Benim kitapçıktan analdığıma göre,
her aday puanına göre sıralandıktan sonra, sırası ile her adayın tercih listesinin tamamına sırası ile bakılıyor.
yani 1.ci adayın ilk tercihi, hali ile yerleşiyior. İkinci adayın ilk tercihi, eğer birinci aday oraya yerleşmş ise ikinci tercihi, haliyle ikinci tercihine yerleşiyor. Bu böyle gidiyor. Bundan dolayı, tercihinizdeki sıralama size diğer adaylar arasında hiç bir avantaj sağlamıyor. Onun yerine, size yerleşmek istediğiniz kurum/il anlamında bir opsiyon sağlıyor.
Örnek vermek gerekirse, ben önce diyarbakır yazayım orayı nasıl olsa kimse ilk tercihine yazmaz gibi bir durum söz konusu değil. sizden bir önceki arkadaş son tercihinde diyarbakır yazmış olsa bile, onun ilk tercihleri dolu ise o arkadaş zaten diyarbakıra atanacak.
Burda size düşen, öncelikle bulunduğunuz şehirleri, peşinden gidebileceğiniz şehirleri yazmak. Aynı şehirdeki kurumlar arasında da istediğiniz kurumları sıralamak. İstediğiniz kurumlar arasında da o kurumlara çok sevdalı değilseniz memuriyet derecelerine göre sıralamak.
Çünki örnek veriyorum siz 6. sıradasınız. 1.kurum 1 kişi alsın, 2.kurum 5 kişi alsın, 3.cü kurum 4 kişi alsın. Sizden önceki 5 arkadaş da belirli bir sebebten dolayı 1'i hiç yazmasın ve 4 tanesi 2.kuruma 1 tanesi 3.cü kuruma atansınlar. (kurumu, kadroyu, maaşı, görevi begenmeme vs) Kadro durumu 0/1, 4/5, 1/4 şeklinde. Eğer siz 1.kurumu çok istediğiniz halde sayı az diye tercihi 2-3-1 şeklinde kişi sayısıına göre yaparsanız 2 ye atanırsınız. 3-2-1 şeklinde yaparsanız 3 e atanırsınız. Ama istediğiniz kuruma göre tercih yaparsanız 1e atanırsanız.
Kısaca sizin işleminiz yapılırken sadece sizin tercih kağıdınıza bakılıyor ve istediğiniz yer dolmuş mu dolmamış mı ona bakılıyor. Sizin tercihleriniz ile tercihleri kesişen adaylarda sıralama birbirnizi etkilemiyor, sizden önceki adayların sizin tercihlernizi yazmış olup olmaması sizi etkiliyor.
Not: Ben lise tercihlerimde hatırlıyorum yerleştirme şekli puan sıralamasına göre sıralanır fakat sırayla her adayın ilk tercihine, ikinci adayın ilk tercihine, üçüncü adayın ilk tercihine göre giderdi. Adaylar bitince başa sarar ve ilk adayın ikinci tercihine dönerdi. O dönemlerde hatırlayan bilir tercihler sınav kadar önemliydi bunun için rehber hocalar bile vardı. Atatürk Anadoluya girecek puanım varken bire Etimesgut anadolu yazmıştım sırf bu olay için ve oraya yerleşmiştim. Sanırım 2007/2008 öss de yine böyleydi ama ben tek tercih yapmıştım bilkent big o yüzden beni etkilemedi. Sonraki yılda sistem tammen buna döndü diye biliyorum. Tabi bu benim lys öss tecrübem ve ekpss adına kitapçık bilgim.
Lütfen anlattıklarım yanlış ve düzeltilmesi gereken yerler var ise bilgili arkadaşalar konuya el atsın. Önemli konu yanlış bilgilendirme olmasın.