Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli araçlarında 2000 cc için BİMER'e talepte bulunuyoruz!

akrepyusuf

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar merhaba,

hepimizin hayali olan bir araç illaki vardır. sırf motor hacmi 2000 cc diye vazgeçtiğimiz araçlarda olmuş olabilir. bu konu hakkında bimer' e başvuruda bulunur musunuz?

ben talebimi yaptım, sizde yardımcı olursanız belki başarabiliriz.

https://www.turkiye.gov.tr/bimer-basvuru

konu yanlış yerde ise lütfen uygun yere taşır mısınız?

Ben de 3 yıl da bir araç alımı için düşünmüştüm. Bu konuyla da ilgili bimere nasıl bir yazı yazabiliriz. Alabildiğimiz araçların fiyatları bile çok arttı 2000 cc araçları almak zor olur ama yine de burda ortak bir metin oluşturup yazabiliriz bimere. 3 yıl da bir araç alabilirsek hiç olmazsa elimizdeki aracın değeri çok azalmadan yenisini alabilir lastik fren triger gibi masraflardan da kurtulabiliriz diye düşünüyorum ama bilmiyorum ne dersiniz?

3 yılı kabul ederler mi bilmiyorum, ortak bir metin hazırlamak bence mantıklı değil herkes özgün içinden geldiği gibi talebini yaparsa daha inandırıcı ve gerçekçi olur.

2000cc de ötv %90 yani araçların türkiye ye giriş ücreti düşük. 1.6 larla aynı nerdeyse

Devlet açısından bakınca 3 yıl mantikli. Neden derseniz her 5 yılda bir kdv alacağına 3 yılda bir kdv alacak. 2000 cc de dediginiz gibi %90 ötv var ve devlet bundan vazgeçmez. Nerdeyse arabanın kendi fiyati ki artı kdv ile arabanın fiyatından fazla vergi aliyor. Zaten 1.6 da ötv indirimi var ve kdv yi her araç alımında alıyorken 3 yılda bir kdv ekstra bir gelir kaynağı. Su zamanda da şöyle mantikli hazır ekonomik bir durağanlık varken kanun hükmünde kararname ile 3 yıl içinde yeni araç alınımı yapılabilir.

ötv nin %90 olması devlet için birşeyi değiştirmiyor. sonuçta bizim araçlarımızdan ötv ve mtv almıyor.

bizim için ötv %90 olduğu için indirim fazla olur. yani 2000cc lik 100.000 liralık araç 53.000 liraya gelir.

5 yılda bir araç yenilemek bence yeterli, suistimal şansı azalıyor, hele hele %90 ÖTVli araçlarda işi ticarete dökerler. Ülkemizde satılan araçların %95'i 1600 cc ve altı imiş, engelli araç sahiplerinde de benzer oranlar vardır . Daha mantıklı şöyle bir önerim var : şu an 1600 cc üzeri için engelliler hiç ÖTV indirimi alamıyor, biz 1600 cc üzeri için %90 ÖTV yerine %45 ÖTV ödemeyi önerebiliriz. %0 istemek gerçekçi değil. 1600 cc üstü araç tercihi olacak %5 engelli için mantıklı, hoş o zaman oran %5 in üzerine çıkar :)

Crimean arkadaşa aynen katılıyorum.
ötv muafiyetiyle alınan sıfır km bir araç 3 yıl sonra normal şahısa satışta kar yapar, iş amacından sapar ticarete döner, 5 yıl gayet makul.
Motor silindir hacmine gelince, günümüz teknolojisinde 1600 cc altı motorlar rahatlıkla 130 - 140 beygir gücüne ulaşmaktadırlar ki bugün orta halli bir aracın 80-90 beygir olduğunu düşünürsek bu tüm ihtiyaçları karşılayacak bir güçtür.
Yok ben özel pistlerde 300 km hız yapacağım diyen varsa, hatırlatmak isterim ki bu hak hobi için değil, engelli kardeşlerimizin sorun yaşadığı ulaşım ihtiyacını karşılamak amacı gütmektedir. Bu tür hobiler için vergisini ödeyen herkes gidip isterse uçak alır.

şöyle izah edeyim. benim şu an bindiğim araç 3 serisi boş ağırlığı 1500kg motoru 3 silindir 136hp 220nm tork, araç 5 kişi ile bildiğin gitmiyor. ben bu aracın hem dizel hem güçlü olanını almak istiyorum hepsi bu yarışla pistle alakam yok.

ötv olayına gelince %90 kalabilir ama 2000cc alan 10 yıl boyunca satamaz şartı da getirilebilir.

Ülkemizde vergi dilimleri motor hacimlerine göre yapıldıgı için, 1600 cc ve 2000cc araçların ham fiyatları arasındaki fark yok denecek kadar az. Hatta bazı araçlarda 1600 cc araçların ham fiyatları 2000 cc den fazla, bunun sebebide ötv ve mtv oranlarından dolayı insanların dogal olarak 2000 cc yerine 1600 cc yi araçları alması.
Devletin sınırı 2000 cc ye çıkarması cebine giren parayı değiştirmiycek ancak 2 .elde 2000 cc motorların fiyatları fazla oldugu için bu seferde iş bi yönde ticarete dönmüş olacak.
Ama orta bi yol ayarlanabilir gibime geliyor.
Ben yinede 2000 cc den yanayım :D

akrepyusuf ,

Cümlemizden inş :)

Şöyle bi şeyde olabilir, 1600 cc alan 5 sene satamaz 2000 cc alan 10 yıl satamaz.

bimere yaptığım başvuru "gelir idaresi başkanlığına" ulaşmış, biraz önce başkan adnan beye mail attım. sizde yazmak isterseniz buyrun adresi; aerturk@gelirler.gov.tr

Adnan ERTÜRK

akrepyusuf
Gelir idaresinden gelecek cevap belli zaten, maliyenin böyle bir gelir kapısının üzerine çizgi çekme ihitmali milyonda bir bile değil.

Ufukalp
bu kadar umutsuz olmayı neye borçlusunuz?

maliyenin kdv hariç bizden zaten bir kazancı yok araç 1600cc olsa da 5000cc olsa da aynı değişen bir şey yok.

Bende 3 yil olsun kanaatindeyim bunun icin cok basvuru yaptim lakin hep olumsuz...ozellikle aractan memnun kalmadinmi 5 yil adama zulüm oluyor

cevap geldi talebim değerlendirilmek üzere kurula sunulacakmış.

ayrıca sunuda bımer soylıyelım ıllakı yuzde90 olması lazım oranlar asagı ınse de herkes alabılse

Merhaba arkadaşlar, bende emlak vergisi konusuna değinmek istiyorum.160 m2 diye aldığım ev, tapuda 237 m2 görünüyormuş. Yeni imar planına göre, asansör, merdiven boşluğu, sığınak vb ortak kullanım alanları da dahil ediliyormuş.bimer e yazalım, muafiyet sınırının arttırılması için..yakında evini değiştiren herkes bu konuda mağdur olacak. Çünkü yeni yapılan daireler 3+1 ler bile 200 m2 üstü görünecek..

nilcan evet haklısınız. müteahhitler artık sitede oturuyorsanız, yeşil alanı bile brüt metrakere içine dahil ediyorlar. emlak vergisi muafiyeti de yalan oldu. belediye de yine de insiyatif kullanmadılar mı?

Maalesef.. İnsiyatif kullanma gibi bir yetkileri varmı ki? .BİMER e yazdım, en azından muafiyet sınırının yükseltilmesi için. Onlar da ilgili belediye ye yönlendirmişler.kendileri de şu an mevzuatın böyle oldugunu, bu durumda muafiyet uygulanamadığını yazmışlar..bildik şeyler yani...

abi artık türkiye küçük hacimli motorlara geçti 2.0 vw bmw mercedes audilerde kaldı çok zor 2.0 olması ama atmosferik motorlarda 2.0 olmalı 1.6 zorlanıyor..

Bence işin suyunu çıkarmayın oturun oturduğunuz yerde, olan haklarınızdan da olmayın.
5 yıl gayet makûl bir süre. Devlet daha ne yapsın, bizim haklarımıza gıpta eden insanlar var.

Şükredin.

Yani sizde abarttınız artık ama, 1.0 TSİ turbo motorlar bile harika ötesi performans sergilerken senin engelli indirimi ile alacağın 2000 c 2.0 TDİ olur genelde motoru ne yapacaksın? Daha taşa 1.0 TSİ motorla da herhangi bir zorlanma olmadan çıkılıyor. Yani bu tür suistimal eden vatandaşları kınıyorum sonuna kadar.

Beyfendiye 1.6 yetmiyormuş da 2.0 olacakmış, 3 yıla düşecekmiş ohhhh ne ala...

1.6 ve altında motorlar B ve C sınıfı araçlar için yeterli ama D sınıfında büyük işkence.
Araba hantal kalıyor, yakıt tüketimi artıyor vs.
Birde 2.0 motorlu araçlarda ötv muafiyetinin olması devlete ek bi yük getirmemekte.

devletimiz 1.6 vermiş zaten illa ki 2000 cc istiyorsan parasını verir alırsın devlet ihtiyacın kadarını vermiş fazlası senin keyfin için hiç kusura bakma

Sanki devlet bunları çok düşünüp bu kararları veriyor.

Bu karar yıllar önce çıktı ve o zaman ki otomobil teknolojisi şimdiki gibi değildi.

Daha yeni yeni düşük motorlu yüksek beygirli araçlar çıkıyor.

Ülkemizdeki saçma vergi sistemi yüzünden, 1.6 motorlar normalin çok üstünde fiyata satılıyor zaten.

Merak ediyorum bizi düşünen devlet, engellilerin yıllardır süren kasko sorununu neden halletmiyor ?

Beni ilgilendiren şey az çok senide ilgilendiriyor, aleyhte yapılan bi uygulama herkesi etkilerken lehte yapılan bi uygulama sadece seni, beni etkilemiyor, hepimizi etkiliyor.

biri demiş 1.0 tsi dağ bayır çıkıyor.. hiç sürmemiş binmemiş galiba 1.0 1.2 1.3 vs motorlar pişmanlıktır beygiri kaç olursa olsun o araba bayılır şu şartla alınır küçük hackbac tek kişilik bineceksen al bin 1.0 seni memnun eder ama engelli aracı için 1.0 uygun değildir. ben d sınıfı araç düşünüyorum 1500 ton arabaya 1.6 motor gelmez yapan firmalarda bunu biliyor ve 2.0 çıkarıyor. ben düşük hacimli motorlara karşıyım bu şart değişmeli iyi günler

Üst Alt