Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Işitme engelli mi yoksa sağır mı diyeriz?

Thekori

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Ülkemizde işitme engelli olan insanlar bu kelime konusunda tartışmaktadır. Bende sizlerden paylaşmak istiyorum.

Yıllar önce yani 1970-1980'lerden öncesi SAĞIR ve DİLSİZLER kullanıyorlardı. Fakat 1980'lerden sonra SAĞIR kelimesini kaldırıp İŞİTME ENGELLİ KONULMUŞTUR. Şuanda ki günümüzde SAĞIR kelimesini kullanmak isteyenler var. yandan da İŞİTME ENGELLİ kelimisinde kalmasını isteyenler var. bu açıklamaları uzatmak istemiyorum ne olduğunu çok iyi biliyorum. Ama ben sizden cevabınız istiyorum.

HER İKİ KELİMEDE ARADA NE FARK VAR ? SAĞIR DEDİĞİMİZDE AKLILARINIZA NE GELİYOR? DÜŞÜNCELERİNİZ NEDİR?

yalanciktan duymuyorsan tabi sagir diyince canin acir:eek: isitme engelli diyince sagir demeden duyuyorsak dunden raziyim isitme engelli denmesine. allahin veridigine kul ne derse desin umurumda degil. toplum bize sagir diyo naber, siz ismini degistirince nolacakti:eek:

Ne farkı olacak ? Sence bir farkı var mı ?
Aynı şeyi ifade ediyor sadece biri diğerinden daha kibarca...
Şayet benim annem bile bana kızar ;
Diyelim ki bir mağazaya girdik ilk yaptığım şey yanlış anlaşılmamak açısından...
Öncelikle işitme engelliyim dudak okuyarak anlaşıyorum diyerek kendimi açıklarım..
Sonra karşı taraf anlamadıysa sağırım diye üstüne basarak söylerim
Annem de kızar niye öyle diyorsun işitme engelliyim de diye :)
Bana göre hiç bir farkı yok ama duyanlara göre sanırım söyleniş açısından da anlam açısından da daha kibar işitme engelli..
Hem de kendimizi karalamamış gibi oluyoruz sanırım bilemiyorum.
Bunlara takılmamak lazım yani ha kel hasan ha da hasan kel ne farkeder ?
Duymuyor muyuz evet anlatmaya çalıştıkları da bu mu ? evet o zaman haticeye değil neticeye bakmak lazım

Kelime anlamında bir fark olmasa da algıda yumuşama yaptığını düşünüyorum. Sağır, kör, topal, hasta / işitme engelli, görme engelli, bedensel engelli, rahatsız... yan yana okurken fark görünüyor, tabii bizler engelli olup bunları daha sık telaffuz ettiğimiz için olsa gerek farkı çok da net göremeyebiliriz.. Dışarıdan bakan okuyan gözler daha iyi ayrıştıracaktır.

Her hangi bir iletişim seviyesini ayarlarken kullanacağımız kelimelerin seçimi nasıl karşımızdakini iknâya, kabule veya redde götürebiliyorsa, üstelik bu sonuca ulaşırken çatışmaları ortadan kaldırma başarısıyla ulaştırabiliyorsa, bu yumuşatılmış engel kelimelerinin de yaptığı benzerdir.

Diz üstü ampüte biri olarak "sakat" kelimesi yerine "ortopedik engelli, engelli" denilmesini tercih edenlerdenim.

"Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır" çok severim :)

sanki kibarlik edip isitme engelli diycegine isitmemizi kolaylastiracak bizim yuzumuze bakarak konusun dedigimizi duyacak vardida
onlar bizden daha sagir iste sozde duyuyolar.

Yabancı ülkelerde ingilizcesi DEAF, fransızcası SOURD, ispanyolcası SORDO.....vb.. gibi bu kelimeler sağır kullanıyorlar. Bizim ülkemizde işitme engelli konulmasına rağmen karşı çıkıyorlar. Onların düşüncelerine göre SAĞIRIM Diyen demek benim sıkıntım yok herhangi bir hastam yok hersey yaparım sadece duymuyorum buda sağırım diyor. yani engel tanımıyorum demek istiyor. İŞİTME ENGELLİYİM dediğinde, sanki engel kelimesinde ben sağlamım ama kulağımda sorunla uğrasıyor. isitme cihazı almak, konusmayı öğrenmek, koklearı yaptırmak... gibi böyle dusunmesine rağmen karsı çıkıyorlar.

sen okul gibi mubarek bi olaya isim ariyorsun sevgili arkadas:eek: toplumun sagir demesi zaten onlar bizim isimizi kolaylastirmak dursun nasi cihaz satariz nasi egitim adiyle para koparir kese doldururuz. turlu turlu seyler icat edipte hokumatta bi adam cikmiyo o kadar ailemizden bizden vergi alip baska kaynaklara sarfederken. hicbir onemi yok okulun isminin. isitmeyen kardeslerim icin ne yapiyorlar saniyorsun. hadi egitimi beceremedin. bari isitme cihazimizi alirken para verde yalan soyleme kac ay sonraya uc kuruz verip al harcada satan ihya olsun seni kandirdim para veriyom diye bari soyle:mad: bizden baska o vergi odeyen ailelerimizin vergilerini betonlara rusvet carkina aktarma ama dimi:mad:
okuldan bilmemneden gectim bu durumlarda sagir demeden kibarlik etmesinlerde bize golge etmesinler. ben raziyim simdi az parayla kendime yetip toplumun sagir demesine:eek:

Üst Alt