Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'den yararlanamayan SOL KOL Engellileri gelin sesimizi duyuralım...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Mr.Şahbaz

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
4
Nisan 2015 Güncel: http://www.engelliler.biz/forum/oze...iminda-vergi-avantajindan-yararlanabilir.html

Merhaba Arkadaşlar,

Ben Sol üst ekstremiteden engelliyim ve ÖTV indirimine gelince engelli sayılmayanlardanım. bu durum benim baya canımı sıkıyor. Seçim öncesi olması sebebiyle ve belki ufaktan da olsa gittikce büyüyen bir "kelebek etkisi" yaratır umuduyla, daha önce forumda gördüğüm, bir arkadaşımızın yazdığı ( şimdi forumda aradım fakat bulamadım o konuyu ve ilgili mesajı) mail metinini bulabildiğim tüm resmi adreslere gönderdim. maili aşağıda görebilirsiniz, lütfen aynı durumdan şikayetci olan varsa bu maili sizlerde ilgili yerlere gönderin ve hep birlikte birşeyler yapmaya çalışalım.

Ben bu maili, başbakanlık - bimer'e, cumhurbaşkanlığına, CHP, MHP, Türkiye Odalar ve Barolar birliğine, Adalet Bakanlığına, Maliyenin hukuk ve insan kaynakları birimlerine, Beden Engellileri Derneğine, İnsan Hakları Derneğine gönderdim. ve ilerleryen günlerde aklıma geldikce tekrar tekrar ve farklı farklı yerlere göndermeye devam edeceğim, örneğin yüksek trajlı gazetelere vs.
[SIZE=4]LÜTFEN BİRLİK OLALIM, ANCAK BÖYLE SESİMİZ DUYULUR.

Aşağıda gönderdiğim maili görebilirsiniz. koyu olan yeri ben kendime göre yazdım isteyen değiştirebilir o kısmını.
[/SIZE]

Merhaba,

Öncelikle iyi çalışmalar. Birçok engelli vatandaşın yaşadığı bir mağduriyeti sizlerin bilgisine sunmak isterim.

Yurt içinden alınan araçlarda engelli vatandaşlar için ÖTV muafiyeti söz konusudur. Bu muafiyetle ilgili kanun uygulaması da aşağıda ilettiğim adreste açık olarak yazılmıştır. Kanunda yer alan tüm kriterler incelendiğinde sol kolundan engelli olan vatandaşların bu haktan yararlanamadığı ortaya çıkmaktadır. Kanun, sol kol engelli vatandaşlar haricindeki tüm engelli vatandaşlar için muafiyet sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Buna göre bu uygulama, engelli vatandaşları “Sol kol engelli vatandaşlar” ve “Diğer engelli vatandaşlar” şeklinde ayrıştırmaktadır. Konuyla ilgili kanunda düzenlemeye ihtiyaç duymaktayız.

Örneğin;
Sağ el veya sağ kolunda engeli olan bir vatandaş bu muafiyetten yararlanırken, sol el veya sol kolunda engeli olan bir vatandaş bu haktan yaralanamamaktadır. Bu insanlar hangi kriterlere göre ayrıştırılıyor acaba? Özürlü derecesine de bakılmaksızın sağ kol engeli olan vatandaşlar bu haktan yararlanırken, sol kol engeli olan vatandaşlar sağlam olarak mı kabul edilmektedir? Benim sol omzum doğuştan engelli ve hareket kıstlılığı ile birlikte güç kaybı var,sol kolumla aracın kapısını dahi kapatamıyorum, bu durumda ben sağlam bir vatandaş olarak mı kabul edilmekteyim? Engelliler için tanınan bu haktan yararlanma hakkım bulunmamakta mıdır?
Benzer şekilde sağ ayağı veya sağ bacağında engeli olan bir vatandaş da bu muafiyetten yararlanabilmektedir.
Sağ el, sağ kol, sağ ayak veya sağ bacağında engeli olan vatandaşlar araca hareket ettirici tertibat yaptırarak bu haktan yararlanmaktadırlar. (Bkz. 3. Uygulama Esasları: b) Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı bölümü) Hareket ettirici tertibat tanımına göre sol el veya sol kol engelliler için hareket ettirici tertibat yaptırılarak bu haktan yararlanmak mümkün olmamaktadır.

Örneğin;
Sol ayağı veya bacağında engeli olan bir vatandaş da yine bu muafiyetten yararlanırken, sol kol engelli vatandaş bu haktan yaralanamamaktadır.
Sol ayağı veya bacağında engeli olan vatandaşların araca herhangi bir hareket ettirici tertibat yaptırmasına gerek bulunmamaktadır. Yani bu durumdaki kardeşlerimiz aracın sadece otomatik vites olması şartıyla bu haktan yararlanabilmektedirler. (Bkz. 3. Uygulama Esasları: c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması)
Sonuç olarak, sol kol engelli vatandaşlar hareket ettirici tertibat tanımı kapsamında bu haktan faydalanamamakla birlikte sol bacak engellilerde olduğu gibi ayrıca bir istisna da tanımlanmayarak açıkta bırakılmıştır. Yukarıdaki örneklerden de görüleceği üzere tüm engelli vatandaşlarımız(sol engelliler hariç) bu haktan yararlanacak şekilde kapsama dahil edilmiş olup sol kol engeli olan vatandaşlar bu haktan mahrum bırakılmıştır.
Benim de engeli olmayan vatandaşlar gibi sağlam olmak elbette ki en büyük arzumdur. Ancak ben ve benim gibi engeli bulunan birçok vatandaşın engel durumunu seçme veya belirleme gibi bir şansı bulunmamaktadır. Bu sebeple bizlere tanınan bu ve benzeri hakların tüm engelliler için eşit olarak uygulanmasını arzu etmekteyiz. Bizler engel durumumuzu seçemeyiz ancak kanunlarla, bu ve benzeri durumları iyileştirerek hayatımızdaki engelleri azaltabiliriz düşüncesiyle bu yazımı yazma ihtiyacı duymaktayım. Konunun tarafınızca da değerlendirilerek bizler için en doğru kararın verilmesini dilemekteyiz. Bilgilerinize arz ederim.

http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1...&type=sirkuler

Saygılarımla,

Merhaba,

Bu yazıyı ben yazmıştım ve ilgili birkaç yere iletmiştim. Bu yazı, Posta gazetesinde de yayınlanmıştı. Ancak henüz bir çözüm bulunmuş değil. Şu an ülke gündemi çok yoğun olduğu için bu konuyla ilgili çalışma yapılacağını pek sanmıyorum. Ancak bu durumun çok uzun sürmeden de çözüleceğine yürekten inanıyorum. Benim bu konunun çözüleceğine inancım çok fazla inşallah da öyle olacak.
Siz de birçok kuruma iletmişsiniz mağduriyetimizi, çok teşekkürler, emeğinize sağlık. İnşallah en kısa sürede sonucu alıyor olacağız. Yılmayalım, hakkımızı arayalım, bu bizim hakkımız.

sadece sol kol mu diğer uzuvlarından engelli olanlar ne olcak. aslında yurtdışındaki teknolojik yükümlülüklerin Türkiye'de de olması gerekiyor. Engellinin önündeki ulaşım engelini kaldırmak için iyi bir araştırma ve Kamuoyu bilinci gerekir.

efekt;

Bu ötv sıkıntısı biz sol kol engellilerde var sanıyordum ben . Kapsamlı bir yazı hazırlayıp hepimizi kapsayacak şekilde yazılsın onunla deneyelim şansımızı .

Merhaba,

kusura bakmayın ne zamandır yazacağım yazamıyorum foruma bir türlü. konuyu açtım ilk ben terk ettim gibi oldu ama maalesef işyerimizdeki bilgisayarlardan foruma nedense cevap yazamıyorum, şirket güvenlik yazılımı ile ilgili bir sıkıntı var. şirketten sadece özel mesajlara cevap yazabiliyorum, akşamlarıda son zamanlarda açıkcası fırsatım olmadı iş çıkışı Ekpps kursuna gittiğim için. neyse gelelim konuya;

@Zekito;

evet arkadaşım şimdi hatırladım senin yazın olduğunu. Öncelikle bu yazıyı klavyene aldığın için eline sağlık. çok güzel bir dil kullanmışsın hani derler ya " karıncanın belini incitmeyeceksin" tabiri cayizse aynen öyle olmuş. Bu aralar seçim önü olduğu için bir ihtimal işe yarar diye düşünüyorum ve umuyorum yarar, ama olmazsa pes etmek yok onlar yılana kadar ben yılmam. Copy-Past devam :)

@Efekt;

Açıkcası başka uzuvlarından engeli olup araç alamayan varsa Azimcan arkadaşın dediği gibi bu konuda sıkıntı duyan tüm engelli arkadaşları kapsayacak bir metin hazırlanıp belirlenen kurum ve kuruluşlara topluca mail atılabilinir. eminim ses duyurmak adına başaralı olunur toplu halde hareket edilirse.

ayda 3 4 kez bimere bu konuyu msj atıyorum. 6 ay önce Chp İstanbul milletvekili Şafak pavey'e mail attım konuyu anlattım 24 saat geçmeden dönüş yaptı bana aynı durumdan kendisininde mağdur olduğunu mecliste kaç kez dile getirdiğini fakat kimsenin umursamadığını söyledi ve AİHM dava açtığını söyledi. son günlerde torba yasa engelliye ÖTV gündeme gelince tekrar mail attım ŞAFAK hanıma hazır yasa çıkıyo mecliste tekrar gündeme getirde arada bizde yasaya eklenelim diye yine 24 saat geçmeden cvp yazdı sağolsun. Ben tekrar dile getiririm sorun değil fakat kimse umursamıyor hele muhalefet partisi dile getirdi diye hiç umursamıyolar dedi en iyisi AKP milletvekillerine yaz dedi bekli kendileri dile getirip önemserler diye

Sol kol engellilerin araç alımına dair yazıma BİMER'den cevap geldi

Sol Kol engellileri için ÖTV indirimi ile ilgili Bimer e Sürekli talep yapıyorum cvp olarak bi mail atmışlar. inş faydası olur ( hiç tahmin etmiyorumda ;) ) [FONT=TimesNewRomanPSMT]T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=TimesNewRomanPSMT]SÜRELİ

[/FONT]
[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]Sayı :76264044-135[52-7md-2152]-6873 22/01/2014

Konu :Volkan ...........

Sayın VOLKAN ...............

...............@hotmail.com

İlgi : 13/1/2014 tarihli BİMER başvurunuz.

İlgide kayıtlı başvurunuz incelenmiş olup, söz konusu başvurunuzdaki 4760 sayılı Özel

Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesi uygulamasına ilişkin öneriniz ileride yapılacak

mevzuat değişikliği çalışmalarında değerlendirilmek üzere not edilmiştir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Idris ŞENYURT

Başkan a.

Gelir İdaresi Grup Başkanı

[/FONT][FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT][SIZE=1][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=ArialMT][SIZE=1][FONT=ArialMT][SIZE=1]Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nun 5. Maddesi gereğince nitelikli elektronik imza ile imzalanmıştır. [/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]1/1[/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT]
[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=1][FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=1]Dikmen İlkadim Cad 06450 ANKARA Bilgi için:

Şule ÇAKMAK

Gelir Uzmanı

(52 Şb.)

Telefon : Faks :

e-posta : Elektronik Ağ : GELR DARES BAKANLII
[/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT]

SOL Koldan-Elden (üst ekstremiteden) sakatlığı bulunup Ötv-Mtv İndirimli Araç Almak

Bu durum hakkında yapılan bir çalışma yada yeni bir güncelleme olup olmadığı hakkında bilgi almak istiyorum . Olmaması durumunda 0 araçı ÖTV-Mtv indirimli Alabilmek için yapa bileceğim bir şey var mıdır?

Geçenlerde aklıma gelen bir fikri paylaşmak istiyorum. H veya Özel donanımlı H ehliyeti olan birisi üzerine ÖTV-MTV indirimli araç alsak bir kaç gün sonra aracı kendi üzerime alsam sıkıntı olur mu ? Mesela Alt ekstremiteden birisi olsa otomatik araç alsa ben onukendi üzerime alırken kendim için özel donanım taktırsam nasıl olur. Yapıla bilir mi bunun gibi bir şey ?

Yada doktor ile konuşup rapordaki özel donanım yazısını kaldırmasını istesem yapabilir mi bunu . Bu şekilde hem indirimden yararlanamayacağım hemde aracı benden başkası kullanamayacak . 2 türlü zarar . Şu durum var ben bu durumu bilmeden Ortopedi doktorundan ehliyet için sağlık raporu aldım sınava girdik kazandık sadece vergileri ödeyip çıkarma işlemleri kaldı . Bu değişim işi için geç mi kalmış durumdayım .

Herkese Merhaba,

Herkese verdiği destekten ötürü tekrar teşekkürler. Bu konu uzun zamandır gündemde olan ve bir türlü çözülemeyen bir konu diye görüyorum. Herkes kendince elinden geleni yapıyor ve net bir sonuç alınamıyor. Bu şekilde tek tek herkesin yazması yerine bir dernek aracılığıyla konuyu yukarıya taşımaya çalışsak daha etkili olur. Yani derneklerimizin görevleri bizim mağduriyetimizi giderecek çözümler üretmek değil mi? Mesela bir derneğe müracat edip konuyu anlatsak, dernekler kendi aralarında birlik olarak bu mağduriyeti yaşanlar için ilgili kuruma başvursa daha etkili ve daha hızlı çözüm bulmaz mıyız sizce?

Çok haklısın dernekler aracılığı ile yürüyelim yolumuza ama bu dernekler zaten bu durum farkındalar . Şimdiye kadar neden bir çalışma yapılmamış. Yada yapıldı ise bu durumdan neden haberdar edilmedik diye sorasım geliyor. Kendi çabalarımız bir yere kadar .

sol üst ekstremiteden engelli olan arkadaşların dikkatine

Arkadaşlar bende bu sorunla uğraşan biriyim. Üç gün önce tesadüfen TRT Türk kanalında TBMM İnsan hakları inceleme komisyonu başkanı Ayhan Sefer Üstün ün konuşmalarını dinledim. Bu konuşmasında insan haklarında yapılan yanlışlıklar ve hataların düzeltmeleri komisyon tarafından yapılan kanun ve tasarılarla TBMM ne önerge sunularak düzeltildiğini konuştu. Bizlerde birlikte bu komisyona şikayetlerimizi bildirirsek sonuç yada izlenecek bir yol bulacağımıza inanıyorum. TBMM İnsan hakları inceleme komisyonu olarak arandığında bu komisyonda her siyasi partinin millet vekili var. Değişik kişilere yapılan müracaatların daha çok ses getireceği düşünüyorum. Tel.0542 435 30 67

Arkadaşlar yanlış anlamayın ama muhalefet partilrine ya da insan hakları kurumlarına göndermek yerine daha çok iktidar partisine mail atmamız doğru olmaz mı ! Not : Muhalif biriyim

Haklılık payın çok fakat bu işi dağınık olarak değilde belirlenen gündem yaratacak kişilere hep birlikte mail atmalıyız. Bence.

AKP milletvekillerinden biri müşterimizdir. Gerek mesleğim üzerinde uygulanan olumsuz politikalar, gerekse sosyal yaşama yansıyan olumsuzluklar sebebiyle AKP ye oy vermediğimi bilir, neyse. Geçen gün geldi " yerel seçimlerde bize oy attınız değil mi ?" diye sordu gülümseyerek. Dedim " size oy atmayacağımı, nedenleriyle söylemiştim daha evvel ". O an aklıma sol kol engelliler olarak değişen kanunla elimizden alınan ÖTV istisnası hakkı geldi. Dedim " bundan sonra ki seçimde benden oy istiyorsanız, bu kanunu tekrar düzenleyin" o zaman tekrar düşünürüz dedim. "Sorun nedir, yardımcı olayım elimden gelecekse " dedi. ÖTV indirimini anlattım ve sol kol engeline bu hakkın artık tanınmadığını, aynı engelin sağ kolda olduğunda ÖTV ödemediğini söyledim. "Olur mu öyle şey yahu dedi, ne kadar saçma, sağı solu ne farkeder ki" dedi. Dedim, eskiden farketmiyordu, siz durup dururken bu kanunu değiştirdiniz ve binlerce kişiyi mağdur ettiniz. Bana bu sorunla ilgili yazılı bir evrak hazırlayın, ilgili bakanlıkla irtibat kuracağım diye söz verdi. Dün kendisi tekrar dükkanımıza geldi, evrağı hazırladınız mı dedi, unutmamış sağolsun. kendisine sol kol ötv sorunu hakkında açıklayıcı bir üst yazı yazdım ve değişen ÖTV kanunu ekledim, dosyalayıp verdim. Herhangi bir gelişme olursa buradan sizlere bildireceğim. Umarım hakkımızı tekrar kazanırız.

nuwanda arkadaşım, desteğin için çok teşekkür ederiz. İnşallah olumlu bir sonuç alınacaktır. Ben bu konunun çözüleceğine çok inanıyorum. Ancak bu konuda doğru kişiye ulaşmak ve anlatmak gerekiyor. Bence sen bunu büyük ölçüde başarmış görünüyorsun. Güzel haberlerini bekliyoruz :)

bence ehliyet alabiliyorsunuz buna şükredin

Ehliyet alabilme hakkımızın olması, ötv muafiyetinden faydalanma hakkımızın elimizden alınmasını mı gerektirir?
Bizim buradaki mücadelemiz bize ayrıcalık tanınması değil, herkese eşit hakların tanınmasıdır.

Türkiye ve eşitlik şuan için birbirinden uzak kavramlar. Umuyorum ileride birbirine yaklaşır da hepimiz mutlu oluruz.

Nuwanda Kardeşim ilgilendiğin için teşekkürler Güzel haberlerini bekliyoruz inşallah

Bu konu ile ilgili ombudsmanlığa başvuruda bulundum haksızlık sol üst ekstremede verilmeli indirim diyerek.Maliye ötv sirkülerinde engelliler arası ayrım yapılamayacağından diyerek sol alt ekstremiteye bu hakkı vererek engelliler arası ayrım yapıp aynı şartlarda araba kullanması zorunlu olan sol üst ekstremiteye bu hakkı vermemektedir diyerek.Onlarda benim adıma gelirler idaresine başvurdu.Gelirler idaresinin bana cevabı ileride mevzuat değişikliğinden değerlendirmek üzere not edilmiştir oldu.

Tekrar ombudsmanlığa başvurdum. Gelirler İdaresi Başkanlığının ilgili hak mağduriyetini ileri tarihte zamanı ve sonucu(olumlu yada olumsuz) belli olmayan bir değerlendirmeye tabi tutacağına dair cevabının bir bağlayıcılığının olmadığını, bu konuda haklı yada haksız olduğumu değerdirmenizi ve Talebim ile ilgili sizin tarafımı haklı bulmanız durumunda Gelirler İdaresi Başkanlığının mevzuat değişikliğini ivedili olarak ve mağduriyeti giderecek şekilde yapacağını düşünmekteyim.
. dedim.
Bakalım ne diyecekler. Sizlerde bu konuda başvuruda bulunursanız ve sürekli bu konuda onları meşgul edersek faydası olur diye düşünüyorum.

Müşterimiz olan milletvekiline "sol kol ötv mağdurları adına" elden verdiğim dilekçe ve evraklar ile ilgili olarak gelişmeleri buraya yazacağımı söylemiştim. Dün kendisiyle görüşme şansım oldu. konuyu ilgili bakanlıklara ve bazı milletvekillerine iletmiş. Bana dediği kadarıyla görüştüğü kişiler " bu kanunu biz mi yapmışız ? ne kadar saçma birşey " demişler ve herkes bu yaşadığımız çifte standartı tebessümle karşılamış. Dedim aynen öyle bu kanunu durup dururken değştirerek, bu şekilde komik hale gelmesini sağladınız. Keşke daha evvel bu şikayetimi söyleseymişim, torba yasada araya sıkıştırır düzeltirdik dedi. Çalışma yapılacakmış fakat sanırım şu an gündemleri fazlasıyla yoğun, ilk torba yasada değerlendirmeye alınabilirmiş falan filan. şimdilik bu kadar...

T.C. Kamu Denetçiliği Kurumu

adresine kayıt oldum akşam başvurumu istediği belgeler ile yapacağım . Herkes birer form doldurup yollarsa hızlıca çözebilir. Malum önümüzde seçimler var.

Yaklaşık 2 ay önce ikinci kez başvuruda bulundum ombudsmanlığa. Henüz sonuçlanmadı 6 ay içinde karar verildiğini söylediler.Sonuçlanınca paylaşacağım.

Bende online başvuru yaptım tüm arkadaşlar başvuru yapsın

bende dün itibari ile başvuruda bulundum hayırlısı olsun birimizden birine olumlu bir yanıt gelirde örnek teşkil ederiz inşallah.

Arkadaşlar bende bu sol kol engelinden dolayı ÖTV muafiyeti engeline takılanlardanım,kardeşler başvurularımızı sıklaştıralım seçim yaklaşıyo yazık değilmi diğer engelli kardeşlerimiz 100 bin liralık aracı 60 bine alıyorlar bizde yararlanalım .
Etrafınızda tanıdığınız kim varsa başvuru formunu doldurup şikayet ve taleplerinizi yapın lütfen.
Ne kadar çok ses çıkarırsak o kadar dikkat çekeriz ve kale alınırız unutmayalım.
KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU na bu şikayeti yapabilirsiniz.
İyi günler.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt