Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli ehliyetlerine aile hekiminden sevk sonrası uzman hekimler..?

Konular
16
Reaksiyonlar
0
İyi günler engelliler biz sitesine yeni katıldım sırf bu konu ve diğer sorunlarım için uzman yardımlarına ihtiyacım var. Öncelikle herkese iyi bayramlar diyorum.

Daha önceki araştırmalarım sonucu ortopedik engellilerin oran olmaksızın h sınıfı ehliyet alabilir şeklinde aldıkları raporla ötv indirimli araba alabildiklerini biliyorum.

Konu başlığında gördüğünüz üzere ben pendikte oturuyorum ve h sınıfı müracatı için eskiden heyete girmek gerekiyordu biz de randevu aldık dayımla. Bende femur pertes sekeli ve 4 cm kısalık mevcut onda ise iş kazasından dolayı sağ elde işlev kaybı var.
Neyse o karşıda oturuyordu ve kesinlikle heyete randevu olmadığı için Kartal Lütfü Kırdar E.A. Hastanesine ikimizede aynı güne randevu aldım. Randevu günü gittiğimizde oradaki bayan aile hekiminden sevk alın 5 tane heyet doktoruna görünüp hepsine bir rapor yazılıyormuş onuda anlamadım onu alıp buraya gelin verelim dedi.
Ve sevki aldım hastaneden bir günde hallederim dedim, ne mümkün 1 günde en fazla 2 doktor diye bir kural var. ayrı ayrı 3 güne yaydım ve son doktor 18 temmuzda olmak üzere Ortopedi, Dahiliye, Göz, Kbb, Nörolojil şeklinde aynı hastahaneye randevuları aldım.

Şimdi normal prosedür böylemi oldu yoksa biz baştan mı savıldık. Hele dayıma gittiği doktor sana verilmez deyip sadece ortopedi doktorunun sevkini yapmış. yani sistem nedir ne oldu bilen varsa yazabilir mi? tam muallaktayım yani.

Bir diğer sorum ise yeni yasaya göre alınan araçlarda tertibat ekleme yolu ile oluyorsa yani sonradan takılan bir parça olup özel donanım olarak aracın şeklini yürürünü değiştirmiyorsa eşler ve 3. derece akrabalar bile %90 altı araçları artık sürebilir deniyor bilen var mı bu gerçekten böyle mi oldu(benim rahatsızlığımda sadece sol gaz pedalı yeterli bir aparat).

Başka bir sorum ise yabancı ülkeden araç getirmek istesek mesela Bugün bir 2014 Mercedes c200d exlosuve 9000km aracın 82000tlye alınabildiğini gördüm. Yani olursa tabiki almak isterim ama 5 sene sonunda istediğimiz kişiye satabilir miyiz yoksa gümrük vergisi çıkar mı illa engelliye mi satılacak.
Birde işlemler Ankara gümrüğünden olur gibi bir ibare var bildiğiniz gibi gümrük İstanbulda da var buradan olur mu. Artısı nedir eksisi nedir.

Bu şekil olmazssa inşallah aralıkta nissanın kdvnin yarısı bizden kampanyasını bekleyeceğim neredeyse her sene yapıyorlar o olursa Qashqainin platinium Premium pack olanı almayı düşünüyorum şu anda 78500 yazıyor fakat aralıkta kdv indirimi birde 2017 modellerin çıkışıyla 70 seviyesine düşer diyorum. Düşmezssede 78500den almaya niyetliyim.

Bilenlerin cevaplaması dileğiyle iyi geceler tekrar iyi bayramlar.

nissanın [FONT=sans-serif]Qashqai daha önce kullanıdınız mı? bu arabayı kullananlardan bilgi almak istiyorum[/FONT]

BLACKSAGAT
En baştan yanlış başlamışsınız.
Ehliyet için ilk önce aile hekimine gidilir, aile hekimi sizin kabaca işitme, görme gibi durumunuzu değerlendirir.
Engeliniz ne ise o branş uzmanına sevk eder.
Yani işitme görme gibi bir sorununuz yoksa sizi sadece ortopedi uzmanına sevk eder, ve siz de istediğiniz bir devlet ya da özel sağlık kuruluşuna giderek ilgili branş uzmanına muayene olursunuz, uzman tanıyı ve sürücü olur, il sağlık komisyonuna sevki uygundur yazar. Tertibat kodu için il sağlık müdürlüğü komisyonuna gidersiniz.
Yani sadece ortopedik engel olduğu halde hastanede 5 doktor dolaşıp heyete girip heyet raporu çıkartmak boşuna uğraştır.

Özel tertibatlı aracın 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar tarafından kullanılabilmesi son yönetmelikle mümkün hale gelmiştir.
Bunun için aracınızla ilinizdeki TSE ye başvurup uygunluk raporu alarak emniyete vermeniz gerekmektedir.

Yurt dışından alınan aracı 10 yıl satamazsınız, 5 yıl yurt içinden alınan araçlar için geçerlidir.

Teşekkürler ilgilendiğiniz için öncelikle zenes nickli arkadaşa şöyle söyleyeyim qashqaiye bindim ama sürmedim o dönem içi dakcia duster gibiydi o kadar konforlu bir araç değildi ama şimdi efsane. Yanlız ben ne tür bir tertibat kullanacağıma baktım ve soldan gaz tertibatı kullanmam gerektiğini düz vites alabilmem içinse elden gaz fren tertibatı taktırmam gerektiğini bu durumda ise eşimin arabayı kullanamayacağını öğrendim.Ufuk beyin dediği gibi 3. derece yanlız bir düzeltme yapayım araç eğer tseden onaylanırsa akraba şartı olmuyormuş herkez sürebilirmiş (şöfön tutma ihtimali için) yeterki onay verilsin. soldan gaz tertibatıyla o onayı alınabiliyormuş. Forumları gezerken iki arkadaş gördüm birinde femur perthes sekeli teşhisi var ve h sınıfı ehliyeti almış diğerindede benim gibi 4 cm kısalık var ve oda sadece ondan almış bende ikiside var ve alacağım garanti gibi. Malesef randevuları falan aldığım için artık 5 tane doktoru gezeceğim bu hafta kaçarım yok. Vardiyalı çalıştığım için rahat olacak sıkıntım yok o yüzden.
Yurtdışından alınan araçlar gerçekten artık cazibeli değil çünkü 5 sene sonra engelliye satabilir diye birşey okudum ama 0 araç hakkınız 10 senede geleceği için hiç mantığı yok. 10 sene bineyim deseniz arabayı 10 sene sonra kaça kime satacaksınız. Birde ağır bakımları falan geliyor. Türkiyeden alsanız 5 senede 60 70000 yaparsınız ağır bakımı 90000 100000 de olduğu için rahat olursunuz her yönden yurt içinden almak mantıklı.
Soldan gaz tertibatı yazdırmaya uğraşacağım yazılırsa mecburen otomatik alacağım ve qashqainin istediğim sınıf otomatiği şu an bostancıoğlu engelli fiyat listesinde 88000tl yazıyor yani aralık indirimleri falan hesap edilince araç 5000 düşse bile beni 10000 tl aşıyor malesef alamayacağım. 2017 jetta highline 1,6tdi dsg olan indirim sonrası 75000tl altında kalırsa onu alacağım inşallah iyi günler.

BLACKSAGAT
Yalnız bir yanlışınız var; TSE den onay alındığında tertibatlı araç herkesin kullanımına açılmaz, 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarla sınırlıdır.

Ufukalp
1. H sınıfı ehliyeti olanlar içinde ayni prosedür var. Uzman genede sürücü olur veya olamaz diye rapor verecek mi ? Sürücü olamaz derse ne olacak?
2.TSE'ye baş vuru ne yolla yapılacak. Neler istenecek. Bir örnek form var mı ?

Teşekkürler.

Levent54
1- Evet hali hazırda ehliyeti olanlar için de değiştirme sürecinde bu prosedür geçerli.
Evet mevcut ehliyet olsa dahi uzman tekrar değerlendirecek, gerekirse sürücü olamaz şeklinde görüş bildirebilecektir, ki rapor istenmesindeki amaç da zaten mevcut sürücülerin sağlık yönünden yeterliliğinin devam edip etmediğini denetlemektir.
Sürücü olamaz denirse ehliyete veda edilecektir haliyle. Bu karar hemen emniyetle paylaşılıyor mu onu tam bilmiyorum ama sanmıyorum da. Bu durumda olumsuz rapor yırtıp atılır, mevcut ehliyet değişimde son tarih olan 2020 sonuna kadar kullanılır.
O tarihten sonra da Allah kerim, belki tekrar bir başvuru yapılabilir, yoksa süresi dolan ehliyet hükümsüz olur.

2- TSE ye başvuru için özel bir prosedür bilmiyorum, çok çok ruhsat ve tadilat projesini isteyebilirler, aracı da beraberinizde götürmeniz şart. Her zaman uygun olmama ihtimaline karşı önceden aramanızda fayda var, gerekiyorsa randevu alırsınız.

başka bir sitede özel şöför ihtimali için herkes sürebilir yazmış bir arkadaş yazıyı bulursam buraya eklerim tabi yanlış bilgi olabilir sonuçta benim eşim kardeşim sürse bana yeter gerisi zaten sürmesin:)))

Sag elde kisitlik var demisiniz rapor alirken onuda goz ardi etmeyin

mehmet-41

o dayımın sakatlığı dün ben kendisiyle tam ne şikayeti olduğunu hani öyle h sınıfı alan varmı bir bakayım diye sordum sağ elde amputasyon yani kemik bütünlüğü bozulmuş 9 yerden birden el parçalanmış tendomlar falan kopmuş baya bir arazı var elinin oda alır tahminimce.

Otv siz arac alabilir raporda otv icin yazarsa alir ancak. Engel durumuna gore nasil arac kullanilacagida yazmali dr

BLACKSAGAT
Hemen her yorumunuzda başka sitede şöyle, başka sitede aksi yazıyor gibi ifadeler kullanıyorsunuz.
Başka site dediğiniz yerler bizim için bir ölçüt değildir, Yasa ve yönetmelik neyse o.

Ufukalp
Ufuk abi merhabalar. Daha önce "özel hastaneler/polikliniklerden" alınan raporlarda sorun olduğunu duymuştum ama bu şekilde bir arkadaşım ehliyetini almıştı ve emniyetin bir sitesinde sanırım özel poliklinik ve hastanelerin de raporunun geçerli olduğunu yazıyordu. şuan da aynı şekilde mi olur? özel bir poliklinikten alınan rapor ile ehliyetimi yeniletebilir miyim
Yönetmelik:
Ehliyet için sağlık raporu verecek kuruluşlar - Memurlar.Net

Ufukalp

Bakın benim amacımda öğrenmek doğru şeyler yaparak fazla sürünmemek şimdi sizde bir engellisiniz ve benim ne demek istediğimi çok iyi anlarsınız ben bu siteye geldim çünkü en iyi bilgiyi burası veriyor ama bazı yerlerde bakın 90 altı raporla araba alınmaz diyenden tutunda almanyadan araba 5 sene sonra satabilirsinden tutun 90 özürlülerin kdvde ödemeyeceğine neler neler yazıyor ben bakın böylede birşey var diyerek doğru bir bilgiyi bulmaya çalışıyorum sonuçta engelliler için yasalar neredeyse saldım çayıra mevlam kayıra kimse doğruyu bilmiyor gibi insan araştırırken resmen üniversite tahsili yapıyor belki benim şöyle birşeyde var dediğim yeni bir yönetmelik değişikliğide olabilir malum neredeyse hersene engelli yönetmeliği değişiyor ben mesela şu anda eski sisteme göre 40 almam gerekirken şu anda 15 veriyorlar.

Gokhan ehliyetimi 7 yil once ozel polikilinikten saglik raporu alarak h sinifi otomatik vits ibareli rapor alarak aldim ehliyetimi bir sorun olmadi emniyette sadece polikklinikte ortopedi dr yoktu onuda poliklinigin anlasmis oldugu ortpedi dr muaynesi sonucu aldim ehliyetimi

gökhan_
İlk önce aile hekimine gitmeniz şart, artık sürücü olur raporu süreci orada başlıyor.
Aile hekimi sizi engel durumunuza göre bir ya da bir kaç branş uzmanına sevk edecektir.
İşte bu aşamada o branş uzmanları için ister devlet ister özel sağlık kuruluşları ikisini de tercih edebilirsiniz.

Ozelden alinirsa ugrastirmadan 1saat icinde alinabilir ehliyet raporu

mehmet-41

abi daha önce afedersiniz salak bir dahiliyeci yüzünden (benim engelim ortopedik) alamadım. çok psikolojim bozuldu. daha sonra çok araştırdım sadece ortopedik olduğu için gittim ortopedi doktorundan rapor aldım öyle çıkardım ehliyeti. artık mecbur kalmadıkça devlet hastanesine gitmiyorum. ne yaşadığımı bir ben bilirim abi

mehmet abi ortoepdik sklayozu olana özel rapor veririmi şuan h sınıfı ehliyeti var ve teritibat aigtiyaç duymyuor bildin özel hastane varmı rapor veren

Var olan ehliyeti yenilemek istiyorsunuz

Ufukalp

Ufuk bey, İl sağlık müd. özelden alınan rapora itibar ediyormu?

Bir sualim daha olacak, ay sonunda memleketime gideceğim, vergi muafiyetli araç için raporu ikametgahımızın olmadığı ilden alabilirmiyim..?

Son düzenleme:
BaSKaN53
Sevk edildiğiniz branş uzmanı için özel sağlık kuruluşuna gidebilirsiniz evet.
Ancak yukarıda da dediğim gibi direkt gidip rapor alma diye bir şey yok, artık süreç aile hekiminden başlıyor.
ÖTV muafiyeti için alacağınız raporun nereden alındığının bir önemi yok, sadece yetkili bir hastane olsun yeterli.

İyi günler ben aile hekiminden sevk almıştım ve bayram öncesi 5 branşa yani ilk randevum yarın son randevum 18 temmuz olmak üzere 5 branşa randevumuda aldım. Fakat siz sadece 1 doktorsa ona alınması yeter gibi bir şey söyleyince bu sabah aile hekimine gittim (evime 10 metre uzaklıkta) neyse durumu anlattım dedim ki tek branş yetiyor. Bana dediki ehliyet için bu şekil sevk veriyorum bende ona ben engelli ehliyeti için dedim baktım daha birşeyler söylüyor tamam dedim içimden senin eşşeğin erkek olsun dedim sonuçta adamla ters düşmeye gerek yok aile hekimi sonuçta birde bu olaylardan bir daha giderim yokuş yada zorluk çıkarmasın diye tamam dedim ve eve geldim. Ya bu müfredat değişikliklerini neden öğrenmesi bu kadar zor her kafadan niye ayrı ses çıkıyor adam resmen normal ehliyet raporu için sevk verdi ya birde söylüyoruz bak böyle diye biliyor gibi yok böyle diyor. Engelli için sadece ortopedi yetiyor ama anlatamadım ve 5 tane doktora gireceğim ve hepsine gözüktükten sonra birde toplu bir rapor yazdırıp heyete verecekmişim 2 saatte olacak işe 1 hafta uğraşacağım ya birtane engelli portalı olsa e devlette falan ve bütün herşey başlıklar halinde orada yer alsa ve isteyen istediği zaman oraya baksa gerçek bilgi kaynağı olsa bu nedir ya engelli raporunu bile bir hastane 15 veriyor diğeri 30 resmen rezalet...

Ben ayni sorunu yaşamadım.Sadece biruzmana sevketti. Ama onada gitmedim. Bir sorun yaşamak istemiyorum. Zaten yeteri kadar sorun yaşadım.
http://engelsizseyyah.com/2016/01/bir-engellinin-araba-alma-cilesi/

5 yıl süre var. Daha çok değişiklikler olacaktır. Zira burası Türkiye. Bu arada Bület kardeşim bir çalışma yapacaktı. Bunu bekliyorum. Çıkacak sonuca göre birlikte girişimlerde bulunmamız lazım. Adamın biri oturuyor bir mevzuat yazıyor. Sonra çık çıkabilirsen işin içinden.
Birde bu sorunları dile getirecek sağlam bir STK ya ihtiyaç var.

engelli mevzuatı bir kere yapılır 10 senede falan güncelleme yapılır oda kökten değiştirilmez bu ne ya benim engelim kısalık ölçülmeden %35ti oda 12 yada 14 puan ediyor karma ölçümde baltazarmıymış neymiş onda bile 41 42 oluyor yenilerde bir gittim kısalığıda dahil ettireyim diye oda ne 15 verdiler şok oldum ama benim rahatsızlık cetvelde daha düşük birşeye bağlanmış 4 cm kısalık sadece%10 ama femur pertes sekeli denen ağır şikayet %5 bu nasıl bir adalet valla birlik olmak lazım türkiyede ağır ve hafif 2milyonun üzerinde engelli var meclise neredeyse 10 tane millet vekili sokarız belki daha fazla şuraya bak lastik top gibi oynuyorlar imza ise imza yürüyüşse yürüyüş neyse o artık birşeyler yapmak lazım.

ben bugun sağlık ocağına gittim kadın bana direk hastaneye git dedi ama siteden bi abiyle tanıştım Belge Göster ek 1 sağlık raporundaki belgeyi yazıcıdan çıkarttım yarın sağlık ocağına gideceğim ilk sağlık ocağına gitmemiz gerekiyor değilmi Ufukalp

aile hekimini öğreniyorsun ilk sonra hangi hastanede hangi sağlık ocağında ona bakıyorsun ve o doktora gidiyorsun mesela bize yakın bir sağlık ocağıda var ben orayada gidebilirim ama aile hekimi deniyor. Sen zaten kimseyle muhattap olma randevu al aile hekimine derdini ona söyle birde randevulu hastalar bitince sıradan alabiliyor illa randevu almayada çalışma 3 gün sonraya verdi yarın bekle kapısında 5 dakikada alırsın sevki. Bankodaki kızlar çok bilse onlarda doktor olurdu. Ha doktorda benimki gibi bilmiyorsa dersin siz galiba ortopedi doktoruna sevk edecekmişsiniz orasıda muayeneden sonra ilçe sağlık kuruluna yollayacakmış diye biraz sufle verirsiniz normal bir insan ise doğrudur der sevki verir.

abi ben sağlık ocagına gidiom aile hekimine oluyor dimi ilk başta yarın gidecem bugun gittiğimde başkadoktor vardı verdiğim linkteki raporun en üst kısmını doldurcak galiba bide fotoğraf kaçtane lazım biyometrik

Üst Alt