Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'den yararlanamayan SOL KOL Engellileri gelin sesimizi duyuralım...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Valla abi sizlerde bi tamamen okuyun.Ben öyle anladım yada öyle anlamak istedim :(

[FONT=sans-serif]Öte yandan, [/FONT]manuel[FONT=sans-serif] vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından,otomatik vitesli taĢıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.[/FONT]

üzgünüm yanlış anlamışsın sinerji derki otamatik olacaksa mutlaka başka bir engelide olmali !!!!

Adakm ,Başka bir engelide olmalı kısmını nasıl çıkarttınız.

Netlik yok ben,direksiyonda vites arayan bir yasanın otamatik vitese ok.vermesi için ayrıca bir sakatlık isteyeceğini anladım.

Ayrıca otv@gelirlir.gov.tr ve mehmet.simsek@tbmm.gov.tr adreslerine çıkacak olan bu yasanın kafa karışıklığına neden olduğunu ve olacağını aynı sol bacak ta olduğu gibi tek cümleyle sol el ve/veya kolunda engeli olanlar için otomatik vitesli araçların özel tertibat kabul edilmesi şelinde mail attım sizde atın arkadaşlar yasa çıkmadan şu mevzu netleşsin artık.

Bu konuyu kanun kesinleşmeden ulaşıp düzeltirmek lazım.

Yeni yönetmeliği belki 100 kez okudum, idrak edebilmek için. çok okudukça daha fazla kafa karıştırıyor. yönetmelikteki "sol kol manuel vites paragrafı" olmadan sadece şu paragrafı okumuş olsaydık şu an bayram ederdik:
"[FONT=sans-serif]Öte yandan, [/FONT]manuel[FONT=sans-serif] vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından,otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir."
bu paragraf tamamen sol kol engellilerini anlatıyor. ben manuel vitesli bir aracı, vitesin yeri değişmeden asla KULLANAMAM. Demek ki bana otomatik vites "özel tertibat" olarak kabul edilecek, edilmeli. Diğer yandan manuel vitesli araç istersem, " eğer ki vitesi direksiyona sabitlersen" [/FONT]
[FONT=sans-serif]onuda özel tertibat kabul ederim diyor.
benim bu yönetmelikten anladığım yada anlamak istediğim budur arkadaşlar. en kısa zamanda netlik kazanır dilerim.[/FONT]

nuwanda kardeşim manuel vitesli bir aracı ortada değilde direksiyonun altında kullanabilirim diyorsun doğrumu anlıyorum bu zorluk ne neden?

Demeleri gereken otomatik vitesli araçlar özel tertibat sayılır neden bu kadar dolandırmışlar şu cümleyi anlamadım gitti.

Şu milletvekili tanıdığınıza söylesenizde tek cümleyle çıkarsalar şu yasayı olmaz mı

adakm

hocam yönetmelikte verilen örnek sağ ayak amputeler için. sağ ayak ampute isterse otomatik vites alır fakat bunu engeli dolayısıyla tertibat yapmadan kullanamaz, aynı zamanda fren ve gaza tertibat yaptırmalı demişler. sadece otomatik vites vermem diyor, engeli sadece otomatik kullanmaya müsait değilse ek tertibat isterim diyor. Aslında bu örnek bile sol kola" otomatik vites" yeterli anlamı çıkartıyor. ardından gelen manuel vites ve debriyajlı aracı kullanamayan kişiye " otomatik vites özel tertibattır" cümleside bu fikrimi pekiştiriyor.

''öte yandan'' ile başlayan cümleyi diyorsanız evet ama oraya kadar netlik yok ve uygulamada vergi memurlarını ve dr.ları nasıl ikna ederiz onu diyorum.

Tam da bu yüzden bu tasarı yasallaşmadan netleştirilmeli onun için tüm ÖTV mağdurları otv@gelirler.gov.tr ye mail atsın o zaman değişebilir diye düşünüyorum.

adakm;

Keşke dediğiniz kadar kolay olabilse ve "söylediğimi harfi harfine yazabilseler". Farkındaysanız, şimdilik bizi tatmin etmesede, kafamızı karıştırmış olsada yeni yönetmelikte değişen ve yoruma açık kısımlar sadece "sol kol engellileri" ilgilendiriyor. Bu düzenleme sol kol için yapıldı, yüzlerce şikayet mailimiz ve bireysel girişimlerimiz ses verdi. Otomatik vitesli araç alamayacaksak zaten bu düzenlemenin hiç bir anlamı yok. 11 yıldır otomatik vitesli araç kullanıyorum ve bu saatten sonra ÖTV den yararlanacağım diye manuel araç kullanıp kendimi ve ailemi riske atmam, gider ikinci el bir otomatik alırım. Ben olumlu düşünüyorum şimdilik, yarın öbür gün netleşir herşey. Dediğiniz gibi sonuçlanır ve otomatik vites araç alamıyorsak eğer bu sefer daha gür bir ses çıkartarak itirazımızı yaparız. yarın ola hayrola

Bende nuwanda kardeşim gibi düşünüyorum. Bu yasa sol kol engellileri ilgilendiriyor. Ve Allah'ın izniyle bize hakkımızı geri vericekler. Otomatik vites özel tertibat sayılıcak inşallah.

Yonetmelik ''otomatik vites hareket ettirici özel tertibattir'' gibi tek bir cumleyle ciksaydi, bu sefer isitme engelli arkadaslarada Ötv yolu acilmis olurdu. ''manuel araci vites ve debriyajin yeri degismeden kullanamayacak olanlara otomatik vites ozel tertibattir'' cumlesiyle sol kola veririz, isitme engelliye vermeyiz demek istiyorlar bence.

Bencede bir tek sağ kolu kullanan bizlere manuel Nerede olursa olsun hem tek elle direksiyon hem vitesle ugrastircak kadar trafiği riske atamazlar. Otomatik şart. Bu yüzden de otv muafina tekrar ekliceklerdir.

Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam
silecek kumandası, dörtlü flaĢör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin
diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taĢıtı
hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.

abi bu nedir ya bunlar iyice karman çorman yapmış işi otomatik vitesle birlikte sinyalleri sağ taraftan kontrol ettiğimizde olması gerekiyor.

Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taĢıtın hareket ettirici aksamında
tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan
herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiĢtirilmesine engel, vites kolunda
tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik
vitesli taĢıt alımında istisna uygulanmaz.

Buda 2. sıkıntımız

Hala çözemedim bende. Sürekli okuyorum ama, tam net bişey çıkaramıyorum. Ama bu düzenleme sol kol engelli kişiler için, bu yüzden büyük ihtimalle otomatik vites özel tertibat sayılır gibi düşünüyorum. Mail atmaya devam arkadaşlar otv@gelirler.gov.tr

anlamadığım sol kol engelliye düz vitesi direksiyona aldırmak ne alaka.hangi akıllı bu metni hazırlıyor.20 defa okudum içinden çıkamadım,maliyedeki memurlar ve doktorlar nasıl anlayacak tam bir kaos.....

Öte yandan, manuel vitesli bir taĢıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalındasabitlenmiĢ özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından,otomatik vitesli taĢıtlar, özel tertibatlı taĢıt olarak kabul edilir.bunu nasıl yorumlayacağız..

Herkese Merhaba,
Uzun bir süredir verilen emeklerin sonucunu almış bulunuyoruz inşallah. Herkesin emeğine sağlık, destek veren herkese teşekkürler.

Açıkçası ben okuduğumda aşağıdaki gibi sonuca vardım. İlgili tüm kurumlara da bu yönde bilgi verilirse sorun olacağını sanmam. Aslında yönetmeliğe de bu şekilde vurgu yapılsa herkes daha net olacaktır.

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]Sağ ayak & sağbacak ve [FONT=Calibri][SIZE=3]sağ el & sağ kol engelliler için;[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Calibri]Taşıtın otomatik vitesliolması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartınınaranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareketettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özeltertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute olan birengellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtıkullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatikvitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.[/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]Sol el & sol kol engelliler için;[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri]Sol el ve/veya koldaengelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel viteskolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekildetadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağtarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibatolarak kabul edilir.[/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri]

[FONT=Calibri][SIZE=3]Sol ayak & sol bacak ve sol el & sol kol engelliler için;[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][/FONT]
[/FONT][FONT=Calibri]Öte yandan, manuel viteslibir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibatyaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik viteslitaşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.[/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]

Arkadaşlar benim bir sorum olacak. Ben 6 yıl önce yurt dışından araç getirmiştim. Şu an hala aynı aracı kullanmaya devam ediyorum. Yeni kanun hayata geçtiğinde elimdeki aracı satmadan yurt içinden ÖTV muafiyetinden faydalanarak araç alabilir miyim? Aşağıdaki madde benim durumumla ilgili diye düşünüyorum. Yani yurt dışından aldığım araç için 5 yıl geçtiğinden bu haktan faydalanabilirim diye düşünüyorum. Normalde yurt dışından alınan aracın vergisiz satışı için 10 yıl geçmesi gerektiğinden yurt içinden ÖTV'siz araç alabilmek için elimdeki aracın vergisini ödemek veya satmak zorunda kalır mıyım?

[SIZE=3]Malul veya engelli tarafından ÖTV'den istisna olarak ithal edilen taşıtın, ithalat tarihinden itibaren beş yıllık süre geçmeden Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinden yararlanılamaz.

[/SIZE]

Ben vergi dairesi çalışanıyım...bu taslağı bugün benim bulunduğum vergi dairesinde ki arkadaşlara sorduğumda (raporunda h sınıfı ehliyet alir otomatik vites araç kulanir )yazıyor otomatik vites tertibatsız araç alabilirmiyim.
bu çerçevede baktiklarinda evet alabilirsin oldu.fakat ötv indirimi yapılan vergi dairesindeki bu ise bakan arkadaşa sorduğumda hayır alamasın dedi...yoruma açık bu taslak...bulunduğunuz ildeki motorlu taşıtlar vergi dairelerini arayıp yorum sorarmisiniz....açıklık kazandırmak açısından

Az evvel şikayetimizi ilettiğim ve sorunun çözümünde büyük emek sarfeden milletvekili müşterimiz dükkana geldi. Noldu çıktı mı yönetmelik dedi. Dedim, hocam taslak metni dün yayınlandı onaylanıp resmi gastede yayınlanacakmış dedim. 10 gün falan sürer öyleyse hayırlı olsun, dedi. Teşekkür ederiz emekleriniz için fakat kafamızı karıştırdı bu yeni yönetmelik dedim. Kendisi, özel tertibatmış, otomatik vitesmiş vs. konuya çok vakıf değil. "Yeni yönetmelik değişimini zaten sol kol mağduriyeti çözülsün diye istedik, sol kol engelli milletvekilimizin fikir ve görüşleri alınarak yazıldı bu yönetmelik" dedi. Sonuç olarak bu iş çözülmüş olması lazım, "manuel vitesli ve debriyajlı aracı özel tertibatsız kullanamayan engellilere, otomatik vites hareket ettirici özel tertibattır" cümlesi bizim için uygulanmalıdır.

Bence konu çok açık arkadaşlar. Manuel araç kullanacaksan direksiyona tertibat yaptırarak alabilirsin demişler. Aynı zaman sol ayak/bacak engelliler için var olan istisna kapsamına da bizi dahil etmişler. Aşağıdaki açıklama bunu çok net ortaya koyuyor. Üstelik bu aracı sadece biz değil yakınlarımız(eş, anne, baba gibi) da kullanabilecek. Sol ayak/bacak engelliler için var olan istisna kapsamındayız.

[FONT=Calibri]Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.[/FONT]

Zeiko çok net demişin ama ötv indirimi yapan arkadasa sordum olmaz diyo...o sağ el için gecerli diyo o madde...

O zaman sol kol engelliler manuel vitesli araç mı kullanması gerekecek? Böyle olursa bu düzenleme mağduriyeti gidermiş mi oluyor yoksa araç kullanımını zorlaştırmış mı oluyor?

Sağ kol için mevcutta nasıl tertibat yapılıyorsa yine aynı şekilde devam edecek, aynı sağ ayak/bacak engelli durumu gibi. Bu düzenleme zaten kol engelliler için yapılıyor. Zaten mevcutta sol kol engelli dışında ÖTV'siz alamayan olmadığı için sorun olmamasını umuyorum. Ben de ayrıca yazı yazacağım konu hakkında.

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Times New Roman"][FONT=Calibri][SIZE=3]Verilen mail adresine aşağıdaki yazıyı ilettim. Bilgilerinize.

Merhaba,[/SIZE][/FONT][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Times New Roman"][FONT=Calibri][SIZE=3] [/SIZE][/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Times New Roman"][FONT=Calibri][SIZE=3]“ÖTV (II)Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğ Taslağı.” başlıklı “Genel Tebliğ” kapsamındasol kol engellilere ilişkin yapılan düzenlemelere aşağıdaki açıklamalarla yerverildiği görülmektedir. Bahsi geçen düzenlemeler kapsamında yeniden herhangi birmağduriyet yaşanmaması ve farklı yorumlara sebep olunmaması adına, “Öte yandan,[/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]manuel[/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özeltertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler” ifadesiyle sol kolengelli vatandaşların da kastedildiğini ve kapsama alındığını vurgulamak, şu anyaşadığımız mağduriyetin ortadan kaldırılması adına faydalı olacaktır.Özellikle sol kol engellileri ilgilendiren ve mağduriyetimizi gidermesiaçısından bir bütün olarak değerlendirilmesi gereken [/SIZE][SIZE=3]sarı[/SIZE][SIZE=3] zeminle vurgulu olan açıklamalarınayrı paragraflarda yer alması farklı yorumlara sebep olabilecektir. Gerek raporiçin hastanelere başvurulduğunda gerekse de vergi dairesinde yapılacak işlemlersırasında konunun farklı yorumlanmasına bağlı olarak mağduriyet yaşanmamasıadında görüş ve önerilerimi bilgi ve değerlendirmelerinize sunarım.[/SIZE][/FONT][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Times New Roman"][FONT=Calibri][SIZE=3] [/SIZE][/FONT][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Times New Roman"][FONT=Calibri]Genel Tebliğ’de yer alan açıklamalar;[/FONT][/FONT][FONT="Times New Roman"]
[FONT=Calibri][SIZE=3][/SIZE][SIZE=3]Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıttahareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarakdireksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtınfabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibihaller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.[/SIZE][SIZE=3] [/SIZE][/FONT][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Calibri"] [/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Calibri"]Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu,sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, kornave kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidinemonte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özeltertibat kapsamında değerlendirilmez. [/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Calibri"]Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özeltertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatikvitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygunolarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağıampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadanotomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatınyaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.[/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Times New Roman"][FONT=Calibri][SIZE=3]Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolundave/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacakdurumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlıtaşıt olarak kabul edilir.[/SIZE][/FONT][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]

zekito

Memur zihniyeti genelde risk almak istemez. Ama eğer amaç sol kol için otomatik vites'e indirim vermek ise vergi dairesi GİB e görüş sorar onlarda indirim alır görüşü verir sorun çözülür. Tebliğ yürürlülüğe girince bir iki haftaya sorun çözülür diye umud ediyorum.Bakalım yaşayıp göreceğiz artık.

Hangi maillere yolladınız?
otv ile başlayan adreslere yolladıklarım gitmiyor?

Arkadaşlar az önce gib ötv şube ile görüştüm tebliğ açık değil düzeltilmesini istiyoruz dedim. Teli açan kişi çok ilgilendi. Mail atın görüşlerinizi dedi. Telefon ile sizlerde arayın etkili olur belki. 0312 415 33 76-77-78

Ben mail attim.telefon da saat 5 i geçti yarın ararım. Şimdi gördüm numarayı. İnşallah hayırlısiyla seviniriz.

Bende bugün bir hesabımdan mail attım. Diğer hesabımdan zekito yazdığın metni kopyalayarak 2.maili atıcam. Yarın da ararım, saat şuan 5'i geçmiş bulunuyor. Arkadaşlar sizde mail atın, tam net bir cevap alalım ve içimiz rahatlasın. Bu kadar emek verdik, güzel neticeler almak bizlerinde hakkı..

zekito kardeşimizin yazdığı metni, yazım yanlışları ve noktalama işaretlerini düzenleyerek paylaşıyorum. Sizde bu metni otv@gelirler.gov.tr adresine ulaştırırsanız gerekenin yapılmasını sağlayabiliriz.

Merhaba,

“ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğ Taslağı” başlıklı “Genel Tebliğ” kapsamında sol kol engellilere ilişkin yapılan düzenlemelere aşağıdaki açıklamalarla yer verildiği görülmektedir. Bahsi geçen düzenlemeler kapsamında yeniden herhangi bir mağduriyet yaşanmaması ve farklı yorumlara sebep olunmaması adına, “Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler” ifadesiyle sol kol engelli vatandaşların da kastedildiğini ve kapsama alındığını vurgulamak, şu an yaşadığımız mağduriyetin ortadan kaldırılması adına faydalı olacaktır. Özellikle sol kol engellileri ilgilendiren ve mağduriyetimizi gidermesi açısından bir bütün olarak değerlendirilmesi gereken sarı zeminle vurgulu olan açıklamaların ayrı paragraflarda yer alması farklı yorumlara sebep olabilecektir. Gerek rapor için hastanelere başvurulduğunda gerekse de vergi dairesinde yapılacak işlemler sırasında konunun farklı yorumlanmasına bağlı olarak mağduriyet yaşanmaması adına görüş ve önerilerimi bilgi ve değerlendirmelerinize sunarım.

Genel Tebliğ’de yer alan açıklamalar;
Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.

Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu,sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.

Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engeline uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

Konunun en başında yer alan mesajı daha önce Bimer, Maliye Bakanı, Milletvekili gibi birçok yetkili kurum ve kişiye iletmiştim. Aynı yazımı Posta gazetesi yazarı Yavuz Kocaömer'e de iletmiştim ve bu yazı basında köşe yazısında yer almıştı. Yine aynı yazının büyük bölümünün MHP Milletvekili Alim Işık'ın oluşturduğu kanun teklifinde bire bir yer aldığını da gördüm. Yakın zamanda araç almayı düşünmediğim halde bizlerin yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi ve hakkımızın verilmesi konusunda elimden geldiğince destek olmaya çalıştım. Şimdiye kadar yazdığım yanıtlarda da hep umutlu olduğumu ve çok uzun sürmeden bu konunun çözüleceğine inandımğımı belirttim. Bu aşamadan sonra mağdur olacağımız bir sonuç olacağını düşünmüyorum. Elbette şu an yazılı metinde yoruma açık hususlar olduğunu düşünüyorum ve bu sebeple ilgili adrese yazımı iletim. Kanunların herkesin rahatlıkla yorumlayabileceği ve tereddüte yer vermeyecek şekilde oluşturulması gerekir. Bunun sıkıntısı her alanda maalesef yaşanıyor ülkemizde. Herkes içini ferah tutsun ve yukardaki adrese bir mail atarak düşüncesini aktarsın. Allah kazasız belasız aracınızı kullanmayı nasip etsin inşallah. Herkese şimdiden hayırlı olsun. Destek olan herkes kendi adıma teşekkür etmek isterim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt