Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım yardımı yönetmeliği değişti

ist01

Üye
Konular
48
Reaksiyonlar
66
Evde bakım yardımı yönetmeliği değişti

EVDE BAKIM YARDIMI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Resmi Gazete 16 Ocak 2026 CUMA

16 Ocak 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Evde Bakım Yardımı Yönetmeliğinin birçok maddesinde önemli değişiklikler yapıldı. Yeni hükümlerle birlikte evde bakım yardımından yararlanma şartları yeniden düzenlenirken, denetim mekanizmaları güçlendirildi, idarenin takdir ve sonlandırma yetkisi genişletildi.

Bakıma muhtaçlık tespiti zorlaştı

Yeni düzenlemeye göre, evde bakım yardımından yararlanabilmek için yalnızca sağlık kurulu raporu yeterli olmayacak. Engelli bireyin, günlük yaşamın olağan ve tekrar eden gereklerini başkasının yardımı olmadan sürdüremeyeceği, sağlık raporuna ek olarak heyet tarafından düzenlenecek bakım raporu ile tespit edilecek.

Bu değişiklikle birlikte, aynı sağlık raporuna sahip kişiler açısından uygulamada farklı değerlendirmelerin yapılmasının önü açılmış oldu.

Engelli birey, başka bir engelliye bakamayacak

Yönetmeliğe eklenen yeni hükümle birlikte;

• Evde bakım yardımından yararlanan bir engelli birey, başka bir engelli bireyin bakımını üstlenemeyecek,
  • Bakım veren kişi engelli statüsünde ise evde bakım yardımından yararlanamayacak.
Bu düzenleme ile uygulamada görülen karşılıklı bakım modellerine son verilmesi amaçlanıyor.

Gelir hesaplamasında yeni kriterler getirildi

Yönetmelik değişikliğiyle birlikte hane gelirinin tespitinde esas alınan unsurlar önemli ölçüde genişletildi.

Buna göre:

• Hanede bulunan binek araçlar, sayısına ve değerine göre gelir hesabına dahil edilecek,
  • Kira geliri elde edilmese dahi, rayiç bedel üzerinden varsayımsal gelir hesaplanabilecek,
  • Birden fazla konut ve araç sahibi olanlar açısından gelir kriteri daha ağır hale getirildi.
Öte yandan öğrenim kredisi, doğum yardımı ve staj ücretlerinin hane gelirine dahil edilmeyeceği hüküm altına alındı.

Yardımın kesilmesi ve geri alınması kolaylaştı

Yeni düzenlemeyle birlikte;
  • Yapılan kontrol ve rehberlik incelemesinde, engelli bireyin bakım ihtiyacının ortadan kalktığının tespit edilmesi halinde yardım tespit tarihi itibarıyla kesilecek,
  • Sürekli ibareli sağlık raporu bulunsa dahi, sonradan uygun olmayan bir rapor düzenlenmesi halinde yardım geriye dönük olarak sonlandırılabilecek,
  • Bildirim yükümlülüğüne uyulmuş olsa bile, yersiz ödemeler yasal faiziyle birlikte geri alınacak.
İtiraz hakkı tanındı ancak sınırlandı

Yönetmelikle birlikte, evde bakım yardımının kontrol ve rehberlik raporu sonucunda kesilmesi durumunda 30 gün içinde itiraz edilebilmesi imkanı getirildi. Ancak itirazlar, idare bünyesinde oluşturulacak ikinci bir heyet tarafından değerlendirilecek ve bu heyetin kararı nihai olacak.

Aynı belge ve şartlarla yeniden başvuru yapılmasına ise izin verilmeyecek.

Değişiklikler ne anlama geliyor?

Yapılan düzenlemelerle birlikte evde bakım yardımı;

Daha sıkı şartlara bağlandı,
Denetim ve sonlandırma süreçleri hızlandırıldı,
Yardım alanlar açısından geri ödeme ve kesinti riski artırıldı.
Yeni hükümler, evde bakım yardımının hak temelli bir destekten ziyade, sürekli denetime tabi bir sosyal yardım modeli haline geldiği yönünde değerlendiriliyor.

Engelli ve evde bakıma muhtaç kişilere şu ekonomik zorluklar da şartlarının iyilestirilip, destek olunacağına maaş alan kişi sayısını düşürmek için yeni yönetmelik olarak düşünüyorum. Nerden nereye geldi koskoca ülke

Yeni çıkan yönetmelikte heyet bakım raporu isteniyor
Nerden alınıp temin edilecek ?
Şartları neler ?
Evde bakımdan yararlanan aileler bu durumdan mağdur olur mu ?
Her çıkan yönetmelikte daha da zorlaşıyor şartlar Allah yardımcımız olsun.

ne yapsınlar ülke iflas etti kamuda gerekli gereksiz bir sürü insan maaş alıyor hiç bir iş yapmayan muhtarı bile asgari ücret alıyor diyaneti saymıyorum banka matik memurları vsss.faize ödenen trilyonlarca para ilk nerelerden kesecekler tabi bizlerden şaşırmıyorum artık fakir engelli ölsün zengin yaşasın sosyal devlet falan zaten kalmadı ...

nolcak şimdi? bi dahamı gelip bakacaklar heyet tarafından?

Son düzenleme:
bundan sonra çıkacak olan evde bakım ve rapor için geçerlidir. Halihazırdakileri de etkileyecekmi acaba!? Öyle olursa sil baştan bir sürü yığılma olacaktır.yinemi zorluk yinemi engel yaâaa 😞😞😞😞

Yani önümüzdeki aya kesilme şansı var mı benim %76 ağır engelli raporum var dün ilk maaşı aldım

Araç alım satım da ayağa kalkan dernekler Başkanlar bakalım bu haksız lığa ses çıkartacaklarmı

bikerede engelli yararına bir kanun ve yönetmelik çıksın şaşırırım ne çıkarsa hak kaybı hak kazanım yok

Önce birer birer hak verip milleti kendine bağımlı yapıp oyları topladılar 30 yıl saraylarda sefasını sürdüler şimdi yolun sonuna geldiklerini anladılar tek tek hakları geri alıyorlar ne diyim hala oy verenleri Allah bildiği gibi yapsın 600 bin engelli var engelli dernekleri bir işe yaramıyor oturup maaş alıyorlar

@ist01, internetten biraz araştırdım kıriterler engelli raporunun süresi dolup rapor yenilendiği zaman veya adres değişikliği yapıldığı zaman devreye girer yazıyor halı hazırda alanlar engelli raporu yenilenene kadar sıkıntı yok gibi engelli raporu yeniledikten sonra heyet raporu isteniyor ve ağır kıriterler devreye giriyor galiba

Anlamadığım zaten ilk geldiklerinde heyet kendi kendine bakamaz kararını veriyor oda öyle saçma bir şeyki benim abim tamam yürüyor ediyor kahvaltını ediyor tuvaletine gidiyorda kardeşim onun yemeğini kim yapıyor? önüne kim koyup bulaşığını yıkıyor çamaşırı ihtiyaçlarının kim karşlılyor yatalakmı olacak illaki? böyle bir şey yok benim ispanyadaki yeğenimde psikolojik sorunları nedeniyle 700 euro maaş bağlamışlar ne gelirini sormuşlar nede başka bir şeyini sadece psikolik sorunlu işte ....onu bırakın bide zaten ona bakan onlarca yaşlınında esasında bakıma muhtaç ben olmasam baba 95 anne 88 nasıl bakacaklar? bunların suyu ısındı çoktan geçti bile abuk sabuk kendi yandaşlarını maaşa bağla hiç bir işe yaramasın esas maaş bağlanacakların işini zorlaştır ondan sonra Allah din kitap müslümanlık diye ortada kül bırakmazlar bütün düşündükleri gazze

Bide şimdi bunlar tekrar gelip tekrarmı değerlendirme yapacaklar?

Evde bakım aylığında değişim olmuş nedir değişim bilgisi olan varmı

Yüzde 40-69 üzeri olanların 2026 engelli maaşı 5.103.33 TL oldu. Engelli aylığı yüzde 70 ve üzeri olanların 2026 engelli maaşı 7.655.00 TL oldu

Üzerine kayıtlı araç olanda alabicekmiş galiba

Üst Alt