Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik vites özürlü aracımı başkası kullanabilir mi?

adamlar , araç kosifler tarafından ithal edildiği için böyle yorumluyorlar sanırım.Evet doğru araç ithal edilmiş ama benim tarafımdan değil bayi tarafından ithal edilmiş.Türkçe kelime oyunu yapıyorlar.son bir çare Gayrettepe tescile müracaat edeceğim .bakalım ordan bir sonuç çıkacak mı ?

BAYRAK;
yanlış anladınız.benim derdim 3.derece yakınının kullanması falan değil ki .bu ibare kalktı ama adamlar genede ruhsata işliyor.amire bile gittim oda aynı şeyi söylüyor.araç ithal diyor.3.derece yakınından başkası kullanamaz diyor.yanımda devamlı evlilik cüzdanı taşıyourm :) araç kayınpederin.bir çevirmede ispat etmek için

die another day;

Önemli olan rapor oranı değil, sürücü yönetmeliği'ne göre sürücü olmaya mani bir durumun olup olmadığıdır...

1- % 90 ve üzeri raporla araç alınır (aracı kendinizin kullanacağını söylemeyin)

2- Aldığınız, üzerinde hiç bir donanım bulunmayan aracınızı var olan B sınıfı sürücü belgenizle -tıpkı diğer araçları kullanabildiğiniz gibi!- kullanın (hiç bir yerde "bu aracı kullanamazsınız" diye yazılmaz, yazılamaz.

Ayrıca sürücü yönetmeliği der ki:

(3) Organ yetmezliğinde;
a) Hayati önemi haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez.
b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir.
(4) Sürücü adaylarında yapılacak laboratuar testleri doktorun takdirine bağlıdır.

sağ ayagım diz altından yok.. H sınıfı ehliyete oto matik vitesli gözlüllü diye yazıyor
ruhdatda sakat aracı yazıyor
kaskocu soyadı tutanlar süre bilir diyor
karşılaşacagım bir sorun olurmu?

mrb arkadaşlar eşimin sağ ayakta bileği tam çekememe durumu var herhangi bir aparat kullanmıyoruz..h sınıfı ehliyet almayı düşünüyoruz acaba özel aparat gerekli olurmu bilgilendirseniz sevinrim..

Forsa bey aracinizda tertibat varsa sadece H ehliyetli engelliler kullanır. Baska kimse kullanamaz.

Arda bey , eşiniz sağ ayaktan engeli olduğu için tertibat takilmalidir.

adamlar , araç kosifler tarafından ithal edildiği için böyle yorumluyorlar sanırım.Evet doğru araç ithal edilmiş ama benim tarafımdan değil bayi tarafından ithal edilmiş.Türkçe kelime oyunu yapıyorlar.son bir çare Gayrettepe tescile müracaat edeceğim .bakalım ordan bir sonuç çıkacak mı ?

Bimere şikayet ettim ve bugün sonuçlandı.Trafikten çağırdılar yanlışlık oldu ruhsatınızı gelin değiştirelim diye.Sabah uğradım öğleden sonra gelin yenisini alın dediler.Bu bimer hakkatten işe yarıyor.Diğer arkadaşlar varsa örnek olsun.Yurtiçinden alınan yerli ithal farketmez her araba için % 90 üstü rapor ile alınıyorsa herkes
kullanır.bir kısıtlama yok.ruhsata falanca kişi kullanır diye bir ibare yazamazlar.

@mamimami,

Nasıl anlamadı ben şimdi.
%90 üzeri raporla alınan bir arabayı herkes kullanabiliyor mu ?

Benim araban otomotik vites ve hiç aparat yok arabamda.bundan dolayıda herkes kullanabilir ruhsatta yazıyor. Eger sizin arabanızda da aparat olmasa herkes kullanabilir. Aparat var ise kullanamaz

Mami Junior;
araç yurtiçinden alınmışsa , % 90 ve üzeri bir raporla alınmışsa ve de herhangi bir aparat yoksa evet herkes kullanır.

sağdece sol ayagından rahatsız olan arkadaşlar tertibatsız arac kullana biliyor .otmatik vitesli bu arada BAYRAK İsimli arkadaş olayı kısaca ve net acıklamış .

Herkese merhaba Sola bacağımda polios sekeli var.Ehliyetimde ve ruhsatımda özel tertibatlı araç kullana bilir ibaresi var. Yeni çıkan düzenlemeye istinaden hem ehliyetime hemde ruhsatıma otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresini ekletmek için bölge trafik müdürlüğüne gittim.Amacım aracımı eşiminde kullanmasını sağlamaktı.Görevli eleman ruhsata ve ehliyete Otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi yazdırsanda değişen birşey olmaz , yine "sahibinden başkası kullanamaz" şerhini düşeceğiz dedi.Ayrıca tekrardan bir proje çizdirilmesi gerekiyormuş önceki projenin iptali için. Bilgi, belge ve görüşlerinizi bekliyorum

mahmuder

Öncelikle sol ayak engelli olaman lazım.Raporunda otomatik videsli araç kullanabilir yazısı olması lazım.O yazıya görede Trafik tescilde H sürücü belgene otamatik videsli araç diye ibara koydurursun senin haricinde 3 cü dereceye göre yakınların aracı kullanabilir.Ayrıca proje sağ ayak engelli olanlara aparatlı araçlara yapılıyor sen sol ayak engelliysen baştan yanlış yapmışsın neye göre proje yaptırdın? Sağ ayak engelliysen polisin dediyi doğru.

sol ayak olanlara tertıbat taktırmassa verılmesı sacma saten adam aracı alsın 8-10 bın asagıya sonra baskasına satmasada mesela altlı ustlu otuyolar araba zaten kapının onunde sankı araba onunmuş gıbı kullnasın ulan memlekkette herseyın caresı var be sonra maaşları zam ısterler, ış ısterler, ustune utanmdan kdv isterler, benzın otvsız isterler, evde bkaım isterler , devletı zarar ugrat bıde bunları bekle daha çok beklrsınız bu kafayla :mad:

Mesela ben h ehliyeti alacağım özel tertibat yok ama otomatik vites kullana bilirsin diyorlar manuel kullanamazsın dediler doğrumu acaba

Bu engel durumuna ve ehliyet için alacağın rapora göre değişir.

Nasıl yani ben %40 alsam h ehliyeti alsam manuel araba kullana biliyomuyum

Furkan, yukarıda da yazdım, H sınıfı ehliyet için alacağın rapora göre değişir.
Engelin ne bilmiyorum ama doktor rapora otomatik vitesli araç kullanır yazarsa manuel kullanamazsın.
Özel tertibatlı araç kullanır yazarsa manuel olur ama tertibat da olmak zorundadır.

Benle ilgilendiğiniz için saolun bir sorum daha olacaktı ilk önce b ehliyeti alıp sonra araba alırken h ye cevirsem olurmu

Benım ehlıyetımde otomatık vıtes ve özel tertıbatlı araç yazıyor.. Benım aracımı esımde kullanıyor tertıbat yok ..trafık kullanabılır sorun yok zaten otomatık vıtes yenı kanuna göre tertıbatlı sayılıyor dedı..

furkan5858
Olur, önemli olan ötv muafiyetiyle araç alımına başvururken H sınıfı ehliyetinizin olması, ne zaman alındığının önemi yok.

h sınıfı otomatik vites kullanabilir raporu

vekalete falan gerek yok sen bütün otomatik araçları kullanırsın. senin aracınıda herkes kulanabilir ve otomatik vitesli araçlarıda kiralaya bilirsin
ben bu konuyu trafik tescilde çalışan bir polis arkadaşa sordum kesinlikle raporu alan kişi dışında kimse kullanamaz dedi yakalanırsan aracı bağlarlar dedi bu Nasıl karmaşık bir konu

hüdayim

hatalı bilgi. otomatik vites araçta herhangibir özel tertibat yok ise herkes kullanabilir ehliyetinde h sınıfı otomatik vites araç kullanır ibaresi ver ise her türlü başkasına ait otomatik araç kullanabilir ve kiralıyabilir

hüdayim
Otomatik vitesli aracı herkes kullanır, bunda bir kısıtlama yok.
Tertibatlı aracın bile 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar tarafından kullanılabilmesinin yolu da 17 nisan 2015 tarihli yönetmelik ile açılmıştır. Tek yapılması gereken ilinizdeki TSE den aracın teknik donanımında değişiklik yapılmadığına dair uygunluk raporu almaktır.

Ufukalp - pontiacman Merhaba;

pontiacman: "Otomatik vites araçta herhangi bir özel tertibat yok ise herkes kullanabilir ehliyetinde h sınıfı otomatik vites araç kullanır ibaresi ver ise her türlü başkasına ait otomatik araç kullanabilir ve kiralıyabilir"

Ufukalp: "Otomatik vitesli aracı herkes kullanır, bunda bir kısıtlama yok.
Tertibatlı aracın bile 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar tarafından kullanılabilmesinin yolu da 17 nisan 2015 tarihli yönetmelik ile açılmıştır. Tek yapılması gereken ilinizdeki TSE den aracın teknik donanımında değişiklik yapılmadığına dair uygunluk raporu almaktır."

Bu yazdıklarınıza dair açık bir belge yok galiba.
Bende otomatik vitesli aracı tertibat saydırıp, sadece otomatik vitesli bir araç alıyorum ama araştırmalarıma rağmen benim otomatik vites olması dışında hiçbir tertibatı olmayan aracımı herkesin kullanabileceğine dair herhangi bir "BELGE" bulamadım. Belge diyorum çünkü kamu dairelerinde kimse bu konulara bizim yaklaştığımız incelikte ve derinlikte yaklaşmıyor. Hep bir önceki örneklerini kanun sayıyorlar. Bu yüzden Kanun, tebliğ, yönetmelik, bilgi edinme, Özelge vb. evrak olmadan yani işi biz öğretmeden çözemiyoruz.

@face
Aşağıda 2011 tarihli emniyet genel müdürlüğü tebliğinin ilgili metnini verdim.

[FONT=sans-serif]Sayı : B.05.1.EGM.0.85-2961-64008-6744-181166 13/09/2011[/FONT]
[FONT=sans-serif]Konu : Karayolları Trafik Yönetmeliği Değişikliği

[/FONT]
Yine Yönetmeliğin 53 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile, yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların (otomatik vitesli araçlar dahil) sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir.

[FONT=sans-serif]Burada hem otomatik hem de tertibatlı aracın uygun ehliyete sahip herkes tarafından kullanılacağı belirtilmiştir. Otomatik vites için özel bir ehliyete gerek olmadığından herkes kullanabilecektir.
Daha sonra ise 17 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan yönetmelik ile tertibatlı araçların kullanımı 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar şeklinde tekrar kısıtlanmakla beraber otomatik vitesli araçlar için her hangi bir kısıtlamaya yer verilmemiştir.
[/FONT]
[FONT=sans-serif]
[/FONT][FONT=Georgia]Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.[/FONT][FONT=sans-serif]
[/FONT]
[FONT=sans-serif]

[/FONT]

Arkadaşlar Merhaba,

Bu konuyla ilgili ben 1 hafta önce gerekli işlemleri yaptım. Forum içerisinde konu başlığı; SAĞ AYAK ENGELİ VE TSE ONAY SÜRECİ 2016'dir.

Otomatik Vitesli engelli aracınızı herkes kullanabilir. Ancak, Tse'den uygunluk belgesi alınarak ruhsata işletmek işin en garanti yanıdır. Bende nasipse önümüzdeki salı günü ruhsata işleteceğim. Tekrar, bilgi paylaşırım sizlerle.

Oguzcanckaya
Sizin aracınız tertibatlı olduğundan TSE den uygunluk belgesi alacaksınız ve aracın kullanımı 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarla kısıtlanacak. Otomatik vitesli araç için TSE vs gibi hiç bir işlem yoktur.

Üst Alt