Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%93 raporumla aldığım aracı kızım ve eşim kullansın diye ruhsata yazdırmak istiyorum..?

senveben

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
6
%93 ötv muafiyetli rapor ile araç aldım, henüz araç elimize geçmedi, muhtemelen maliye yazısı bekleniyor.

Sorunum şu aracı alırken ehliyeti olmayan eşim ve kızımı kullanacak diğer kişiler diye yazdırmak istedim ehliyetleri yok diye yazmadılar. Şimdi bazı sitelerde araştırdım birçok kişi var yazdıran, bu işin doğrusu ve işleyişi nedir her firma kafasına göre mi hareket ediyor veya noterde alım yaparken mi yazılıyor, trafiğe mi yazılıyor, maliyeye mi yazılıyor,

bir bu kadar arap saçına döndürülürmü anlamadım. Net bir bilgisi olan varsa cevaplarsa sevinirim. tşk.

Mantıken Ehliyet yoksa araç nasıl sürecek Ehliyet i yoksa sisteme yazılırmı

@senveben,

Ehliyeti olmayan kişiyi bırak araba sürmeyi direksiyonu bile eline alamaz..

@deasn12,
Başka bir sitede noterde yazdırdım diyen birkaç kişiyi görünce kafa karışıklığı oldu.

alıntıdır
Ömer Yurttaş
Q7-ih69_Ed_.png
Yükselen katkıda bulunan
Ben ehliyetsiz çocuklarımı ve eşimi yazdırdım sorun yok

Benjmde ehliyetim var araba alamıyorum dünya garip işte öncelikle ehliyeti olmayan birisi kullanıcı olarak yazılmaz diye tahmin ediyorum yazdırdım diyenler belki yazdırmış olabilir çünkü ülkemizde akşam yatip sabah birşeylerin değiştiğini biliyoruz yada bir kisinin dediğinin digerinin yaptigiyla tutmayan yada bir kamu kurumundaki memurun soyledigiyle kanunun tutmaması gibi aslında kimsenin birşeyden haberi yok gibi örnek vermem gerekirse insanlar kendi işleri olduğu zaman bir şekilde halleder çözer siz sorduguzda aaa bilmiyorum aslında biliyorsun ama konu başkası olunca beynini yorup düşünme gereği bile duymuyorsun eskiden insan vardı birde insnalik şimdi ne insan var nede insanlık insanlar merhamet vicdan saygı sevgi gibi kavramların dışında uzaydan gelmiş bir varlık gibi olmus insan olmak her zaman kendisi ve çevresi için faydalı olmalı çünkü başkasının başına gelenin sizin basiniza gelmeyeceğini hiçbir garantisi yok

Aynı konu üzerine yazayım, geçen sene %90 rapor ile ötv indirimli araç aldım ve bu raporla mtv ödemedim, fakat maliyedeki memur seneye mtv ödemek istemessen tekrar rapor alıp bize getirmen lazım dedi. Geçen sene 1250.tl. rapor için vermiştim EOT + ÖTV şekilinde rapor almıştım. Bu sene hastane sağlık kurulunda ki sekreterlere sordum, ben ötv den tekrar faydalanmıyacağım sadece mtv den faydalanmak için rapor alacam dediğimde farketmez 1750.tl. ödeyeceksiniz dediler, oysa "engel oran tesbiti ve sosyal haklar" diye rapor şekli var ve ücretsiz. Geçen sene bir arkadaşta bu raporu alsanda olur demişti ama hastane bankosundakilerin bu konuda pek bilgileri olduğunu düşünmüyorum. Tam bilgiyi nereden öğrenebilirim, maliyeye gitsem bilirlermi acaba, forumda bu konuda bilgisi olan illaki vardır, her yıl ödenen bir vergi sonuçta. Bilgisi olan varsa aydınlatırsa sevinirim. tşk.

@senveben, kardeşim senin sağlık raporun süreli olduğu için o parayı ödemek zorundasın rapor çıkarmazsan ötv indirimli olarak aldığın aracın ötv,sinide isteyebilirler

@senveben, MTV için ücret ödemene gerek yok normal engelli raporu alman yeterli, Araçta tertibat vs varsa onları projeleri ile Vergi dairesine veriyorsun o kadar

%90 üstü engellilerde ruhsata kullanacak kişilerin ismi yazılmaz. 1.derece bir yakın kullanabilir. Maliyeye sordum anne baba, eş veya kardeş kullanırsa sıkıntı yok dediler. Herhangi bir problemde belgeli ispat etme mecburiyetin var.

Merhaba ben şubat ayı sonunda araba aldım. Ruhsata sadece 1 yakınınızı yazıyorlar. 2. bir kişiye noter den vekaletname bile verseniz olmuyor. Aracın çevirmelerde ceza yemesi, hatta aracın bağlanmasına kadar giden bir süreç diye bilgi verildi bana..

@muhbarlas,
%90 ve üzeri engelli raporu ile 2026 yılında alınan ÖTV muafiyetli araçları; engelli bireyin kendisi, eşi, kanuni mümessili, 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımları (çocukları, anne-babası, torunları, kardeşleri) veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı bir sürücü kullanabilir. Özel tertibat gerektirmeyen bu araçlarda 3 kişi kısıtlaması bulunmamaktadır.

• Sürücü Şartları: Aracı kullanacak kişilerin ehliyet sahibi olması yeterlidir.

• İkamet Durumu: Aracı kullanacak kişilerin engelli birey ile aynı şehirde yaşaması önerilir, çünkü bu durum olası kontrollerde kolaylık sağlar.
    • Kullanım Kapsamı: Engelli kişinin araca binmesi şartıyla, bu kişiler aracı her türlü kişisel işleri için kullanabilirler.
    • Yasal Uyarı: Raporun %90 altında olması durumunda (özel tertibatlı araç), aracı sadece engellinin kendisi kullanabilir, ancak %90 üzeri araçlarda bu zorunluluk yoktur.
    Arkadaşlar; Kullanacak kişinin ismini Ruhsata işlenme şartı yoktur. Ancak engellinin ikametinin bulunduğu yer dışında arabayı anne baba kardeş harici bir kişi kullanıyorsa ve bu kişinin ikameti engelli den farklı ilde ise emniyet durumu maliyeye bildirir.

@barcan88, değerli arkadaşlar bu konuda bilgi kirliliği var. 2023 yılından sonra bir değişiklik yapılmış onu araştıralım. Hata yapmayalım

Üst Alt