Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşveren işçisine asgari ücretin üzerinde maaş verebilir mi?

Evet işveren asgari ücret belli olsun veya olmasın, işçisine istediği maaşı (daha yüksek) verebilir. Asgari ücret, bir işçiye kanunen ödenmesi gereken en düşük ücrettir. İş Kanununa göre, hiçbir işçiye yürürlükte bulunan asgari ücretin altında bir maaş verilemez. Asgari ücretin üzerindeki bir tutarda maaş belirleme, artış zamanı ve oranları konusunda ise yasal bir üst sınır veya çerçeve bulunmamaktadır.

İşçinin alacağı ücret, asgari ücretin üzerinde olmak kaydıyla, genellikle iş sözleşmesi veya varsa toplu iş sözleşmesi hükümleri çerçevesinde, işveren ve işçi arasındaki anlaşma ile serbestçe belirlenir.

Kısacası, asgari ücret yasal olarak alt limiti belirler; işverenler diledikleri takdirde bu limitin çok daha üzerinde maaş ödemekte serbesttirler.

Sanırım burada daha önce yazdım ama hangi konu başlığı altında hatırlamıyorum.
Adam oto boyacısı, kendisi kanser, karısı da felce yakın rahatsızlığı var şekerden ötürü. Çalışmak zorunda. Çalıştığı yer taşındı bir başka sanayi sitesindeki bir başkasının yanına. Ben de oraya arabayı götürmüştüm. Biraz lafladık kendisi ile. Ne zaman? Sanırım 5-6 veya 7 ay önce. Adamcağız diyor ki "bana ayda 12000 (on iki bin) lira veriyorlar. Daha doğrusu bu paraya razı isen gel çalış diyorlar. Bari 15.000 verin dedim vermediler." Ben de kendisine "çalışmaya başla, bir veya iki ay sonra adamları şikayet et ağızlarına mıçsınlar" dedim.
Evet bazı yerler asgari ücret üstünde para veriyor ancak böyleleri de var.

Üst Alt