Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Danıştay ÖTV’siz araç alımında on yıllık sürenin geçmişe dönük olarak uygulanması iptal etti

işleyen sistemi ne güzel bozup milleti mağdur ettıler . Ben suçu onlarda değil hala bunları savunan halk da buluyorum . Vatandaşın ezıyet cekmesi hayatının daha da zorlaştırmak ıcın ellerınden ne gelırse yapıyor lar . .

burada memur cevap verirken 5 yıllık sürenin 27/12/2024 ten sonra dolduğunu söyülüyor bu tarihten sonra 5 yılı dolduranlara 10 yıl tabi olduğunu belirtiyor gibi yanılıyormuyum bunu diyer arkadaşların yorumunuda merak ediyorum ben 03/01/2026 da 30 ekim 2019 ta ötv muaf araç aldığımı 30 ekim 2024 te dolduğunu 5 yılın aracımın hala kullandığımı belirttim acaba satsam yeni araç alabilirmiyim diye özelge istedim daha cevap gelmedi bekliyor gelince cevap burada paylaşicam

Arkadaşlar olayı farla zorlamayın faydası yok. 27.12.2024 tarihinde çıkan kanuna göre artık ötv istisnalı araçlar, alındığı tarihten itibaren 5 yıl sonraki bir tarihte satılabilecek, ancak ötv istisnalı araç alabilmek için, satılan aracın ilk alındığı tarihten itibaren 10 yıl beklenecek.

Ancak danıştayın kararına göre, 27.12.2024 tarihinden önce 5 yılı dolmuş aracını yine 27.12.2024 tarihinden önce satan engelliler 10 yılı beklemeden ötv istisnasından yararlanarak yeni araç alabilecek.

27.12.2024 tarihinden önce araç almış ancak 5 yılı dolmadan ötv'sini ödeyerek aracını 27.12.2024 tarihinden önce satmış kişiler, ötv istisnalı araç alabilmek için, satılan aracın ilk alındığı tarihten itibaren 10 yıl bekleyecek.

Kimse maliyeye boşu boşuna yazı yazıp, 27.12.2024 tarihinden önce aldığım 5 yılı dolmuş aracımı 27.12.2024 tarihinden sonra satarsam ötv istisnalı yeni aracı 10 yılı beklemeden alabilir miyim? diye sormasın.
Alacağı cevap kesinlikle "alamazsın" olur.

Yapılacak şey, 27.12.2024 tarihinden önce aldığı 5 yılı dolmuş aracını 27.12.2024 tarihinden sonra satan bir engelli, maliyeye ötv istisnasından faydalanarak yeni bir araba almak istediğini belirtip, beyanname ve alacağı arabayla ilgili belgeleri sunacak, olumsuz cevap aldıktan sonra maliyeye dava açacak.

Kesinlikle davayı kazanır ve danıştayın aşamasından sonra bu karar da emsal teşkil eder ve 27.12.2024 tarihinden önce aldığı 5 yılı dolmuş aracını 27.12.2024 tarihinden sonra satan tüm engelliler bu karardan yararlanır.

Arabasını 27.12.2024 tarihinden sonra alan engelliler için yapacak birşey yok. Onlar artık 5 yıl sonra arabasını satabilse de ötv istisnalı yeni araba alabilmek için kesinlikle 10 yılı bekleyecek.

basvuruma olumsuz donus geldi arkadaslar. Saglik olsun, mevzuatta degisiklik yapilmasini bekleyecegiz.

Eski mesajimi alintilayamadim. 2021’de satin aldim, satmadim hala kullaniyorum.

Son düzenleme:
Kural değişikliği öncesi alıp, 5 yıl süresi dolmadan satıp idari dava açan oldu mu?

Merhabalar.

Aslında çok anlaşılmayacak bir şey yok nerdeyse 12 sayfa forumu okudum bir çoğu şu durumu soruyor "Aracı 2021 de aldım 2022 de sattım yeniden alabilirmiyim. Düşünülmesi gereken bence şudur. Şu anda yargıtayın bu yürütmeyi bir tarihe istinaden geriye dönük 5 yılı dolmuş satılmış araçlar için tuttuğu bariz belli. Kaldı ki zaten 2020 de alınmış ve 2022 de satılmış (ötv'si ödenerek) bir araç için bile yine 5 yıl geçmeden asla yeni araç alamazsını yani şu anki on yıllık yasa olmasa bile 2020 de araç alsanız 2021 de aracı satsanız yeniden araç alamazsınız. çünkü o zaman da yasa şunu zorunlu kılıyor kişi sadece 5 yılda bir kez ÖTV istisnasından yararlanabilir aracını erken satsa dahi yeni araç için yine 5 yıl beklemek zorundadır. 01.01.2020 tarihinde aracınızı almış olsanız bile bu aracın satış tarihi 02.01.2025 tarihinde aracınızı satabileceğiniz en erken tarihti. bu tarih zaten yeni düzenlemenin dışında kaldığı için yargıtayın yürütme durdurma kararınına uyguladığı tarihin dışında kalıyor. haliyle araç alamazsınız.
Durdurma kararından yararlanabilmek için 27.12.2024 tarihinden önce geriye dönük 5 yıl son istisnadan yararlanmış olması ve bitmesi gerekiyor.
kabaca hesaplama yapmak gerekirse 20.12.2019 tarihinde alınmış bir araç bu süreye kadar erken de satılsa satılmasa da 5 yılını tamamlamış olur ve kişi hak sahibi olur.
Fakat 30.12.2019 tarihinde alınmış bir araç 5 yılı gün farkı ile kaçıracaı için 10 yıllık bekleme süresine takılır. evet o aradaki 3 gün ile sizi red edebilirler. 1 gün ile emekliliği yıllar atan insanlar var.
Arkadaşlar bunlar benim kensi şahsi görüşümdür/anlayışımdır. herhangi bir kaynaağa sahip değildir.
Benim durumum ise şu 2016 da aldığım aracımı 2019 da sattım (ötvsi ödenerek) 2021 yılında yeniden hak sahibi oldum ama araç alamadım. şimdi araç alacağım fakat bir kaç prosedüre takıldım (ehliyet , rapor ,durum bildirir vs ) bir de bayinin siz araç alamazsınız demesi benim deli etti. onlar da tam olarak işlemleri bilmiyorlar bariz belli.
Not : yazının herhangi bir resmi dayanağı yoktur. en net cevap yine ilgili vergi dairelerinden bire bir görüşülerek alınmalıdır.

bence danıştay kararı şöyle olmalı davayı açan kişi aracı 5 yılı dolmuş satmış yani araç alma hakkı var aslında şöyle olmalı 27 aralık 2024 önce 5 yılı doldurmuş her ötv muaf araç almış kişi aslında araç alma hakkı var benim şahsi görüşüm burada maduriyet 5 yılda 1 kez araç alma hakkı gasp edildiği için verdi danıştay bu kararı kişi aracı sattığı için değil çünkü maduriyeti doğuran 5 yılı dolduğu için satan kişinin araç alma hakkı gasp edildiği için yürtmeyi durdurdu bunu görün arkadaşlar ilerde mutlaka bu maduriyet çözülecek benim görüşüm 27 aralıktan önce ötv muaf araç almış her kese 5 yılı dolunca araç alma hakkı verilecek

Üst Alt