@Ben_Claudius, eline sağlık. Yine güzel bir videolu anlatım yapmışsın.
Şimdi ilk başlarda Schopenhauer ile alakalı vurguladığın bazı şeyleri şöyle yorumluyorum """Hayat sürekli bir arzu ve tatminsizlik getirir. İstediğin şey olunca da bitmiyor ve yeni hedef koyuyorsun.""" Bu görüş bizim dinimiz İslamiyet'te (inananlar için belirtiyorum) NEFS kavramıyla yakından alakalı. İnsanın istekleri bitmez. İnsan nefsi hep "alkol, zina vs." hedonist istekleri barındırır. Doymak bilmez; hep daha fazlasını ister. Elindekiyle yetinip mutlu olmayı beceremez. Bu yüzden iman yoluyla , bu şehvetlere sınır koymak gerekir.
Vİdeonun devamında Schopenhauer'un """İradenin tatminsiz doğası insanı sıkıntıya düşürür. İrade asla tatmin olamayacak bir arzudur. Mutluluk geçicidir ama acı ise kalıcıdır""" gibi pesimist görüşlerine değinmişsin. Bu yaklaşımı da çok karamsar buldum. Yaşamın temeline acıyı&hüzünü koyarsan güzel şeyler yaşamaya bariyer(engel) çekmiş olursun. Bu, insanın doğasına da aykırı diye düşünüyorum. Mutluluk spontane , kendiliğinden hissedilen bir duygudur. Planlama yapılarak elde edilemez
Yine de pozitif görüşleri de varmış """Sanat , insanın iradesinin kölesi olmaktan kurtulmasını sağlar.""" İrade insanı köle yapmaz. En basitinden sigarayı veya alkolü bırakmak gibi düşünelim. İrade sağlamsa bunlardan kurtulursun """Müziği en yüksek sanat formu olarak görür""" Tabi ki müzik, evrensel bir kültürel çeşitlilik arzeder. Schopenhauer """Merhameti ahlaki davranışın temeli olarak kabul eder. Merhamet insanı bencillikten uzaklaştırır""" diye belirtmişsin. Bu görüşü de makul buldum. Avrupa'da insanlar refah içinde yaşarken Afrika'dakiler açlıktan ölüyor Burada EVRENSEL bir merhamet anlayışı olmalı. Coğrafya / kültür farkı ne olursa olsun toplumlar arasında yardımlaşma olmalı diye düşünüyorum

Son olarak Schopenhauer'un , kadınlar ile alakalı olumsuz görüşlerinin temelinde "yaşadığı cinsel sorunlar" olduğunu varsayıyorum. İktidarsızlık vb olabilir. Yoksa hangi erkek , bir kadın bedenini beğenmez ?