Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

Evet var listede, ara istediler ve sırf o yüzden anjiyo oldum mr çekildim. Sonuç ret. İtiraz edeceğim tabiki ama maalesef hiç ümidim kalmadı.

@güllerin efendisi,
Ek-1 de varsa nasıl ret verebiliyorlar. Ben de bunu anlamıyorum. Benim de ek-1 de var ama bakalım ne çıkacak. Evraklarım sgk da kurula girecek işte. 25 gün arayla tekrar arayın dediler.

Son düzenleme:
@GülKara, Hastalığın Ek-1 listesinde olması emekli olunabileceği anlamına gelmiyor maalesef. O hastalığın alt metinlerini okumuyorlar istenilen kriterlere uymuyorlar ve benim hastalığım listede var niye red verdiler diyorlar.

Birde benim fazlaca prim günüm ve çalışma yılım olduğu halde red verdiler diyenler var. Bu kriterlerin fazla olmasının emeklilik değerlendirmesi aşamasında bir önemi yok. Çalışma gücü kayıp tespiti yapılırken bu kişinin bayağı prim günü varmış veya biraz az prim günü varmış diye bakmıyorlar.

Değişik değişik örnekler veriyorlar yok elini kolunu kesenler emekli oluyormuş diye. Forumda kriterlere uyan ve elini kolunu kesmeden emekli olup ilk maaşını alanlar da var bu arkadaşlar nasıl emekli oldular o zaman.

Örnek olarak @Manemm veya @Dertli58 bu arkadaşlar elini kolunu kestirip mi emekli oldular.

Son düzenleme:
@BnymnYldz,
İllaki bir hastalığın ağır düzeyde mi olması lazım mesela benim hastalığımdan orta yada hafif,de olabilir antalya sağlık kurumu kurulundaki kişiler illaki ağır düzeyde olması lazım diye reddetmişler antalya sağlık kurumu kurulu benim tanıdığım biri var kişi tekerlekli sandalyede kendi işini yapamıyorum şehir hastanesi raporu yetersiz git Üniversitesi hastanesinden tekrar rapor alacaksın diye red yiyenlerde var bu şehir hastaneleri yetersiz madem niye sgk bizi şehir hastanesine yolluyor

Tekrar selamlar, Nisan ayında yaptığım başvuru Eylül itibariyle sonuçlanmış. SGK Sağlık Kurulu iş gücü kaybımın olmadığına kanaat getirmiş ve Ret vermiş.

EK-1 Hastalık listesine göre Crohn hastalığının hafif düzey çalışma gücü kaybı olan durumu yok. Ya ağır düzey ya da orta düzey seviyeleri var. Ağır düzeyi yazmıyorum bile. Es geçiyorum. Orta düzeyde yer alan maddeler öylesine basit ki; kısacası sadece Crohn teşhisinizin olması yeterli gibi duruyor. Aşağıda birlikte bakalım:

Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

a) Hafif orta şiddette aktivasyonu olan crohn hastalığı CDAI 150 ila 220 hastaar (CDAI skorlamasına dair belgeler bulunmalıdır)

b)Ayaktan tedaviyi ve oral diyeti tolere edebilen hastalar (Toksisite bulgusu, dehidrasyon, abdominal defans, kitle ve obstrüksiyon veya <%10'dan fazla kilo kaybı olmaması durumu)

c) Postoperatif Rutgeerts i2 nüksü olan hastalar

Bu maddelerin hiçbirinin alt maddesi yok. 1-2-3 diye sıralanan şartları yok. Kısacası bunlardan herhangi biri orta düzey için yeterli. Kaldı ki maddeler öyle basit ki zaten Crohn teşhisi almışsanız otomatik bunlar var demektir. Ayaktan tedaviyi ve oral diyeti tolere edebilen hastalar diyor. Bu en basit Crohn hastasını ifade ediyor. Nispeten şanslı kesimden. Çoğumuz ameliyat geçirdik, bağırsaklarımızı kaybettik, anti TNF ilaçlar kullandık, bağışıklık sistemi baskılayıcılar aldık, kilo kaybettik, gözümüz bozuldu, cildimiz bozuldu, eklemleri yamulttuk.. Bunlara girmiyorum bile en en en basitini yazdım yukarıda.

Şimdi SGK Sağlık Kurulu hastalık listesinde açıkça belirtilmesine rağmen neye dayanarak iş gücü kaybı yoktur kararı verebiliyor? Benim anlamadığım ve atladığım husus varsa bilgi sahibi arkadaşlarım cevap verebilirler mi? Üst kurula itirazda bulunucam ama burda bir "zihniyete" karşı savaş verdiğimiz için hiç umudum yok.

@BnymnYldz,
Öncelikle açıklamaların için teşekkür ederim.
Ben ek-1 hastalık listesindeki alt şartları sağlamalarına rağmen engelli emeklilikten ret aldıklarını düşünmüştüm. Dediğiniz gibiyse çok doğru tabi ki. Hastalık var ama alt şartları sağlamıyorsa zaten emekli olamayız.

@yasinbey,siz bu sürede çalışıyor muydunuz ? Çalışmıyorsanız toplu maaş verildi mi ve verildiyse ilk rapor tarihini takip eden ay mı yoksa ara karar sonrası verilen raporu takip eden ay a göre mi verildi?

Arkadaşlar kimse ek 1 kriterlerini savunmuyor bunu herkes önce bunu bir bilsin. Fakat emeklilik için yürürlükteki kriterler bu listeye göre değerlendiriliyor. Bu listede bazı hastalıkların veya uzuv kayıplarının engel oranlarında hafif orta ağır kriterleri varken bazılarında sadece ağır veya ağır ve orta kriterler bulunmakta. Sizler bu hastalık listelerine bakarken mevcut durumunuzu belirten raporlarınızdaki hastalık veya engel durumlarınız ek1 deki kriterlerle karşılaştırma yapmanız gerekiyor. Red gelen arkadaşlar bunlara dikkat etsinler.

@rgofis,
Benimde anlamadığım herkes mi ağır düzeyde olması lazım bunun ortası ve hafif,i var benimki orta derecede ağır düzeyde olmadığı için emekli olamıyorum bu hak mı şimdi

@rgofis,
Bunların Tamamı Hikaye Bu Ülkede Hak Ve Adaletin Olmadığını 13 Yaşındaki Çocuklar Dahi Biliyor Arada Bir Sosyal Medyada Halkın Nabzını Dinleyen Sokak Röportajlarına Bakmanı Tavsiye Ederim Ülkem De Ülkem Diye Vazgeçemeyenlerin Gelir Seviyeleri Yüksek Oluyor Genel de Bizim Gibi Aklı Selim İnsanlar Arasında Genelge Adı Altında Yada Mevzuat Adı Altında Ne Hakların Yenildiğini Bilen İnsanlar Var Kandırmayalım Kendimizi Öyle Ek1 Listesiymiş Hakmış Hukukmuş Gemisini Yürüten Kaptan Oluyor Geriye Dönüp Bakmıyor Bile Bize Bizden Başka En İyi Düşman Olabilecek Kimseyi Tanımıyorum Bu Ülkede Gerisi Tırışka…

06/08/2025DYS-TAH26/09/2025AYLIK BAĞLAMA SERVİSİNE SEVK EDİLDİ13/08/2025
06/08/2025DYS-TAH26/09/2025DOSYANIN İŞLEMİ TAMAMLANDI.ARŞİVE İADE EDİLDİ13/08/2025
06/08/2025DYS-TAH26/09/2025DİLEKÇESİNE CEVAP VERİLDİ13/08/2025
06/08/2025DYS-TAH26/09/2025EVRAK MALÜLLERE AYLIK BAĞLAMA SERVİSİNE SEVK EDİLDİ13/08/2025
06/08/2025DYS-TAH26/09/2025SAĞLIK KURULUNA RAPOR GÖNDERİLDİ13/08/2025

26/ 09/2025 tarihinde DOSYANIN İŞLEMİ TAMAMLANDI.ARŞİVE İADE EDİLDİ
deniliyor. Ne ola ki?

@AltayTuna, @güllerin efendisi,
Arkadaşlar yazdıklarımı anlamadığınızı varsayarak söylemlerinize cevaben, ek 1 hastalık listesini savunduğum yok. sadece işleyişi anlatmaya çalıştım. Red gelenlelerin nedenini bilmelerini istedim. Ek 1 kriterleri ile emekli olabilmek neredeyse imkansız gibi. Bunu görmeyene kör derim. Yada iyi niyetli değil.

2 senelik süreli engelli raporu olanlar emekli dahi olsa 2 senelik mi emekli edilir? 2 sene sonra ret olursa başvurmayıp 2 senelik primden de olmamak daha mantıkılı gibi değil mi, süresiz rapor alana kadar başvuru yapmayıp prim bari normal emekliliğe dolsun diyorum. Mesane kanseriyim ama burdakilere bakılırsa beni emekli etmezler. Ek 1 e bak demeyin orada ayrıntı yok

@rgofis,

Kardeşim bende seni çok iyi anlıyorum ek,1,de buldum baktım kriter olarak benim hastalığım sebraly palsy karşılığı ise ağır düzeyde olsa bende emekliydim ama rahatsızlığım ağır değil orta düzeyde yada hafif düzeyde belirleyip emekli etsinler demek istiyorum hepsi bu

@msm18694, merhaba
Arkadaşımın başına geldi kendisi 99 depremzedesi dediğiniz gibi o zaman ki ameliyat raporlarını istemişler ortopedi doktoruna gidip rapor yazdırıp sgk ya tekrar iletti.

Ortopedi doktoru 99 depremzedesidir o zaman ki ameliyat evraklarına ulaşılamadı ve güncel durumunu yazan bir rapor verdi ve sgk ya iletildi

Halen bir dönüş olmadı

@güllerin efendisi,

Arkadaşım bende diyorum ki ek 1 gün güncellenirse tabiki çok iyi olur. Fakat bunların amacı zaten İşlemleri zorlaştırıp emekli etmemek. Bazı hastalıkların tanısında neden hafif veya orta yok? Çünkü bu tanımlar uyarlanırsa ek2(özürlülük kriteleriyle) aynı olacağından yapmazlar. Bunun çözümü yasayı iptal ettirmek AYM bu konuda nasıl bir tavır alacak görecez. Bu arada engelli dernekleri TBMM de kurulan engelliler komisyon başkanı Muharrem Kasapoğluyla bu konu için görüşecekler. Yasada revize yapılabilecek konuşuluyor.

@erydml,

Bize arşivde yoktur yazısı alın kurula dilekçeyle ekleyin dediler bizde ekledik bekliyoruz hiç böyle bir durumla karşılaşıp sonucu açıklanan olmadı mı acaba

Arkadaşlar iş gücü tespit için hastane sevk yazısı ile kaç gün içinde hastaneye başvurmamız gerekir. Bir süresi var mı

@Sançar1,

Sevk kağıdında yazıyor. Yanlış hatırlamıyorsam 1 ay olması gerek. Daha doğrusu 1 ay içerisinde hastanede muayene ve tetkik işlemlerini bitirmen gerekiyor. (hastaneye gidip barkod aldıktan sonraki süre de olabilir. Emin değilim)

Üst Alt