılarak)
Ancak, bunu maliye (devlet) kabul etmez. Mümkün değil.
İlgili madde iptal edildiği için de, aracı kendisi kullanacak ehliyetli engelli bireylerin de tertibat taktirarak ötv istisnalı araba almasi bugünden sonra artık mümkün değil.