Ayarlar tabi ki önemli ve kişilerin en büyük derdinin ayarlatmak olmasından dolayı herkes bir nebze bunu ön plana koymuş ama donanımda olmayan bir şeyi yazılım bile değil yazılımdaki bir ayarla nasıl değiştireceksiniz. İstediğiniz ayar olmadıysa başka yerden alabilirsiniz, tekrar ayarlatabilirsiniz, kendiniz ayarlamayı öğrenebilirsiniz. Yani bir çok alternatif yine devam eder ama işinize yaramayacak bir cihaz aldığınızda değiştirmek yada durumu kabullenmek dışında bir seçeneğiniz olmaz. Yine işitme kaybı yaşayıp da verim alamayan kişilerin dışarıda, sessiz ortamlar dışında neredeyse konuşmaları anlamadığı anlaşılıyor. Mesela phonak'ın bir cihazından yola çıkıp örnek versek Naida L30 da neredeyse hiçbir özellik yok. Rüzgar önleme bile yok ve 8 kanallı. Benim 25 yıllık cihazım bundan daha gelişmiş. L50-70 diye çıktıkça özellikleri artarken L90a geldiğinizde; rüzgar önleme, farklı gürültü önleme seçenekleri, arabada konuşma, 360derece ses, kendi sesini algılama gibi farklı özellikler var. Sürekli cihaz yenileyen biri olmadığım için aradaki fiyat farklarını bilmiyorum ve deyip değmeyeceği malum insanların biraz bütçeleri ile alakalı ama hani verim alamayacağınız bir cihazı seçmek de ne kadar doğru ? Dışarıda duymayacaksam, gürültülü ortamda anlamayacaksam ne yapacağım ben işitme cihazını. Kendim kendimi mi dinleyeceğim, iç sesimi mi duyacağım. İnsanların durumu bu şekilde kabullenmesi ve çevresindekileri bile genel olarak daha iştime kaybını bilmeden ben duymuyorum sende duymazsın mantığını benim aklım çok almıyor. Benim kullandığım cihaza geçmişte araba parasından fazla para verdim 20 yıldan fazla oldu ayar bile yapılmadı yakın zamanda işitme kaybım artmamış olsaydı hala sizlerin yaşadığı şikayetleri yaşamıyor olacaktım. Üstüne üstün sol kulağımdaki işitme kaybı da ameliyat nedeni ile ciddi anlamda kötü. Yani sesleri duyuyorum ama rahatsız edici şekilde geliyor ve anlamıyorum ama sağ tarafa da cihaz takınca o normal işitme kaybı olduğu için cihazın kalitesi tamamen ön plana çıkarıyor herşeyi ve sizlerin şikayeti inanın işitme cihazı kullandığım 95 yılından beri bende olmadı. Yeni cihazların kalitesi mi düştü, bu tür şikayetleri yaşayanların işitme kayıp seviyeleri mi çok fazla yada benim sol kulakda yaşadığım gibi bir durum iki kulakta mı var artık orasını tabii bilemem ama işitme cihazları bize yalnızken değil toplum içerisindeyken lazım değil mi