Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Askerlik borçlanması emekli maaşını yükseltir mi?

Pegasus

Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
1
Sevgili Dostlar Merhaba,

Konuya vakıf arkadaşlara bir şey sormak istiyorum. Bildiğiniz üzere emekli maaşları öncelikle 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olarak üç farklı dönemin maaşları hesaplanıp bunların ortalamasından çıkartılıyor. Maaşa en yüksek etkisi olan dönem ise 2000 yılı öncesi yatırılan primler.

Peki bu dönemlerden birinde ne kadar prim ödenirse maaş hesaplanıyor? Örneğin benim 2000 yılı öncesinde sadece 2 ay sgk primim var. Acaba diyorum 1995-1996 yıllarında yaptığım askerliğimi (18 ay) borçlanarak ödesem 2000 yılı öncesi ödenen primlerin payı en yüksek oldugu için emekli maaşımı yükseltir mi? Yani 18 ay ödenmiş prim bu dönemi maaş hesaplanmasına dahil ediyor mu? Öte yandan 1. derece engelli olarak zaten 3 ay sonra 3600 gün doluyor. Günü dolsa bile kişi askerlik borçlanması yapabilir mi?

Bu konuda gerçekten bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırsa çok sevinirim

Eğer askerlik 2000 yılından önce yapılmışsa evet, askerlik borçlanması maaşı yükseltir. Ama 2000'den sonrası için çok anlamlı bir fark yaratmaz.

Hele askerlik borçlanması yapıldığında sigorta başlangıç tarihi 2000'den önceye gidiyorsa, o zaman maaşta çok önemli artış olur.

bülent ağabey,
babamın askerlik borçlanması yapılmadan önce sgk aylıkhesap sitesnde 1700 tl gösteriyordu. askerlik borçlanması yapıldıktan sonra ise 1820 gibi bir rakam olmuştu. şuan 2024 tl emekli aylığı almaktadır kendisi.

Babanız hangi dönemde kaç gun askerlik borclanmasi ve ne kadar ödeme yapti (yani tavandanmi yoksa endusuk olan tabandanmi)

LAbidu baban askerliği tavandan mı yoksa tabandan mı ödemişti yazabilir misin lütfen?

Ahal Teke

Ben olsam yüksek seviyeden askerlik borçlanması yapardım. 2000 öncesi sigortalılık etkisi yapacağı için maaşa öenmli bir katkı yapacaktır.

OturanBoğa
Ben olsam yapmam öyle gerekmiyorsa hiç, eksik gün kadar asgari ücretten borçlanırım o kadar.
540 günü tavandan borçlanmanın maliyeti 47 bin kusur. Aylığı 150 tl artırsa yılda 1800 yapar ve ancak 26 kusur yılda kendisini amorti eder karsız yani :)
Ha bu benim fikrim tabi.

Ahal Teke

prime esas kazanç 2 ile başlayan rakam olarak görünüyor 1986 yılına ait.
ocak zammıyla emekli aylığı en az 2340 tl fln olacak.

Ufukalp

Haklısınız ufuk bey sizin fikrinize katılıyorum + 47 bin TL yi dolara yatırsanız bi 10 sene daha ileri atar kendini amorti etmesi için ☺

Oturanboğa kardeşim galiba bunu Ali Tezele 600 tl bayılıp öğreneceğim en sonunda :) Yukarıda Musti arkadaşın verdiği linkte istediğim bilgiler yok maalesef.

Öncelikle kendi durumumla ilgili bir kaç detay vereyim. Askerlik borçlanmasını eksik günlerimi tamamlamak için değil emekli maaşıma olası etkisi nedeniyle merak ediyorum. Yoksa emeklilik günüm çoktan doldu ve benim şimdilik emekli olmaya hiç niyetim yok.

Günü geriye çekmekle de ilgilenmiyorum zira askerlikten önce sigorta başlangıcım mevcut.

Ama 2000 yılı öncesi ödenen primlkerin maaşa etkisi oldukça yüksek olduğundan bunu tavandan ödersem emekli maaşıma katkısı sanılandan çok daha fazla olabilir belki. Tabi bunu bilmiyorum sadece merak ediyorum.

Öte yandan hadi ödedik. sadece 18 ayı ödemek 2000 yılı öncesi maaş hesaplanmasına yetecek mi? Bir dönemde maaş hesaplamak için en az ne kadar gün prim ödemek gerekir bunu bilsem soruma büyük oranda cevap almış olacağım. Demek istediğim 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası dıye üç farklı dönemin maaşı hesaplanıyor ya işte bu donemlerin her bırınde en az ne kadar prim ödersek bu döneme ait maaş hesaplanıyor. Yanı ben askerliği tavandan ödersem çıkıp sgk eyvallah birader sagol varol ama biz 18 ay için 2000 öncesi dönem için sana maaş hesaplayamayız en azından 7 sene prim ödemen gerekir der mi? Merak ettiğim bu.

Şu an sigorta primlerim tavandan ödeniyor. Ama 2004 den 2012 ye kadarki dönemde hep asgari ücretle yatırıldığı için muhtemelen emekli maaşım düşük gelecek. Şu an emekli olmasam bile 2000 yılı öncesi yaptığım askerliği ödemek ileride emekli maaşıma kayda deger bir katkı yapacaksa bunu değerlendirebilirim. Ancak ufukalp arkadasın dediği gibi bir fark olusacaksa değmez gerçekten.

Ahal Teke
2008 de yürürlüğe giren 5510 sayılı yasadan önce askerlik borçlanması, ödemenin yapıldığı döneme sayılıyordu.
Bu gün askerliğini borçlanacak biri, askerliğini 20 yıl önce de yapmış olsa primler 2008 sonrası döneme sayılacağından emekli aylığında artışı bırakın düşüşe bile sebep olabilecekti.
5510 sayılı yeni sosyal güvenlik yasası ile artık borçlanılan günler, borçlanmanın ait olduğu döneme sayılmaktadır.
Yani 20 sene önce yapılan askerlik bugün borçlanılsa da primler 2000 öncesi döneme sayılacak, dolayısıyla maaşta da artışa yol açacaktır.
Ancak daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi 47 bin tl cepten vermeye değecek bir miktarda artış olacağına ihtimal vermiyorum.

ufukalp tskler cevap icin. Tabiki bir kar zarar analizi yapacagim. Su an 6.5 sene daha calisacagim gibi gorunuyor. Tavamndan yatan primler nedeniyle her ay 22 tl kadar emekli maasi yukseliyor. Basit bir hesapla yilda 260 tl den 6.5 yil sonra emekli maasimda 1700 tl ye yakin artis olacak. Su an hesaplattigimda 1300 gibi bir rakam cikiyor. Demek ki su anki degerle 3 bin gibi bir maas alacagiz. Biraz daha az ya da cok olabilir. Eger 2000 oncesi askerlik odemesi bu hesaba kayda deger bir katki sunarsa oderiz.

Ahal Teke
Şu an için sgk aylık prime esas kazanç tavanı 10.705 tl.
Yani her ay bu rakam üzerinden mi prim ödüyor işvereniniz sizin için?

Ahal Teke
Eğer öyle ise ve bu tutarda primi işvereniniz ödüyorsa mümkün olan son reddeye kadar çalışın siz, çalıştığınız her ay dikkate değer şekilde artacaktır emekli aylığınız.

Merhaba.

Sigorta başlangıç tarihim 1990. Ödemelerimi hep asgari olarak yaptım ve şu an emekli olsam ( 18 ay sonra günüm doluyor ) 900 tl gibi aylık alacağım söyleniyor.
askerlik borçlanmamı yaparsam bu rakkam 940 tl ye çıkıyor. Askerlik borçlanmamı yüksek tutarsam bu oran artarmı ?
tavandan borçlanırsam fiyat 60-70 bin tel gibi, asgeriden borçlanırsam fiyat 9,800 tl gibi. sizce ne kadar askerlik borçlanması yapmalıyım ?
misal , 25 000 lira askerlik borçlanması yaparsam, emekli maaşıma ne kadar fark eder ? Teşekkürler.

dentos

2000 yılından önce askerlik yaptınız ve bunu tabandan borçlanırsanız olası emekli maaşınızda 40 TL gibi bir artış oluyor. Öyle mi?! Bana mantıklı gelmedi. Böyle ise tabii ki borçlanmanın hiç bir anlamı yok. Ama bu hesabı bir şekilde teyit ettirin derim.

Ufukalp

Ufuk arkadaşım

23-02-1992 ssk başlangıç 26,04,1977 doğum tarihi bu gün itibari ile 2784 ssk net alınan ücret 1700+198+67 rapor oranı yüzde 68 vergi indirim var
1-askerlik 550 gün mü 540 mı borçlanacağım
2-taban danmı borçlanalım
3-askerlik borçlandiğim zaman ne kadar maaş alırım(4 sene asgari ücret üstü primler)

abi ben 20.08.2000 askere gittim sgk başlangiç 02 02.1999 askerlik borçanması yapsam emekli maasşında artış olur mu

15 ay askerlik

1994 yılı sigorta girişim var 2000 yılına kadar 850 gün
2000-2008 arası prim yatırmadım
2008 sonrası 2250 gün bağkur
1450 gün sgk yatırdım
Toplam gün sayım 4500 gün gibi askerlik hariç

1990 yılı askerliğim 550 gün ( 15 ay)
%50 rapor aldim ve vergi indirimi erken emeklilik başvurusu yaptım

Sorum şu olacak ..

Askerliğimi borçlanıp, en yüksek prim yatirirsam maaş ne kadar olur?
Borçlanmazsam ne olur ?
Askerlik süresini asgari ucretten yatirirsam ne olur?

Bana yardımcı olabilirseniz cok sevinirim.

Cevap veren dostlarıma şimdiden çok teşekkür ederim
1971 doğumluyum evli ve bir çocuk babasiyim

Son düzenleme:
ben askerden geldiğimde borçlandım o zaman 570 gün 80000 tl gibi bi para ödedim şuan emekli maaşı hesaplama sitesinde 1170 tl görünüyor.

baytürk
1170 tl askerliğe borçlanırsam mi acaba yoksa borçlanmadan mi

Bende cep telefonu var hesaplaamıyorum bayturk . Tahminim 2 aya emeklilik çıkacak ne yapmalıyım bilmiyorum

emeklilik için ne kadar güne ihtiyacınız varsa o kadarını tavandan borçlanın derim siz yinede sgk ile bi görüşün

baytürk

Gun problemim yok bayturk.. toplamda 4500 günüm var. Askerlik borçlanması yaparsam maaşa etkisi ne kadar olur bunu merak ettim.

Iyı geceler dilerim bu arada...

bulunduğunuz yerde sgk müd. bi sorun derim bukonuda bilgim yok emekli maaşı hesaplama sitesinde maasım 1170 tl görünüyor.

sevgili arkadaşlar soruma cevap verirseniz sevinirim

engelliyim 3. derece vergiindirimden faydalanıyorum
12.10.2002 sigorta girişim var 5133 gün primim var

2 ay önce rahatsızlığımdan dolayı işten ayrıldım vergi indiriminden emekli olmam için 34 ayım var
98 yılında 18 ay askerlik yaptım askerliği asgariden yatırsam emekli olmam için 15 ayım kalıyor 18 ay askerliği asgariden yatırsam emekli maaşı ne kadar alırım
askerliği yatırırsam sigorta başlangicim 12.04.2001 yılı oluyor askerliği yatırmaya değer mi
yatırmazsam sistemde 1217 tl maaş gözüküyor yatırırsam acaba ne kadar faydası olur yatırmaya değer mi askerlik borçlanması başvurusu yaptım ama daha yatırmadim kararsız kaldım emekli maaşıma faydası olmayacaksa yatırmayim diyorum

lütfen yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim
en kısa zamanda cevap yazarsanız sevinirim ona göre askerliği yatıracam

Osman onay

2000 öncesi askerliklerin olabildiğince yüksek primle borçlanılmasından yanayım. Maaşa etkisi olacaktır. Uzun vadede kendi maliyetini çıkartır.

Üst Alt