Sıfır Araç Alımında Tertibat İşlemlerindeki Büyük Soru İşareti!!!
Herkese merhabalar,
Malumunuz biz sıfır araç alan engelli arkadaşlar için, araç alımın ilk aşamasında karşılaştığımız büyük bir tertibat karmaşası söz konusu. Şöyle ki; normal şartlarda araç almadan önce, ihtiyaç duyacağımız tertibatların şeklinin belirlenmesi için Tam teşekküllü bir devlet hastanesinin heyetinden geçiyoruz ve "ötv indirimli araç alabilir" raporumuzun altına gereken ibareler yazılıyor. Bunun üzerine de yeni çıkan kanunla ehliyetlerimiz de yenilemeye girdi ve orada ki heyet de ehliyetimizin arka yüzüne kullanabileceğimiz araçlarda ki tertibatları
kodları ile belirtti. Buraya kadar net olmayan bir şey yok herhalde? Özetle şekil ve esas açısından hiç bir soru işaretine mahal vermeyecek bir şekilde alacağımız araç ve barındıracağı tertibat tamam olmalı. Daha da net örnek olması açısından benim Şişli etfalden aldığım ötv raporunda "
her iki el ve ayakta şekil bozukluğu ve 2 ampute parmak olmak üzere salt otomatik vitesli araç kullanmalıdır" yazıyor. Ayrıca yeni aldığım ehliyetim de de:
ibareleri mevcut. Vergi Kanuna göre aracın ötv indirimine konu olabilmesi için tertibat olarak yukarıdakilerden sadece "otomatik vitesli" olması yeterli. Kanunda özellikle belirtiliyor ki "
hareket ettirici tertibat olmayan direksiyon topuzu gibi şeyler ötv indirimine konu olamaz"
İşte soru tam olarak burada ortaya çıkıyor.! Sıfır araç alımı için bir çok bayiye gittim. Hepsi de bana Tertibat işleminin proje+maliye+çekici+tüv işlemlerinin 1500 ila 3000TL arası tutacağını söylüyor. Ve maliyenin raporu kaale almayıp kafasına göre tertibatlar veya ek süreçler ekletebildiğinden bahsediyor!!!
Bu saçmalık değil mi? Alacağım araç otomatik. Ehliyetime ve raporuma göre bana gereken tek şey Direksiyonda ki tertibattan bile sayılmayan
(1.Aparat) Direksiyon topuzlu yardımcı Kumandalar | Halis Sayar | Engelli Aparatları bu linkte resmini görebileceğiniz topuz iken;
- Bu araca neden proje çiziliyor?
- Bu araç neden çekici ile tertibatçıya gidiyor?
- Bu araç neden çekici ile tüv türke gidiyor?
- Bu araca maliye ne hakla ve hangi kanuna göre müdahil olup süreci yokuşa sürebiliyor
Tüm yukarıda ki süreçleri, tertibatı gaz fren debriyaj , manuel vites gibi hareket ettirici tertibat kullanım zorunlu olan biri olsam kabul edebilirim ama sadece bir direksiyon topuzu yazan bir tahlilde neden bu saçmalığı yaşamak zorunda bırakılıyoruz? Bilgisi fikri, maliye de bir tanıdığı veya kendisi çalışan olan bir arkadaş yazabilirse, inanın büyük bir sis perdesini ortadan kaldırmış olacak.
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.