Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

@caan006,

16 milyon 677 bin 617 emekli, dul ve yetim aylığı alan kişi bulunuyor. Bakanlık sayfası bunların 3.5 milyonu EYT ile emekli oldu yani seçim emeklisi, önceden engel oranını hastaneler belirlerdi SGK bunu kaldırdı kendi kurulu oranları veriyor, 2023 yılından sonra emeklilik sistemi kitlendi, her yıl maaş bağlama %10 zararlı çıktıkları için özellikle engelli ve emekliliğini erteleyenler vazgeçti muracat etmeye başladı, Yani 2025 yılında emekli olmanız halinde güncelleme katsayınız %35, 2026 yılında emekli olmanız halinde ise yaklaşık %25 olacaktır.
Bu yüzden özellikle engelli emekliliği işlemleri uzuyor kat sayısı zırvalığı 3 kez ara karar çıkarmı çıkıyor @ucuncubahar ın dediği gibi protesto cimer mahkeme ile olacak iş değil, ne 2024 olayı ne 2021 2008 de bu dendi, ne oldu 2. sendikalar çıktı müsiat işçi bölündü itiraz eden vatan haini oldu .

Bunu değiştirecek tek olay seçim ve neyi seçeceğimiz.
26 milyon aktif sigortalı varken 16 milyon emekliye maaş veremiyorsa sistemde hata var, en büyük hata bizlerde.

@nastopo
Merhaba,

Meme kanseriyim kanserden 18 ay sürekli emeklilik verdiler. Her kanser türünde farklımıdır süre bilmiyorum engel oranım %95

@AsLi35,
sürekli değil "süreli" sanırım değil mi? 18 aydan sonra da oran olacak mı acaba?
Eski kanuna göre 5 yıl %60 sonrasında ise süresiz %40 devam ediyordu.

@AsLi35, Aslı selam geçmiş mi olsun diyelim yoksa gözün aydın mı bilemedim :) umarım ileriye zamanda sürekli emekli yaparlar.

Heyete girecek olan arkadaşlar en son sigortalı olduğunuz bölge yani Bursa da calisan ya da işten ayrılan daha sonra İstanbul da çalıştıysa en son sigorta girişi İstanbul olduğu için sgk sevki oradan oluyor. Yani ben Bursa da yaşıyorum firma istanbul da ama evden çalışıyorum deseniz bile İstanbul sgk yattığı için orada Heyete gireceksiniz.
Yine baska bir örnek baliskesir de çalışıyorsun diyelim emeklilik başvurusu yaptın evraklar Bursa genel merkeze gidiyormuş. Bugün heyette diger engelli arkadaşlarla tanıştım Bursa da yaşayıp evden çalışan bile İstanbul da Heyete giriyor. Firna ve sgk istanbul olduğu icin yani ben evrakların Ankara gittiğini ve emeklilik süreci orada karar veriliyor sanıyordum.

İş kazası geçirenler Heyete girdiği zaman oran yazmaz ve evraklar posta yolu ile Ankara ya giderdi ve 10 ay sonra sürekli iş görememezlik geliri bağlanır ve 10aylik maasi birikmiş sekilde toplu olarak alırlardı.

Bu emeklilik sistemi daha farklı ve daha sıkıntılı gibi neyse herkese tavsiyem emekliliği gelen aman benim maaşım iyi sonra olurum diye benim yaptığım hatayı yapmasın çünkü diger seçim akp kazanırsa bu ülkede sgk emekli olma devri biter. Seçime kadar herkes emekli olsun gerekirse askerlik, cezaevinde yatanlar bile borçlanma yapsın, yurt dışı çalışmış olanlar veya doğum yapanlar borçlanma yaparak eksik primlerini doldursun yoksa secim sonrası sgk bu yükün altından kalkamaz.
Emeklilik sistemi çöküş dönemine girdi.

@Gambred,

Sağlık Kurulu bölümünde klasöre kaldırıldı demek. Dosyanız karar için sıraya girdi demek. Bu adımdan sonra tahmini 30-45 gün içinde sonuçlanıyor. Benim 2 arara kararımda da bötle oldu

bağlı bulunduğum sgk şişli dün kadıköy göztepedeki sgk nın orada bir işim vardı öylesine uğrayıp bir sorayım dedim görevli kişi ara karar çıkmış ama ben göremiyorum dedi :)
şişliye mail attım dönüş olmadı bana iletilen bir evrakda yok neyin ara kararı anlamadım benim engelim doğuştan ortopedik engelliyim tek ayağım yok ilk sevkde hastanenin yönlendirdiği bütün işlemleri yaptım olmayan ayağım mı çıkacak gerçekten çok uğraştırıyorlar ara karar kesin ise 3-4 ay daha mı bekleyeceğim

@esra777, dys ekranı böyle
Evrak NoEvrak SayıKonuEvrak Tipiİşlem TarihiGönderenAlanAçıklama
125202586E-73052948-010.99-125202586Tespit - ( Eray DEMİREL )GIDEN_EVRAKEvrak Geçmişi
04/09/2025 09:59:21--Evrak Klasöre Kaldırıldı-Birim: 'Sigortalı Tescil Ve Hizmet 4 (######### ######### ### ### ### ##### ## #########)' Klasör Kodu: '999' Klasör Adı: 'Entegrasyon Evrakları (###### ###### ##########)'
04/09/2025 09:59:21--Evrak Kapatıldı-######### işlemi sonrasında evrak otomatik olarak kapatılmıştır.
04/09/2025 09:59:21--Evrak Postalandı-##### kurum içi otomatik postalandı.
04/09/2025 09:59:21#### ###### ########## ######Evrak İmzalandı-
04/09/2025 09:42:18##### ########## ###### #####Evrak Paraflandı-
04/09/2025 10:34:55##### ########### ######Evrak Paraflandı-
04/09/2025 09:26:33--##### ######Evrak Onaya Sunuldu-
04/09/2025 09:25:26--##### ######Evraka Akış Tanımlandı-##### akışa atandı.
04/09/2025 09:17:44--##### ######Evrak Oluşturuldu-##### ############
125202586E-73052948-010.99-125202586Tespit - ( Eray DEMİREL )GELEN_EVRAKEvrak Geçmişi
27/10/2025 14:54:08--Evrak Klasöre Kaldırıldı-Birim: 'Sağlık Kurulu Büro İşlemleri Servisi (#########)' Klasör Kodu: '115.01' Klasör Adı: 'Kurum Sağlık Kurulu'
27/10/2025 14:54:08--Evrak Kapatıldı-###### ###### tarafından kapatılmıştır / ####### #####
24/10/2025 14:42:37Sağlık Kurulu Büro İşlemleri Servisi (#########) (###### ##### #####)###### ######Evrak Havale Edildi-
23/10/2025 15:55:18--###### ##### #####Evrak Teslim Alındı-##### teslim alındı.
04/09/2025 09:59:21Sigortalı Tescil Ve Hizmet 4 (######### ######### ### ### ### ##### ## #########) (##### ######)Sağlık Kurulu Büro İşlemleri Servisi (#########)Evrak Havale Edildi-##### içi posta işlemi sonucunda otomatik oluşan havale.
04/09/2025 09:59:21--##### ######Evrak Kaydedildi-######### hareketi sonrasında otomatik oluşan evrak kayıt işlem açıklaması.
125435789287041224eray demirel KP80202680910GELEN_EVRAKEvrak Geçmişi
07/11/2025 11:18:54--Evrak Klasöre Kaldırıldı-Birim: 'Sigortalı Tescil Ve Hizmet 4 (######### ######### ### ### ### ##### ## #########)' Klasör Kodu: '205.01.01' Klasör Adı: 'Malulluk Aylığı'
07/11/2025 11:18:54--Evrak Kapatıldı-####### ###### tarafından kapatılmıştır / ####### #####
07/11/2025 11:18:54Sigortalı Tescil Ve Hizmet 4 (######### ######### ### ### ### ##### ## #########) (####### ######)####### ######Evrak Havale Edildi-######## teslim alınıp kapanmıştır.
07/11/2025 11:18:54--####### ######Evrak Teslim Alındı-##### teslim alındı.
09/09/2025 08:53:29Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü (##### ##########)Sigortalı Tescil Ve Hizmet 4 (######### ######### ### ### ### ##### ## #########)Evrak Havale Edildi-
09/09/2025 08:53:29--##### ##########Evrak Kaydedildi-##### kaydedildi.

Son düzenleme:
Baktım hesabında dys ni yani sigorta Tescil hizmet servisinde 999 kod varsa ya ara karar ya red çünkü dosyaları takip ediyorum benimde ara kararda aynı 999 yazıyordu şimdi normal 204.01.01 yazıyor

@erydml,

Bizimkide aynı güncel rapor ile basvurmustuk doğuştan konuşma duyma engelli sonuç 11 ay sürdü 11 içinde 2 kez tekrar tekrar detayli ara karar ile rapor istendi sonuç olumlu geldi Allah'tan sizinde sevk olacak yeni rapor alacaksiniz hiç bir şeyi atlamadan detaylı yazsın Doktor sonra sgk ara karar istemesin dikat edin inşallah olumlu olur ampute oldugundan bir sorun yaşamazsiniz diye düşünüyorum

@erydml,

Merhaba başvurduğun sgk ya git sana ara karar belgeni verecekler tekrar hastaneye gideceksin daha detaylı tetkik muayene isticekler eski raporlarını gittiğin hastanelerden onlar Talep edecekler Bi de askerlik muaf belgeni isticekler benim böyle süreç yaşadım benim de doğuştan gelen bir hastalık görme keskinliği banada saçma şekil de malulen emekli kararı verdiler şuan bekliyorum olmicam

Yüksek sağlık kuruluna ayda 4500-4600 civarı itiraz yapılıyormuş ve kurulda işlem sırası bekleyen 3800 dosya, kurula girmek için hazırlık bekleyen 1800 dosya olmak üzere toplam 5600 dosya varmış. Yüksek sağlık kurulu haftada 2 gün toplanıyormuş...

@esra777,

Bende de takıldı sağlık kurulu 999 kodundan sonra bölge SGK ya yolladir sağlık kurulunda bekliyor

@Beylikduzu,
Bir şeyi unutuyorsunuz.
Sgk sadece maaş vermez ilaçları da verir. Dolayısıyla paranın yetmediğini düşünüyorum.
26 Milyon sigortalı 16 Milyon emekliyi karşılayamaz yukarıdaki sebebden dolayı.
Ve işsizlik maaşını da verir.

Kardeşim e devlete gir ve emekli maaş ödeme bilgilerine veya maaş bilgilerine bak bi hareket varmı.
Muhtemelen seni malulen emekli etmişler.

@serkanmalkoc,

8.400 lira prim ödedim bunun %32.5 sağlık ve yaşlılık için, ayrıca GSS ile sigortasızlardanda prim alınıyor, en yüksek 8. ayda 740 lira ilaç ve muayne katılım ödemişim.

Şuan karşılayamıyorsa bu primden değil beceriksizlikten, 26 milyonun 12 milyonu askeri ücretli, 14 milyon iki Veya üç katı prim ödüyor, 23 yıldır iktidarlar geçmişte emekli askeri ücretten fazla alırdı, bugün git gide yarılanacak neredeyse, marif vakfı, TİKA, ditib gibi vakıfların yurdışı personel sayısı 120.000 civarı ve bunlar 2800 ile 6000 dolar maaş alır, dış işleri ve iç işleri ve diyanete bağlı

AB İstatistik Ofisi Eurostat ve SGK verilerine dayanan rapora göre 2021 yılında 12,8 milyon emekli bulunurken kayıtlı istihdam sayısı 24,7 milyon idi. Buna aktif/pasif oranı 1,93 oldu.

Avrupa’da en fazla emekli 23,6 milyon ile Almanya’da. Fransa’da da 20,9 milyon emekli bulunuyor.

Yetsede yetmez, 2024 yılında sosyal yardımlara 3 trillyon harcanmış
TÜİK'in dört kişilik hane hesabıyla sosyal yardıma muhtaç kişi sayısı 18 milyon 298 bin 736'ya ulaştı, 2025 yılı 4.5 trilyon olacağı hesaplanıyor
Sosyal yardım alan hane sayısı, 2024 yılının sonunda 4 milyon 574 bin 684'e yükselmişti.

Sosyal yardim alan sayısı son güncelleme ile 20milyona dayanmış.
Suriyeliler kayit dışı çalışıyor.
Arkadaşım esnaf ve yaninda suriyeli ile Afganistanli çalıştırıyor. Sgk yapmıyor yani cogu küçük esnaf sgk primi ödemiyor.
Hepsi maasi elden veriyor yani kurumsal şirketler haricinde kayit dışı çalıştıran cok fazla kişi var.
16k emekli maasi alan ve kirada olan emekli zaten sgk girişi yaptırmadan esnaf yaninda çalışıyor.
Mevsimlik işçiler zeytin, bamya toplama ve tarımsal faaliyetlerde 3 ay boyunca yine tarım ek-5 sgk yatmadan maraba gibi çalışıyor.
Aylık prim 9k ve kayit dışı calisan sayisi milyonları geçiyor.

Hükümetin hatalı hamleleri insanların kayıt dışı çalışmalarına neden oluyor.
Secim zamani gss borçlarını silecekler çünkü oy lazım.
20milyon kişi sosyal yardim alıyor. Rekor seviye...

@bjk11, ne yapsın millet 9 bin TL al ben yiyemedim sen ye mi diyecen en güzeli dahada çoğalır inşallah 20 milyon az en az 40 milyon olması lazım bu millet hak ettiği bicecek

Lakin bunun böyle olmasını bu millet istedi o sebeble sorgulama gereği duymuyorum.
İnsanlar üç kuruşa tapar olmuş benim yapabilecek birşeyim yok. Esnaf vergi kaçırarak ve fahiş fiyat artışlarıyla zengin oluyor. Bordrolu çalışan ve kurumsal şirketler olmasa ülke çoktan iflas etmişti.
Yurtdışı çalışan personel mevzusuna gelince çalıştırmasınlar efendim bu millet de karşı çıksın.

Benden uyarması bu böyle kalmaz.
Şimdi 2025 sonrası emekli olmak isteyenlere nanik yaptılar ve tekrar sgk sevki ile heyete sokuyorlar.
Önce 2008 sonrasına nanik yaptılar ve onların hakkını yediler.
Simdi 2008 öncesine sıra gelecek ve hepsini tekrar sgk kontrol şartı koyup tekrar heyete sokmazsa ben de bir sey bilmiyorum. Sgk istediği zaman herkesi kontrol muayenesine sevk etme hakkına sahip yalniz bunu seçimden sonraya bırakırlar çünkü secim öncesi emeklilik durdurma ve kontrol şartı hükümeti zor durumda bırakır.

Ozet olarak ben emekli oldum verilen hak geri alinmaz falan sgk bunları kâale almaz. Burada zaman aşımı süresi keser mi? Ona bakmak lazim. Sgk zaman aşımı 5 ile 10yil yani yasaya ek bir madde ekleyip 2008 öncesine kadar yürürler mi? Valla bu hükümetten her seyi beklerim. O yuzden emekli olanlar arada check etsinler d ya da k gören olursa eski emekliler buraya yazsın.

@Mehmet005, öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.bundan önceki dosya hareketlerimizde ara karar sonrası raporumuz kuruma ulaştıktan sonra yani 27.08.2025 de evrak klasöre kaldırıldı klasör kodu 205.01.01 .sonra taaa 02.12.2025 de evrak kapatıldı.evrak klasöre kaldırıldı birim sağlık kurulu büro işlemleri klasör kodu 115.01 klasör adı kurum sağlık kurulu diyor

@bjk11,

Dediklerinin hepsi çıkacak önemli olan seçimi kazanmaları ayrıca seçimin 2028 değil 2027 de olacağını düşünüyorum bu süreç içerisinde ekim 2008 öncesi hak kaybına uğrayan arkadaşların bende dahil bu süreçte hükümetin üstüne gidebilecek hamleler yapması gerekiyor sesimizi çıkarmadıkça bunlar halinden memnun Ya diye düşünüyorlar yada öyle düşünmek istiyorlar aslında herkes sesini duyurmak istiyor ama buna ortak olabilecek bir muhalefet bile atıyorum “Özgür Özel” bile dile getirmiyor sadece vekiller değil Başkan da dile getirmeli diye düşünüyorum

Üst Alt