Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofren vb. hastalığı olanlar evlenebilir mi?

Ben psikoz hastasıyım çok ileri boyutlu değil benimkisi ama bana evliliği geçtik kız arkadaş yapmak bile çok zor geliyor.Başlı başına ayrı bir sorumluluk ve kendine de çeki düzen vermen gerekiyor.Kendine yetemeyen partnerine nasıl yetsin Allah cümlemize akıl sağlığı ve kudret versin.

Şizofren ve bipolar arkadaşlardan evlenenlere sormak lazım?
Boşananlar niye boşandı?
Psikozda olan, eşim beni aldatıyor veya çocuk başkasından vesveseleri geldiğinde ne tepki verecek?
Eşin seni öldürmek istiyor,sen onu öldürmessen o seni öldürecek vesvesesine karşı ne yapacaksın? Bunlar asıl önemli olan evlilik için.
Bekarken haliyle bu vesveseler olmayacak ama evlendiğinde bunları kaldırabilecek misin?
Ben zorlanıyorum açıkçası 15 yıllık evliyim 1 kızım var.

Ben 2012 de evlendim 2017 de boşandım eşimde ailesidr çocuğumuz olmadı diye beni suçladı biz boşandıktan sonra eski eşim evlendi ondan da çocuk olmadı ben ise kız arkadaşım vardı insanlar a inancımı kaybettim son bi işimden bi kadın yüzünden istifa ettim kadın benle buluştu sonra yüzüme bir sürü şey söyledi gururuma yedirmedim istifa ettim ilaçlarını alamıyaca duruma düştüm doktor um temin etti ve annem de askerlik borçlanması ödedinbenim şimdi bölge Sağlık kurulundan sonucu bekliyoruz...diyeceğim insanlar hasta olabilir bir hastalığı kabul etmek iki tedavi olmak istemek üç alkol kesinlikle içmemek dört devamlı ilaç düzeyini kontrol etmek insanın kendi doktor u olması lazım...evlilik için bir sağlam işin olması önemli kenara para koymak düğün masrafları için ve karakterli bi eş çünkü vasi atama durumunu unutmayın her şeyinizi alır...Psikiyatri hastaları sadece ilaç ve topluma karışarak çalışarak üreterek bu hastalığın üstünde sinden gelir ... ben 5 kez yattım bakırköy de her yattığımda bi hayalin var topla kendini dedim ...9 sene atak geçirmedim sadece bi kadın yüzünden tekrarladı

Bipolar ım bu arada

Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu (Psikiyatr) : Şizofreni hastalarının evlenip evlenmemesi durumu hasta bazında değerlendirilmelidir. Hastalık iyileşme halindeyse şizofreni hastası evlenebilir ama hastalık kronikleşmişse, kişi evliliği sürdüremeyecek durumdaysa evlenmesinde sakınca olabilir. Diğer yandan evlendikten sonra eğer kişi, eşinin hastalığından yakınıyorsa, ‘Evlilik çekilmez halde’ derse o zaman boşanmak için mahkemeye başvurur ve şizofreni hastası olan kişi bir heyete alınır. Eğer heyet de onaylarsa boşanma gerçekleşir. Evlenmeden önce ise kişi eşine durumunu açıklamalı ve çift doktordan bilgi almalıdır.

Kaynak: Milliyet

Son düzenleme:
Benim de bir psikiyatri hastası arkadaşım vardı evlilik amacında yazmıyorum , insan olarak en çok beni çok severdi 😊
Kafadan sakat çıktı tabi ben de ona göre kendisiyle muhatap olmuyorum artık. 😊
Adam olsaydi evlenirdim belki ama kafadan sakat çıktı 😊
Adam değil yani ihtiyacim olduğu an da ortadan kayboluyordu 😊adam değil çünkü ben zor durumdayken ihtiyacım varken ortadan kayboluyordu 😊adamlik önemli 😊

Son düzenleme:
Karşı taraf hastalığı evlilik öncesi biliyor ve kabulleniyorsa erkekte veya bayanda cinsel birleşmeye mâni bir sağlık engeli yoksa şizofren hastası kişi ilaçlarına düzenli saatinde alıyorsa, doktor kontrolüne devamlı gidiyorsa ve remisyonda ise neden evlenemesinler.
Az buçuk kişi kendisini bilir ve iç yoklama çekebilir direk olarak şizofren evlenir evlenemez diyemeyiz esasında kişiye göre değişir.
Benim tanıdığım duruşundan konuşmasından bayağı zihinsel engelli olduğu anlaşılan bir kişi dâhi evli iken.

şizofrenleri değerlendirirken mahallenizde gördüğünüz üstü başı kir içinde saçı sakalı birbirine karışmış kendi kendine konuşan insanlar olarak genelleme yapmayın.Allah onlara da şifa versin.
ancak işlevsellik diye birşey var. kimi şizofren veya psikoz hastaları hayatı boyunca halüsinasyon bile görmeyenleri var. kimisi sadece hezeyanlara sahip kimisi hayatında 1 2 atak geçirip bu tanıyı almış ama ömür boyu ilaç kullanmaya mahkum olmuş.
aksini iddaa edenlerde haklı her şizofreni hastası evlenemez ama dediğim gibi işlevselliği yerindeyse bir işe güce sahipse, sorumluluklarını yerine getirebiliyorsa,ilaçlarını düzenli kullanıp hastalığının belirtilerini minimuma düşürebiliyorsa normal insandan ne farkı kalıyor ? hasta olmayıp uyumsuz evlilik yüretemeyen onlarca insan varken şizofrenler evliliği sürdüremez anlayışından çıkın. sadece öyle bir eş bulmalı ki kişi hastalandığında düştüğünde eşi ona destek çıksın sahip çıksın çekip çevirsin. john nash adlı profösörün hayatını konu alan akıl oyunları filmini hatırlayın kadın nasıl eşine sonuna kadar sahip çıktı. bu devirde böyle eş kaldımı onu sorgulayın. evlilikler her an cicim ayları değildir düşüp kalkılan dönemler olacaktır burada önemli olan karşılıklı anlayış ve sahiplenmedir.

Üst Alt