Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

@dado84,

8 aymı? şakamı yoksa Red sonrası ikinci başvurudamı dahil. ilk başvurudan itibaren 8 ay saçmalık olur.

@dado84,

Şöyle bir şey var doğru tanı ve eksiksiz epikriz,tahlil ile 1,5 ay da onaylanan var istanbulda bu süre 2 ay ama eksiklikler olunca bu süre ara karar eksik doktor tanısı 4-5 ay buluyor şuan bu olanlar süreçlerin uzaması bu sebeble
Şehir hastaneleri kısa sürede onaylıyorlar doğrudan kabul ediyorlar ya red olur onaylanır bu süeçler eğitim araştırma veya üniversite hast uzuyor(devlet hast kesinlikle kabul edilmiyor)sevk alırsanız mutlaka şehir hast gidin ve mutlaka doktorlar suratınıza bakmasa bile konusun engelim günlük iş yapmama engel oluyor bakıma ihtiyacım varbunlar sgk için kabul edilen ifadeler

@Avcı05,
Sistem şöyle ilerliyor örnek olarak yazıyorum serebial pleksi veya brakial pleksus bozuklukları-kol ve bacak kaybı kodları var FTR veya Noroloji doğru tanı yazarsa günlük yaşamı etkiliyor diye emekli ediyor.
Bağlıo olduğun sgk başvurunu alır seni sevk eder durum bildirr 8 doktor gezersin işin biter elindeki tüm raporları verirsin kurula çıkarsın kurulda sana belgelerine bakar çalışma gücü varmı yokmu bakar o kodu yazar engeline uygun bilimsel açıklama ve günlük yaşamını etkiliyorsa heyet yazar. Heyet imzası sonrası MEDULA sistemi üzerinden sgk sistemine düşer.SGK bölgeye göre 15 günde 1 veya ayda 1 toplanır bu bulunduğıunuz il e göre değişir yoğunluk değişir.
eğer istanbuldaysanız bağlı olduğunuz sgk örnek kadıköy ise başlı başına karar vermiyor SGK İstanbul il müd sağlık kuruluna iletiliyor.
burda sgk hekimleri (iş yeri hekimleri ve sağlık denetmenleri veya branş doktorları oluşan komisyon var.
kurul raporu ya olduğu gibi kabul eder ya da ek tetkit hasta raporu ister bu karar tekrar kadıköy sgk ya döner emeklilik bağlanır tahsis atanır veya olumsuz bir dönüş olursa da tekrar süre uzar sevk alırsın gibi gibi
karıştırlan nokta şu işverenizin bağlı olduğunuz sgk bir kurul yok orda evrakları teslim alan süreci yöneten memrular var asıl değerlendirme istanbul il müğd sağlık kurulu yapar gerekli görürse ki görüyor ANKARA MERKEZ SAĞLIK KURULU da yapıyor .bazı kodlu engeller direk emekli ediyorlar onu bir önceki paylaşımda yaptım

Moderatör tarafında düzenlendi:
@Avcı05,

Red yok kardeşim ara karar Mayıs'ta çıktı sonra evraklar teslim edildi şimdi sonuç bekleniyor başvuru 22 ocak

@marto1,

Ya bendeki olay hastanenin çok yavaş işlemesi hastane gopta GOP SGK ya bir ayda ulaşıyor evrak hem durum bildirir raporu hem ara karar sonrası rapor ulaşımı iki aydan fazla şimdi de sağlık kurulu sırasında gözüküyor

Kaç aydır beklediğim sonuç geldi,tek yol mahkeme yolu kaldı çünkü engelim ağır hatta evde bakim aylığı alıyorum o derecede sonuç

2025/22035 sayılı karar ile:

“Sigortalının dosyası Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği kapsamında incelenmiş olup, mevcut sağlık kurulu rapor/raporlarında yer alan tüm hastalık/arıza bulgularının Yönetmeliğin 2’nci bölüm, 5’inci maddesi hükümleri çerçevesinde değerlendirildiği, Yönetmelik Ek-1 Hastalık Listesinin A/5, G/4, R/2 madde/maddelerinde belirtilen seviyelerde hastalık/arıza bulunmadığından çalışma gücünü ağır düzeyde kaybetmemiş olduğundan malul sayılamayacağına” karar verilmiştir.

Verilen karar ve dosya, 19.08.2025 tarih, 8635071 sayılı tebligat yazısı ekinde İstanbul/Esenyurt Sosyal Güvenlik Merkezine gönderilmiştir.

Bilgilerinize sunar, sağlıklı günler dileriz.

Kurum Birim Adı:
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı

@marto1,

Peki, şimdi benden daha detaylı kvc ve FTR istemişler yeniden ilettim. Hekim eksikliği yüzünden yine uzadı bir nevi.. Peki bu ilettiğim ikinci raporda yine 3/4 aymı sürecek.. Burada aslında zaten görülmüş ek rapor istenenleri devamı diye hızlandırmaları lazım değilm mi? varmı bilginiz
bilgilendirmenizde güzeldi bu arada çok mersi

@Avcı05,
Merhaba hızlandırma diye bir şey söz konusu değil 2 aşamalı bir sistem var ilk kurul yetersiz gördüğü için eksik rapor ve tanı istiyor bunlar bir süreç siz randevu alırsınız muayene olursunuz(randevusuz alanlarda var almayanlarda var) kanıtlanmış tetkit ve buna uyan tanımlı rapor düzenlenir medula ile gönderilir sgk derler toplar il müd yollar onlar uygun görürse onaylar tereddüt varsa mutlaka ankara merkez sağlık gönderiliyor işte burda süre totelde 3-4 ay uzar...Bir de başvular ayyuka çıkmış durumda duyan başvuru yapıyor bu tüm süreçleri tıkıyor bilgi alıyorum...

@Rrondo80,

hocam sizin emeklilik talebi doğrudan malüliyete başvurduğunuz için reddedilmiş olabilir mi?
çünkü '' çalışma gücünü ağır düzeyde kaybetmemiş olduğundan malul sayılamayacağına '' karar verilmiştir yazıyor.

Bu başlığın ilk mesajlarında iki tür emeklilik olduğundan bahsediliyordu.
1- çalışma gücü kaybı tespiti ile orta ve hafif düzeyde kayıp ile normal engelli emekliliği .
2- ağır düzeyde çalışma gücü kaybı ile malulen emeklilik.
sizin kaybınız son kontrolde orta düzeyde kabul edilmişse, malüllük yerine normal engelli emekliliğine başvurursanız belki sorun çıkmaz.

@strazyevsk,
SGK'nın verdiği kararı yanlış buluyorum. 2020 yılında beyin pıhtısı attı ve 20 gün yoğun bakımda kaldım. Hastane "ölecek" diye beklemiş, ailem beni eve almış. Evde bilinç kapalı halde 5 ay yaşadım, bu da vücudumun her yerine zarar verdi.
Sol kolumda dirsek kemikleşmesi, sol kalçamda ağır derecede kireçlenme oldu. İki dizimde kontraktür nedeniyle tendon boyu kısaldı. Özel bir hastanede ciddi bir ameliyat geçirdim; 11 saat sürdü. Kalça temizliği yapıldı ve iki diz kırılıp sabitlendi, ancak yamuk oldu. Bacaklarım kısaldı, özellikle sol bacak çok kısa kaldı. İki bastonla yürüyebiliyorum ama merdiven veya kaldırım çıkamıyorum.
Yoğun bakımda felç sonrası beyin oksijensiz kaldığı için ağır nörolojik hasarlarım ve lezyonlarım var. Anlama güçlüğü çekiyorum ve evde bakım yardımı alıyorum.
Ilk hastane raporum 89 sonrası 86 en sonrası 76 kronik süresiz. 1800 gün sigortam var.

@strazyevsk,

Davalı:
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
Adres: Ankara

Konu: Malulen emeklilik başvurumun reddine ilişkin işlemin iptali, maluliyet durumumun tespiti ve geriye dönük ödemelerin talebi

---

Açıklamalar

1. Başvuru Tarihi: 17/04/2024 tarihinde malulen emeklilik başvurum SGK’ya yapılmıştır.

2. Davacı, 2020 yılında ağır sağlık sorunları nedeniyle uzun süre yoğun bakımda kalmış, sonrasında kalça ve diz eklemlerinde ciddi deformiteler ve hareket kısıtlılıkları gelişmiştir.

3. Geçirmiş olduğu 11 saat süren büyük ameliyat sonrası her iki diz ve sol kalçada kalıcı hareket kısıtlılığı, kemik fiksasyonları ve heterotopik ossifikasyon oluşmuştur. Ameliyat sonrası durumunun geri döndürülemez nitelikte olduğu Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde Prof. Dr. Ahmet Fırat tarafından da teyit edilmiştir.

4. Güncel sağlık kurulu raporlarına göre:

İki baston kullanarak kısıtlı şekilde yürüyebilmektedir.

Merdiven çıkması, uzun mesafe yürümesi mümkün değildir.

Normal klozet kullanamamakta, evine özel yüksek klozet yaptırmak zorunda kalmıştır.

Sırt üstü yatamamakta, sadece sağ tarafına dönerek uyuyabilmektedir.

Dizlerini tam kapatamadığından kendi başına yerden kalkması mümkün değildir.

Sol bacakta deformite ve kısalık mevcut olup, ayakkabı ve çorap giyme gibi basit ihtiyaçlarda dahi zorluk çekmektedir.

5. Tüm bu sağlık sorunlarına rağmen SGK tarafından malulen emeklilik başvurum reddedilmiştir. Oysa ki mevcut engelim, günlük yaşam aktivitelerimi ağır derecede kısıtlamaktadır. Bu durum raporlar, tetkikler, ameliyat notları ve fotoğraflarla .

---

Hukuki Nedenler

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, ilgili yönetmelikler ve sair mevzuat.

---

Deliller

1. Engelli sağlık kurulu raporları (2020, 2021, 2022, 2023)

2. Ameliyat raporları ve epikrizler

3. MR ve röntgen görüntüleri

4. Prof. Dr. Ahmet Fırat’ın uzman görüşü

5. Fotoğraflar (diz-kalça deformiteleri, baston kullanımı, özel klozet vb.)

6. SGK işlem dosyası
---

Sonuç ve Talep

Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle;

1. Malulen emeklilik başvurumun reddine ilişkin SGK işleminin iptaline,

2. Sağlık durumumun maluliyet kapsamında olduğunun tespitine,

3. Tarafıma başvuru tarihi olan 17/04/2024’ten itibaren geriye dönük malulen emeklilik maaşı, prim ödemeleri ve bayram ikramiyelerinin ödenmesine,

karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Tarih: …/…/2025
Davacı: Tolgahan DEMİR

Biraz avukat yardımı ile toparlayıp dava etmeyi düşünüyorum sgkya.elimde ameliyat raporlarım ve çok ciddi Delillerim var.

@Rrondo80,
Geçmiş olsun durumunuzu okudum Halime şükrettim Allah sizlere kolaylıklar versin sıkıntınızı gidersin bu verilen kararın hukuk vicdan adalet hiçbirseye sigmadigini her akıl sahibi insan bilir yazıklar olsun yapılan haksızlıklara gerçekten üzüldüm insaallah guzel haberlerinizi alırız

@Manemm,
İnşallah beklentim bu yönde gerçekleşir. SGK, maliye durumları nedeniyle herkese red veriyor gibi görünüyor. Ameliyat oldum; iyi olacağımı düşünmüştüm, fakat ne yazık ki ameliyat çare olmadı. 5 yıldır özel klozet kullanmak zorundayım. Çalışmak, üretmek çok istedim ama mümkün değil; uzun süre ayakta duramıyor, uzun süre oturamıyor ve ağır nörolojik problemlerim mevcut.

Selamlar , hangisinden randevu almalıyım?

-> Muayene Yeri : TAM TEŞEKKÜLLÜ HEYET RAPORU ( İŞE GİRİŞ - MEMUR -MALULİYET-SİLAH-ÖZEL GÜVENLİK-EHLİYET ) BİOSİDAL RAPORU VERİLMEMEKTEDİR.

-> Muayene Yeri : ENGELLİ RAPORU BAŞVURUSU (BİOSİDAL RAPORU VERİLMEMEKTEDİR).

Not: 2018 tarihli engelli raporum var.

@hcm, engelli raporu başvurusu olan. raporu niçin alıyorsunuz raporunuz sürekli ise 2018 yılındaki aldığınız raporda geçerlidir emeklilik hariç her yerde kullanabilirsiniz

• Beğen
Reaksiyonlar: hcm
süresiz %65 ,ancak emeklilik için geçerli değil bu yıl başındaki yasayla. Emeklilik içim almam gerekiyor rapor yeniden. Emeklilik için bu iki seçenekten engelli raporu başvurusu olan randevuyu al diyorsunuz sanırım?

Son düzenleme:
@hcm,

-> Muayene Yeri : ENGELLİ RAPORU BAŞVURUSU (BİOSİDAL RAPORU VERİLMEMEKTEDİR). Burdan alin

• Beğen
@hcm, randevu alırken şehir hastanesi veya eğitim araştırma hastanesi olursa sizin için daha iyi olur sonradan SGK tekrardan Ara karar ile tekrar raporisteyebiliyor hayırlısı olsun

• Beğen
19.08.2025 tarihinde Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kuruluna girdim, SGK sevki almadan bireysel başvuru yaptım.
Hastane, engel çıkmazsa para alınacağını; heyet onayı olursa ödeme alınmayacağını belirtti.
Heyete girdim, raporum 21.08'de onaylandı, 23.08'de e-devlete düştü.
2010 tarihli raporum %43'tü, yeni çıkan raporum %52 olarak onaylandı. Doğuştan sağ hemiparezi hastasıyım.
Bugün Şişli Etfal'in karşısındaki SGK'ya gittim. 2 tane form doldurdum.
Personel, bundan sonra kurul kararını bekleyeceğimi, 2.5-3 ay süreceğini iletti. Devam eden süreçte yazı geldikten sonra emeklilik başvurumu Unkapanı'nda yapabileceğim bilgisini verdi.

@mehmet-41,

Ben ilk önce devlet hastanesine randevu almıştım sgk da kabul etmişti aradan aylar geçtikten sonra sgk ara kararla üniversite hastanesine sevk etti beni..Üniversite hastanesine gittim oradaki doktor da tanı teşhis falan yazıp dosyayı tekrar sgkya göndereceğine beni 6 ay kontrol tedavisine tabi tuttu..Böyle bir şey olabilir mi yani başka bir üniversite hastanesine gidebilir miyim? 6 aydır bekliyorum ara kararla hastaneye gidip seni tedavi edeceğiz 6 ay daha bekle diyebilme hakları var mı? Ankara sgkyı aradım adamlar diyor ki biz hastanenin tanı teşhis rapor yazmasını istedik 6 ay tedavi görsün öyle gelsin demedik dolayısıyla bizi ilgilendirmez hastane yetkilileriyle konuşun diyor...Zaten bana 6 ay kontrol tedavisi kararı verdikleri zaman söz konusu hastanenin saglık kuruluna gidip dosyayı sgkya gönderin hemen dedim oradaki görevli de doktor tanısını kararını yazmamiş nasıl göndereyim dedi..O sinirle hastaneden çıktım keşke başhekime de gitseydim belki sonuç alırdım.

@UmbertoEco,

Bence siz başhekimle bir konuşun tüm işlemlerin iptalini isteyin ve SGK'ya giderek yeniden İstediğiniz bir hastanenin ismini vererek işlemlere sifirdan başlayın bize de ara karar çıkmıştı hastaneye gittik ancak odyo tesisi için bir yıl sonra randevu verdiler biz de evrak kayıttan sevk evrağını iptal ettirdik SGK'ya giderek başka bir hastaneye sevk evragi aldık randevu olarak işlerimizi orada bir gün içerisinde hepsini hallettik siz ilk önce başhekimle Bir görüşün tüm işlemleri bitti iptalini isteyin tedaviyi almak almamak sizin onayınızda çünkü

@mehmet-41,
Hocam cevapladığnız için teşekkürler..Son bi sorum olacak...Ben şimdi 6 ay kontrol tedavisi kararı veren üniversite hastanesinde işlemi iptal ettirip yerine Şehir hastanesine mi gitmem gerekir? Bulunduğum ilde üniversite, şehir hastanesi ve devlet hastanesi var...Devlet olmaz zaten de geriye sadece şehir hastanesi kalıyor..Ya da farklı bir ildeki hastane olabilir mi? Yüzde 40 bipolarım bu arada..

Iptal işlemi sonrası SGK giderek yeni gideceginiz hastane adina sevk evragi olusturun araştırma hastanesi veya şehir hastanesi olmasi daha iyi olur sonradan sorun çıkmaması adina

Bir hastanede, bir test için 1 yıl veya 6 ay gibi randevu veriyorsa, o hastanenin kapatılması lazım. Diğer hastanelerde sadece 1 günde hatta 1 saatte bile test işlemleri biterken, size 6 ay veya 1 yıl diye randevu vermenin akıl mantığı yoktur. Bu tip hastanelerin denetlenmesi gerekir. Randevu almadan önce, kesinlikle ilgili hastanenin önceden gelip bu testleri yaptırmak için ne zaman geleceğini belirtmelisiniz. Aksi durumda sizin vakit kaybınıza ve işlemlerinizin daha da uzamasına yol açacaktır.

İyi günler hastahaneye bireysel olarak başvurarak engelli raporu alabilir miyim, herhangi bir kurumdan sevk almadan.

@Batax, Marmara pendik eğitim araştırma hastanesi basit odyo testi için Dr 1 yıla yakın randevu dolu dedi oysa 10 dakikalık islem her hastanede yapılan bir işlem bizde heyeti sonlandirip sevk evragini evrak kayıttan sildirip hemen Ümraniye eğitim araştırma ya sevk yazısı yazdirdik SGK ya hemen gittik aynı gün 1 saatte heyet işini bitirdik

başvuru sonrası red gelen kişilere bildirim nasıl oluyor çalışma gücü kaybını ağır orta hafif mi diye belirtiyorlar mı ? başvurusu sonuçlanan cevap yazabilir mi ?

@KartalDeniz,

Malulen emeklilik başvurusunun red cevabı 👇

Adı geçenin, ağır düzeyde çalışma gücünü kaybetmediğine ( Malul Olmadığına) karar verilmiştir.

Çalışma gücü kayıp tespiti başvurusunun red cevabı 👇

Adı geçenin, maluliyet ve çalışma gücü kayıp yönetmeliğinin Ek-1 hastalık listesinde belirlenen düzeyde çalışma gücünü kaybetmediğine karar verilmiştir.

@BnymnYldz,
sizin iletmiş olduğunuz malulen emeklilik için.
engelli emeklilikte de düzey belirtiyorlar mı ?
örneğin orta düzeyden emeklilik için başvuruda bulunacağım RED olarak sadece çalışma gücü kaybı olmadığına karar verilmiştir mi yazıyor yoksa hafif düzey diye belirtiyorlar mı ?

Üst Alt