Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakat statüsünde çalışıyorum. Vergi indirim başvurum reddedilirse ne olur?

tanerimo

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
iyi günler
ben 2002 yılında bronşektazi ( bir çeşit akciğer hastalığı ) operasyonu geçirdim
2005 yılında haseki hastanesinden rapor üzerinde sürekli olmak kaydıyla % 52 iş görememezlik raporu aldım
şu anda herhangi bir rahatsızlığım bulunmamaktadır.
çalıştığım iş yeri benden gelir vergisi adı altında hiç azımsanmayacak tutarda bi para kesintisi yapmaktadır.
öğrendiğim kadarıyla gelir vergisinden muaf tutulmak için 2006 yılı temmuz ayından sonra alınan raporlar geçerli sayılıyormuş
hastaneye başvurup gerekli olan %40 lık raporu alamazsam eski raporum tehlikeye girer mi , yararlandığım hizmetlerden ( beyaz kart vb.) mahrum kalır mıyım?
bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Beyaz Kart konusunda bir sorun yaşamazsınız, zira onun takibini kimse yapamaz...

Ama, işgücü kaybından dolayı erken emeklilik hakkı elde etmek istiyorsanız, Vergi İndirimi için Defterdarlığa başvurmalı ve bu hakkı elde etmiş olmalısınız. Aksi halde erken emeklilik mümkün değil. 2002 yılında bu başvuruyu yaptınız mı?

Hangi hastalıa/sakatlığa hangi oranda işgücü kaybı verileceğine dair Cetvel

2002 yılında herhangi bir başvuru yapmadım.
2002 yılında ameliyat oldum.
özürlülük raporunu 2005 yılında aldım.%52 sürekli olarak
2007 yılında erken emekli olabilmek ve vergi indiriminden yararlanabilmek için defterdarlığa başvurdum
tekrardan heyete girmemi istediler benden ve tekrar dan rapor almamı istediler
bunun üzerine ben de deftredarlık yetkililerine raporumda sürekli yazıyor neden bir daha hayete gireyimki dedim onlarda bana 2006 temmuz ayında yeni bi düzenleme oldugunu söylediler bu tarihten önce alınan sağlık raporları vergi indirimi için geçerli değil dediler.
2007 yılında defterdarlığa başvuru yaptım.hastaneden randevu almıştım bu vergi indirimi için fakat heyet sonucunda % kaç aldığıma dair yazılan raporu bana değil bağlı bulunduğum iş yerinin büyük mükellefler vergi dairesine gönderileceğini ilettiler bana
bende bunun üzerine çekinerekten tekrardan heyete girmekten korktum.
olur da % 40 ı alamazsan işten çıkarılırım diye.
çünkü ben o işyerine özürlü kontenjanından başvuru yaparak girmiştim.

Sakat Statüsünde çalışabilmek için %40 ve üzerinde raporu işyerinize beyan etmeniz yeterli. Vergi indirimi için başvurmak ise ayrı bir konudur. Yani sakat statüsünde çalışan herkes vergi indirimi için başvurmak zorunda değil. İşveren de bunu şart koşamaz. İşveren için onlara beyan ettiğiniz sağlık raporu yeterlidir. Bu şekilde, vergi indirimi almayıp sakat statüsünde çalışan binlece insan var...

Dayandığı mevzuat: Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik
Tanımlar
Madde 3 - Bu Yönetmelikte geçen;
Özürlü: Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerindeki engelleri nedeniyle çalışma gücünün en az yüzde 40 ından yoksun olduğu sağlık kurulu raporuyla belgelenenleri,
[...]
Rapor: Özürlü tarafından yetkili sağlık kuruluşlarından mevzuatın öngördüğü şekilde alınmış sağlık kurulu raporunu

Özürün Sağlık Kurulu Raporu ile Belgelenmesi
Madde 10 - Özürlü olduğunu öne sürerek bu Yönetmelik hükümlerine göre Kurumdan işe yerleştirilmesini isteyenler, bu durumlarını, 18/3/1998 tarihli ve 23290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"te belirtilen yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sağlık kurulu raporu ile belgelemek zorundadır. [OturanBoğa Not: Burada anılan yönetmelik geçerli değil. Artık buradaki yönetmelik/cetvel geçerli]
Özürlünün sağlık kurulu raporuna itiraz etmesi halinde, itiraz dilekçesi ve raporun onaylı örneği Kurumca başka bir sağlık kuruluşuna gönderilir. Birinci ve ikinci sağlık kurulu raporları aynı olursa rapor kesinleşir. İki sağlık kurulu raporu arasında fark varsa, özürlünün lehine olan rapora göre işlem yapılır.
Kurum tarafından gönderilen özürlüye verilecek rapor için sağlık kuruluşu tarafından muayene ve tetkik ücreti alınmaz.
Bu Yönetmeliğin yayımlanmasından önce yetkili sağlık kuruluşlarınca verilmiş özürlü tanımına uygun sağlık kurulu raporları geçerli olup, bu raporlara göre Kurum işlemlerini yürütür.
Siz bu raporu sunmuşsunuz işyerinize ve o statüde yasalar çerçevesinde çalışıyorsunuz.
Nt: Bundan sonra işyeri değiştirirseniz, o zaman yeni rapor isteyebilirler.

Siz eğer vergi indiriminden ve onunla gelecek erken emeklilikten yararlanmak istiyorsanız, ayrıca başvuru yapmalısınız Defterdarlığa. Reddedilirseniz, sakat statüsünde çalışmaya devam edebilirsiniz ama vergi indirimi ve erken emeklilikten yararlanamazsınız.

Şimdi, işyerinizdeki yetkililere bunu bu şekilde anlatıp, defterdarlığa başvurabilirsiniz. Defterdarlık olumlu karar iletirse işyerinize neala, yok olumsuz olursa sonuç, o zaman işyerinizdeki yetkililer o red kararını yırtsız atın, görmezden gelsin. Siz de sakat statüsünde çalışmaya devam edin..

vergi indirimi raporu almak

sayın oturan boğa ve diğer arkadaşlar
aradan geçen zaman içinde 2005 yılında bana verilen sağlık raporuna tekrardan göz attım
ve rapor üzerinde %52 iş göremez ,raporun veriliş amacı iş için, ve sakatlık durumunda sürekli kutucuğu işaretlenmiş ve ağır işlerde çalıştırılamaz ibaresi bulunmaktadır.benim sizlere sormak istediğim soru ben vergi indiriminden ve dolayısıyla erken emeklilikten yararlanmak için tekrardan haseki hastanesine sağlık raporu almak için başvuru yapsam ve ve başvuru sonucunda %40 derece alamaz isem 2005 yılında aldığım raporun durumu ne olur.bu rapor geçerliliğini kayıp eder mi ? Böyle bir risk varmıdır ortada ?
yoksa sadece vergi indirimi için mi hükümsüz kılınır.
yani kısacası böyle bi durumda 2005 yılında aldığım rapor ömür boyu geçerlimidir.
cevaplarını için şimdiden teşekkür ederim.

Hayır, eski raporun üzerinden aldığın haklara zarar gelmez. Sadece vergi indiriminden yararlanamazsın o kadar. Ve, vergi indiriminden yararlanamazsan, erken emekli olamazsın.

Yeni çıkan yasaya göre vergi indirimi almazsanız bile erken emeklilikten faydalanabilirsiniz.

% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 prim günleri olması durumunda erken emeklilikten yararlanabilirler.Ancak sizin girişiniz 2002 yılı olduğu için vergi indirmi almanız durumunda erken emeklilikten vergi indirimi almasanız bile alacağınız raporla yine erken emeklilikten yararlanabilirsiniz.

yani eski rapor geçerlliğini korur diyorsunuz.
peki sayın oturtan boğa bu raporu 3600 iş gününü tamamladıktan almaya karar verirsem ve o zaman şartlar uygun olurda alırsam erken emekli olabilirmiyim
yoksa raporu elime aldıktan 3600 gün sonra mı emekli olabilirim.

kardeş senin ssk girişine bakarlar vergi indirimini süren dolduğunda alırsan erken emekli hakkın olur.
Bu arada oturanboğa nickli arkadaşımızın nicki oturtan boğa değil sağolsn güldürdün beni:D
hayırlı günler...

sevgili oturan boğa
ben su anda özel bir şirkette engelli statüsünde çalışmaktayım
ama benim vergi indiriminden yararlanmak ve erken emekli olabilmek için bir raporum yok
benim sadece 2005 yılında almış olduğum ve rapor üzerinde veriliş nedeni: iş için yazılı %52 lik bir raporum bulunmaktadır.
ben 3600 iş gününü doldurduktan sonra emekli olabilmek için istenen raporu alırsam o anda emekli olabilirmiyim
yoksa:raporu aldıktan sonra 3600 gün çalışmam mı gerekiyor?
cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Emeklilik zamanında %40 ve üzerinde rapor olması emeklilik için yeterlidir.

Çalışma yaşamının hangi aşamasında rapor alındığı, sakat statüsünde çalışılıp çalışılmadığı hiç önemli değil. Son tahlilde %40 ve üzerinde rapor olsun, toplam prim/gün sayıları tutsun, yeterli

sayın oturan boğa ve arkadaşlar
yaklaşık 1 ay önce vergi indirimi ve erken emeklilik için hastaneye başvurdum.sağlık heyetine girdim ve bana herhangi bir bilgi vermediler.daha önceden almış oldugum % 52 iş görememzlik raporumda var elimde ve tekrardan rapor almam gerektiğini söylediler bana vergi indirimi alabilmem için.aradan 1 ay geçti ve ben hala % kaç aldıgım konusunda bilgilendirilmedim.bu ve bunu gibi olaylar ne kadar sürede tamamlanıyor acaba.eğer ki % 40 ve altında bir rapor aldıysam eski raporum bi zarar görür mü bu işten cevaplarınız için teşekkürlerr

rapor defterdarlığa ulaştıktan sonra 1-2 ayda tamamlanır süreç ve işyerinize sonuç bildirilir.
%40'ın altına düşeceğini sanmam oranın.

Diğer sorularınızın cevapları yukarıdaki mesajlarda var zaten...

sayın oturan boğa ve arkadaşlar
bugün ilgili defterdarlığı aradım ve bana hastaaneden %40 verildiğini öğrendim raporun ankaraya bakanlığa gönderileceği bilgisini verdiler bana ve
nihai kararın bakanlıktan geleceğini ve bu oranın inmesi veya yükselmesine onların karar vereceğini söylediler bana
çevremdeki arkadaşlardan bakanlığın bu tür rapor larda genellikle raporu aşayıya doğru inidrgendiği bilgisini aldım
%52 lik bir rapor önce % 40 a iniyor ve ankarada daha da inmesi muhtemel midir
bu konudaki bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim

Yeni tarihli raporlarda genellikle düşürme söz konusu olmuyor bence gittigi gibi onaylanaır gelir....
Cevabı bizlerle paylaşırsın ilerleyen günlerde..

Rapor oranı işgücü kaybı cetveli'ne uygunsa, aynen onaylanacaktır. Olmaz ya, %40'ın altına düşürürlerse, itiraz hakkınızı kullanırsınız...

sayın oturan boğa
peki bçyle bir durum söz konusu oldugunda nereye itiraz edeceğim
beni o kurum kaale alırmı

Kale almak ne demek, işi o! Hele süreç tamamlansın, o zaman konuşuruz bunları...

sayın oturanboğa
dün akşam bana gelir idaresi başkanlığından bir mektup geldi ve mektupta şöyle yazıyor.

Işyerinizde çalışan taner ünal ın istanbul eğitim ve araştırma hastanesinden aldığı 07/10/2009 tarih ve 1899 sayılı raporun gelir idaresi başkanlığı merkez sağlık kurulunca incelendiği ve çalışma gücünü %40 oranında kaybettiğini karar verildiği ve adı geçenin ücretlerinin vergilendirilmesinde 193 sayılı gelir vergisi kanununun 31 nci maddesinde yer alan üçüncü derece sakat hizmet erbabı için tespit edilmiş bulunan sakatlık indiriminden rapor (07/10/2009 ) tarihinden itibaren faydalandırılmasının gerektiği gelir idaresi başkanlığının 09/11/2009 gün ve 104991 sayılı yazısıyla bildirilmiştir.
Bu nedenle rapor aslı ilişikte gönderilmiş olup rapor aslının ücretliye tabliği edilmesi ile rapor (07/10/209 ) tarihiniden itibaren üçüncü derece sakat hizmet erbabı için tespit edilmiş bulunan sakatlık indiriminden faydalandırılmasını rica ederim.
ekler: 1-rapor aslı (ücretliye tebliğ edilmesi gerekmektedir.)​

bu yazı ile birlikte rapor süreci tamamlanmış mı demek oluyor ?
vergi indirimi almaya ve erken emekli olmaya hak kazanmış oluyor muyum ?

hayırlısı olsun işi tamamlamışsın bundan sonrası herşey kolay tabiii son söz OTURANBOĞA kardeşimizin....

Hayırlı olsun, vergi indirim hakkı elde etmişsiniz :)

NE zaman emekli olabileceğiniz, ilk sigortalı olduğunuz tarihene bağlı? Bir de doğum tarihiniz? Şu ana dek kaç gün prim yatırmışsınız?

sanırım emekli olmama daha çok var.
1985 doğumluyum ve ilk sigorta giriş tarihim 2001 yılından
ancak 18 yaşından küçükl oldugum için onun sayılmadığını duymustum.
onun haricinde 2005 şubatından bu yana bir fiil sigortalıyım.
benim sormak istediğim raporun aslını çalıştığım kurum bana geri verecekmidir.
ve bu ay maaşıma yansırmı bu vergi indirimi.eğer yansımaz ise ne yapmalıyım ?

Evet, yazıda da belirtildiği üzere, raporun aslını işveren sana verecek.
Evet, bu ay alacağın maaşa yansıtmalı muhasebe sakatlık indirimini.

2005 + 20 yıl sigortalılık süresi ve en az 4400 gün primle ancak emekli olabileceksin.
Emekli olurken yeniden rapor istenmeyecek senden. Vergi indirim hakkı elde etmek, erken emeklilik hakkını da otomatik olarak sağlamış oldu.

Üst Alt