Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maliye araç alımı ile ilgili olarak yeni yazı mı yayınladı?

mehmet-41

Aktif Üye
Konular
90
Reaksiyonlar
239
26.03.2026 yani bu gün maliye yeni yonetmelik yayınlamış yüzde 90 altı oranlı ortopedik engellilere donanımlı veya donanimsiz araç alamayacak şeklinde yönetmeliği biri paylaşmis paylaşılan yönetmelikte ben böyle anladım ancak buraya yükleyemedim böyle ise durum gercekten kotu yani ortopedik engellerin araç alma hakkı neredeyse bitmiş sayılıyor

Evet arkadaşlar maalesef doğru yarın işe gidince yazıyı doğrularım . İş arkadaşım iş çıkışında söyledi.

@DADAŞ06, sen bunu söylemiştin galiba. Eğer yeni bir düzenleme olmazsa hiç kimse araç alamayacak demiştin

Süper oldu bu. Mum dikti reis

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan belgenin özeti aşağıdadır:
  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu kapsamında engelli bireylerin araç alımında muafiyet şartlarını düzenleyen (7/2-c) maddesi, Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilmiştir.
  • Bu iptal ile engelli bireyin bizzat kullanma amacıyla hareket ettirici özel tertibat yaptırarak araç almasına olanak sağlayan hüküm geçerliliğini yitirmiştir.
  • Belge, vergi dairelerine gönderilen bir bilgilendirme yazısıdır ve iptal kararının uygulanmasını konu almaktadır.

Yani kalktımı keisn %40 üstü ortapetik olan engelliler alamıycak mı illaki %90 demekki para kasada kalmamıs iflas hersey eger oyleyse.

%40 üstü tertibatlı engellilere de vermemek için yeni rapor çıkartırıyorlardı fizyo terapist veya ortopedi dr si de sürücü olur kararını iptal edip sürücü olamaz diyordu.
her türlü engel olmaya çalışıyorlardı şimdi tamamen mi kaldırmışlar

@kaderimsee çekerim.., mevcut araçlara etkisi olmaz.

Arkadaşlar,yorumlara bakıyorum ve çok değişik yorumlar giriyorum.
Maliyenin yazısı yönetmelik değil, bilgilendirme yazısı.
İlgili anaya mahkemesi kararını okudum.
Kararda, ilgili madde anayasaya aykırı bulunmuş nedeni de şu.
İlgili madde (7-2/c), engelli bireyin bizzat kullanma amacıyla hareket ettirici özel tertibat yaptırarak araç almasına olanak sağlıyor.
Anayasa mahkemesi diyor ki bu eşitliğe aykırı.
Bu maddeden, hareket ettirici özel tertibat yaptırilmadan da, kullanabilecek ehliyetli engelli birey faydalansın.
Hatta, ehliyet alamayan, araba kullanma imkanı olmayan %90 altı engelliler de faydalansın. Demiş.
Bu nedenle ilgili madde iptal edilmiş ve kanun koyucu, yani meclis, bununla ilgili kanun çıkarsın demiş ve 9 ay süre vermiş.
Bu süre dolmuş ve halen kanun çıkarılmadığı için Anayasa mahkemesi kararı yürürlüğe girerek ilgili 7-2/c maddesi yürürlükten kalkmış.
7-2/c maddede belirtilen araçlar artık engelliler tarafından ötv istisnalı olarak alınamayacak.

Anayasa mahkemesinin bu kararı; %40 üzeri tüm engelli bireylerin, aynen %90 üzeri engelliler gibi kendi kullanmasa da araba almasının mümkün hale getirilmesi yönünde bir karar. ( tabi ki meclisten kanun çıkarılarak)

Ancak, bunu maliye (devlet) kabul etmez. Mümkün değil.
İlgili madde iptal edildiği için de, aracı kendisi kullanacak ehliyetli engelli bireylerin de tertibat taktirarak ötv istisnalı araba almasi bugünden sonra artık mümkün değil.

• Beğen
Reaksiyonlar: ckck
@barcan88, Hocam önce Engelli Raporunda Hareket Ettirici Aksamda tertibat ibaresini kaldırsınlar. Kurul Sürücü Olur Tertibatla diye karar verip kod veriyor ama Engelli Raporunda o ibare yazmazsa ÖTV muaf olamıyorsunuz. Yazdırmak istesen yeni rapor çıkartıyor Allaha emanet yeni % kaç olacak belli değil, Ehliyete mi el koyacaklar falan belli değil saçma sapan bir uygulama bir de iş yerinden engelli raporu almak için izin almak gerekiyor.

Merhaba arkadaşlar
oturanboğanın da hatırlattığı gibi bu durumun olacağını önceden size bildirdim. Şimdi ne olacak
1) rapor oranı % 90 ve üzeri olan tüm engelliler tertibat olsun yada olmasın engelli aracı alabilirler.
2) bu saatten sonra geçmişte Danıştay kararına istinaden dava açan arabasını satmayan veya süresi dolmayan arkadaşların davaları çöp oldu ( maalesef)
3) eğer düzenleme yapılmaz ise 2 yıl içinde yaklaşık 1 milyon engelli yeni araç alamayacak 5 yıl içinde bu sayı 4 milyonu bulur
4) sürekli iddia ettiğiniz kanunlar geri yürümez ilkesi çöp oldu
5) elimizde sadece pozitif ayrımcılık ilkesi kaldı (zaten tek o vardı )
6) bu olayı sadece engellilere yspılan bir haksızlık olarak görmeyin . Ekonomik program gereği hiç kimsenin araç almaması için alınan tedbir olarak düşünülebilirsiniz.
Benim hâlâ düzenleme yapılması yönünde umudum var
Saygılarımla

Pardon yazmayı unutmuşum 2 - 3 ay içinde fikir değiştirmezler ise MTV istisnası da kalkacak demedi demeyin
Saygılarımla

Son düzenleme:
Anlamadığım bu durum geçici bir şey mi kalıcı mı? Yani hukuki boşluk oluştu o giderilene kadar mı durduruldu. Öbür türlüsünü düşünmek bile istemiyorum. Gerçi bunlar onu da yapar şaşırmam.

Şu anki belirsizlik ve durdurma kararı teorik olarak geçicidir. Çünkü devletin, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerine uygun, engelli vatandaşların haklarını koruyan ve suiistimalleri önleyen yeni bir yasal düzenleme yapması gerekir.

Ancak:

• Yeni kanunun ne zaman çıkacağı,
  • İçeriğinin (limitler, şartlar vs.) nasıl olacağı tamamen Meclis'in gündemine bağlıdır.

@Polmiks, arkadaşım ben %90 üzeri engelli olduğum ve ehliyetim olmadığı için o konuları gerçekten hiç bilmiyorum.

Üst Alt