İstanbul, 5.04.2005
Sayı No: 16
Konu: İşitme Engellilere LGS sınavında uygulanması gereken yöntemler
Milli Eğitim Bakanlığı
Özel Eğitim Reh. Ve Danş. Hizmetleri Gn. Müdürlüğü
İşitme Engelliler Şube Müdürlüğü’ne
İşitme engelli çocukların bir kısmı işitme engelliler özel okullarına bir kısmı da kaynaştırma okullarına devam etmektedir. Her iki okulda da diğer çocuklarla aynı müfredatı okuyan çocuklarımız normal çocuklardan daha geride kalmalarına rağmen bu sene LGS sınavına girmek istemektedirler.
Bundan 20 yıl kadar önce İşitme Engelli öğrenciler, ders programı işiten çocuklardan daha farklı bir programda eğitim aldıkları için Diplomalarına bir üst düzey eğitimden yararlanamaz ibaresi konuyordu. Bu nedenle üniversiteye gidemiyorlardı. Verilen mücadele sonunda aynı müfredat programı tüm engel gruplarına uygulanıyor. Bu uygulamadan sonra sayısı çok az da olsa işitme engelli öğrenci üniversite öğrencisi olmuştur.
LGS sınavında da üniversite sınavında olduğu gibi puanlama sistemi oluşturulursa daha az mevcudu olan bu okullarda daha iyi eğitim alacak daha başarılı olacak işitme engelli öğrenciler muhakkak olacaktır. Nasıl her normal öğrenci üniversite sınavını kazanmıyorsa, her işitme engelli ilk öğretim öğrencisi de LGS yi kazanamayacaktır. Fakat kazanabilecek yeni yeni öğrencilerin önü açılacaktır.
İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği olarak sorunları birebir yaşadığımız için bizler görüşlerimizi paylaşmak istiyoruz. Bakanlığımız müfredatına uygun olarak düzenlemeler yapılacağına inanıyoruz.
· LGS sınavında ek zaman konması,
· Bazı sorulardan (Ağır paragraf sorularından) muaf tutulması,
· Bazı soruların görsel olarak (resimli, karikatürize edilerek koyu renkli yazılarak sorulması)
· Sınav gözetmeninin işitme engelli çocuklarla çalışmış. Doğal sözel işitsel yöntemi ve işaret dilini kullanabilecek beceriye sahip tecrübeli öğretmenlerden seçilmesi,
· Değerlendirmenin İşitme engelli bireyi tanıyan meslek elemanlarından oluşan özel bir komisyon tarafından değerlendirilmesi,
· Değerlendirme yapılırken katsayıların farklı katsayılarla çarpılması.
Unutulmamalıdır ki sevgi, ilgi ve çalışma ile her engel aşılabilir. Önemli olan engellilerin topluma kaynaştırılması değil, toplumun engellilerle kaynaşabilmesidir.
Saygılarımızla,
İŞİTME ENGELLİLER
VE AİLELERİ DERNEĞİ