Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maliye araç alımı ile ilgili olarak yeni yazı mı yayınladı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 17)

Kanun Numarası: 4760
Kanun: ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU
Resmi Gazete Sayısı: 33232
Resmi Gazete Tarihi: 22.04.2026

MADDE 1- 18/4/2015 tarihli ve 29330 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1.1) bölümünde yer alan “(II/C/1.3)” ibaresi “(II/C/1.3.1)” olarak değiştirilmiş ve “Yerli katkı oranı” tanımından sonra gelmek üzere aşağıdaki tanım eklenmiştir.

“Sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporu: 2918 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenen raporu,”

MADDE 2- Aynı Tebliğin (II/C/1.3) bölümüne “1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna” başlığından sonra gelmek üzere “1.3.1. Bizzat Kullanma Amacıyla Engelliliğine Uygun Hareket Ettirici Tertibat Yaptıranların Taşıt Alımlarında İstisna” başlığı eklenmiş ve “1.3.1” bölümünden sonra gelmek üzere aşağıdaki bölüm eklenmiştir.

“1.3.2. Ortopedik Engel Oranı %40 ve Üzeri Olan ve Sürücü Belgesi Alamayanların Taşıt Alımlarında İstisna

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi ve yerli katkı oranı en az %40 olan mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,

• 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 2.873.900 TL’nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların,

• 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,

• 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin,

engel oranı %40 ve üzeri olan ortopedik engellilerden ortopedik engelleri nedeniyle hakkında sürücü belgesi alamayacağına karar verilen malul veya engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.

ÖTV mükellefleri, bu istisna kapsamındaki taşıt tesliminde hesaplanan ÖTV tutarını, fatura bedeline dâhil etmez, ancak fatura bedeline dâhil edilmeyen bu tutarı düzenlenen faturada “ÖTV Kanununun 7/2 Maddesi Kapsamında Hesaplanıp Fatura Bedeline Dâhil Edilmeyen ÖTV Tutarı ................ TL’dir.” şerhi ile gösterir.

İstisna uygulanarak ilk iktisap kapsamında teslim edilen taşıtlar için de mükellefler tarafından (2A) numaralı ÖTV Beyannamesi verilir, ancak beyannamede ÖTV hesaplanmaz.

Beyannamenin verildiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar bir dilekçe ekinde;

• Alıcının (malul veya engellinin), maluliyet veya engel durumu itibarıyla ortopedik engel oranının %40 ve üzerinde olduğu belirtilen ve ortopedik engeli nedeniyle hakkında sürücü belgesi alamayacağına dair değerlendirmeyi içeren engellilik sağlık kurulu raporunun bir örneği (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneği),

• Ortopedik engeli nedeniyle sürücü belgesi alınamayacağının engellilik sağlık kurulu raporuyla tevsik edilememesi durumunda, bu değerlendirmenin yer aldığı sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporunun bir örneği (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneği),

• Satış faturasının, aslının aynı olduğu işletme yetkililerince imzalanarak ve kaşe tatbik edilerek onaylanmış fotokopisi,

mükellef tarafından, beyannamenin verildiği vergi dairesine verilir.

Vergi dairesince beyanname ve söz konusu belgeler incelenerek, engellilik sağlık kurulu raporundaki ortopedik engel oranının %40 ve üzerinde olduğu ve kişinin ortopedik engeli nedeniyle sürücü belgesi alamadığı tespit edilir.

Ortopedik engel oranı, malul veya engellinin sadece ortopedik engeli bulunması halinde, engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen orandır. Malul veya engellinin ortopedik engeli dışında başka engeli bulunması halinde, istisnadan yararlanılabilmesi için engellilik sağlık kurulu raporunda yer alan ortopedik engel teşhisinin karşısındaki engel oranının %40 ve üzerinde olması gerekir.

Malul veya engellinin engel oranı %40’ın altında birden fazla ortopedik engelinin bulunması halinde, ortopedik engel oranları, Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde belirlenen hesaplama yöntemiyle toplanır. Vergi dairesince, engellilik sağlık kurulu raporundan ortopedik engel oranının tespit edilememesi veya hesaplanamaması halinde raporu düzenleyen hastaneden ortopedik engel oranının %40 ve üzerinde olup olmadığı teyit edilir.

Bu tespitler ve engellilik sağlık kurulu raporunun geçerli ve malul veya engellinin haiz olduğu en son tarihli rapor olduğunun Sağlık Bakanlığının sistemi üzerinden elektronik ortamda teyit edilmesi (bu şekilde teyit edilemeyenlerin ilgili hastaneden/il sağlık müdürlüğünden teyit edilmesi) üzerine, istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” mükellefe verilir.”

MADDE 3- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Arkadaşlar, 2008 yılında aldığım rapor e-nabız raporlar bölümünde tarih ve sayı olarak görünüyordu başka bir bilgi yoktu. Bugün baktım ekinde pdf görüntüsünü eklemişler. Bu çok iyi olmuş gerektiğinde raporumuz oradan teyid edilebilir.

Diyaliz hastasıyım mahallede engelli parkı başvurusu yaptım aracım kayıtlı ehliyetim engelli , park yapıldı ama hiç koyamadım mahallenin yarısında engelli aracı varmış malesef bir tane engelli yok hep başka şehirlerdeki akrabalarına kayıtlı komşum hemşire de bile başka şehir pkalalı araç vardı oda engelli kayıtlıymış

@hayat76, Şikayet edilecek bir şey yok, Devlet bunu öyle istiyor. Ruhsat sahibinin GSM Şebekesinden ve aracın oldugu şehirden bile istese fark eder ama devlet kendisi isteyip göz yumuyor.
Benim şimdi 8 tane yaşlı yakınım torunlarına ve oğullarına engelli aracı almak için hastraneden engelli raporu almaya çalışıyor alabillirlerse basit bir platin takıldı diye %40 engelli olup araç alacaklar. Devlet oy toplamak için Yaşlı ve Yaşlı yakınlarına jest yapıyor.

@barcan88 Siz deyince bende baktım. Evet rapor olarak PDF eklemişler.

Ama benim raporum değil. Başka birinin raporu ve üstelik kadın 😄.

Nasıl değiştireceğim bilen var mı?

@saatci35, YOK ARTIK YA, Bu kararı da fazla, engelinin üzerine bu kadarda yüklenilmez ki.
Biz engelliler olmasaydık, kim oy toplamak için, kim fırsatçılık için koşturacaktı acaba.
Gerçekten pes artık. Keşke yer değiştirme hakkımız olsa, onlar sakat. Bizler sağlıklı olabilsek, acaba o zaman ne hissederlerdi.

Valla ne diyeceğim bilemedim.
Cimer'e Sağlık bakanlığına yazdım. Oradan ilgili birim kimse, ona yönlendirsinler artık.
Muhtemelen benim raporda başka birinin pdf kısmında bulunuyor. 😡

Sevgili Kader arkadaşları

Rumuzumdan açmış olduğum konulara bakabilirsiniz çok önemli bilgiler paylaşacağım sizlere yol göstereceğim İnşallah

Özellikle engelli araç ÖTV muafiyett araç hk.

Cimer'den yazdığınız talebinizi veya şikayetinizi öncelikle iletişim başkanlığına göndereceksiniz

Metin yazdığınız bölümü üst bölümüne cumhurbaşkanlığı Özel kalem müdürlüğüne diye belirtin

Gelirler idaresi başkanlığı bürokratları yanlış tebligi yayınlayarak kanunu geriye doğru işleterek 10 yıl süresi bu kanuna haykırıdır bunların amacı hükümeti yıpratmak vatandaşı isyan ettirmek vatandaşı Bir nevi zulüm yapmaktır sizlerden Bu karari alan bürokratlar hakkında soruşturma açılmasını talep ediyoruz kendi bakanlığınızda hukuk hizmetleri genel müdürlüğüne hukukçularınıza bu konuyu danışın kim yanlış karar alıyorsa kim vatandaşa zulüm ediyorsa soruşturma geçirerek gereğini yapılması

Gibi yazıp gönderin bunu illaki birilerinden beklemeyin soruyu soruyorsunuz cevabı alıyorsunuz işini halleder bilgi bile paylaşmıyor artık elinizi taşın altına koyun bir şeyler yapmaya çalışın korkuyorsanız o zaman soru da sormayın bunu da korkulacak da bir şey yok cesaretli olun küfür yok hakaret yok bilmem anlatabildim mi

Uzun yıllardır engelliler bizi takip ediyorum daha önceki yıllarda şifremi unuttum rumuzu mu unuttum tekrar üye oldum 20 yılı aşkındır Bu sitenin takipçisiyim

@Engelli52, kim neden korkacak ki, ister şikayet olsun, ister talep, iletişim başkanlığına gönderseniz dahi, konusuna göre hemen yazının konusuna göre ilgili kuruma şutluyorlar, önümüze düşen yazıda kim cevapladı görevi ilgi alanı nedir onu dahi bilmiyorsunuz. Gelen yazılarda mesalenin anlaşılmaması, vatandaşın tekarar tekrar yazmamısı için okadar karmaşık yazılıyorki, şahsen 20 aşkın devlette memuriyet yaptım, uzun yıllar yönetici konumunda dahi çalışmama ragmen, CİMER"e attığım yazıların hiç biri net cevap olacak şekilde gelmedi.

Sizce şuan engellinin tek sorunu ÖTV mi? bilgilendirme dediğiniz yazılarınızın çoğu, ÖTV üzerine, örneğin benim ÖTV ile sorunum yok, ben 28 yıllık ehliyetimi geri istiyorum, neren bana sürücü olamaz diyorlar, baş boyun dönmüyorsa, ehliyet aldığımda da aynıydım ben, herhangibir değişiklik olmadıki,
Maden ÖTV ile ilgili kanun geriye işlemesin deniliyorda, ehliyeti alınanlara neren böyle denilmiyor. Ehliyet olmadan engelli yine başkasına muhtaç,
Artık yoruldum, çıkana, çıkarılacak olanada, yürürlükden kaldırılan kanunlarada artık pes diyorum, bayıl bayıl düş yani...

Kimse korkmuyor CİMER e yazmaktan, sadece muhatap bulunmuyor, hazır standart yazıyı yapıştırıp gönderiyorlar,

@hayat76, birincisi altıni cizrek söylüyorum iletişim başkanlığını seçtikten sonra açıklama bölümünun üstüne cumhurbaşkanlığında kurullar var hangisine göndermek istiyorsanız okulun adını yazın 2-3 satır boş bırakın derdinizi yazın talebinizi yazın

Bakanlığa gönderecekseniz bakanlığı seçtikten sonra açıklama yazılan yerin en üstüne konu hangi genel müdürlüğü ilgilendiriyorsa onu yazin

Çünkü bir bakanlıkta birden fazla genel müdürlük mevcuttur tecrübeyle sabittir gene de sizler bilirsiniz

Sürücü olamaz konusuna gelince itiraz etme hakkınız var mahkemeye verme hakkınız var eğer haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız mahkemeye vereceksiniz veya rapora itiraz edeceksiniz

İlgili yönetmelik ile mağdur olmuşsanız yönetmelikde güncelleme yapılmasını istiyorsanız ilgili genel müdürlükle iletişime geçip ve ilgili partilerin sosyal işler başkanlığı ile derdinizi anlatıp mail ile detaylandıracaksınız ilgili genel müdürlüklerin özel kalem müdürüyle görüşüp mailinizi atıp ayrıca ilgili genel müdürlüklerin mevzuat daire başkanıyla
Görüşüp konu ile iyice bilgi sahibi olup zaten bunlari yaptığınız zaman konu hakkında epeyce bilgi sahibi olmuş olursunuz bu işler maalesef bu şekil yürüyor Yok ben hiç uğraşmadan bu işler Hayırlı olsun diyorsanız sizin gibi mağdur olan birisi ya uğraşır ya da kabullenir.

Burada engellilerin Büyük bir kısmı sorunlarını yazar çözümlerini başkalarından beklerler ya da bir olalım beraber hareket edelim derler
Sorunun çözülenlerin %99'u Cevap dahi yazmazlar

Günaydın arkadaşlar
1) ilgili birimde 5 yıl BİMER - CİMER yazılarına cevap verdim
A) yöneticiler sorunu anlamıyor zannetmeyin
B) birim amirlerinin yapabileceği bir şey yok zaten
C) cevapların anlaşılmama sebebi cevabı doğru yazma zorunluluğumuz yok . Cevap olsun diye yazılır.
D) bir güzel gaz çıkarasınız diye vardır ve yazanların % 60 ının ne sitediği belli değildir % 35 i komikden bir tık büyük istekleri vardır %5 i ise yapılabilecek birşey yoktur.
E) yazarsanız sadece memuru yorarsanız çünkü memurun yapabileceği bir şey yok yetkili kişilerin ruhu duymaz çünkü onlar bu işlere bakmaz
2) kanunlar geriye yürümez ilkesi bizim durumda doğru değil anayasa mahkemesi zaten bunu tescilledi.
Doğru yol pozitif ayrımcılık ilkesi ve şu an yeni çıkan düzenleme ile daha önemli ve avantajlı hale geldi.
3) arkadaşın dediği gibi sadece araç alma konusu değil ehliyet ve raporlar konusu çok önemlidir.
4) CİMER değil sosyal medya ve meclise yazılar yazılmalı
Saygılarımla

Sürücü olamaz için itiraz ederse Ankara da oturuyorsa Kırıkkaleye sonra Samsuna gönderilecek. Yol,Yemek Otel masrafı kişiye ait. Her iki hastane olur diyecek biri olur biri olmaz derse sürücü olamaz. futbol maşı gibi 1-1 değil 2-0 olması lazım.. Sürücü yönetmeliğinde açık açık yazıyor boyun dönme kısıtlılığı olan sürücü olamaz. bu maddeye istinaden mahkeme sürücü olamaz der büyük ihtimaal kurullar da öyle der. Bu madde değişmeden hiç bir çözüm olmaz.

Engelli Sürücü yönetmeliğinin değişmesi gerekir.. Adam 2 şehire gidecek masraf yapacak iş yerinden yıllık izin alacak ama büyük ihtimal sırf o madde yüzünden sürcü olamaz diyecekler.
@Engelli52,

Üst Alt