kim ne yazmış okumadım
başlığa göre yazıyorum, yazdıklarım yanlış bile olabilir.
benim de psikolojim bozuk, onlarca yıl önce bir doktorum tedavi etsek Türkiye'nin %60 - 70 inin psikolojisi bozuktur zaten demişti.
Söyleneni doğru kabul etmekle birlikte, sorunun Türkiye'ye özgü değil de orta doğu ya da doğu ya özgü olduğunu düşünüyorum.
Yetiştirilme tarzımız yanlış,
Ayşe'nin oğlu 3. ayda konuşmaya başlamış seninki hala konuşamıyor mu? Mustafa'nın kızı yürümeye başladı seninki daha sürünüyor mu ? Komşunun oğlu okumayı sökmüş, kızı da sene sonu takdir almış. Teyzenin oğlu Fen Lisesini kazanmış. Halanın oğlu Tıp kazanmış doktor olacakmış, sen top peşinde koştur daha. Komşular sıfır araba almış, biz hala geçen seneki arabaya mı bineceğiz. Arkadaşlarımın hepsi son model iphone kullanıyor benim ki 1 yılda eskidi. Kilo mu aldın sen, Ayşe'ye bak manken mi gibi kız. Hala bir baltaya sap olamadın mı sen, yaşıtların havuzlu villa aldı. Ne köye gidip çoban mı olacaksın, bak arkadaşların dünyayı geziyor.
Sonuç olarak yedi gün yirmidört saat psikolojik şiddete uğradığımız bu hayatta, iyi kötü yaşayabiliyorsak buna da şükür.
yetiştirilirken onun O'su var senin neyin var, onun Şu'su var senin neyin var şeklinde baskı altında ve yarış atı mantığında yetiştiriliyoruz.
--------
Türkiye ve Avrupa örneği için aklımda kalan son bir örnek.
Türkiye'de iş kuracaksın ya da yeni bir şeye başlayacaksın ya da hayallerini yaşayacaksın hemen başlar.
- Olmaz kanka, sen bu işi yapamazsın, hem şunu da düşün kaybedersin vs..
Batı'da iş kuracaksın ya da yeni bir işe başlayacaksan,
- Şunu yaparken yardıma ihtiyacın olursa çekinme ara. Senin için ben ne yapabilirim. Şunu yaparken zorlanabilirsin, elimden geldiğince yardım edebilirim.
---------
Sadece başlığa bakarak söyleyeceğim tek şey "masum değiliz hiç birimiz."