Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

%60 oran yazan birisi malulen emekli olur. Burada bilgi hatası olmuş yani %59 olsa orta seviye ile yaşlılık maaşı bağlanır.
Burada bir yanlışı düzelteyim.
Sigortalı olmadan önce hastalığı var ise malulen emekli olamaz. Malullük yönetmeliğinde geçer bu SGK bu konuda yanlış işlem uyguluyor bu şekilde emekli olan var ise itiraz dilekçesi versin sonuç çıkmaz ise de dava açabilir.

Madde 5/d bendi

MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ

İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ
Resmî Gazete Tarihi: 28.09.2021 Resmî Gazete Sayısı: 31612

(3) Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünü ağır düzeyde veya vazifesini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engeli sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz.

@sabi88
1800 günle mi, 3600 günle mi emekli oldun ayrıyeten 2007 de 18 yaşını doldurmuşmuydun

2008 Ekim tarihinden önce ve sonra sigortalı olanlar için: 4 (a)’ dan malulen emekli olan sigortalı 4(a)’lı olarak işe girmesi halinde, malullük aylığı kesilir. 5510 sayılı Kanun’un 27 nci maddesi gereği hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.
4 (b) kapsamında ilk defa 01/10/2008 sonrası sigortalı olanların malullük aylığı 4 (b) kapsamında çalışması halinde 5510 sayılı Kanunun 27 nci maddesi gereği kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır.

@serkanmalkoc,
Bunların doğuştan gelen rahatsızlığı var. Nasil malulen emekli olmuşlar yani memur hatası var mi?
Bakın arkadaşlar memur hatası olsa bile sgk 5 yil dolmadan tüm sistemi tekrar kontrol ediyor ve yanlışlıkla verilmiş işsizlik maaşı, fazla ödeme ya da emekli maaşlarını faizi ile geri istiyor. Doğuştan engeli olup malülen emekli olanlar bunu dikkate alsin.

@bjk11,
Şimdi söylemek istediğim de tam olarak bu doğuştan gelen hastalığı olanlar mutlaka SGK ile görüşmeli yönetmeliğe göre malulen etmemeli.

@Beylikduzu,
Bu kanun 2025 yılında yürürlükten kaldırıldı. Yeni yönetmelikle bunu geçersiz kıldılar diye biliyorum. Dolayısıyla bunu bende çok söyledim şu anda bunu uygulamıyor.

@sabi88
Hastalığın ilk sigortalı olmadan önce ise malulen yapamaz bunu öğrenip ona göre itiraz etmelisin.

@serkanmalkoc,
Ben hayatım boyunca sadece 1 kere işsizlik maasi aldim. 10 ay olarak ama 6. Ayda is buldum dememe rağmen sgk memuru bir sey olmaz al işsizlik maaşını dedi. Ümraniye sgk memur hatası yüzünden 4 yil 9 ay sonra son 4 maaşı faizi ile aldılar. Sgk avukat vekalet ücreti bile sokmuşlar yani memur hatası olsa bile parayı alan ve harcayan benim o yüzden ödedim. 3 ay daha geçse 5yil dolsa zaman aşımı ödemezdim.

Akp bu aralar sürekli şunları dile getiriyor.

Emekli maaşları ve sayısını düşürmemiz lazim
Sosyal yardımları kesmemiz lazim
Yoksa sistem çalışamaz ve çark dönmez demeye başladılar.

Secim zamani vatandaşlık para yardımı

Emekli sayısı ile emekli maaşlarını her yil düşürecekler gibi...

Engelli emeklilik ile başladılar arkası gelir.

@Beylikduzu,
5877 günüm var emekli olmadım sadece çalışma gücü tespiti yapıldı emeklilik başvurusu yapabilmemin onayı geldi 19 yaşında sigorta girişim oldu

@serkanmalkoc,
Evet hastalığım doğuştan ilk engelli raporumu işe başladıktan sonra aldım yapamiycâklarını biliyorum ama sgk şuan biz istediğimizi malulen istediğimizi engelli emeklisi yaparız diyor kimse bişey yapamıyor herşey onların elinde maalesef

@bjk11,
Bugün şubeye gittim dilekçe verdim, mayıs ayında muracat ederken tahsis talebinde bulunmuşum, sordum şeflerine peki geçmişe dönük maaşı alacakmıyım dedim, " bizim elimizde değil sağlık kurulu başlangıc tarihini belirtiyor ama en fazla bir veya 2 ay geriye dönük öder oda raporu onayladıkları tarih olur " dedi.
11. aydaki havale işlemi sağlık kurulu kendi içindeymiş şubeya daha evrak yollanmamış geri.

Aile yardımı bahanesi ile doğu bölgelerinin oyunu alacaklar bazı arkadaşlar hevesleniyor ama işin içinde kaymakamlık yada aile bakanlığı varsa paranın nereye kanalize olacağı belli.

@Beylikduzu,

Hayret ya 2026 emekli maasi bağlanırsa enflasyon farkını yansıtmazlar neyi bekliyor hâla sgk 8 ay olmuş.
Bakın arkadaşlar iş kazası ile yaşlılık aylığı aynı sistem üzerinden ilerliyor.
Her ikisinde sgk sizi hastaneye sevk eder ve doktorları tek tek gezersin. Oran verilmez ve doktor sadece iş gücü kaybı olan epikrizleri açıklayıcı sekilde yazar. Bağlı oldugun sgk ve sgk da Ankara yollar.
Ankara burada doktorların yazdıkları aciklamamalara bakar ve is kazasında %42 yaşlılık maaşında hafif seviye diye islem yapar.

İş kazasından sig 10 ay sonra bağlansa bile 10 aylık toplu parani alirsin.
Yalnız burada yaşlılık aylığı 10 ay sonra bağlansa toplu para ödemiyorsa bu bile kural hatası sayılır.
Tahsis talep no ile başvuru ile kac aylık geriye dönük ödeme yapar diye p.tesi sgk müdürüne sorayım.
Yoksa dava yolu ile almaya çalışacağız.

Boyle dandik bir sistem olmaz prosedür iş kazası ile ayni işliyor ama işlerine geldikleri gibi yasa çıkarıyorlar.

Ya bunlarda Allah korkusu bile yok!
Kul ve yetim hakki yiyorlar.
Yarin secim olsa akp gider.

@sabi88,
Ben daha yeni başladım gecen hafta hastaneye gittim ama Dr. ameliyat dedi. İksini bir çıkarıp emekli olurum ama 18 aralık ultrason verdi. Daha ameliyat günü belli degil yani 2026 yılına kaldım.

@bjk11,

Olsun Ayasofya camii oldu yeter, gerçi kapısını duvarını yediler ama olsun, ezan susmadı şükür gerçi 20 yılda Ateizim %3 ten %26 çıkmış olsun ezan var, din görevlisi 300.000 olmuş ne mutlu bize, gerçi tefecilikte yapıyorlar ama olsun

600 millet vekili ve 4.000 bürokrat 5 milyon emekliden fazla harcaması var olsun...
2000 öncesi emekli maaşı askeri ücretten yüksekti dendiğinde bağıran kesim var ben ihtiyacı olanlara üzülüyorum özellikle ihtiyacı olan engelli bireylere ama sonuçlarda belli o zarfı doğru kutuya atmıyorlar.

@Beylikduzu,
Doğru 2008 yılından önce emekli maaslari asgâri ücretin 1.5 katıydı.
2008 imf ve Avrupa Birliği abo düşür dedi ve akp yasa ile düşürdü.
Bizi başkaları yönetiyor hükümet falan hikaye adamlar istedikleri gibi hamle yapıyor yoksa 25 yil boyunca iktidarda kalamazdı.

Bize bağlanan emekli maaşını bir akşam yemeğinde kat ve kat fazlasını harcıyorlar.
Emekli maaslari ile asgari ücretin şuan 100bintl bandinda olmasi lazimdi.

Babam emekli oldugu zaman ev, arsa aldı. 3 cocuk okuttu simdi emekli olan götüne don alamaz birak 3 cocuk yapmayı kimse evlenmez.

Arkadaşlar emekli olanlar en düşük emekli maasi olan 16.800tl bağlanan var mi?
Yani en düşük 16.800tl bağlanıyor demi?
Yetim ve dul maaşları 16.800tl altinda oluyormuş.
Sig alanlar 16.800tl altı alıyor
Yani bazıları hâla en düşük emekli maaşını alamıyor.
Yine yetim ve dul ile sig alanlar bayram ikramiyesini tam alamıyor.
Hükümet herkese en düşük emekli maaşını baglamamis.
6bintl yetim maasi alanlar varmış
3bintl sig alanlar varmış

Merhaba,
24/02/2025 başvuru
28/04/2025 ara karar (eğitim araştırma hastanesinden FTR raporu istendi)
01/08/2025 Eğitim araştırma hastanesinden rapor SGK'ya iletildi
Son hareket aşağıdaki gibi 09/12/2025'de oldu.(İstanbul SGK)

Son durum aşağıdaki gibidir, bilen arkadaşlardan yorumlarını rica edebilir miyim?

Şimdiden ilgilenen yardımcı olanlara teşekkür ederim.

127033657E-60504597-205.02.01-127033657Tespit - (***** **** *****)GELEN_EVRAKEvrak Geçmişi
09/12/2025 11:21:34--Evrak Klasöre Kaldırıldı-Birim: 'Sağlık Kurulu Büro İşlemleri Servisi (#########)' Klasör Kodu: '115.01' Klasör Adı: 'Kurum Sağlık Kurulu'
09/12/2025 11:21:34--Evrak Kapatıldı-#### ### #### tarafından kapatılmıştır / ####### ##### ####### ##### ##### ***********
28/11/2025 16:02:48Sağlık Kurulu Büro İşlemleri Servisi (#########) (###### ##### #####)#### ### ####Evrak Havale Edildi-
23/10/2025 16:30:59--###### ##### #####Evrak Teslim Alındı-##### teslim alındı.
02/10/2025 16:10:28Emeklilik Servisi (###### ##### #####)Sağlık Kurulu Büro İşlemleri Servisi (#########)Evrak Havale Edildi-##### içi posta işlemi sonucunda otomatik oluşan havale.
02/10/2025 16:10:28--###### ##### #####Evrak Kaydedildi-######### hareketi sonrasında otomatik oluşan evrak kayıt işlem açıklaması.

@bjk11,

Bugün emekli olan bir kişiye bağlanan en düşük emekli aylığı 16.881 TL oluyor.

Kök maaş dedikleri olay yüzünden aslında bu tutarın da altında bağlanıyor yani 11.000 TL veya 12.000 TL maaş bağlananlar Hazine Desteği denilen ek ile beraber 16.881 TL alıyor.

Dul ve yetim aylığı alanlar ise hak sahipliği oranına göre maaş alıyor. Örneğin 20.000 TL maaş alan emekli kişi vefat ettiğinde, kalan eş çalışmıyorsa bu maaşın %75 i bağlanıyor eşe yani 15.000 TL alıyor dul kalan eş. Evlenmemiş bir kız çocuğu var ise onada %25 bağlanıyor oda 5.000 TL alıyor evlenene kadar.

Dul ve yetim maaşı alanlar için yine bayram ikramiyeleri de aynı şekilde hak sahipliği oranına göre alıyor. 5.000 TL olan bayram ikramiyeleri %75 hak sahipliği olan dul kalan eşe 3.750 TL olarak ödeniyor.

Çalışma hayatı boyunca asgari ücretten bayağı yüksek maaş alan, primleri yüksek yatırılan ve ABO oranının yüksek olduğu 2008 öncesi primi daha fazla olanların maaşı 16.881 TL olmuyor onlara daha fazla maaş bağlanıyor.

Şu sıralar emekli olanların primlerinin çoğu 2008 yılından sonra daha çok olduğu için ABO oranından dolayı bağlanan maaşları hep 16.881 TL olarak duyuyoruz.

Bu en düşük aylık kavramı her sene Ocak ayında tekrar belirleniyor.

SSK Bağ-Kur emeklisi ile Memur emeklisi arasında Ocak ayında yapılacak zam oranında biraz fark oluşacak.

Beklenen Ocak ayı enflasyonu ile tahminler şöyle ortalama olarak,

SSK Bağ-Kur Emeklisi %12-13 arası
Memur Emeklisi %18-28 arası ve + 1.000 TL ilave zam alacaklar.

Emekliler arasındaki bu farklı eşitleyecekler mi ve en düşük aylık olan 16.881 TL ne kadar yükseltilecek önümüzdeki ay göreceğiz.

Benim kendi tahminim,

SSK Bağ-Kur emeklisinin zam oranı düşük kalacağı için Memur emeklisi zam oranı ile eşitleme yaparlar ve en düşük emekli aylığını 20.000 TL yaparlar. Yeter mi bu oranlar yinede yetmez...

Merhaba arkadaslar raporum icin ara karar cikti çapa randevu almam gerekiyo ama alamiyoruz tam saatinde giriyoruz ama olmuyo sistemde sorun oluyo kac gundur deniyoruz telefonlada denedim yok capaya ravdesunu olan alabilien var mi

@bjk11,
Sen malulen emekli olursan düşük maaş bağlanır ama engelli emeklilik den normal 16,800 lira maaş alırsın işten çıkış alarak başvuru yaptıysan birikmiş alırsın işe devam ediyorsan toplu alamazsın

@BnymnYldz,
Iyi de 2026 yılında abo %25 olacakmış yani benim 2008 sonrası calisma günüm daha fazla ve 2008 sonrası abo sürekli düştü yani daha düşük emekli maasi bağlamak için her pisliği yaptilar.
Neyse simdi yeni sgk yasasi geliyor ve prim günü yüksek ve asgari ücretin en az 2.5kati ödeyenler daha yüksek emekli maasi alacak.
Örnek 7.200 is günü brüt maas 66bintl olan daha yüksek emekli maasi alır.
Diğer Örnek 9.000 is günü brüt maas 66bintl üstekinden daha yüksek emekli maasi bağlanır.
Diger Örnek 5.000 is günü brüt maaş 100bintl ? Bu onlardan daha yüksek odemis ama prim günü az yani suan son 7 yil sgk yüksekten ödeyene daha yüksek maaş bağlıyor gibi ama 2008 oncesi abo %70 olanlar şanslı gibi...

En düşük emekli maaşını asgâri ücret seviyesine çekmeleri lazim yoksa her seçim ve zam dönemi muhalafet 16.800tl uzerinden hükümeti eleştirip rezil ediyor.
Benim şahsi fikrim en düşük emekli maasi asgâri ücret olmalıdır.

@güllerin efendisi,

Malülen emekli ederlerse itiraz ederim. Onların tekrar calisma hayatı bitiyor ama ne kadar emekli maaşi aldıklarını bilmiyorum.
İşten çıkış aldim zaten hem ameliyat hem heyete girip ikisini bir aradan çıkarıp emekli olurum.

@istanbul1406,

Direk git bir üye ara karar çıktıktan sonra randevu almadan direk gittim dedi. Yukarida yaziyor yorumu bazıları randevu alip gidiyor.

@bjk11,

Ins bakarlar test istenmis ara karar icin randevu almak cok zor site direk kitleniyo giria olmuyo teskkur ederim izin alip deniycem sansimi

@Freedomm,

Ara karar ssk sevki çapaya verdi oraya gitmek zorundayim

@güllerin efendisi,

Ortopedik ama onun dışında başka rahatsızlıklar var. 15 gün önce kalp damar cerrahisi ameliyat dedi. Bakalım ölmez ve sağ kalırsak emekli olurum. Yalnız 2026 yılına emeklilik kalır. E devlet üzerinden emekli maaşı hesaplaması yaptım. Abo %27,5 kadar düşmüş ve 2026 yılında %25 düşecek diyorlar.
2023 seçim oncesi emekli olanlar şanslı yani 2022 aralık onlar enflasyon farkını dibine kadar aldı.
O yüzden benim maaşım yüksek sonra emekli olurum demeyin ben o hatayı yaptım ve ne kadar gec emekli olursanız emekli maaşı düşük olacak.

Çünkü abo sürekli düşüyor.

Üst Alt