@caner7777
Branş bazında sıralama şöyle, mesela bilgisayar mühendisliği mezunusun. Ve sınavdan 87,65 puan aldın diyelim. Senin bir genel (atıyorum, sınava giren 24000 kişi arasındaki) sıralaman oluyor. Bir de bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun adaylar (atıyorum 390 kişi) arasındaki sıralaman.
Bu şunun için önemli, bilgisayar mühendisliği kadrosu açıldığı zaman(hepsinin kodları var Bilgisayarın kodunu bilmiyorum), oraya sadece bilgisayar mühendisliği mezunları başvurabiliyor. Dolayısıyla bilgisayar mühendislerinin kendi içindeki sıralaması esas alınıyor. Ama mesela diyelim sen bilgisayar mühendisliği mezunu olmana rağmen, sıralaman kadro sayısının daha gerisinde kaldıysa, yani atıyorum 45 mühendis alınacakken, senin mühendisler arasındaki sıralaman 107 ve genel sıralaman 1123 ise, sen mühendislik kadroları yerine, gidip 4001(herhangi bir bölüm mezunu kodlu) kadrolara başvuruyorsan, bu sefer branş sıralamanın bir önemi kalmıyor ve sen genel sıralamaya göre kaçıncı sıradaysan onu esas almış oluyorsun.
Eğer branş bazında açılan kadrolar yüksek sayıda olursa, bu 4001 koduyla başvuru yapanların da atanma şansını artırıyor. Çünkü mesela sen branş bazında açılan kadrolardan birine giriyor ve 4001 kadrosunu işgal etmemiş, kendi branşına açılan kadrolardan birine girmiş oluyorsun. Böylece 4001 koduna başvuranların (herhangi bir lisans bölümü mezunlarının) senin branşındaki açılan ekstra kontenjandan kaynaklı, 1 kontenjanlık daha şansı olmuş oluyor.
Özetle, eğer senin mezun olduğun bölümün bir branşı varsa(avukatlık, sosyolog, psikolog, öğretmenlik, mühendislik gibi), bu senin için önemli bir sıralama. Yok eğer mesela herhangi bir lisans mezunuysan (atıyorum su ürünleri bölümü) ve senin mezun olduğun bölüme özel kontenjan ayrılmıyorsa, sen 4001 kodlu kontenjan sayısını referans alacaksın.