Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eski sağlık raporum ile işe girmemde sıkıntı yaşanır mı?

Konular
13
Reaksiyonlar
28
2007 yılında alınmış %40 zihinsel engelli SÜRESİZ sağlık raporum var, bu raporu 2017 yılında %20 ye düşürdüler ama işkur sisteminde hala %40 olarak gözüküyor. Yani ben hiç güncellemedim.
Raporum %40 iken fabrikada çalışıyordum, rapor düştü fabrika benden yeni raporu da talep etmedi zaten.
O fabrikadan ayrılmıştım şimdi yeni fabrikaya girerken eski olan raporu yani %40 olanı versem sıkıntı olur mu?

Bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımcı olursanız çok sevinirim.

İŞKUR'da halen engelli kaydınız devam ediyorsa bir sorun çıkacağını sanmıyorum

@mehmet-41,

e-Kpss sistemine giriş yaptığımda engelli raporum üzerinden kayıt oluşturamıyorum, oranımın %20 olduğunu otomatik tespit ediyor.
Birde e-Devlet üzerinden emeklilik bilgilerimi sorguladığımda erken emekli olma gibi bir şansım olmuyor sanırsam.
3712 prim ödeme gün sayım var, sigortalılık sürem 11 yılın üzerinde.
Emeklilik yaşımı da 63 yaş olarak gösteriyor bana.
İşveren bu verileri göremiyorsa bende sıkıntı olacağını düşünmüyorum, olur da SGK tespit edip işçinin şu şu fabrikada eski raporu ile çalıştığını tespit ederse neler olur bilmiyorum.

@suleiman,

Son aldığım rapor geçerli evet onu bliyorum ama önceki raporda da süresiz yazıyor. Eski raporla işbaşı yapsam sorun olur mu? Olursa da ne gibi sorunlar çıkar?
Fabrikalar sağlık raporu ister genellikle zaten, işbaşı yapmadan önce bir sürü evrak istiyorlar o yüzden rapor da vermek zorunlu.

Engelli kadrosundan girerseniz ise sıkıntı olur

Ama normalden girerseniz hiç bir sıkıntı yasamazsiniz

@Mustafa 1972,

Normalden girip çalışmışlığım oldu evet hiç bir sorun yaşamadım.
Eski raporla engelli kadrosuna girmeyi planlıyorum, büyük fabrikalara giremiyorum.
Raporum %40 iken askerliğimi muaf yapmak zorunda kaldım, ayrıca meslek lisesi mezunu da değilim. Birde yeni raporda da %20 zihinsel engelim olduğu yazdığı için üretimde değerlendirmek istemiyorlar, temizliğede engelli personellerin alındığını söylüyorlar maalesef. Bu sebeple işe girmekte zorlanıyorum. Bu yüzden eski raporu vermeye karar verdim.
Sıkıntı olursa ne gibi bir sorun çıkar ?

@khidrheroorphans, Sizinde üstte yazdığınız gibi ÖSYM sistemi bile yeni bir raporunuz olduğu için eski raporunuzun geçersiz olduğunu tespit etmiş ve kabul etmemiş.

Bazı kurumlar Sağlık Bakanlığı sistemi ile entegre şekilde bunu görebiliyor.

Siz geçersiz olan eski raporu kullanmayı düşünüyorsunuz. Şu an son raporunuza göre resmi olarak engelli değilsiniz.

Süresiz rapora sahipken tekrar rapor alarak bir yanlış yapmışsınız.

Geçersiz bir evrak ile engelli kadrosundan işe girip, gerçek bir engellinin hakkına girmiş olur musunuz o yönden de biraz düşünmek gerekiyor.

Yapmayı düşündüğünüz bu iş bana göre doğru değil ama tespit edildiği zaman ne tür bir sıkıntı yaşarsınız bilemiyorum. İyi Akşamlar.

Şahsen Fabrika yada özel sektörde iş veren olsam, bu eski sağlık raporunu bana versen şüphelenirim nedenine gelecek olursak rapor tarihi 2007 aradan 18 yıl geçmiş elbet yenisini isterim, kabul etmezsen sen bilirsin iş miş yok derdim, raporun süresiz diye çokta şey etmeyin, 2017 raporu bile eski sayılır, %40 altında olduğundan geçersiz sayılması normal, yerinizde olsam son rapor hem geçersiz hemde eskidi yenisi ile bir şansımı denerdim ;)

@BnymnYldz,
Evrakta sahtecilikten insan kaynakları departmanı tutanak tutar diye düşünüyorum, artık ne olur bilmiyorum. Benim arkadaşım birkaç gün önce başvuru yapmış işbaşı yapmışlar, sigortası da başlamış. Onun da durumu benimki ile aynı eski raporu vermiş. İlerleyen aylarda tespit edilir mi artık bilmiyorum.

@16Caner16,
Benim gibi raporu 15 sene eski olan çok engelli birey var, adam işitme engelli olur ve saire.

Birde yenisine başvursam %20 olan rapor, %10 a düşer büyük ihtimal, %40 ı almak kolay değil artık

@khidrheroorphans,
Aynı senelerde aynı iş yerine yapıldıysa, hiç bekleme :D, evrak sahteciliği söz konusu olmaz sonuçta sizin raporunuzdur ama eskidir, evrak yanıltmaca diyelim tabi tespitinde sonuç ne olur bilinmez, ancak bu vakite kadarda iş verene performansını sergileyip beğendirebilirsen mesele durumu belki görmezden gelebilir bilinmez ;) tabi BnymnYldz'ın dediği gibi Geçersiz bir evrak ile engelli kadrosundan işe girip, gerçek bir engellinin hakkına girmiş olur musunuz o yönden de biraz düşünmek gerekiyor. ;)

@16Caner16,
Evet dediğin gibi, o vakite kadar işveren benim çalışmamdan memnunsa eğer belki işten çıkarmayabilir.
Üretimde 11 yıllık tecrübem var, biliyorum.
Hep fabrikalarda çalıştım ben.
Aynı senelerde aynı işyerine yapıldıysa hiç bekleme dedin onu anlamadım 😄

Ha birde şu var; 2007 tarihinde %40 rapor verildi bana, ben 2013 tarihinde çalışma hayatıma başladım %40 engelli raporumla.
Sonra 2017 tarihinde raporum %20 e düştü ama halen fabrika benden yeni aldığım raporu talep etmedi, eski raporuyla çalışmaya devam ettim bir sorun yaşamadım.
2022 tarihindede kendi isteğimle tazminatımı aldım çıktım.
Yeni başvuru yapacağım yerdede bir sorun olacağını sanmıyorum aslında ama yinede korkuyorum.

Son aldığınız rapor geçerli

Eskiden kanunda boşluk vardı terettütte kaliniyordu şimdi ise özürlülük ölçütünü inceleyin cetveli en altta yazıyor kanunla sabitlediler yeni alinan rapor bir öncekini geçersiz kılar yaziyor

İŞKUR'dan madem engelli kaydınız devam ediyor o şekilde fabrikaya girin ne diyelim ileride bir sorun çıkarsa en fazla engelli kadrosundan çıkartılırsınız eğer işveren çalışmanızı beğeniyorsa zaten normal olarak da devam ettirir benim düşüncem bu yönde

@khidrheroorphans,
Bir şey sormak istiyorum. Madem süresiz (daimi-sürekli) ibareli raporunuz vardı, neden tekrar rapor yenileme ihtiyacı duydunuz?
Yoksa raporu yenilemediniz de kamu otoritesi durup dururken sizin daimi ibareli raporunuzdaki oranı mı düşürdü?
Kusura bakmayın ben anlamadım bu işi.
Benim yirmi küsur yıl önce alınmış DAİMİ - SÜREKLİ ibareli raporum mevcut. Oran %40. Rapor gereken tüm işlemlerimde bu raporumu kullanıyorum.
Kabul etmek istemeyenlere "yazılı olarak neden kabul etmediğinizi bildirin" diyorum. Şükür direten olmadı ama olsaydı kendilerine noterden yazı yollayarak işlemin yapılmasını isteyecektim,
Daha yeni telefon idaresinde bu rapor ile işlerimi hallettim.

Aynen 2001 yılında almış olduğum raporla bu güne kadar çalıştım gereken tüm haklardan faydalandım arada yeni rapor isteriz diyenler oldu onların önüne yeniden rapor sürekli ibareli raporu olanlardan tekrar rapor istemeyeceği hakkında gerekli belgeleri önlerine koydum işlerimi öyle hallettim şu an emekliyim halen o raporla engelli kadrosuna devam ediyorum şu an rapor almak istesem yüzde 50 üzerinde bir oran çıkıyor zaten doğuştan ortopedik engelliyim şu anda gerek duymuyorum sizden yeni rapor isteyen SGK hariç olanlara sürekli raporu olanlardan tekrar rapor istenmeyecegi hakkındaki yönetmelik hatirlatin unutmayın yeni rapor alındı ise eskisi geçersiz olur .

Son düzenleme:
@alifatih1958,

Bana psikiyatri doktoru raporun yenilenmesini gerektiğini söyledi, halbuki süresiz bir rapordu. Süresiz rapor olduğunu söyledim ama dinlemedi. Bana senin artık eskisi gibi sağlık sorununun kalmadığını söyledi, engelli bir birey gibi artık hareket etmediğimi düşünmüş o zaman.
Bende doktorun önerisiyle tamam dedim yenileyelim dedim rapor şak diye %20 düşüverdi. Şimdi o doktora ne küfürler saydırıyorum bir bilseniz ana avrat (iç sesimden) sövüyorum ona, şu an ki aklım olsa randevuya bile gelmezdim rapor yenilemek için. Belki o zamanlar bilerek yaptı onu, engellilere sağlanan avantajlar falan kıskançlık yaptığını düşünüyorum.
Haa bakın birde %20 verilen raporda bir bilgi bulmuştum araştırdım baya, ben o zamanlar 22-23 yaşımda falanım ama bana sadece 18 yaş altına uygulanan bir IQ testi verilmiş, uygunsuz bir formatta bana rapor verilmiş. Şimdi ben bu raporda ihlal var diye cumhuriyet başsavcılığına şikayet dilekçesi oluştursam ne gibi birşey olur?
(Parantez içinde; artık eskisi gibi zihinsel rahatsızlığım yok, bu doğru, bende hafif mental retardasyon vardı ama şu an öyle bir rahatsızlığım yok aslında)

@mehmet-41,

Maalesef hataya düştüm, şimdi ki aklım olsa böyle birşey asla yapmazdım. Size yazacağım kelimelerin aynısını hemen üstteki yazıda yazdım. Rapor süresiz olmasına rağmen psikiyatri doktoru raporun yenilenmesini gerektiğini söyledi bende tamam kabul ettim yenileyelim dedim, ah be kafam. Şimdi iç sesimden ana avrat sövüyorum ona. Birde uygunsuz şekilde verilmiş sanırım bu rapor bana, sadece 18 yaş altına uygulanan bir IQ test bilgisi var orada onu araştırdığımda 18 yaş altına uygulanan bir test olduğu yazıyor, ben o zamanlar 22-23 yaşlarımdayım. Başsavcılığa gidip şikayet dilekçesi oluştursam ne gibi birşeyler olur?

Kıymetli kardeşim her insan hata yapar. Siz de doktorun teklifini kabul ederek yapmışsınız bu hatayı.
Hatalı test konusunda ben bir şey demek istemem zira konu sizin dediğiniz gibi ise hukuki bir mesele. Bunu da bir avukata danışsanız daha iyi olur ancak avukatlar da kendilerine selam verenden mukabil selam ücreti istiyorlar.
Allah işinizi rast getirsin.

bahsettiğiniz olay benim başımda d var yüzde 44 raporum yüzde 24 e düştü eski rapor ile özel sektöre işe girebilirsiniz ama kamuda sıkıntı olur ekpss ye de giremezsiniz.. zaten ben ekpss den umdumu kestim. normal kpss ye girdim

@ozmuşlu,
Eski rapor ile özel sektörde çalışabiliyor muyum? Sen uzun zamandır böyle mi yapıyorsun? Eğer öyleyse bir sıkıntı çıkmayacağını düşünüyorum artık.
e-Kpss sınavlarına girecektim bende, aynı sene rapor yenilendi %20 düştü. Bende sınavlara giremedim. Liseyi bitireyim dedim ondan sonra normal sınavlara gireyim dedim ama mezuniyet belgemi kaybetmiştim, okuldan yenisini alayım dedim aldım ama kpss aslını istiyormuş yani aslının kopya çıktısı. Okulda bana aslının tekrar verilemeyeceğini söylemişti, aslıyla aynı hükmü olan bir kağıt vermişti.
Bende salladım geçtim, atanamam zaten diye.

@alifatih1958
İlçe devlet hastanesi vermiş bana bu raporu, tam teşekküllü bir hastanede değil ayrıca. Dediğiniz gibi iyi bir avukat ile öngörüşme planlayıp konuşmayı düşünüyorum bakalım ne diyecek ona göre dava dosyası açarım. Olmadı sağlık olsun artık ne yapalım, hayat devam ediyor. Yalnız davayı açıp avukata vereceğim bilmem kaç bin liralarla da kalmam umarım davayı kaybedip.

Bilerek engelli numarası yapıp tekrar engelli raporu alabilir miyim acaba hani kafa göz oynatayım sakat numarası yapayım hatta arkadaşım ayağımı kolumu kırsın öyle gideyim rapor yenilemeye belki kolumu ayağımı malulen sakat sanarlar %40 hemencecik verirler 😂 ne düşünüyorsun?

GATA iyi diyorlar Ankara'da. Bir şansımı deneyeceğim ama %40 ı almakta eskisi kadar basit değil, yukarda adamım da yok.
Yinede denemekten zarar gelmez.

@(Gölge),

O doktora rapor düştüğünden beri hiç gitmedim, zaten rapor haricinde pek gidip gelmiyordum. Rehabilitasyon merkezinde tedavi görüyordum işte o zamanlar etkileşimim oluyordu şimdi yüzünü unuttum bile.

Aynen öyle, süresiz diye belirtilmiş sonuçta. Yenilenmesi gerekmez diye kural var, kamu görevlileride raporun yenilenmesini isteyemez diye bir bilgi buldum

Rehebitalisyonada gitme parayı o kurumlar götürür sana faydası olmaz özürlü maaşi al evde bakım al keyfine bak

Aynı iş yerinde çalıştığımız bir arkadaş vardı o da engelliydi bana GATA ya git al orası verir diye çok ısrar ediyordu ben gitmiyordum %40 vermezler diye.

Üst Alt