Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

@murat086754, nisan ayında biz de başvurduk.eşim rp den dolayı görme engelli ve çalışamaz durumda .siz hastalığın başlangıcında mısınız? Red vermeleri çok saçma yoksa.çünkü benim eşim görmesini tamamen kaybetti sadece yanlardan hafif ışık algılıyor. Bizim de bu ay sonu sonucumuz belli olumuş.bize ara karar çıkmıştı direkt çapaya yolladılar orada dr tedavi ile iyileşme mümkün değildir yazdı rapora.sonucu buradan da bildireceğim.

Arkadaşlar eşim malul sayılmış telefonla aradık daha yarım saat önce çıkmış karar.başvuru sırasında ve sonrasında aktif sigortalılığı olmadığı için de toplu maaş alacakmış ilk başvuru tarihinden itibaren ve de bayram ikramiyelerini bunu memur söyledi biz sormadan yani bu konu çok muallaktı netleşti.eşimin hastalığı retinitis pigmentosa ( gece körlüğü/ tavuk karası). İlerlemiş seviye görmesini tamamen kaybetti son 3 yılda.yalnız enteresan yanı 2027 ye kontrol muayenesi vermişler.içlerine doğdu sanırım tedavi bulunacak :) inşallah bir mucize olur da hepiniz bir şekilde şifanızı bulursunuz🙏 siz engelliler ve biz engelli yakınları bu ülke şartlarında çok zorlanıyoruz.hepimize sağlıık bereket diliyorum 🙏

merhaba,

emekliliği onaylanan arkadaşlar hayırlısı olsun, darısı hakkı yenen diğerlerine, bizlere inşallah...

Arkadaşlar burada benim için kritik soru ben 2008 öncesi yeni yasa çıkmadan sigortası olanım
Şimdi bu emeklilik konusunda yapay zekaya yazdığımda bana sgk hastalıklar listesine 01.10.2028 den sonra girişi olanlar tabi diyor.
benim sigorta başlangıç yılım beyan ettiğim tarihden önce 01.06.2008 şimdi ben emeklilik verdiğimde sgk hastalıklar listesine göre tabi olmayacak mıyım ?

@blowteam,

01.10.2008 tarihinden önce işe girişi olanlar vergi indirimi ile emekli oluyordu.

01.10.2008 tarihinden sonra işe girişi olanlar için ise SGK Hastalık Listesine göre Çalışma Gücü Kayıp Tespiti yapılıyordu.

15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren yeni yasa ile 01.10.2008 tarihinden önce girişi olanları da bu kapsama soktular. Artık işe girişine bakılmaksızın herkese Çalışma Gücü Kayıp Tespiti yapılacak ve ona göre emekli olabilecek.

Yani emeklilik dilekçesi verdiğinde senin içinde SGK Hastalık Listesine göre değerlendirme yapılacak ve Çalışma Gücü Kayıp Tespiti yapılacak.

Bilgilendirme için teşekkür ederim.
sigorta başlangıç yılım benim 01.06.2008 ama o zaman 18 yaşında değildim.
doğum tarihi 12.03.1992 sanırım sigorta başlangıç tarihimi sistem 12.03.2010 (18 yaşı) baz alacak.
peki bu sisteme göre ne kadar süre prim gün sayısı gereklidir acaba.

Son düzenleme:
@zeytin81 öncelikle size de çok geçmiş olsun rabbim inşallah eşinize de şifa verir . bendeki durum şu an sadece yanları göremiyorum sağ-sol - alt-üst . yani baktığım noktaya doğru görüş sağlayabiliyorum. yani sanki dünyaya at gözlüğü ile bakıyorum tabiri caize. raporumda yazanlar aşağıdaki gibi idi.
aşağıdaki duruma göre çalışma gücü kaybı almam gerekiyor diye düşünüyorum sizce durum nedir ?

GÖZ HASTALIKLARI :
RETİNİTİS PİGMENTOSA+ GLOKOM+ OR:+0,75 +2,25 162//+3,50 -4,00 133
GÖRME:0,3//0,3 BİO:BİLATERA SANTRALDE ASK F:BİLATERAL KEMİK SPEKÜLLERİ
OCT:RETİNA ATROFİK RNFL::BORDERLİNE ALANLAR GÖRME ALANI:SANTRAL 15
DERECE DIŞINDA RİNG SKOTOM % 73

Teşhis / Teşhisler : GÖZ HASTALIKLARI : H35.5 - KALITSAL RETİNAL DİSTROFİ, Z01.0 - GÖZ VE GÖRME MUAYENESİ

@zeytin81,
Sonunda bir konuda aydınlanmış oldu sayenizde, öncelikle Hayırlı olsun benim 7. ay bitiyor hala sonuç çıkmadı heyette denip duruyorlar.
Muracat ederken tahsis talebinde de bulunmuştum isteğe bağlı sigortayıda kapadım ...
Ya ara karar yada ilk muracattan toplu yatıracaklar o halde.

@zeytin81 bir de mantık olarak düşündüğümüzde çalışma gücü kaybı ben çalışırken verilmesi lazım kör olduktan sonra vermesinin ne faydası var. gözlerim şu an parçalanıyor 8 saat bilgisiyar ekranında çalışmaktan göz tansiyonumda var ayrıca . iş işten geçtikten sonra benim sağlığım gittikten sonra çalışma gücü kaybı vermesi kadar dünyada saçmalık olamaz.

Son zamanlarda bazılarına red vermeye başlamışlar. Red alanlara izlenecek yolları belirteyim.

1-İlk yapmanız gereken, başvuru yaptığınız SGK'ya itiraz etmektir. İtirazınız YSK'ya iletilecektir. YSK çoğu BSK'nın red kararını bozarak, süresiz ve olumlu olarak onaylıyor. Bu durumda sizin emekliliğiniz YSK tarafından sonuçlanacaktır. İtiraz ederken, askerlik muaf belgesi, süresiz vergi indirimi ve raporlarınızı ekleyin. YSK bunlara dikkate alarak, emekliliği onaylayabiliyor.

2-YSK'dan itiraz sonucu red gelirse, biraz uğraştıracak olan bir yol olarak, hakkınızı aramak adına SGK'ya dava açacaksınız. Tabi dava açmak ve dava süresi en fazla 1.5 ile 2 yıl sürebilir. Ancak hak aramak için beklemeye değerdir. Ayrıca çoğu kişi de mahkemeye verirse, yeni düzenlemeler de getirilebilir.

3-Mahkeme veya davayla uğraşmak istemiyorsanız, Anayasa Mahkemesi2nin vereceği kararı beklemektir. Bunun da garantisi yok, ancak iptal kararının verilmesi yakın gibi. Bu da kesin olmasa bile, en azıdan bu mahkemenin bekleme süresi en fazla 2-3 yıl ancaktır. Sonuçkta hak aramak için bunu da beklemeye değerdir.

4-Anayasa Mahkemesi veya dava açmak istemeyenlerin kesinlikle başka yapılacak bir şeyleri yoktur. Sadece en az 4500 prim günü, 25 yıl sigorta süresini doldurmuş olarak ve 60 yaşını tamamlayınca ancak emekli olabilirler. Engelli emekliliği olmadan ve normal emeklilik için en az 20 yılı çalışmak veya çalışmadan emekliliği beklemeyi kimse istemez. Yalnızca maddi durumu iyi olup, 60 yaşına kadar hiç çalışmadan beklemeye değenleri olanlar bekleyecekler.

5-Şu anda gündemde olan ama kesin olmayan bir gelişme var. Engelli komisyonunda bu yeni yasa hakkında görüşme sağlandı. Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için önümüzdeki yıl düzenleme gelecek. Fakat bu konu hakkında hiçbir net gelişme yoktur. Düzenlemenin olacağı çok düşük ihtimaldir.

6-Son olarak izlenecek bir yol ise, kademeli emeklilik. Kademeli emeklilik aslında engelli için uygun bir emeklilik sayılmaz. Bu sadece normal emekliliğin yaş şartını düşüren emekliliktir. Prim şartı hemen hemen aynıdır. Örnek vermek gerekirse, engelli emeklilik için en az 4100 prim günü tamamlamış çoğu engellinin kademeli emeklilik için en az 7 yıl daha prim gereklidir. En az zar zor çalışan ve 4100 prim gününü tamamlayan her engellinin çalışacak durumu olmadığı için 7 yıl kadar daha prim yapmaya dayanamaz. Üstelik kademeli emeklilik kesin değildir, sadece seçim öncesi bir yatırımdır.

@blowteam, Evet 18 yaş baz alınacak işe giriş tarihi olarak.

SGK Sağlık Kurulu tarafından değerlendirme sonucu sende ki çalışma gücü kayıp düzeyi,

Hafif Düzey olarak belirlenir ise,
18 Yıl - 4100 Gün

Orta Düzey olarak belirlenir ise
16 Yıl - 3700 Gün

bu kriterleri sağladığın taktirde emekli olabilirsin.

@murat086754, çok teşekkür ederim .eşimin görme kaybı en nadir görülen tipte oldu ilk başta merkezdeki hücreler öldü .eşime görme alanı testi bile yapılamadı ve sayısal değerler verilemedi. sadece atıyorum 2 cm uzaklıkta parmak hareketi vs gibi muayene bulgusu yazabildi.o yüzden sizin verilerinizi bize göre yorumlayamayacağım. Ama yüzde 75 engelli raporu çok da iyi görebilen gözlere verilmez.size tavsiyem itirazınız kabul edilir ve yeniden heyete çıkarsanız dr unuza rapora muhakkak bu hastalığın bir tedavisi olmadığını yazmasını istemeniz.dr ların net birşeyler dememesinden kurul da sorumluluk almak istemiyor .bize ilk samatyada retinitis pigmentosa olabilir şeklinde bir sonuçla haklı olarak ara karar verdiler.(eşim bildiğiniz görme engelli beni insanları hiçbir şeyi göremiyor sadece silüet var.) Sonra direkt çapa dan tekrar kurulun görmesini istediler sadece göz olarak.gözdeki dr hanım rapora retina distrofisi ve tedavi ile düzelemeyecek tablo diye özellikle yazıyorum dedi.maalesef bu hastalık çok çeşidi var bazıları tamamen körlüğe sebep oluyor eşim daha 44 yaşında 41 yaşında tamamen görmez oldu 36 dan sonra hızla ilerledi.iyi bir yazılımcıydı....şuan çayını bile koyamıyor..umarım sizinki bu safhada durur.çok uzun yazdım kusura bakmayın.bir de bu hastalık için bir tedavi geliştirildi .görme kazanımı sağladı 3 satırlık.ametikada ocak ayında fda onaylarsa inşallah bize umut olacak.firma nanoscop takip edin.
Size de geçmiş olsun.

@Beylikduzu, çok teşekkür ederim.memur hanımın bize dediğine göre ilk başvuru tarihimizden itibaren verilecekmiş arar karar sonucu sadece durumu netleştiriyor. Başvurunuz öncesinde sigortalılığınızı sonlandırıp başvuru esnasında tahsis talep etmişseniz siz de toplu ödeme alacaksınız.biz 18 mart 2025 de başvurduk ( nisan ayında hak kazanacağız sanırım) .haziran ara karar, aralık 23 malüllük kararı. Benzer günleri olanlara emsal olsun diye yazdım. Hakkınızda hayırlısı olsun 🙏

Son düzenleme:
@zeytin81,
Hayırlı uğurlu olsun bende aynı hastalıktan %78 rapor oranım ve durum bildirir sağlık kurulu raporu doktor yorumunda 'tedavi olsa bile fayda sağlamaz görüşte bir artış olmaz' yazmasına rağmen iş gücü kaybı yoktur sonucu ile reddedildim. Ysk ya itiraz dilekçemi ilettim 05.12.2025 teslim edilmiş umudum %5 te olsa bekliyorum .. tekrardan hayırlı uğurlu olsun 🙏

@zeytin81,
Geçmiş olsun ve hayırlı olsun sizede tahsis talep etmek dediginiz şey emeklilik için başvuru yaptığımız başvuru formunu doldurup vermekten mi bahsediyorsunuz bende temmuz ayından beri bekliyorum 10 aralıkta onaylandı benim emeklilik ysk tarafından evrak gelmesini bekliyorum

@güllerin efendisi, teşekkür ederim evet eğer çalışmıyorsanız daha doğrusu aktif bir sigortalılığınız yoksa zaten o başvuru tahsis talebi yerine de geçiyor çünkü karar çıktıktan sonra direkt maaş bağlama işlemleri başlıyor.eğer çalışan olsaydınız önce iş yerinden evrak işleri vs oluyor sanırım.

@İstanblue34, teşekkür ederim.hayret ediyorum bu hadtalıktan bu engel oranlarına red vermelerine.siz de eğer itirazınız olumlu sonuçlanırsa ki inşallah öyle olur bir daha hastaneye gitmeniz istenirse istanbuldaysanız çapa ya gidin ve dr unuza muhakkak bu hastalığın tedavi ile iyileşmesi mümkün değildiri net bir şekilde yazmalarını rica edin.sağlık kurulu net tanımlar teşhisler istiyor.hayırlı sonuçlar dilerim

@güllerin efendisi, harika siz de toplu ödeme alabileceksiniz o zaman. Bu arada kurum evrak falan yollamıyor beklemeyin hiç.yakınsanız başvuru yaptığınız müdürlüğe gidin.belki de ödemeniz yattı bile.çünkü dün bize bilgi veren memur hanım dediki daha yarım saat önce karardan çıkmış yarına yetiştirebilirsem bu ay maaşınız bağlanır dedi eşime.siz bi gidin kontrol edin

@güllerin efendisi, Aylık/Tahsis Talep Formu farklı birşey. Aylığınızı hangi bankadan almak istiyorsanız falan o bilgileri dolduracaksınız.

İlk başvuru aşamasında doldurulan form çalışma gücü kayıp tespiti için.

Sizin kararınız çıkmışsa eve tebligat gelmesini hiç beklemeyin başvuru yaptığınız SGK'ya gidin. SGK' nın kendi içindeki birimler sonuçlarınızı birbirine posta ile göndermiyor. SGK'da ki memur karar çıkmışsa bunu görebilir zaten.

Gitmişken Tahsis Aylık Talep Formunu doldurmayı unutmayın

@güllerin efendisi, bizimki hazır dilekçeydi boşlukları doldurduk sadece.bir de maaşın nereye yatması gerektiğini gösteren kutucuk vardı ptt yi seçmiştik biz öyle hatırlıyorum hiç de fotosunu çekmedim.

Merhabalar eşim sağ ve sol olmak üzere diz altı protezi kullanıyor. Engelli emeklilik şartlarını karşıladığı için başvuru yapmıştık. Sigortalılık başlangıcı öncesi engel durumu bulunduğu için 5510/28 olarak başvuru yapmıştık. Sağlık kurulu malulen emekliliğe göre değerlendirmiş ve ret ver iş. Alo 170 e sorduğumuzda ret sonrası 28 e göre tekrar değerlendirme yapılacağını belirtti. Bu şekilde problem yalan oldu mu? SGK ilk önce malulen sonra normal emeklilik olarak mı değerlendirme yapıyor?

Arkadaşlar 4400 günüm 16 yıl sigortam var.Böbrek nakli oldum.Engel oranı %70 ama sgk hastahaneye sevk edince engel raporu için değil durum bildirir raporu veriliyor.Ben nakil olduğum için emekli olabiliyorum diye biliyorum.Ama .çok karmaşık varmı aynı durumda olan biri.

@kanrevan41,

Sgk sadece son 6 ayda alınmış engelli raporlarını kabul ediyor önceki raporlar için durum bildirir raporu almak zorundasın bu arada prim tutuyor yıl 18 yıl olması lazım diye biliyorum

Merhaba,
Evrak klasöre kaldırıldı.115.01 Kurum Sağlık Kurulu.Dosya bu aşamada.
Acaba ne kadar bekliyoruz Kurum Sağlık Kurulu’nda?

Üst Alt