Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Direksiyon topuzunu ruhsata mı işleteceğim?

hkarabiyik

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Ehliyetimi yeniledim ve yeni ehliyetimde “direksiyon topuzu” (özel tertibat) kodu yer alıyor. Ancak eski ehliyetimi düzenleyen sağlık komisyonu tarafından araç kullanımım için direksiyon topuzu zorunlu tutulmamıştı ve aracıma da böyle bir tertibat takılmamıştı. Bu şekilde aracı satın aldım ve bugüne kadar da topuz olmadan kullandım.

Şu an yeni ehliyetimde bu kod bulunduğu için kafam karıştı. Bu durumda aracıma direksiyon topuzu taktıracağım. Ayrıca bu işlem için TSE proje, tadilat veya ruhsata işletme gibi bir prosedür gerekiyor mu, yoksa basit bir aparat olduğu için direkt takıp kullanmak yeterli mi emin olamadım.

Benzer durumu yaşayan ya da bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.

Merhaba

google şunlar yazmakta

Engelli Sürücüler İçin (Zorunlu)
Ehliyetinizde 40.11 kodu (direksiyon simidinde yardımcı cihaz) bulunuyorsa, bu aparatın kullanımı ve ruhsata işlenmesi yasal bir zorunluluktur.

Türkiye'de standart otomobiller için direksiyon topuzu kullanımı Karayolları Trafik Kanunu ve yönetmelikleri gereği yasaktır ve araç muayenesinden ağır kusur olarak geçer. Bu aparatın kullanımı sadece özel donanımlı araç kullanması gereken engelli sürücüler için yasal olup, engelli ehliyetine ve ruhsatına işlenmiş olması şarttır.

Aslında dediğiniz gibi çok basit bir aparat fakat böyle yazılar var.

Cimer den Emniyet Genel müdürlüğüne BİLGİ EDİNME olarak yazabilirsiniz.

Evet ruhsata işletmek gerekiyormuş aynı bela bendede var. Bir yere sordum 10bin dediler + noter ruhsat değişimi

Kimse ona bakmaz bi topuza seyyar gibi bindigin dsg araca tak sür kim ne diyecek onun icin 10 bin tl de sacmalık

Tertibat olarak ehliyette ne varsa Tertibatçıya taktıacaksın proje çizilecek, TSE onay verecek ve Ruhsata işlenecek
Proje için ve Tertibat için para vereceksin.
TSE onay için para vereceksin.
Ruhsata işletmek için para vereceksin.

Kısaca ben aldım topuzu taktım ile olmuyor. çevirmede veya kaza olursa polis senin tertibatına,Kaskon vs hepsi bakar yetersiz ehliyetten işlem yapar kasko da karşılamaz sigortada

Bu konuda ilgili kurumlardan bilgi almak lazım çünkü bi topuz için projeye gerek olmayabilir.

@hkarabiyik, Proje dediğin şeyi paintte çiziyorlar :) bende fren gaz pedalına incecik terlik altlığı gibi bir şey yaptırıdm mesela ve işlendi ruhsata yoksa ehliyet geçersiz sayiliyo sıkıntı

O zaman yaptırız ne gerekiyosa yapıcak bişey yok tekrar tse noter muayene gerekiyor

@hkarabiyik,
tertibat , tse , noter işlemleri ni yaparsanız aracınız engelli aracı olacak Kamu otoparkları ücretsiz ayrıca tertibatlı olacağı için MTV istisnası talep edebilirsiniz. Aracınızın modeli markasını bilmiyoruz ama 1-2 sene içinde MTV ödemeyince otopark ücretleri ödemeyince ödeyeceğiniz para amorti eder diye düşünüyorum.

Not: Fenni muayene yapılmayacak bilginiz olsun süreniz varsa yapmayacaksınız.Tertibatçı sizi yönlendirir.

Saim bey aracımı zaten 2024 yılında engelli tertibatlı olarak aldım. Fakat şimdi ehliyet yenileme sonucunda yeni bir kod koydular bu koda göre işlemleri tekrardan yapacağım.

@Polmiks, aracımın ruhsatında zaten engelli aracı olduğu yazıyor onu yazmayı unutmuşum yine de bu değişikliği yapacakmıyım

Son düzenleme:
@hkarabiyik, Araca tertibat takılırsa, sökülürse Tertibatçı tarafından proje çizimi yapılır işlemler yapılıp TSE onay alınır. Noter de ruhsata işletilir.

Süreç her zama nböyle ben bunu yapmam gereksiz dersen Kaza yaparsan, ölümlü, Kasko sigorta karşılamayabilir Yetersiz ehliyetten işlem görebilirsin.
Mutlaka Ruhsata işlenmesi gerekiyor.

Ben Basit bi gaz frene terlik altlığı gibi gereksiz bir şey taktırdım ihtiyaç yok ama kurul istedi 17 bin tl Tertibatçı + TSE ye verdim 1.500-2.500 tl de notere verdim geçen sene :)
Kaza olur bir şey olur haklıyken yetersiz ehliyetten problem yaşarsınız

Yasaya göre direksiyon hareket ettirici aksam değildir. Hareket ettirici aksamlar gaz fren debriyaj ve vitestir. Ayrıca bu kod ile ötv indirimi bile alamazsınız. Ruhsata hareket ettirici aksam harici birşey dahil edilmiyor diye biliyorum. Yinede trafik memuruna ve vergi dairesine danışmakta fayda var.

Olayı anlatamadım galiba aracım zaten hali hazırda Engelli aracı ruhsatta engelli aracı olduğu gözüküyor ve işli zaten şimdi bu topuz ilavesi yüzünden her şeyi en baştan mı yapacağım. Onu anlamadım çünkü ruhsatta herhangi bi kod yazmıyor.

Üst Alt