Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrik rahatsızlığınız tembelliğe sebep oluyor mu?

anonymous

Aktif Üye
Konular
273
Reaksiyonlar
270
Bipolarım. Normalde çalışkanımdır, hırslıyımdır. Ama debresif ataklarda ayağa bile kalkamıyorum. Manik atakta da yerinde duramıyorum. En iyisi remisyon hali.

@anonymous,
A tipik psikoz hastasıyım.Bende üşengeçlik çok oluyor.Bazı zamanlar yerimden kıpırdamak istemiyorum ama bu durumumu aşmak için çok gayret ediyorum.Evde işlerin yüzde doksanını ben yapıyorum,evin alışverişi de bende ama aslında hiçbirşey yapmak istemiyorum çoğu zaman.Hep gayret benimki.

Aynı şey bendede var üzerine hatta bi işe başlarken yada dışarıya çıkmak istediğimde üzerime bi agırlık geliyor öyle olduğu zamanlar çoğu şeyi erteliyorum bende a tipik psikozum askere gidecekken o zaman koydular bu teşhisi öylede kaldı. Bunu kırmanın bir yolunu bulmamız lazım sosyal hayatım 0 landı sırf bu yüzden.

Ben erken yaşta bipolara yakalandım. Eskiden ilkokul bittikten sonra sınava girerdik. İlköğretim diye birşey yoktu. Orta okulu ve liseyi aynı okulda istersen okuyabilirdin ve anadolu liseleri o zaman efsaneydi. Orta okulda hazırlık okudum. Orta 2 nin yaz tatilinde annemi kaybettim buna rağmen orta 3 ün ilk dönemi erkeklerden sadece ben taktir aldım.

2000 yılında Lise 1 de ilk psikotik depresyonumu geçirdim babam da ben hastayken tekrar evlendi.

Çocukken hatırlıyorum tsubasa isimli atarı oyunu vardı. Kaldığın yerden devam etmek için Japonca şifreleri vardı uzun 2 satır. Bir defter Japonca şifre yazmıştım. Tembel biri yapar mı bunu acaba.

İlaçların yan etkisi de olabiliyor. mesela rexapin 30 mg kullanırken isteksizlik yoktu. ama şimdi hem rexapin hem xeplion hem aripa ve 2 antidepresan kullanıyorum. inanılmaz bir boş vermişlik ve isteksizlik var. mutfakta bulaşıklar günlerce duruyor,kül tablası ağzına kadar doluyor onu bile çöpe dökmeye üşeniyorum. pc başına oturuyorum bir oyun oynayım kafam dağılsın diyorum oyun açılıyor bazen oynamadan tekrar exit a tıklıyorum. 2 aydır sadece 1 tane film izledim. başlıyorum 5 dk bile dayanamıyorum. canım hiç birşey yapmak istemiyor. tatil bitti iş başladı nasıl zorlanıyorum anlatamam hazırlıkları yapma vs kendimi son damlama kadar zorluyorum. grup içinde konuşmak istemiyorum konuşurken yoruluyorum. böyle kulaklığı takıp müzik dinlerken kahve sigara yapmak istiyorum sürekli. ama bunu yaparken de bir şey düşünmüyorum dalıp gidiyorum. Doktora anlatıyorum umrunda değil onun önem verdiği şey hastalığın etkisi gitsinde ne halde olursam olayım. 3 hafta önce bir de clopixol aki-faz depo iğne de vurdu neymiş iyi görmemiş beni. daha beter oldum. bu mesajı yazmam 20 dk mı aldı mesela. bir yöne konsantre olamıyorum. ama zorluyorum kendimi

derman yok istek yok hiç birşey yapasım gelmiyor internetten başka

@Breh43,
Üşengeçliğin tek çaresi gayret etmek.Yorgun veya isteksiz hissetsem de kendimi motive etmeye çalışıyorum.Bu işi yapmam gerek,mümkün olduğunca normal aktivitelerimi sürdürmem gerek,böyle yapmak bana iyi gelecek diye diye yapmam gereken işleri yapıyorum.
Tabii bazen annem de bana destek oluyor bu konuda.İş yapmak istemesen bile kendini zorla,bu senin sağlığın için önemli diyor.Allah başımdan eksik etmesin,bazen de kızıyor bana,sert konuşuyor ama iyiliğim için yaptığını biliyorum.

@Ben_Claudius,
Elbette kullandığımız ilaçlar da bazı yan etkiler yapıyor ama ben ilaç kullanmadığım zamanlar daha yorgun, daha tembel hissediyordum.İlaçlar bende her manada pozitif etki yapıyor.Gerçi sadece 3 ilaç kullanıyorum.Daha fazlası yorgun ve isteksiz hissetmeye sebep oluyor olabilir.

@Denis55,
Abilify nin muadili olan abizol isimli ilacı kullanıyorum.Hareketsizlik yaptığını sanmıyorum ama her ilaç her hastaya iyi gelmiyor.Doktorun hangi ilacı uygun görürse onu kullan.
Hareketsizlikten kastının tembellik olduğunu varsayarak yorum yazdım.Zira konu tembellikle alakalı.

Son düzenleme:
Canım hicbirsey yapmak istemiyor,igneden önce böyle degildim,birde ameliyatda oldum,desteksiz birsey yapamıyorum

@Denis55,
Geçmişolsun.Hayatımda hiçbir ameliyat olmadım ama dedem ağır bir ameliyat olmuştu.Ameliyat sonrası hiç hareket etmek istemiyordu.Hareket etmeye çalışınca canım yanıyor diyordu ama bir süre sonra normale dönmüştü.Sen ne ameliyatı oldun bilmiyorum ama belki canın yanıyordur hareket ettikçe diye düşündüm.Doktor dedeme önceleri küçük küçük hareketler,egzersizler yapmasını önermişti o zamanlar.Dedem de öyle yapmıştı ve bir süre sonra normal hayatına dönmüştü.
Psikolojik ilaçlara gelince,her nasıl yan etkiler yapıyor da olsalar,kullanmak zorundayız malesef.İlaçların çok fazla hareketsizlik isteği yapıyorsa,doktoruna söyle.Belki farklı bir ilaçla daha iyi hissedersin.

Gücü enerjisi yerinde olsa insan tembel olmaz , benzinsiz araba gitmediği gibi enerjisiz de insan gitmiyor

@Lilith76, bende çoğu şeyi itikliye itikliye yapıyorum ama bi zaman sonra pes ediyorum sürekli aynı şekilde yapmak zorlayıcı çünkü biyere kadar yapabiliyorum sonu yok bu işin gibi geliyor.

@Breh43,
İnsanın bir işi yapmaya ya da başarmaya niyet etmesi,iç ve dış motivasyon gerektiren durumlardır.Dış motivasyon ödüller ve cezalar,iç motivasyon ise bireyin kendi içsel değerleri,ilgi alanları ve kişisel amaçları doğrultusunda kaynaklanan motivasyon türüdür.
Senin motivasyon durumunu bilemiyorum ama ben uzun süre sadece annemin beni motive etmesiyle,yapmam geren işleri yapıyordum.İçsel motivasyonum yok denecek kadar azdı.İlaçların ve ailemin yardımıyla iç motivasyonum yeniden canlandı.
Bu hayatta başıma pek çok olumsuz hadise geldiği ve bu olumsuz hadiselerle başa çıkamadığımdan,içimde hayata karşı isteksizlik ve hatta bazı zamanlar nefret oluşmuştu.Bu sebeplerle uzun saatler uyuma ve yapmam gereken işleri erteleme ya da yapmamak için direnme eğilimindeydim.
Bu durumdan kurtulma yoluna gelince,benim sana önerebileceklerim,öncelikle ilaçlarını aksatmadan kullanman,yapmaktan keyif alabileceğin hobiler edinmen ve ailenle iletişimini kuvvetlendirmen gibi öneriler olacak.
Tabii ki yazdığım gibi senin neler yaşadığını ve yaşamakta olduğunu bilmiyorum.Kendimce sana yardımcı olabilecek fikirler vermeye çalıştım.Sana önerdiklerim,benim iç motivasyonumu kuvvetlendirmekte çok faydalı oldu.Senin için de faydalı olurlar inş.

İlaç konusunda hem fikiriz bundan sonra ilaçlarımı doktor kontrolü haricinde bende bırakacağıma inanmıyorum kendi kafana göre iş yapınca illa birgün patlıyor. Bir süre dediğin gibi neler beni motive eder ona yogunlaşmam lazım iyi geleceğine eminim teşekkür ederim @Lilith76,

@Breh43,
Hobi edinmek bütün psikolojik hastalıklara olumlu etki ediyor.Bana bu tavsiyeyi ilk doktorum vermişti.O zamandan beri çeşitli uğraşlarla meşgul oluyorum.
Fiziksel aktivitede motivasyonu arttırıcı etki yapıyor.Spor yapma imkanım yok ama evin alışverişi dolayısıyla uzun yol yürümek durumunda kalıyorum.Hareket etmeye bir kez alışırsan,hareketsiz yaşam zor gelmeye başlıyor.
Moralim bozuk olduğu zamanlar hala bir hareket isteksizliği durumu yaşıyorum ama oda geçici oluyor.
Yardımcı olabildiysem,gerçekten çok mutlu olurum :)Ufak tefek sorunlar olacak arada tabii ki,sağlıklı insanlar bile zaman zaman psikolojik sorunlar yaşıyor.

Yaklaşık 1 yıldır aralıksız spor yapıyorum haftada 3 gün, diğer 3 gün de kardiyo çalışıyorum sadece, pazar tamamen serbest takılıyorum.

Hem spor iyi geliyor, hem başka bir alanda kendimi geliştiriyorum o da ayrıca iyi geliyor.

Tamamen işsiz evde boş durmak tam bir cehennem azabı olur, o durumdan kurtarmak lazım kendimizi, bir hobi bir uğraşı, meşguliyet herkese iyi gelir.

Burada püf nokta şu; kendinizden umudunuzu kesmeyin, 10 kez de düşseniz 11.kere kalkmasını bilin ve hedef belirlediğiniz yolda kararlılıkla devam edin.

@Lilith76, aslında ilk doktorumda bana öyle demişti bir hobi bul kendine sen iyisin idare edebiliyorsun hobi edindiğinde herşey düzelecek emin olabilirsin demişti. Önceden benimde hayatım hareketliydi şimdi hareket etmeye üşenir oldum hazımsızlık yapıyo bir zaman sonra. İlk doktorumun söylediğinden beri kendime devam ettiricegim bir hobi bulamadım onu bırak dışarı çıkmıyorum çok fazla isteğimde yok açıkçası tutanacak birşey bulamadım birtürlü. 1 ay boyunca basket oynamaya gittim Onuda bir süre sonra bıraktım tabi :(

@Breh43,
Yürüyüş yapsan bile yeterli olur,spor şart değil.Sen daha iyi olmayı iste ve iyi olma yolunda adımlar atmaktan vazgeçme yeter ki.Denemeye devam et,yılma.Başarılı olacağını görceksin :)
Yıllarca sigara kullanmış birisiyim ama tekrar tekrar bırakmayı denedim ve sonunda bırakmayı başardım.20 yıl oldu sigaradan kurtulalı.Kafasına koyup,ısrarlı olursa herkes başarabilir.Moralini bozma.

@Breh43 Bende atipik psikozum çalışmak istiyorum iş bulamiyorum.Ekpss de şansımı deneyeceğim sınava hazırlanıyorum.Bazen benim canımda evden çıkmak istemiyor.Hiçbirşey yapasım gelmiyor

@Lilith76, Böyle olduğum için doktorlara şikayet ediyorum sürekli vitamindir ek takviye kovalıyorumda hiç bi etki göremedim değişmedi birtürlü gelişme yok yani sürekli itikliye itikliye olurmu ya bıkkınlık geldi anlatırken bile
@Oğuzzz, Ekpssye başlaman iyi bişi ama atamaları çok az oluyor ve bulunduğun şehir atamalarına bak geçen seneye şehir dışına çıkarasa gidebilcekmisin iyice ölç tart bence başlarken bunları göz önünde bulundurursan senin için iyi olur.
@Descartes, Bende ilkbaşlarda tembellik diyordumda bütün yazım evde geçti bu tembellik falan değil sadece tembellik olsa gezip tozarım keyfime göre davranırdım ama durum gerçekten öyle değil.

Çekilin psikozdan ve yan etkilerden kurtulmuş normal insan geldi . Her sabah sabah 8 de kalkarım işe giderim akşam 5 de eve gelirim, depo iğne kullanıyorum 1 aydır hasta olduğumu unutmuşum yorgunluk halsizlik işte yoğun olmamdan oluyor.

@Descartes, aynen eve bakacak bir tek ben varım tembellik yapma lüksüm yok , sürünerek de olsa ekmek paramızı kazanmalıyız.

Sabah 07.30 gibi işe başlarım, akşam 17.00 gibi eve dönerim. Arada yıllık izinden kullandığım olur. Çok yorulduğumda izin alıyorum ama o zaman da alışkanlıktan erken kalkıyorum yine :)

(Yıllık 20 gün kadar -sanırım- izin kullanıyorum, zaten takvimde cumartesisi, pazar'ı, bayramı seyranı bir sürü izin günü var bence.)

Tembel değilim ama -yalnız yaşamama rağmen- ev işlerini ihmal edebiliyorum bazen. Özbakımım iyidir ama.

Bazılarının işleri yıkacağı birileri olmayınca çaresiz çalışmaya devam ederler.

Allah sağlık / sıhhat versin de; varsın, bizim/benim derdimiz tatil günleri de erken kalkmak olsun diye düşünüyorum.

@anonymous, benimde 8 yıldır birşeyim yok sadece ilaç yan etkilerinden muzdariptim doğru ilacı bulduktan ve 1 yıl kullandıktan sonra rahatladım ilaç vücuda alışıyor yan etkiler sıfıra yakın oluyor.

Bu arada üzümlükekim isimli kullanıcı adım kırıkzihin olarak değişti karışıklık olmasın 😌

"MUTLULUK" bedava mıydı?
-HER ŞEYİN BİR BEDELİ VAR-

Robot muyuz biz her boka karşı ilaç içelim,
Zorla kendini, Tembelliğe karşı savaş

Tek dikkat etmen gereken şey UYKU
uykunu aldıktan sonra gözlerin kapalı halde duvara karşı koş
O duvar yıkılacak.

Bazı arkadaşların konu başlığını biraz yanlış değerlendirdiğini düşünüyorum.Konu tembellik değil aslında,konu psikolojik hastalıklar vesilesyle hastaların yaşamakta olduğu bir hayattan bezginlik,bir ruhsal çöküntü hali sonucunda oluşan yorgunluk ve hareketsizlik isteği.
Bu bazı arkadaşlar tembellik lüksümüz yok,bizde çok fazla zorluklar yaşadık hayatta,bizde hastayız ama çalışıyoruz,paramızı kazanıyoruz,kendi ayaklarımızın üzerinde duruyoruz anlamında cümleler kurmuşlar.
Öncelikle bu arkadaşlarımızı hayattaki kararlı duruşları sonucunda elde ettikleri başarılar için tebrik etmek ve sonra da kendi durumum üzerinden konunun tembellikle ilgili olmadığını izah etmek istiyorum.
Üniversite okuyamadım,paramı kazanıp,kendi ayaklarımın üzerinde durup,muhtaçlıktan kurtulamadım ve bu muhtaçlığımın tembellikle hiç bir ilgisi yok.
Çalışamıyorum.Çünkü nedendir bilmem bende kendimi bildim bileli aşırı bir unutkanlık,dalgınlık,konsantrasyon bozukluğu hali var ve ilaçlar bu durumumu düzeltmiyor.
Çalışamıyorum.Çünkü gençlik yıllarımda ailemin 5 kuruş parası yoktu.Bu parasızlık yüzünden,bir kursa gidipte,üniversite sınavlarına giremedim.
Çalışamıyorum.Çünkü çocukluğumdan beri yaşamadığım,üzüntü ve travma kalmadı.Buraya bazı bazı hayatımdan kesitler yazıyorum ama bütün yaşadıklarımı bilseniz,hasta halimle ne acıları kaldırdığımı bilseniz şaşar kalırdınız.
Gençliğimde çalışmak için çok çabaladım,çok uğraştım.Çünkü Allah layıklarını versin,teyzelerim,durumumun vahimliğini gördükleri halde,çalışmak zorundasın,para kazanmak zorundasın diye başımın etini yiyorlardı.Bir keresinde bana buldukları bir işe girmiştim.Orada unutkanlık ve dikkatsizlik durumumum anlaşılınca,bazı hakaretlere maruz kaldım.Psikolojik olarak hastaydım ama tanı koyulmamıştı.Ben de beni işten çıkarmasınlar diye nootropil isimli ilacı kontrolsüzce kullandım.İlaç bunama ilacı gibi birşeydi.İlacı kullanmadan önce paranoyam yoktu sadece halü vardı.İlaçtan sonra paranoya da başladı.Sonrasın da yine bir sürü olaylar beni girdap gibi içine çekti.
Sonuç olarak şimdi annemin,kardeşimin eline bakar ve muhtaç haldeyim ama asla tembel karakterli değilim.Çalışamayan diğer arkadaşların da tembel oduğunu düşünmüyorum.Herkes ekonomik özgürlüğünü eline almak için azami çaba harcar bence.Sizler çalışmış kurtulmuş olabilirsiniz.Ne mutlu size ama çalışamayan arkadaşlara tembel imasında bulunarak moral bozacağınıza,biraz anlayışlı olup,moral verseniz daha olumlu davranmış olursunuz diye düşünüyorum.

Psikiyatrik hastalıklar tembellik yapar doğrudur. Çünkü beyin bazı şeyleri yapmanın “boşa çabalamak” olduğuna inanıyor. Majör depresyonda bazı şeyler insana ağır gelir. Duş almak gibi. Haftada 1 yıkanmak gibi. Öz bakımına dikkat etmemek gibi(ben yırtık eşofmanla yırtık tshirtle yürüyüşe gidiyordum) Bilim adamları bunun beynin savunma mekanizması olarak düşünüyor. Bazı araştırmalar depresyonda beynin enerji metabolizmasının değiştiğini, yani glikoz kullanımında azalma olduğunu gösteriyor. Bu da “harekete geçmek zor geliyor” hissine yol açabiliyor.

@Beylane,
Psikiyatrik hastalıklar tembellik yapmaz.Psikiyatrik hastalıklar,kişi istese de motive olamama ve senin yazdığın gibi beyindeki enerji metabolizması veya kimyasının dengesizliğinden dolayı hareket etmeme isteği yapar.
Tembellik ise bir işi yapmaktan bilinçli olarak kaçınma durumudur.
Psikiyatrik hastalar bilinçli olarak hareketsiz yaşam yaşamaz.Hareket etmemek kendi tercihi değildir ama bazı insanlar,özellikle de bilimsel gerçekleri bilmeyen ya da anlamak istemeyen insanlar,hastaların hareketsizlik isteğini tembellik olarak tanımlar.Hatta malesef ülkemizde eli,kolu sağlam çalışmıyor diyen cahiller veya bilinçli olarak psikiyatriyi bilim olarak kabul etmeyen insanlar var.
Konuyu açan arkadaş masumane bir şekilde tembellik kelimesini kullanarak açmış konuyu.Fazla irdelemek istemedim o an,ben de üşengeçlik kelimesini kullanarak cevap yazdım fakat konunun aslı tembellik değil.

Son düzenleme:
Üst Alt