Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli ehliyetlerine aile hekiminden sevk sonrası uzman hekimler..?

BLACKSAGAT
Doktorunuz bilmiyor değil, sizin için o branşları uygun görmüştür.
Diyorsunuz ki; engelli değil normal ehliyet için sevk etti... Engeli olmayan sağlıklı bireyler görme ve işitmesinde de bir sorun yoksa uzmana sevk edilmez, sadece aile hekimi tarafından xx sınıfı sürücü olur şeklinde verilen rapor yeterlidir hastaneye falan gitmezler.
Siz illa sadece ortopedi sevki olacak diyorsunuz da engel demek sadece ortopedi demek midir? Adamın psikolojik sorunu vardır psikiyatriye, görme sorunu vardır, göze, işitme sorunu vardır kbb ye sevk edilir.
Tek bir branşa sevk edilecek diye bir kural da yok, hekiminiz sizin için hangi branş muayenelerini uygun görürse onlara muayene olacaksınız.
Örneğin adam ortopedik engellidir, ancak aile hekiminin ön muayenesinde gösterilen yazıları da iyi okuyamaz, konuşurken sık sık tekrarlatır, tutarsız davranışlar gözlemlenir, bu durumlarda aile hekimi bu vatandaşı hyem ortopedi, hem göz, hem kbb ve hem de psikiyatriye sevk edebilir.
buraakatakan
Evet ilk önce aile hekimine başvuracaksınız, aile hekimi kendine ait olan üst tarafı dolduracak ve gerekli gördüğü branş uzmanı ya da uzmanlarına sevk edecek, ondan sonra hastaneye gideceksiniz.

Bende şu anda e sınıfı ehliyet var dayımda b var ona tek doktor bana 5 doktor yazıldı aklıma ehliyet farkı gelmişti dayım kendi doktorunun ekrana bile bakmadığını bir sisteme girip kimlik nomu yazıp bir iki kutu işaretledi ama doktor falan ismi yoktu dedi ve otomatik çıktı diye birşey söyledi mümkünmü otomatik sistemden böyle çıkması ben sanmıyorum gerçi benim doktor ağzıyla söyledi aile hekimlerine devredildiğinden bu yana ilk defa birisi engelli ehliyeti diye geldi dedi bence doktor alıştığı rutini yerine getirdi tahminimce ama otomatik olma ihtimali olabilir mi diye de düşünmeden edemiyorum.

BLACKSAGAT
Anlatıyorum ama aynı şeyi söylüyorsunuz hep.
Doktorun alışkanlıkla sağlıklı insanlar için olan rutin işlemi yerine getirdiğinin düşünmeniz yanlış.
Çünkü zaten başvuru sahibinin bir engeli yoksa orada harfler gösterilerek yüzeysel olarak göz muayenesi da yapılır sorun yoksa direkt sürücü olur şeklinde imza atılıp verilir rapor bitmiştir, sağlıklı olanlarda sevk falan yok.

yarın gideceğim inşallah sevk edince peki h sınıfı ehliey için sağlık kuruluna gireceğim ötv ibaresi için ehliyetten sonramı halledilir ?

merhaba benim bir sorum olacakti h sınıfı ehliyetim var kullandıgi cihazlar bölümünde otomobil ibaresi var buna göre ben otomatik vites arac kullanabilir miyim ? ne yapmam gerekir

Arkadaşlar ben izmit'te aile hekimine görünmeden direk özel hastaneye gittim. Oradaki sağlık memuru göz ve kulak muayenesi yaptıktan sonra ortopediye sevk etti. Ortopedi doktoru tertibatlı araç kullanır ibaresini yazdıktan sonra, il sağlık müdürlüğünde heyete girdim. Bu işlemlerimin sonucunda 50 TL ödedim. Şu an ehliyetimi aldım ve arabamıda alarak kullanmaya başladım.

Bence sizlerde Sürücü olur raporu alacaksanız özel hastanelere gitmeden önce telefon açarak sorun aile hekimine görünmeden gelsek rapor verebiliyor musunuz diye.

enr41 , eğer anlattığınız gibiyse kolaymış. Ancak yeni araç alımında maliye; özel hastanelerin verdiği sağlık raporunu kabul etmiyor diye biliyorum?

selda*

Selda benim bahsettiğim ehliyet değişimi için araba alımında 2008 tarihli raporumu kulandım.

tamamdır şimdi anlaşıldı :) teşekkürler güncel bilgi için.

yalnız şöyle bir durum aklıma geldi dayımın işkazası var ve maaş bağlandı o yüzden sistemde direk gözüküyor olmalı ama benim aldığım raporlar %40 altı kaldığı için büyük ihtimalle sistemde olmadığı için sıradan insan gibi işlem görüyor olmalıyım bu çok mantıklı askerliktede normal evrak doldururken geçirilen ameliyat kronik rahatsızlık gibi şeyler yazıyor onlar işaretlendikten sonra normalden engelli prosedürüne geçiliyor.

Ufukalp

mesela aile hekimi beni ortopedi, fizik, kbb, dahiliye, psikoloji, genel cerrahi, bölümlerine gitmemi söyledi. peki bu aşamada ben istediğim özel hastaneye gidebilir miyim? aile hekimine, gitmek istediğim özel hastaneye sevkimin yapılmasını söylemeli miyim?

5 bölümün 4'ünü geçtim. genel cerrahi de kaldım. fizik doktoru ile bayağı bir tartıştılar. fizik bölümü ile alakalı sorunu fizik doktoru olur alabilirsin dedi. genel cerrahi doktoru kabul etmedi.

karakabus_
Aile hekimi sadece sevk edeceği branşları yazar, hastane ismi belirtmez.
İstenilen özel ya da kamu sağlık kuruluşlarına gidilebilir.

@Ufukalp

ufuk bey mrb,
bir soru soracağım, engel türü ne olursa olsun bütün engelliler H sınıfı ehliyet mi alırlar.
yani engel türü psikolojik olan,fiziksel anlamda sorunu olmayan bir engelli de H sınıfı ehliyet mi alır.Yoksa fiziksel bir engelli olmayan psikolojik sorunu olan engelli normal B sınıfı ehliyetmi alır ?

tşk..

enr41 senin engel ne idi kardeş il saglıga gitmeden raporu aldıktan sonra emniyete gitsek direk nasıl olur

Il sağlık Müdürlüğündeki heyette muayene oluyor mu? Biz zaten hastanede uzman hekime muayene oluyoruz. Sağlık Müdürlüğündeki heyette doktor var mi, muayene ediyor mu

fringe
1 ocak 2016 tarihinden itibaren H sınıfı diye bir ehliyet yok zaten, eskiyi hiç karıştırmayın. 1 ocaktan itibaren herkes için B sınıfı geçerli sadece sürücünün durumuna göre tertibat ve kısıtlama kodları yer alacak farklı olarak.
burak_br
O seçenek sizin elinizde değil, branş uzmanı muayenesi sonucu doktor gerek görürse komisyona sevk eder ve o zaman gitmek zorundasınız.
zenes
Komisyonda doktor var ancak tıbbi muayene yok. Doktor o komisyonda, engelinizin nasıl bir kısıta yol açacağını daha iyi bildiğinden tertibat konusunda mühendisle fikir alışverişi için var.

@burak_br
Tekerlekli sandalyedeyim. İl Sağlık müdürlüğündeki heyet sana uygun olan kodları yazacak arkadaşım oraya gitmeden emniyete gitsen seni gene il sağlığa gönderirler.

Son düzenleme:
Bugün ortopedi doktoruna göründüm ve oran için sağlık kuruluna sevki uygundur diye sağlık kuruluna sevk etti. Dayımda bugün sadi konuk hastanesinde girdi ve yarına kurula randevu vermişler fakat oradaki kadın 600tl kurul parası demiş bilen varsa yazabilir mi normal heyet 200tl o bile anlaşılır gibi değil şimdi bu ne parası yada yanlışlık mı var.

Ufuk Bey Benim 2015 yılında almış olduğum engelli kurulu raporum var. bu raporda otomatik vites araç kullanabilir ibaresi var. ve sol alt eksremite teşhisi mevcut. sürekli bir rapor. bu raporda h sınıfı ehliyet alır ibaresi yok.bu raporla ve daha önce almış olduğum h sınıfı ehliyetimle ocak ayında ötvsiz araç aldım. ehliyeti değiştirdikten sonra yukarıdaki bahsettiğim sürekli ve otomatik vites kullanır ibaresi olan engelli kurulu raporumla tekrar ötv indiriminden ilerki yıllarda da yararlanabilir miyim? yoksa yeni bir engelli kurulu raporu isterler mi? yardımınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Not: 2. bir sorumda ehliyet değişim sürecinde uzman doktor tertibat gereksinimi olmadığından sevk yapmadan otomatik vites kodlarını girebilir mi boyle bir şey talep edebilir miyiz? teşekkürler

Birde girdiğim doktor biraz kafamı karıştırdı kalça çıkığı olan birine vermediler falan dedi yürümeye falan bakılıyor dedi yani sana otomatik vitesle sürebilirsin (h sınıfı ehliyet olmadan) deyip sepetleyebilirler gibi birşey söyledi yani bacağımda 4cm kısalık var ve femur kemiğim kötü durumda ve bakıyorum bu forumda femur pertes sekeli olarak alanda var 4cm kısalık yüzünden alan da var bende ikiside mevcut neden alamıyorum anlamadım. Birde aile hekimi sevkiyle alamadık mesela 2. kez ne zaman başvurabiliriz yada itiraz edebiliyormuyuz.

Ufuk Bey Benim 2015 yılında almış olduğum engelli kurulu raporum var. bu raporda otomatik vites araç kullanabilir ibaresi var. ve sol alt eksremite teşhisi mevcut. sürekli bir rapor. bu raporda h sınıfı ehliyet alır ibaresi yok.bu raporla ve daha önce almış olduğum h sınıfı ehliyetimle ocak ayında ötvsiz araç aldım. ehliyeti değiştirdikten sonra yukarıdaki bahsettiğim sürekli ve otomatik vites kullanır ibaresi olan engelli kurulu raporumla tekrar ötv indiriminden ilerki yıllarda da yararlanabilir miyim? yoksa yeni bir engelli kurulu raporu isterler mi? yardımınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Not: 2. bir sorumda ehliyet değişim sürecinde uzman doktor tertibat gereksinimi olmadığından sevk yapmadan otomatik vites kodlarını girebilir mi boyle bir şey talep edebilir miyiz? teşekkürler

atasdemir
Sürekli ibareli mevcut raporunuzla ileriki yıllarda tekrar ötv muafiyetli araç alabilirsiniz.
Hayır doktor otomatik vites kodu yazamaz, çünkü otomatik vites de bir tertibat sayılmaktadır ve il sağlık müdürlüğü komisyonu tarafından yazılmaktadır.

Ufukalp
Şu anda doktorun sevki rutin prosedür galiba yoksa sağ gaz tertibatı ile mi yazacaktı derken siz cevabı yazmışsınız artık iş sağlık kuruluna kalıyor peki 600 tl ücret doğrumudur yada ücret ne olması lazım biliyormusunuz peki.

BLACKSAGAT
600 tl çok fahiş bir fiyat.
Buradaki üyelerimiz genelde ya standart 200 tl, ya da hekim başına 50 tl vermişler. Daha yükseğini hiç duymadım.
600 tl isteyen bu hastane özel mi kamu mu?

Bilgiyi veren yanlış biliyor o zaman banada saçma geldi en çok 300tl yazıyor heryerde

Bende bugün sevk işlemlerini hallediyorum. Ortopedi doktoru heyet kurulunun dolduracağı yeri doldurduğu için yeniden sevk kağıdı çıkarttım aynı doktorlara yazdırıyorum.Sağ kalça şekeli sağ alt eksremitte 2cm kısalık (yazmış ama net ölçüm raporumda 4cm yazıyor ) özel tertibatlı araç kullanımı için sağlık kuruluna sevki uygundur diye yazmış. Bu ehliyet sevki şimdi ben engelli ehliyet hakkı alırmıyım birde doktor özel tertibatlı araç kullanımı demiş yani araba alırken bir daha heyete girmem gerekirmi sonuç pozitif olursa teşekkürler.

BLACKSAGAT
Tertibatın belirlenmesi için il sağlık müdürlüğü komisyonuna gireceksiniz.

Üst Alt