Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofren biri şizofren biriyle evlenirse doğacak çocuklar da mı şizofren olur?

erbin

Üye
Konular
34
Reaksiyonlar
45
Şizofren biri Şizofren biriyle evlenirse doğacak çocukların Şizofren olma ihtimali çok yüksekmiş diye internette okudum. Şizofren biri Şizofren biriyle evlenirse doğacak çocukların Şizofren olması gerçekten yüksek midir ?

Evet şizofren genetik tir. Gebelde ayrıca iki şizofren bireyin evlenebilmesi için aile bireylerinin rızası önemlidir

Böyle bir evlilik ilaç tedavisine devam etseler bile tehlikeli, çünkü bazen ilaç kullanılmasına rağmen psikoza girebilir ve gerçeklikten kopabilir kişi ve kavga gürültü olma olasılığı yüksek olur.

Şizofreni biri ile evlenecek kişi kesinlikle ruhsal hasta olmamalı.

Soruya cevap : Doğacak çocuğun ise şizofreni olma ihtimali var ama kesin diyemeyiz.

@Elijah

Sana şöyle bir soru sorayım. Şizofren biri ile evlenecek kişi nasıl biri olmalıdır ?

İnsanların hisleri, bakış açısı anlaşması birbirini, anlayabilmek önemlidir bu normal hayattada böyledir

Ben bipolarım ve bu hastalığı genetik olarak dedemden aldım. Çocuğunda çıkma ihtimali çok yüksek. Soruna göre çiftlerden sadece biri değil söz konusu iki bireyde şizofren. Doğacak o günahsıza doğmadan böyle yük yüklemek ne kadar doğru olur?

@erbin, öncelikle eş adayının şizofreni olduğunu bilmeli, şizofreni nasıl bir hastalıktır bunu en az doktor kadar iyi bilmeli ve kendisinde psikoz içeren ve duygudurum bozukluğu gibi hastalıklar olmamalı.

Hastalıkların çoğu ana babadan geçer ,bozuk genler insanı sakatlıyor

Şizofreninin toplumda görülme sıklığı %1’dir. Anne baba şizofren ise çocuğun şizofreni olma olasılığı %35-40 arasına çıkar. Genler sadece zemini hazırlar ve hayatta şizofreni olma olasılığı bir kıvılcıma bakar. Ama %100 şizofren olacak kimse diyemez. Kimse geleceği bilemez

Çocuğun şizofren olacak diye bir kaide yok olasılık var.

@erbin,
Sadece olasılık vardır ki yüksek olasılık diye biliyorum ama yüzde kaç olduğunu hatırlayamadım şu an.
Gönül işlerinde kural,kaide işlemez.İki şizofren arasında aşk,anlaşma varsa ve doktor raporu evlenebilirler yönündeyse evlenirler.Bana göre olası bir durum.İlaçlarını düzenli kullanıyorlarsa bir sorun çıkmaz bence.
Sonuçta iki psikolojik hastalığı olmayan insanın da çocuğu şizofren olabiliyor.Çocuk şizofren olmayacak belki de.Seven herkesin birbiriyle evlenmeye hakkı olmalı.

@Lilith76,

Şizofrenin gönül işi mi olur şaka mısın hocam ? Bir taraf şizofren olur belki kabul edilebilir ama her iki kişi şizofren olursa olmaz. Hikaye anlatmaya gönül almaya gerek yok.
Normal insanları değerlendirmeye almayın 1 Sağlıklı 1 Şizofren yada pskiyatrik hasta belki başedebilir idare edebilir ama her ikisi de pskiyatrik veya şizofren ise o iş olmaz hatta işin sonu cinayete ölüme kadar bile gidebilir. Lütfen dikkat edin olacak iş var olmayacak iş var. Bu işin en sağlıklısı 1 Pskiyatrik hasta ile 1 Pskiyatrik olmayan sağlıklı birinin evlenmesidir. 2 Pskiyatrik hasta bir birlerine katlanamayabilir.

@Polmiks,
Kimsenin gönlünü almak için yazmadım yorumumu.Ben de a tipik psikoz hastasıyım ve psikolojik engelli birisine aşık olursam ve anlaşırsam,o kişiyle evlenirim :)
Psikolojik hasta kişiler zaten doktor raporu olmadan evlenemiyor.Doktor uygun görürse evlenebilirler bence.

1- evlilik 2 sağlıklı insanın yapacağı işdir. velevki evlendiniz o evi kim çekip çevirecek çocuğa kim nasıl bakacak v.s v.s ??
2- bu tarz hastalıklarda genetik testi yapılıyor diye duydum yani çocuk yüzde şu kada engelli doğar diye doktor söylüyormuş bende de farklı bir hastalık var banada söylediler ordan biliyorum...
3- bunuda çevremde çok gördüm çocuk hasta olacak diyor doktor ama sağlam doğuyor buda var . yada tam tersi ..

@Lilith76,

Doktor raporu önemli değil, Bir birinize tahamül edemezsiniz. Sağlıklı bir insanın bile neye ne kadar tahamül edeceği belli değilken 2 pskiyatrik hastanın tahamül seviyesi daha kötüdür. Hem bu şekilde çocuğun da pskiyatrik hasta olma oranıda yükselir. Bu riskleri almaya hiç gerek yok.
Mesela sen aniden parlayıp bağırırsın belki şiddet meyillisindir karşındaki seni sakinleştireceği yere oda aynı tepkiyi vermeye başlarsa işler ne olacak ?

@ozmuşlu,
Genetik testi psikolojik hastalıkları saptayamıyor diye biliyorum.Evi çekip çevirme işine gelince,şu an yaşadığım evi çekip çevirme işini ben yapıyorum.Tabi ki dört dörtlük yapamam ama zaten sağlıklı insanların da bazıları dört dörtlük iş yapamıyor.Kimse mükemmel değildir.Herkesin bir tür kusuru var bence.

@Polmiks,
Tahammmül seviyem oldukça yüksek aslında.Forumda bunu böyle yansıtamadım bazı zamanlar ama senelerdir hastayım ve hiçbirzaman şiddet eğilimi göstermedim.Durumu benim gibi olan psikolojik hastalar da çok var diye düşünüyorum.
Haberleri takip ediyorsan,nice sağlıklı olan kişinin,pek çok suç işlediğini görüyorsundur.Şiddet eğilimi çoğu zaman psikolojik hasta olmakla değil,kişinin karakteri ve ruhu ile ilgilidir bence.

Son düzenleme:
@Lilith76,
Haberleri takip etmiyorum ve çok ilgimi çekmiyor. Sağlıklı insanları karıştırma onlar suç işleyebilir fakat burada konumuz suç değil. Bana göre 2 pskiyatrik hasta evlenmemeli hem çocukları da pskiyatrik hasta olma olasılığı oldukça yüksek olur hemde anlaşamazlar en basit problem, şüphe bile kötü olabilir.

@Polmiks,

Ben oldukça duygusal yapıda bir insanım.İki insan arasında aşk ve sevgi olursa,sinirler yatışır,bir tür anlaşma yolu bulunur ve engeller aşılır gibi hissediyor ve düşünüyorum :)

Sen ise anladığım kadarıyla benden daha rasyonel birisin.O yüzden mantığımız farklı çalışıyor diye düşünüyorum.
Neyse konu ile ilgili görüşümü paylaştım ve görüşümün sebeplerini yeterince açıkladım.Sana cevaben başka birşey yazmayacağım.Zira bundan ötesi senin fikrini değiştirmeye çalışmak gibi olur kanaatindeyim.

@Lilith76, Ben de duygusalımdır ama yaşadıklarımıza bakarak birazda gerçekci olmak gerekmez mi. Sizin söylediğiniz iki gönül bir olunca samanlık seyran olur hesabı. Peki oluyor mu, hayır. Sevgi denilen şey tek başına yeteri değildir. Kaldı ki insan olayların acısını en çok sevdiğinden çıkarır. Başkasına kızar gelir sevdiğine patlar. Sonra kusura bakma sinirliydim der ve en iyi ihtimalle özür diler mesala değil mi. İnsan en çok kimi sever karşı cins olarak bakmazsak. Anne babası ve kardeşlerini benim görüşüme göre. Yine en çok kavga ettiğimiz kişilerde onlar değil mi?

Hayata masalsı gözlerle bakarsak evet sevgi her şeyin üstesinden gelir ama çevresel faktörler ve değişkenler açısından bakarsak daha çok bir hayal gibi Yine aşk denilen kavram beraberlikte değil de ayrılıklarda yaşanıyor sanki. Duygusal olduğunuza göre şiir ve şarkı sözlerinide bu yönde seçiyor olmalısınız. Kaç tane var birlikte olduğu kişi için yazılan şarkı şiir. Neredeyse hepsi ayrılıklar üzerinedir. Ezberimden yüz tane yazarım heralde ama beraber olmak üzerine 1 tane gelir aklıma da 2. yi bulabilir miyim bilmiyorum.
Ne diyor mesela bir şarkıda Sensiz seni yaşadım, seni içtim her gece.. Şu ömrüm tükenseydi, bitmeseydi o gece.
Aşk sevgi gerçekten güzel şeyler ama duygusal insanların istediği bir şey maalesef peri masallarında gerçekleşiyor sanki sadece.

Hocam benim babam gözle görülür bi dehb hastası. Dedemin de geçmişte hikayelerini dinledim o da bariz bir şekilde bipolar. Annem de aşırı derece de okb var. İnanır mısınız ailede hepsini taşıyan kardeşim ve ben. Olur olmaz diye birşey yok, bununla ilgili bir çözüm yolu bulun. Eğer çocuğunuz bu şekilde olacaksa lütfen eziyet yapmayın. Gen terapisi vs falan varsa öncelikle onlara başvurun. Hayalleriniz var ama bencil düşünmeyin. Benim annem babam bunu yaptı ve şu an yaşadıkça eziyet çekiyorum.

@HuYSuz79,
Duygusal yönüm herzaman ağır basar ama bu gerçeklerden uzağım ve hayal dünyasında yaşıyorum demek olmuyor.Ben sadece aşk ve sevgi evlilik için yeterlidir anlamında birşey yazmadım.Tabi ki insan evleneceği kişinin sosyal ve ekonomik statüsüne de bakar.Aklı,fikri uygun mu,anlaşabiliyor mu diye bakar.Davul bile dengi dengine demiş atalarmız ve çok haklılar bence.
Benim yazdığım şuydu.Psikolojik açıdan rahatsız olan kişiler de aralarında aşk ve sevgi olmak şartıyla evlenebilir.Çünkü bana göre psikolojisi bozuk bir insanın duygusunu ve düşüncesini en yi başka bir psikolojik hasta anlar.Tabi ki bu hasta kişilerin,herhangi bir şiddet olayı geçmişi olmaması ve hastalığını tam olarak kabullenmiş olması gerekir.
Zaten yukarıda da yazdım.Doktorun rapor vermesi gerek,bizim gibi hastaların evlenebilmesi için.Ha doktor da yanılabilir dersiniz,risk büyük dersiniz ama bana göre iki psikolojik sağlığı normal insanın evlenmesinden daha çok riskli bir durum değil,iki hastanın evlenmesi.Ayrıca,sözlülük evresi var,nişanlılık evresi var,ailelerden onay alma gereği var.Riskli olsa ya doktor farkeder,ya aileler farkeder ya da insan kendisi farkeder bence.
Aşk ve sevgi de evlilik için tek başına yeterli değildir fakat evliliğin olmazsa olmazıdır.Sadece gerçekçi yaklaşarak evlilik yapılmaz.Boşanmaların ve aile içi şiddetin baş sorumlusu sevgisizliktir.
Aşkla ilgili şarkıların çoğunun ayrılık temalı oluşunun sebebi,aşıkların çokça kavga ediyor ve ayrılıyor olduklarını gösteriyor haklısınız.Peki siz kavga ediyorsunuz diye ailenizi ya da sevdiğiniz kişiyi terk eder misiniz?Aşkın geçici olanı çoktur ama aşkı sevgiye dönüşmüş bir aşığı kimse sevdiğinden ayıramaz.Arada sırada atışmakta aşkın tuzu biberi :)

@Lilith76, Sevmek, sevilmek ve sevdiği kişi ile birlikte olmayı istemek herkesin hakkı o yüzden aslında genel içeriğe çok girmek istemiyorum ama..
Bizde köprüyü geçene kadar diye bir deyim var biliyorsunuz. Benim teyzem böyle bir evlilik yaptı. Bizimkilere göre efendi saygılı misafirperver göründü ama teyzem sürekli dayak yemekten ve dişini sıkmaktan hayatı cehenneme dönmüştü. Dediğiniz gibi nişan vs o süreçlerin hepsi yaşandı ama geçmiş zaman olduğu için tam hatırlayamasam da o dönem ilaçlarını kesintisiz içip sonrasında bırakması gibi detaylar yani aklıma gelmiyor. Fakat baktığınız zaman onun bahanesi de sevgiydi ve sevginin getirdiği kıskançlık belkide her şeye neden oldu. Kıskandığı için işi bıraktırdı olmadı, evden çıkmadı olmadı, kimse ile görüşmedi olmadı. Yani düşününki ev üstüne kitlenerek tüm iletişimi dahi kesildi ama yine olmadı. Konuşuyoruz anlatıyorum bak kimse ile görüşme şansım yok, evden çıkma şansım yok nasıl aldatabilirim dediğimde hak veriyor ama sonra yine olan oluyor diyordu. Sonuçta kendi dünyasında yaşayan birisine siz gerçekleri nasıl anlatabilirsiniz ? Kaç kere ayrıldılar adam ilaçlarına başladı söz verdi ama birlikte olmaya başlayınca dön en başa oldu. Bir şekilde maalesef o ilaçları bırakıyorlar ve olan o zaman oluyor.

Bende bu tür psikolojik bir rahatsızlık yok ama sinirliyimdir. Yazdıklarınızı okudum tabi fakat sevgi olunca sinirler yatışır şeklindeki cümlenize istinaden kendimde tersini gördüğüm için yazmıştım. Birinde işte o sevgiden susarım belki ikide susarım üçüncü de patlarım. Evet terk ederim ve benden bir tane daha olsa kendimi çekemem, seviyorum diye de kimseyi çekemem yani. Uzaktan uzağa severim :)
Seni uzaktan sevmek aşkların en güzeli demiyor mu yine bir başka şarkıda da. İlişkiler artık size zarar veriyorsa uzaktan uzağa sevmek daha güzel

@HuYSuz79,
Teyzenizin başına gelen hadiselere hem üzüldüm hem de psikolojik olarak rahatsız kişilere karşı olan hassasiyet ve güvensizliğinizi gayet iyi anladım.
Uzun yıllardır psikolojik rahatsızlığı olan biriyim.Hastalığımın ilk yıllarında ben de aileme çok zorluk çıkardım istemeden.Toplamda 5 kez ilaç bırakma girişimim oldu.Gerçekten hem ailem hem ben çok zor zamanlar yaşadık ama bir noktadan sonra hasta olduğumu ve sürekli ilaç kullanmam gerektiğini idrak edebildim şükür.2009 yılından bu yana ilaçlarımı hiç bırakmadım.Doğru ilaçların yazılması da benim en büyük şansım oldu.Benim durumumda olan arkadaşlar vardır ve evlilik yürütebilirler bence ama hala doğru ilaçları bulamamış ve sıkıntı çeken arkadaşlarında acilen şifa bulmasını dilerim.
Bazen kendimi eksik veya yanlış ifade ettiğim oluyor.Bu konu başlığında da yanlış ifadeler kullanmış ve sanki kendime evlenecek birisini arıyormuşum gibi izlenim yaratmış olabilirim diye düşünüyorum.Bu yüzden foruma eş bulmak amacıyla katılmadığımı yazmak istedim.Yıllar önce forumu ilk keşfettiğimde,evlenmek amacıyla foruma katılıyordum fakat zamanla evlilik fikrimden büsbütün vazgeçtim.Şu an foruma katılıyor olma sebebim kesinlikle eş aramak değil.Yanlış anlayanlar olmuş olabilir diyerek düzeltme ihtiyacı hissettim.
Sevgi,aşk konuları göreceli kavramlar olduğu için ve konu başlığından sapmak olacağı için,o konularda birşey yazmayacağım.Sevgiye ve aşka konu başlığıyla ilgli olduğu kadar değinmiştim sadece.
Sevgisizlik bu dünyada cehennemi yaşamaktır.Tanrı hepimize sevdiğimiz ve sevildiğimiz hayatlar nasip etsin.

insanın kendisi şizofren kadın şizofren , çoluk çocukta şizofren olursa öyle sağlıklı bir aile yapısı olur mu hiç , yarın o çocuk sizi suçlar , yarın o çocuk nasıl düzgün iş güç bulacak ,kafası yerinde olmayan insan düzgün okul bile okuyamaz , dışarda sapa sağlam insan dolu, ,devlet aylık vermese şuan çoğu engelli açlıktan ölür

@Lilith76, Kimsenin o tür de bir anlam çıkardığını yada çıkaracağını zannetmiyorum aksine güzel bir şeye değinmişsiniz ama toplum ve yaşadığımız gerçekleri biraz daha net görmek gerekiyor. Kendimce bunu söylemeye çalıştım sadece. Ayrıca evliliği düşünerek de yazabilirsiniz bu sizin en doğal hakkınız.

@Emrekvk,
Evlenme niyetim olsaydı eğer,benim gibi hastalığını kabullenmiş ve şiddet eğilimi olmayan bir şizofrenle evlenme ihtimalim olurdu.Sebeplerini de önceki mesajlarımda yeterince açıkladığımı düşünüyorum.
Tabi ki sen ya da başka engelli arkadaşlar farklı düşünceye sahip olabilir.İnan ki ben fikir ayrılıklarını doğal karşılayan biriyim.O yüzden herkes evliliği nasıl tercih ediyorsa öyle yapsın diyelim ve konuyu kapatalım.
Allah herkese mutlu bir yuva nasip etsin :)

@HuYSuz79,
Elbette hayatta gerçekleri net görmek önemlidir.Ben de naçizane görebildiğim kadar görmeye gayret ediyorum :)
Evlenme niyetimde olabilirdi haklısınız ama yok.Yazdığım gibi yıllar evvel vardı ve foruma o sebeple katılmıştım ama şimdi yok.Evlenmek bence çok iyi ve güzel birşey doğru eş bulunursa.Evlilik niyetim olsaydı çekinmez yazardım.Ayıp ya da yanlış birşey değil eş aramak gayet doğal :)

Son düzenleme:
@Lilith76,
Evlilik herkesin doğal hakkıdır o konuda sorun yok ,yalnızlığı sıkıntısını en iyi bizim hastalık çekenler anlar ,inşallah bulur herkes gönlünce birini

Üst Alt