Gerekçe Madde 78
Komisyonun maddeler hakkındaki kararları;
Madde 78
Tasarının Çerçeve 78 inci maddesi; araç alımında engellilere yönelik uygulanacak ÖTV istisnasına yönelik matrahın, 90 bin TL'yi aşmayacak şekilde yeniden belirlenmesini, bu tutarın her yıl yeniden
değerleme oranında artırılmasını ve Bakanlar Kuruluna bu şekilde tespit edilen tutarı %50 oranına kadar artırmaya ilişkin yetki verilmesini teminen değiştirilerek Çerçeve 73 üncü madde olarak kabul edilmiştir.
21. Tasarının Özel Tüketim Vergisini ilgilendiren maddeleri hakkında değerlendirme Tasarıda 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli listelerdeki oran ve miktarlarda değişiklik yapan toplam iki madde (78 ve 81 no.lu maddeler) bulunmakta idi.
Tasarının 73'ncü maddesi; Otomobil, arazi taşıtı, SUV vb. araçlar için engellilere yönelik uygulanacak Özel Tüketim Vergisi istisnasında yeni sınırlar belirlenmesi, Tasarının 81'nci maddesi, meyveli gazozların, enerji içecekleri ve limonatalar hariç meyve suyu özelliği göstermeyen çeşitli içeceklerin ve makaronların ÖTV'ye tabi olması, ile ilgili düzenlemeleri içermektedir.
Otomobil, arazi taşıtı, SUV vb. araçlar için engellilere yönelik uygulanacak Özel Tüketim Vergisi istisnasında yeni sınırlar belirlenmesi ile ilgili düzenlemeleri içeren tasarının 78'nci maddesinin gerekçesinde; "Madde ile, 4760 sayılı özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle anılan maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri kapsamında 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan mallar (otomobil, arazi taşıtı, SUV ve benzeri) için uygulanacak istisna, Bakanlar Kurulunca aynı Kanunun 12 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (c) bendine göre özel tüketim vergisi matrahı esas alınarak fiyat grupları itibarıyla farklı oranlar belirlenmesi halinde, belirlenen en yüksek orana tabi olanların dışındaki taşıtlarla sınırlandırılmaktadır.
Uygulama birliğim sağlamayı teminen, Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde yer alan hüküm gereği gümrük vergisi istisnasına bağlı olarak özel tüketim vergisi istisnası kapsamında yurtdışından alınabilecek taşıtlara da benzer sınırlama getirilmektedir. açıklaması yer almaktadır.