Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indiriminde vasi kararı ve %90 üzerinde alınan raporun ardından yapılacaklar..?

karakule1500

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle rahatsızlık verdiğim için özür dilerim herkesden böyle bir site yapıp emek verildiği için'de çok memnunum. Benim sorum şu olacak kardeşim için hastaneden raporumuzu aldık ve bir kaç sorunla birleşip yüzde 92 raporumuzu verdiler. Bunun yanın'da vasi işlemlerini'de tamamladık ve vasi olarak babamı atadık. Yalnız hakimin söylediklerine göre araç için bir sözleşme yapıp tekrar dilekçe vermeli ve dilekçenin sonucuna göre araç almalıymışız.

Şimdi sorum şu böyle bir dilekçe ile başvuruda bulunmamız şart mı? Yoksa bu noterden notere fark eder mi? Bunun yanında araç için sözleşmeyi yapıp kaporayı yatırdığımız'da ve dilekçeyi mahkemeye sunduğumuz'da tahminime göre bir 6 ay yine bizi bekletecekler. Ve hiç bir satış temsilcisinin 6 ay sonrası için sözleşme yapacağına inanmıyorum.

Böyle bir karar şartmı yoksa bu noterden notere değişen bir durum mu? Ve hangi noterler'de Bu işlemi gerçekleştirebiliriz. Şimdiden çok teşekkür ederim. Bu konuda deneyimli arkadaşlar varsa lütfen yardımcı olun

Bu arada aldığımız rapor'da Ötv indiriminden faydalanabilir yazıyor

Vasi kararı varsa araç alımı için hakimden izin alınması şart maalesef. Ama bayii ile sözleşme yapıp ona istinaden hakimden izin almaya dair bir bilgim yok. Bana mantıklı da gelmedi bu durum. Dediğiniz gibi, bilmem kaç ay öncesinden sözleşme imzalamaz hiç bir firma...

Hakime "şu aracı şu fiyata alacağız" diye yazılı beyanda bulunmanız yeterli olmuyor muymuş?!

Bu arada, zihinsel yeti kaybı yoksa, neden vasi atandı?

An itibariyle aracımızı aldık. Bu süreç zarfında yaşadıklarımızı başka arkadaşlarımızla'da paylaşmak için tek tek yazıyorum arkadaşlar.

1) Öncelikle ÖTV indirimli araç alacaksanız %90 ve üzeri bir rapora sahip olmalı ve raporunuzda vergi indiriminden faydalanabilir diye bir yazı olmalı.

Raporu almak için kartal devlet hastanesine başvurduk randevu aldık ve işlemlere başladık. Eğer tek bir engeliniz olduğunu düşünüyorsanız. Bir yerden bir'den fazla engeliniz varsa engellerinizin bulunduğu kısımlara başvuruda bulunabiliyorsunuz. Buraya da bir açıklık getireyim eğer engeliniz bir yerde yüzde 10 başka bir yerde yüzde 80 ise toplamda yüzde 90 olmuyor. Balhazart denilen bir formülle toplanıyor.

2) Engel durumunda zihinsel yeti kaybı varsa. Böyle bir durum'da ki biz de aynı zamanda böyle bir durum söz konusuydu vasi kararı gerekmekte. Vasi kararı için bölgenizde ki sulh mahkemesine başvuruda bulunmanız gerekiyor ve süreç burada başlıyor. Başımızdan geçen olaylar şu şeklide meydana geldi. Öncelikle hakim daha önce aldığımız raporu kabul etmedi ve bizi tekrar aynı hastaneye gönderdi. Gönderdiği hastanede piskoloji bölümünden tekrar rapor alıp mahkemeye verdik. Bunun ardından hakim dosyayı işleme koydu ve 6 ay kadar ileri bir tarihe attı yine bu süreç zarfında polisler evimize gelip durumun gerçekliğini değerlendirdi. 6 ayın sonunda bir ön karar alındı ve 1 ay sonra esas karar açıklandı. Ancak bizden bir gazeteye ilan vermemiz istendi. İlanın üzerinden geçen 15 günlük bir süreç boyunca çıkan vasi kararını kullanamıyoruz bilginize.

3) Gelelim araç alımına. Öncelikle bir çok firma engelli aracı alacağınızı duyduğunda normal indirimlerinden daha az yapmaya kalkıyor. Burada önemli faktör firmanın dışında sizinle ilgilenen satıcı. Neyse 1.6 litrenin üzerini geçmiyecek şekilde benzinli ve ya dizel bir aracı belirliyorsunuz. Bizde Vw marka bir otomabil beyendik ve satıcı temsilcisiyle anlaştık elimizde vasi kararımız ve raporumuz vardı. Satıcı bize gerekli başka bir evrak olmadığını söylese'de gerçekler öyle olmadı. İlk yapmanız gereken trafik sigortası ve plaka işlemleri için vekalet vermek ama bir engelli vasi-iseniz vasisi olduğunuz kişi adına vekalet vermek için yine bağlı olduğunuz mahkemeden izin almanız gerekmekte. Bizde bunu öğrendik ve bağlı olduğumuz kararı aldığımız mahkemeye gittik fakat mahkeme bizden proforma fatura istedi. Şimdi bu proforma faturayı biraz açayım proforma faturada kaporayı yatırdıktan sonra alacak olduğunuz aracın fiyatı ve motor şasi numaraları verilmek zorunda yoksa mahkeme kabul etmiyor. Mahkeme bu faturayı inceledikten sonra bize bu motor ve şasi numaralarındaki araç için vasinin vekalet vermesine izin veren belgeyi bize verdi. Bu sürecin uzun ve yorucu olduğunu sanıyordum fakat bu süreç yarım günde bitiyor. Eğer hakim yerindeyse siz dilekçeyi veriyorsunuz sizin için hemen imzalatıp getiriyorlar. Bizde bu işlemin ardından güle oynaya notere geri gittik bu sefer noter verdikleri izin belgesindeki cümle düşüklüğü için izin belgesini kabul etmedi haydaa bizde basıp mahkemeye geri gitmek zorunda kaldık. Mahkemede ki katiplerden anladığım olay noterde bitiyormuş maltepe de ki noter insanı yoruyor anlayacağınız. Neyse tekrar gidip tekrar geldik ve izin belgesini istediği gibi aldık. evraklarımızı teslim edip aracımızı'da bugün teslim aldık arkadaşlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Benim gibi bu süreçte olan veya bu süreç hakkında soru sormak isteyen arkadaşlar olursa yardım etmeyi çok isterim mesaj atabilir ya da yorumla sorabilirsiniz.

Geçmiş olsun Cihan bey! :) Sürecin olumlu sonuçlanmasına sevindim. Ayrıca zaman ayırıp deneyimlerinizi yazdığınız için de çok çok teşekkürler. Başkaları için de çok öğretici olacaktır.

İyi günlerde kullanın aracınızı...

Sanırım en uygun yer burası...
2009 yılında Ankara Numune'den özür oranı "yüzde 100", özür durumu "Sürekli" şeklinde raporumuzu almıştık.
2 ay önce açtığım vasi atanması davası için hakim tekrardan hastaneye sevketti, tekrardan muayeneye girdik ve vasi atanması gerektiğine dair hastane yazısını aldık, nihai karar çıktı çıkacak.
-Benim şu ana kadar ki tecrübem bu yönde-

Yukarıdaki deneyime binayen meraklandım; bizdeki sağlık kurulu raporunda "ÖTV indirimi" ile ilgili herhangi bir şey yazmıyor.
Galeriye sorunca "sorun değil" falan diyorlar ama pek de güvenemiyorum.
Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporu Hakkında Yönetmelikte "[FONT=Arial]Raporun kullanım amacı bölümüne, bireyin özür grubuna uygun hakları yazılır." denmiş.
Bizdeki raporda "Durum Bildirir" yazıyor.[/FONT]

Kesin cevabı sizce nereden alırım? Gelir İdaresi Başkanlığı mı nihai karar merciidir? Vergi Dairesi mi? Var mı bilgisi olan?

Sizin güveninizi sarsacak bir durum yok ki bence öncelikle siz bu şekilde bir deneyin. Somuçta trafik ve bölgedeki vergi dairesiyle alakalı belkide sorun çıkmadan işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. En kötü ihtimal para iadesi yapmak zorunda kalırlar sizlik bir iş yok zaten vekalet vereceksiniz. Showroom sizn adınıza aracı alacak

Güzel demişsin hocam, doğru. Saolasın.

Elinizdeki rapor işinizi görecektir. Araç alımına dair bir ibareye gerek yok. Ben aynı sizinki gibi bir raporla almıştım aracımı...

Teşekkürler Bülent hocam, içime su serptin.

%94 raporu olan dedem adına alınan aracı kimler kullanabilir?

arkadaşlar kusura bakmayın rahatsız ediyorum.

1.Dedemin % 94 bakıma muhtac raporu var. Onun adına araç alsak onu kimler sürebilir.

Torunları sürebilir mi? Aynı soyadı.

2. Araç alırken süreç nasıl işliyor. Yukarıdaki gibi mahkeme ile falan mı uğraşmak gerek

"Bakıma Muhtaç" = "Engelli" değil diye biliyorum, net cevabı veren olur yakında.

srdr;

kesin olarak bilmemekle beraber %90 üstüne var diye biliyorum

ilk olarak paylaştığın bilgiler için çok teşeekkür ederim. ben mahkemede vasi tayin edildim ve karar 10 güne çıkar dediler araç almak istiyorum ve neyle karşılaşacağımı bilmiyorum bu konuda gerçi tam bilgisi olan yok çevremde sizden ricam mahkeme sürecinden başlayarak arabayı alana kadar olan süreci yazarsanız çok sevinirim. teşekkürler

cihan kardeş aracınız hayırlı olsun .güle güle kullanın inşallah!biz de bu şekilde araç alalım diyoruz raporumuz (%100) ve vasi kararımız var.2009 yılında almıştık.fakat trafikte bize vasi kararının altında ötvsiz araç alıp satabilir diye yazı olması gerekiyormuş.blk deki hakimin de benzer şekilde yapılan müracatlara cevabı ret olmuş.dilekçeyi nasıl yazacağımızı ve tekrardan uğraşmamak adına başka neleri mahkemeden istemeliyiz(vekalet verme v.b) bu konuda lütfen yardımlarınızı bekliyorum.şimdiden herkese teşekürler çok güzel bir site olmuş bu arada:rolleyes:

Yakın zamanda araç alımı için hakimden onay almış kimse varsa, hakime sunduğu dilekçenin örneğini paylaşsın lütfen

Üst Alt