Evde bakım yardımı yönetmeliği değişti
EVDE BAKIM YARDIMI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Resmi Gazete 16 Ocak 2026 CUMA
16 Ocak 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Evde Bakım Yardımı Yönetmeliğinin birçok maddesinde önemli değişiklikler yapıldı. Yeni hükümlerle birlikte evde bakım yardımından yararlanma şartları yeniden düzenlenirken, denetim mekanizmaları güçlendirildi, idarenin takdir ve sonlandırma yetkisi genişletildi.
Bakıma muhtaçlık tespiti zorlaştı
Yeni düzenlemeye göre, evde bakım yardımından yararlanabilmek için yalnızca sağlık kurulu raporu yeterli olmayacak. Engelli bireyin, günlük yaşamın olağan ve tekrar eden gereklerini başkasının yardımı olmadan sürdüremeyeceği, sağlık raporuna ek olarak heyet tarafından düzenlenecek bakım raporu ile tespit edilecek.
Bu değişiklikle birlikte, aynı sağlık raporuna sahip kişiler açısından uygulamada farklı değerlendirmelerin yapılmasının önü açılmış oldu.
Gelir hesaplamasında yeni kriterler getirildi
Yönetmelik değişikliğiyle birlikte hane gelirinin tespitinde esas alınan unsurlar önemli ölçüde genişletildi.
Buna göre:
Yardımın kesilmesi ve geri alınması kolaylaştı
Yeni düzenlemeyle birlikte;
Yönetmelikle birlikte, evde bakım yardımının kontrol ve rehberlik raporu sonucunda kesilmesi durumunda 30 gün içinde itiraz edilebilmesi imkanı getirildi. Ancak itirazlar, idare bünyesinde oluşturulacak ikinci bir heyet tarafından değerlendirilecek ve bu heyetin kararı nihai olacak.
Aynı belge ve şartlarla yeniden başvuru yapılmasına ise izin verilmeyecek.
Değişiklikler ne anlama geliyor?
Yapılan düzenlemelerle birlikte evde bakım yardımı;
Daha sıkı şartlara bağlandı,
Denetim ve sonlandırma süreçleri hızlandırıldı,
Yardım alanlar açısından geri ödeme ve kesinti riski artırıldı.
Yeni hükümler, evde bakım yardımının hak temelli bir destekten ziyade, sürekli denetime tabi bir sosyal yardım modeli haline geldiği yönünde değerlendiriliyor.
EVDE BAKIM YARDIMI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Resmi Gazete 16 Ocak 2026 CUMA
16 Ocak 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Evde Bakım Yardımı Yönetmeliğinin birçok maddesinde önemli değişiklikler yapıldı. Yeni hükümlerle birlikte evde bakım yardımından yararlanma şartları yeniden düzenlenirken, denetim mekanizmaları güçlendirildi, idarenin takdir ve sonlandırma yetkisi genişletildi.
Bakıma muhtaçlık tespiti zorlaştı
Yeni düzenlemeye göre, evde bakım yardımından yararlanabilmek için yalnızca sağlık kurulu raporu yeterli olmayacak. Engelli bireyin, günlük yaşamın olağan ve tekrar eden gereklerini başkasının yardımı olmadan sürdüremeyeceği, sağlık raporuna ek olarak heyet tarafından düzenlenecek bakım raporu ile tespit edilecek.
Bu değişiklikle birlikte, aynı sağlık raporuna sahip kişiler açısından uygulamada farklı değerlendirmelerin yapılmasının önü açılmış oldu.
Engelli birey, başka bir engelliye bakamayacak
Yönetmeliğe eklenen yeni hükümle birlikte;- Evde bakım yardımından yararlanan bir engelli birey, başka bir engelli bireyin bakımını üstlenemeyecek,
- Bakım veren kişi engelli statüsünde ise evde bakım yardımından yararlanamayacak.
Gelir hesaplamasında yeni kriterler getirildi
Yönetmelik değişikliğiyle birlikte hane gelirinin tespitinde esas alınan unsurlar önemli ölçüde genişletildi.
Buna göre:
- Hanede bulunan binek araçlar, sayısına ve değerine göre gelir hesabına dahil edilecek,
- Kira geliri elde edilmese dahi, rayiç bedel üzerinden varsayımsal gelir hesaplanabilecek,
- Birden fazla konut ve araç sahibi olanlar açısından gelir kriteri daha ağır hale getirildi.
Yardımın kesilmesi ve geri alınması kolaylaştı
Yeni düzenlemeyle birlikte;
- Yapılan kontrol ve rehberlik incelemesinde, engelli bireyin bakım ihtiyacının ortadan kalktığının tespit edilmesi halinde yardım tespit tarihi itibarıyla kesilecek,
- Sürekli ibareli sağlık raporu bulunsa dahi, sonradan uygun olmayan bir rapor düzenlenmesi halinde yardım geriye dönük olarak sonlandırılabilecek,
- Bildirim yükümlülüğüne uyulmuş olsa bile, yersiz ödemeler yasal faiziyle birlikte geri alınacak.
Yönetmelikle birlikte, evde bakım yardımının kontrol ve rehberlik raporu sonucunda kesilmesi durumunda 30 gün içinde itiraz edilebilmesi imkanı getirildi. Ancak itirazlar, idare bünyesinde oluşturulacak ikinci bir heyet tarafından değerlendirilecek ve bu heyetin kararı nihai olacak.
Aynı belge ve şartlarla yeniden başvuru yapılmasına ise izin verilmeyecek.
Değişiklikler ne anlama geliyor?
Yapılan düzenlemelerle birlikte evde bakım yardımı;
Daha sıkı şartlara bağlandı,
Denetim ve sonlandırma süreçleri hızlandırıldı,
Yardım alanlar açısından geri ödeme ve kesinti riski artırıldı.
Yeni hükümler, evde bakım yardımının hak temelli bir destekten ziyade, sürekli denetime tabi bir sosyal yardım modeli haline geldiği yönünde değerlendiriliyor.