Hanginiz engelli raporu almak için olmayan hastalıklarınızla ilgili bölümlerde muayene oldunuz bilmiyorum ama olayı biraz karıştırıyorsunuz sanki. Engelli sağlık kurulu raporu başka bir şeydir; güvenlik görevlisi, silah ruhsatı veya durum bildirir rapor gibi farklı amaçlarla alınan sağlık raporları başka şeylerdir. Bunların hepsine “heyet raporu” denmesi ve birden fazla, farklı branştan doktorun imza atması, sizin bütün o bölümlerde muayene olacağınız anlamına gelmez. Bölümler amaca göre belirlenir. Burada amaç silah ruhsatı değil, durum bildirir değil, engelli raporu adı üstünde. Hangi engeliniz var hangi rahatsızlığınız var ona bakılır.
Sağlık kuruluna ilk başvurunuzda hangi rahatsızlıklarınız olduğu sorulur ve belirttiğiniz rahatsızlıklara göre ilgili branşlara yönlendirilirsiniz. Ben “KBB ve fizik” dediğim halde, başka bir rahatsızlığım da yoksa örneğin göz bölümünü neden eklesinler?
Şu olabilir: Siz “psikiyatri” dersiniz, ancak rahatsızlığınızı anlattığınızda doktor nörolojinin de değerlendirmesi gerektiğini düşünebilir. Ya da “fizik” dersiniz, doktor rahatsızlığınızın endokrinoloji tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyleyebilir. Ancak bu, olmayan rahatsızlıklarınız için doktor doktor dolaştırılmanız anlamına gelmez.
Yine başka bir durumda kişilerin %90 alabilmesi için şundan da alırım bundan da alırım gibi birden fazla hatta bütün bölümlere girme çabası başka zorunluluk başka bir şey. Benim engelimi tek başına %40 olarak kulaktan verseler fiziği de yazmazdım mesela. Niye uğraşayım.