Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'den yararlanamayan SOL KOL Engellileri gelin sesimizi duyuralım...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Zekito kardeşim çok teşekkür ederiz.Allah senden ve emeği geçen herkesten razi olsun.

Merhaba arkadaşlar,

Genel Tebliğ Başbakanlığa onaya iletilmiş. Muhtemelen bu şekilde resmi gazetede yayınlanacak. Ben yazıyı tekrar okuduğumda mağdur olacağımız bir konu göremiyorum doğrusu bu sebeple geri bildirimlerimize rağmen bir güncelleme yapılmadı diye düşünüyorum.

Adım adım anlatmaya çalışayım.
1. Öncelikle manuel vitesli bir araçta vites kolunun direksiyona alınması tertibat tanımı kapsamına alınmıştır.
2. Sol kol kol engelliler için manuel vitesli bir araçta vites kolunun direksiyona alınması ile ötv den muaf olunacağı belirtilmiştir.
3. Manuel vites kolu direksiyona alınmadan araç kullanamayacak olanlar için otomatik vites tertibat sayılır denilmiştir. Yani aslında dikkat ederseniz bu maddede sol ayak/bacak engelliler için de şöyle diyor; debriyajda düzenleme yapılmadan araç kullanamayacak olanlar için de otomatik vites tertibat sayılır deniliyor. Bu zaten mevcuttaki bir uygulama ki sol kol engelliler de buraya dahil edilmiştir.

Özetle; sol kol engelliler manuel vitesli araçta vites kolunda düzenleme yapmadan, sol bacak engelliler debriyajda düzenlenme yapmadan araç kullanamayacağı için "otomatik vites" tertibat sayılarak ötv'den muaf edilmiştir.

Bu Tebliğden aksini yorumlamak kesinlikle mümkün olmayacaktır. Yoksa sol kol engelliler sadece manuel araç alabilir ve bu araçta vites kolunu direksiyona aldırması gerekir gibi anlamsız bir sonuç ortaya çıkar. Böyle bir sonuç da zaten olamaz. Bu sebeple herkes içini ferah tutsun. Bir an önce resmi gazetede yayınlanmasını bekleyelim.

selam aleykum ..uzun zamandır bekliyoruz, hakkımızın geri verilmesini , inşallah bu defa olur, yok bu defada olmassa ümidi kesmek olacak
aprupa . ve asya ülkerinde var ama ne yzazık ki bizim ülkemizde yok .. şimdilik ümit varız

Bu yasa ne zaman kabul edilecek belli bir tarih var mı acaba

arkadaşlar konuyu takip ettiğim kadarıyla zekitonun son yazdığı mesajdaki gibi düşünüyorum. yasanın çıkması yayınlanması bir ayı bulabilir diye düşünüyorum. hepimize hayırlı olsun.

hayırlı uğurlu olsun :)

şimdi asıl olan resmi olarak yürürlüğe girecek olan metni okumamız lazım
benim anladığımı söyleyim size

manuel kullanacak sol el için direksiyona özel tertibat
otomotik araç ise direk tertibat kapsamına giriyor (metinde okudugunuz gibi saçma bir örnek ile bağlanmış konu muallak)

bunlar bizim için yeterli ama otomotik vitesli araç konusunda saçma bir örneğe bağlandığı için muallak bir cümle olmuş umarım saçma bir şey olmaz

ama yinede resmi olarak yayınlanacak metni görmemiz lazım

ben şimdiden hayırlı uğurlu olsun diliyorum artık istediğimizi elde ettik emeklerimiz boşa gitmedi ama yinede konunun takipçisi olalım konuyu oldu bittiye getirmeyelim kanunlar son derece yoruma açık ve her yere çekilebilir forum takipçilerine önerim konuyu bırakmayalım takipte olalım

ayrıca araç alımlarınız ile ilgili forum başlığı açalım tavsiyeler yönlendirmeler fiyatlar konusunda görüş alış-verişinde bulunalım o yüzden forumu lütfen terketmeyelim :)

ben şahsen mail atan ve bimere yazan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum

Bende tesekkur ederim duyarli arkadaslarima.Takipteyiz

şirket ve kişisel mailim olmak üzere otomatik vites konusunu netleştirmeleri konusunda mail attım inşallah istediğimiz gibi çıkar . Benim merak ettiğim diğer konu ise Mtv'dende muaf olabilecek miyiz ?

sağırlar paşajında nara atmaya benziyor. sol kol engelli sayısı belirlemek lazım. bu kişiler ankarada bir yerde toplanıp basın açıklaması yapması lazım belki tv de yer bulur.

ya arkadaşlar mtv yok demiş fidan 77 .. ben mtv ödüyorum ...şaşılak yaa .. kia adım sıfır ...tabi bu yasa çıkarsa satacağım .. hep beraber takipte olalım . selam aleykum

fidan 77 ) nasıl bizim mtv den yararlanıyoruz anlatırmısın .. vede emsal olan var mı söylermisin tel num 0533 384 54 28

Mtv den Muafiyetimiz var diye biliyorum.Bir arkadaşımız odemiyorum demişti. Ona ulasabilirsem onun size yazmasini sağlar.

Benim bildiğim kadarıyla yurt dışından getirilen araçlara mtv odenmiyordu ama diğer bütün satın almalar için mtv ödemek zorunda idik. Yeni düzenleme ile otomatik vites tertibat sayılıyor ise mtv ödemeyegiz sanırım inşallah farklı bir durum ortaya çıkmaz

İkinci el aldığım toyota corolla aracıma tertibat yaptırarak Mtv ödemiyorum ama yaklaşık 1000 tl masraf ettim bayada uğraştım vergi dairesi kabul etti
not: sol el %45 rapor var

mtv konusunu bir şekilde çözeceğiz ama benim diğer merak ettiğim konu hastane raporlarımız; Benimkinde h sınıfı ehliyet alabilir direksiyondan topuzlu otomatik vitesli araç kullanabilir şeklinde . Ötv muafiyetimiz olmadığı için hiç bir vakit böyle bir ibare hastane raporlarına yansımadı ; Ötv muafiyetini elde ettiğimizde maliye yeni rapor talep eder mi ? yoksa ilk alanlar bu şekilde araç sahibi olabilir mi

Tesekkurler sinerji. simdi napiyoruz? Aracimi gecen hafta satmistim otv degisimini bekliyordum. Nasil bir rapor almali nereye basvurmaliyim?

Hayırlı olsun inşallah. Uygulamalarda ve kullanmada sorun yaşamayız inşallah.Raporda sürekliyse son alınan rapor geçerli diye okudum.sol kol icin sadece otomatik vites yetmiyor sanırım.Direksiyona monteden bahsedilmis.açılımını arkadaşlarımız paylaşılar.

2004 te aldığım raporun fotokopisi var :) olur mu dersiniz ?

sinerji hocam verdiğiniz linkten bulamadım bizim tebliği.

Edit; buldum hocam tamamdır :) Hepimize hayırlı olsun, inşallah otomatik vites için bi problem çıkarmazlar bize. Ama ben bu yayımlanan tebliği okudum daha çok kafam karıştı. Hiç bir düzeltme yapmamışlar o kadar mail şikayet boşa..

hayırlı olsun hepimize.inşallah vergi daireleri, ve hastaneler sorun çıkarmazlar....

[FONT=Times New Roman]Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.[/FONT][FONT=Times New Roman]Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlüflaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.[/FONT][FONT=Times New Roman]Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.[/FONT][FONT=Times New Roman]Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.[/FONT][FONT=Times New Roman]Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.[/FONT][FONT=Times New Roman]Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz.[/FONT][FONT=Times New Roman]Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuelveya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz.[/FONT][FONT=Times New Roman]Özel tertibatlı veya özel tertibat yaptırılan taşıtların maluliyeti veya engelliliği ile kullanabileceğine dair engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği ile “H” sınıfı sürücü belgesinin ÖTV mükellefine ibraz edilmesi suretiyle, taşıtın ilk iktisabında ÖTV uygulanmaması talep edilir. ÖTV mükellefleri, bu istisna kapsamındaki taşıt tesliminde hesaplanan ÖTV tutarını, fatura bedeline dâhil etmez, ancak fatura bedeline dâhil edilmeyen bu tutarı düzenlenen faturada “ÖTV Kanununun 7/2 Maddesi Kapsamında Hesaplanıp Fatura Bedeline Dâhil Edilmeyen ÖTV Tutarı ................ TL’dir.” şerhi ile gösterir.[/FONT][FONT=Times New Roman]İstisna uygulanarak ilk iktisap kapsamında teslim edilen taşıtlar için de mükellefler tarafından (2A) numaralı ÖTV Beyannamesi verilir, ancak beyannamede ÖTV hesaplanmaz.[/FONT][FONT=Times New Roman]Beyannamenin verildiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar bir dilekçe ekinde;[/FONT][FONT=Times New Roman]• Alıcının (malul veya engellinin), maluliyeti veya engelliliği ile özel tertibat yaptırılan taşıtları kullanabileceğine dair engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği,[/FONT][FONT=Times New Roman]• Bizzat kullanım amacıyla, taşıtın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun olarak tadilat yapıldığına dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,[/FONT][FONT=Times New Roman]• Alıcının (malul veya engellinin) “H” sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,[/FONT][FONT=Times New Roman]• Satış faturasının, aslının aynı olduğu işletme yetkililerince imzalanarak ve kaşe tatbik edilerek onaylanmış fotokopisi[/FONT][FONT=Times New Roman]mükellef tarafından, beyannamenin verildiği vergi dairesine verilir. Otomatik vitesli taşıtların özel tertibatlı olarak kabul edildiği hallerde, beyannamenin verildiği vergi dairesine, taşıtın engelliliğe uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine taşıtın otomatik vitesli olduğuna dair uygunluk belgesinin aslı veya noter onaylı örneği verilir. Vites kutusuna ait bilgilere uygunluk belgesinde yer verilmeyen taşıtlarda, uygunluk belgesi yerine taşıtın otomatik vitesli olduğuna dair ÖTV mükellefinden yazılı beyan alınır.[/FONT][FONT=Times New Roman]Vergi dairesince beyanname ve söz konusu belgeler incelenerek, taşıtın, ibraz edilen raporda yazılı engelliliğe uygun özel tertibatlı olduğu tespit edilir. Bu tespit üzerine, istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” mükellefe verilir.

Dikkatimi çeken bu noktalar benim sol elimde 3 parmağım yok ve diğer 2 parmağım 3 cm'ler uzunluktalar bu durumda muaf mıyız değil miyiz hala açık deği[/FONT]

Birisi çıkıp kesip bişey söylesin artık. Sol kol engelliler otomatik vitesli aracı ÖTV'siz alabilicek mi?

İşteGidiyorum

Açıkçası çıkan düzenleme kendi içinde kendisi ile çelişiyor yukarıda işaretlediğim yerleri incelerseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Vergi dairesi ile konuşmadan birşey diyebilmek için erken ki bazıları kabul ederken bazıları yine etmeyecek

3T3N1TY

Benim anlamadığım manuel vites kolu dikresiyona veya direksiyonun sağ tarafına sabitlenmesi/monte edilmesi nasıl birşey ? madem yapılmışken sade ve en basit şekilde "otomatik vites sol el/kol engellileri için hareket ettirici tertibat sayılacaktır " denilemez miydi ?

Neyse, buda bir gelişme sayılırı. şimdi biraz bekleyip kanunun sağlıklı bir şekilde yorumlanıp ve uygulamaya geçmesini beklemek kaldı diyelim. tamda bugün araba bayisine gidiğ aracıma fiyat biçtirip yeni araç bakmaya başlayacaktım ( sanırım aracım ömrünü tamamlamaya yaklaşıyor yavaşdan) bir uğrayıp sorayım direksiyonun vitese montajı nasıl birşey diye :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt