Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tek kulak sürekli işitme kaybı için %4 rapor..?

fetret

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

35 yaşımdayım.

8-9 yaşlarımda mikrop kapması sonucu ateşli bir hastalık geçirdim. Bu hastalık sağ kulak zarını eriten, kulak kepçesindeki kıkırdak dokuyu ve sağ sternomastoid kasını eriterek sağa doğru boyun eğriliği ve sağa çekme nedeniyle yüzün sağ tarafında ezikliğe neden olan ateşli bir hastalık.

Sol kulak birinci kez 11-12 yaşımda oyun oynarken, ikincisi lise yıllarımda basket oynarken arkadaşımın kulağıma vurması sonucu 2 kez patlayıp yeniden kaynadı. 17 yaşımda doktora gittiğimde, otoskop ile bakıp sağ kulak zarımın olmadığını, sol kulak zarımın ise iki kez patlayıp kendini onardığını, bunun kulak zarını kalınlaştırdığını ve ileriki yaşlarda ağır işitmeme neden olacağını söyledi.

Bundan 7 yıl önce, 2007 yılında, iki karış mesafeden konuşulanın anlaşılmadığı çok yüksek gürültülü çalışan makinelerin olduğu bir fabrikaya işe girişim için benden odiyo testi istendi.

Özel hastanede yaptırdığım o zamanki testin sonucu %40 işitme kaybı çıktı ve ben bu teste dayanarak önceki ay vergi indirimi için hastaneye müracaat ettim.

SIKINTILAR:

- Sağ kulakta zar olmadığı için sürekli; (bazen kokulu) kulak akıntısı, süreğen boğaz enfeksiyonları ve buna bağlı diş hastalıkları.

- Konuşmaya başlamadan önce sık sık boğazımı temizliyorum. Arkadaşlar "Boğazını temizlediğine göre bir şey diyeceksin herhalde? Evet seni dinliyoruz." diyorlar. Sıra beklenen yerlerde boğaz temizlediğimde memura "Hadi çabuk ol" dermişim gibi anlaşılıyor. Günde iki paket sigara içenlerde ise böyle bir şey yok, öksürüyorlar sadece.

- Boyunda sağa doğru eğrilik ve yüzün sağ kısmında eziklik.

- Sesin yönünü anlayamıyorum ve bu çok ciddi bir problem. Bir kez ezilme tehlikesi atlattım. Zaten rapor için başvurmamın en önemli nedeni de yaşadığım bu olaydır.

Sağ arka tarafımda iş makinesi geri geri gelmeye başladı. Geri vitese taktığında "bip bip" diye sinyal verir. Sağ kulağım duymuyor, solumda ise duvar var ben elimdeki kağıtlara kargoları yazıyorum. İş makinesi sinyal vermeye başladığında, arkadaşlarımdan biri çekilmem için acil beni uyardı, ses solumdaki duvardan yansıyıp geldiği için kendimi sağ tarafa attım, tahmin edersiniz ki, tam da iş makinesinin önüne. Reflekslerim sayesinde kurtuldum.

- Askerde gece yürüyüşü yaparken komutan gelip "Ne yapıyorsun sen!" deyip azarladı. Meğer, yürürken çimenlere ayaklarımı sürtüp hışırtı çıkarıyormuşum. Gecenin sessizliğinde metrelerce öteden duyulurmuş. Duymadığımı söyledim, muayenede neden söylemedin dedi.

SAĞLIK KURULU SÜRECİ

KULAK DOKTORU:

Kulak doktoruna gittiğimde yukarıdaki şikayetlerin hiçbirini dinlemedi. Hatta ateşli hastalık geçirdiğimi anlatırken dudağını büktüğünü görüp kısa kestim. Hemen odiyo testine yönlendirdi, gün aldım. Tek kelime konuşmadı desem yeridir.

PSİKİYATRİST:

Psikiyatrist ise, tam aksine, psikiyatrist ile ilgili hiçbir problemim olmadığını söylememe rağmen "ille de anlat" diye ısrar ediyor. Sezgilerim çok kuvvetlidir amaçlarını anlıyorum. Bunlar da memurlar sonuçta, aldıkları emirleri uyguluyorlar. Anlatmaya başladım:

Ben: Çocukken ateşli bir hastalık geçirdim, ağır işitiyorum.
Psikiyatrist: Anlatın anlatın. (İtiraz edecek bişey bulamadı.)

Ben: Bu kadar. Psikiyatristle ilgili bir sorunum olmadığını az önce söylemiştim.

Psikiyatrist: Olmaz öyle olmuyor. O zaman rapor alamazsınız.

Ben: Sorunum psikiyatri ile ilgili değil ki niye alamıyorum?

Psikiyatrist: Olmuyor öyle. Anlatın.

Ben: Bu hastalık kulak zarımı eritti. Sağ kulağımda zar yok ve bunun tedavisi yok.

Psikiyatrist: Evet daha anlatın.

Ben: Sağ sternomastoid kasını da erittiğinden başım eğri duruyor. Daha önce doktora gittiğimde düzeltilemediğini söylemişti. Bu kasın çekmesinden dolayı kafatasımda eziklik var, yüzümün sağ tarafı ezik duruyor.

Psikiyatrist: Hiçbir şeyiniz yok?

Ben: Var ve ölçülebiliyor. Ölçebilirsiniz.

Psikiyatrist: Başka? Daha anlatın, anlatın.

(Gene itiraz edecek bişey bulamadı. Mutlu olsun bari diye düşünerek)

Ben: Sağ kulak kepçem, geçirdiğim hastalıktan dolayı biraz eridi. Bakın.

Psikiyatrist, bunun düzeltilebileceğinden, trafik kazası geçirenlerin kulak kepçelerinin tamamen yerine konduğundan bahsetti.

Ben sadece güldüm. Sorunumun ağır işitmek olduğunu tekrarladım.

PSİKOLOG:

Test yapıldı. Hiçbir sorunum çıkmadı.

ODİYO TESTİ:

Sadece kulaklık takıldı. Kulağın arkasındaki kemiklere takılan cihaz takılmadan ölçüm yapıldı. Ama odiyo test sonucunda kemik yolundan işitme ile ilgili de rakamlar yazılmış.

Teknoloji mi ilerledi, sadece kulaklık ile kemik yolu testi yapmak mümkün mü?

Test sırasında, odyometrist beni bir de üçkağıtçı olmakla suçladı. Neymiş "Düşük olan seste düğmeye basıyormuşum ama yüksek seslerde basmıyormuşum. Sayılar tutmuyormuş." Saniye geçmeden sinyal değişiyor, ben basana kadar öteki sinyal geliyor, hızını mı artırmış, hız artırılabiliyor mu makinenin nasıl çalıştığını bilmiyorum. 2007'de yaptırdığım testte bu kadar hızlı geçmiyordu.

Mantık hatasına bakın ki, üçkağıt yapsam düşükte basmam, yüksekte basarım. Uğraştığım şaçmalığa bakın.

Neyse teste baştan başladık. Gene aynı. Odyometrist sinirli sinirli "Bakın sol kulağınızın testi bitti. İkidir sağ kulağınızla test yapıyoruz. Sayılar bir türlü tutmuyor. Sizi uyku testine alırım, uykusuz kalırsınız, uğraşır durursunuz." diye bir de tehdit etti. Tehdit ettiği konu da "işitme testinin doğru yapılması". Hala üçkağıtçı olmakla suçlanıyorum yani.

Ben "asıl büyük sorunun zaten sağ kulağımda olduğunu, sağ kulağımda zar olmadığını" söyleyince odyometrist "Ne zamandır böyle?" diye sordu, "Çocukluğumdan beri böyle." dedim. Odyometrist "Bakın uyku testine alırım." diye tekrar etti. "Alın mağdem" dedim "beni böyle suçlayacağınıza."

Neyse teste üçüncü kez başladık. Tutmayan sayılar ne hikmetse tutuverdi.

Konuşmayı anlama testinde de hep aynı kelimeler soruluyor: elma, portakal. Biri iki hece, biri üç. En düşük sesten bir kelime söyledi, anladığımdan değil de baktım iki hece, "elma demiştir herhalde." diye düşündüm, doğruymuş.

Doğru dürüst test yapabildiklerini söyleyemem ama çok iyi psikolojik baskı yapıyorlar haklarını vermek gerek.

ODYO TESTİ SONUCU

Frekanslar, sol, sağ:
250 hz : 19, 73
500 hz : 13, 65
1000 hz: 11, 42
2000 hz: 10, 49
4000 hz: 18, 54
8000 hz: 21, 55
TOPLAM Sol, Sağ (500, 1000, 2000, 4000)= 52, 210

Saf Ses Ortalaması, sol, sağ:
Hava : 12 dB, 52 dB
Kemik: 5 dB, 30 dB

Konuşmayı Anlama Eşiği, sol, sağ:
10 dB, 45 dB

Konuşmayı Ayırt Etme %, sol, sağ:
% 100, % 88

SAĞLIK KURULU SONUCU

- Sol kulakta işitme normal, Sağ kulakta orta derecede MixTip işitme kaybı mevcut.
- Teşhis: İşitme kaybı.
- Sürekli: Evet.
- Engel durumuna göre tüm vücut fonksiyon: %4

SORULARIM:

- Hastahane, kurul için 137 lira ve odyo testi için 6 lira ücret tahsil etti. Kanunu hatırlattığımda "İnternettekiler çok biliyorlar. İlk kez başvuruyorsunuz. Engelli olup olmadığınız belli değil." diyerek reddetti. Raporu aldığım gün "Şimdi engelli olduğum belgelendiğine göre ödediğim ücreti geri alabilir miyim?" dedim, "Bu değil, bundan sonraki başvurularınız ücretsiz." deyip yine reddettiler. Raporu almadan önce Bimer'e 2 kez yazmama rağmen geri dönen olmadı. Şimdi tekrar yazsam sonuç alır mıyım? Sonuçta, ilk kez bile gidiyor olsam demek ki engelliymişim, ve ücret ödememem gerekiyor, haksız mıyım. Ne yapmalıyım?

- Kurula daha yüksek bir oran çıkması gerektiğini söylerek ayak üstü itraz ettiğimde (ki aslında kurulu da görmüş değilim, bi görevli isimlerimizi okuyup raporları verdi o kadar) görevli kişi "Kulağınız tamamen duymuyor olsa bile en fazla %6 alırsınız." dedi. % 12 değil miydi?

- Odyo testinde, sadece kulaklık takıldı. Kemiğe takılan cihaz takılmadan ölçüm yapıldı. Teknoloji mi ilerledi, yoksa bazı şeyler olması gerektiği gibi yapılmadı mı?

- Bu %4 oran ne işime yarar? Veya itiraz edip yükseltsem, ne gibi faydası olur. Örneğin engelli kartı almama yeter mi? Veya ne gibi faydası olur?

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
malesef 4 lük oran hiç bir işinize yaramaz ayrıca engeli haklarındanda yararlana mazsınız en az 40 oranında rapor almalısınız

2007'de yaptırdığım testin sonucu %40'tı. Şimdi ne değişti de %4 oldu anlayamıyorum.

7 yıl önce %40 raporu veren hastaneye gidip o zamanki test sonucunu istesem acaba saklıyorlar mıdır?

İki raporu karşılaştırıp itiraz etsem bile bir faydası olacağını da sanmıyorum gerçi. "O test bizi ilgilendirmiyor." diyeceklerdir.

başgan bende sol kulak zarı ameliyatlısıyım...timpanoplasti...solda işitme kaybım %50 üzeri...%10 civarı rapor alabilirim ama bi işe yaramıyor...

metehandro, öncelikle geçmiş olsun.

Yanlış anlamadıysam, sizin sol kulak zarınızda büyük bir yırtık oluşmuş, ameliyat etmişler, sonuç: % 50 üzeri işitme kaybınız var.

Benim ise kulak zarım yok, ameliyat da olmuyor, sonuç: sadece % 12 işitme kaybı?

Yani kulak zarım olmamasına rağmen sizden çok daha iyi duyuyormuşum?

Bu işin öğrenimini görmedim, bilemiyorum o yüzden ama tutarsızlık var sanki.

doğuştan kulak zarım delikti evet...ama bu ameliyatlar sadece o deliği kapatıyor ama işitmede olumlu bir gelişme yok...sol kulak neredeyse pasif durumda...yani sistem şöyle işliyor...hayatın içinde daha çok çile çekmemiz lazım ki ayrıcalıklarımız olsun...biz az çile dolduruyoruz engelsiz masa başı bürokrat hazretleri böyle buyurmuş...engel oranlarını onlar belirliyor...

sadece askerlik yapmadıysanız ordan muaf olursunuz onun dışında ekpss engelli kartı vergi indirimi gibi şeylerden bildiğim kadarıyla %40 en aşağı faydalanma sınırı sizin kurulunu çok iyi yine ben psikiyatri doktoruna gittim kadın sinirli bir kadına benziyordu zaten genel cerrah dövecek diye korktum :) onun dışında göz beyin bunlra normalde bir tek fizik tedavi uzmanı şöyle kapıya doğru bi yürü gel dedi :D maalesef ülkemizde engelli kartı almak için bile torpil dönüyor benim böbrek nakli olduğu için standart %70 aldım

Üst Alt