Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik vitesli ve topuz ibareli ehliyetle otomatik araç kiralayabilir miyim?

istikbal

Üye
Konular
21
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Yeni ehliyetimi teslim aldım ve arkasında yazan kodlara göre kullanacağım araçta sadece otomatik vites ve Direksiyonda topuz olması yeterli görünüyor. Bu şartlar altında bir araç kiralama firmasından bu kriterlere uygun (topuzu kendim de takabilirim sonuçta çok basit bir aparat) bir araç kiralayabilir miyim? Araç alacak imkanı olmayan engelliler için böyle bir kolaylık var mı?

Teşekkürler.

Sanırım sağ veya sol üst ekatremite zaafınız var. Bu konuyu bende merak ediyorum fakat bence ruhsatta engelli aracı diye işlenmesi gerekiyor

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Özellikle araç kiralama yapan veya yakınları olan benzer duruma sahip arkadaşlar değerli yorumlarını esirgemezlerse sevinirim.

istikbal

bir engelli engelli aracı kiralayamaz engelli araçlar ticari amaçlı kullanılamaz ne yazikki böyle bir hizmet veren hiç bir firma yok diğer tarafdan yasalarda net bir ifade yok firmalar bu yüzden engelli aracı kiralama işine gidemiyorlar

Zaten sorumda tam bu nokta ile alakalı. Yasalar %90 altı engelliye engeline uygun tertibata sahip bir araç kullan diyor. Ee bizim yenilenen ehliyetlerle birlikte de bu tertibatların şekli şemali belli durumda! Tamam gidip Ötv indirimli araç istediğimde bunu ruhsata işletip sadece bana özel tahsis ediyor ve ticari bir kar gütmemem için önlemini alıyor haklıdır da. Ancak ben tertibat olarak sadece bir direksiyon topuzu şartı yüzünden ne diye gidip araç kiralayamıyorum? Bunun önünde ki engele neden olan kanun nedir paylaşabilirseniz sevinirim? Sonuçta engelli ehliyeti olup ötv indirimli dahi olsa araç alamayacak maddi imkana sahip olmayan çok büyük bir engelli nüfusuna sahibiz.

Özetle bir araç kiralama bayiine gidip "buyur kardeşim bu gereksinim duyduğum tertibat, bu da ehliyet ve nufüs cüzdanım" diyerek ne tür bir kar veya maddi çıkar sağlanabilir bunu senaryo edebilirseniz, benim gibi bu konunun nasıl istismar edileceğini merak eden arkadaşları aydınlatmış olursunuz. Bu konuyu hakikaten merak ediyorum.

istikbal

Bence topuzun takılı olduğu tüm otomatik vitesli aracı kullanabilirsiniz. Tıpkı gözlük gibi, işitme cihazı gibi, protez gibi, dikiz aynası gibi... Sürüş anında aracın direksiyonunda topuz olsun, tamamdır.

Buna mani bir düzenleme yoktur.

Sıfır Araç Alımında Tertibat İşlemlerindeki Büyük Soru İşareti!!!

Herkese merhabalar,

Malumunuz biz sıfır araç alan engelli arkadaşlar için, araç alımın ilk aşamasında karşılaştığımız büyük bir tertibat karmaşası söz konusu. Şöyle ki; normal şartlarda araç almadan önce, ihtiyaç duyacağımız tertibatların şeklinin belirlenmesi için Tam teşekküllü bir devlet hastanesinin heyetinden geçiyoruz ve "ötv indirimli araç alabilir" raporumuzun altına gereken ibareler yazılıyor. Bunun üzerine de yeni çıkan kanunla ehliyetlerimiz de yenilemeye girdi ve orada ki heyet de ehliyetimizin arka yüzüne kullanabileceğimiz araçlarda ki tertibatları kodları ile belirtti. Buraya kadar net olmayan bir şey yok herhalde? Özetle şekil ve esas açısından hiç bir soru işaretine mahal vermeyecek bir şekilde alacağımız araç ve barındıracağı tertibat tamam olmalı. Daha da net örnek olması açısından benim Şişli etfalden aldığım ötv raporunda "her iki el ve ayakta şekil bozukluğu ve 2 ampute parmak olmak üzere salt otomatik vitesli araç kullanmalıdır" yazıyor. Ayrıca yeni aldığım ehliyetim de de:

ibareleri mevcut. Vergi Kanuna göre aracın ötv indirimine konu olabilmesi için tertibat olarak yukarıdakilerden sadece "otomatik vitesli" olması yeterli. Kanunda özellikle belirtiliyor ki "hareket ettirici tertibat olmayan direksiyon topuzu gibi şeyler ötv indirimine konu olamaz"

İşte soru tam olarak burada ortaya çıkıyor.! Sıfır araç alımı için bir çok bayiye gittim. Hepsi de bana Tertibat işleminin proje+maliye+çekici+tüv işlemlerinin 1500 ila 3000TL arası tutacağını söylüyor. Ve maliyenin raporu kaale almayıp kafasına göre tertibatlar veya ek süreçler ekletebildiğinden bahsediyor!!!

Bu saçmalık değil mi? Alacağım araç otomatik. Ehliyetime ve raporuma göre bana gereken tek şey Direksiyonda ki tertibattan bile sayılmayan (1.Aparat) Direksiyon topuzlu yardımcı Kumandalar | Halis Sayar | Engelli Aparatları bu linkte resmini görebileceğiniz topuz iken;

1. Bu araca neden proje çiziliyor?
  2. Bu araç neden çekici ile tertibatçıya gidiyor?
  3. Bu araç neden çekici ile tüv türke gidiyor?
  4. Bu araca maliye ne hakla ve hangi kanuna göre müdahil olup süreci yokuşa sürebiliyor

Tüm yukarıda ki süreçleri, tertibatı gaz fren debriyaj , manuel vites gibi hareket ettirici tertibat kullanım zorunlu olan biri olsam kabul edebilirim ama sadece bir direksiyon topuzu yazan bir tahlilde neden bu saçmalığı yaşamak zorunda bırakılıyoruz? Bilgisi fikri, maliye de bir tanıdığı veya kendisi çalışan olan bir arkadaş yazabilirse, inanın büyük bir sis perdesini ortadan kaldırmış olacak.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

istikbal

ÖTV indirimine konu olmayacak donanımın Maliye tarafından proje dahilinde talep edilmesi anlamsız. Bence bunu isteyemez. Bence Emniyet de bu konuda dayatma yapamaz. Onların görevi kısıtlama kodları bulunan ehliyete sahip kişi araç kullanırken araçta bu aparatlar var mı yok mu diye bakmak. Bu aparat her an çıkartılıp her araca takılabilecek pratiklikte ise, sorun da olmamalı.

Bu konuyu bayi eliyle değil de doğrudan vergi dairesine gidip sormak lazım?

Forumda maliye de çalışan veya çalışan bir tanıdığı olup bu soruyu sorabilecek biri varsa yardımcı olabilirse çok minnetar olurum.

Bu alirken yasadigin sacmaliklar birde satarken var satarkende aynen devam ediyor hicde duzelmiyor aksine kotuye gidiyor

Üst Alt