Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2003 SSK giriş ve 3. derece vergi indirimi ile ne zaman emekli olabilirim?

8.9.1999 tarihinden sonra sgklı olmuş kişilere kıdem tazminatı yazısı vermiyor sgk sizinde 2003 yılı giriş internetten bakabilirsiniz yapılan değişikliğe konuyu bilen arkadaslarda yazar zaten burada

asadas05

emekliliği hak etmek için hem pirim gün sayısını hem de hizmet yılını tamamlamış olmanız gerekir. Bunlardan birinin eksik olması emekliliği hak ettiremeyeceği için size emekli olur yazısı da verileceğini düşünmüyorum.

İşverenden SGK'ya emekli olabilir mi diye sorulan yazı alabilirsiniz. SGK da size: Hayır olamazsınız diyecektir.

hozgul

Hocam merhaba,

Benim sorum emekli olup emekli maaşı almayla ilgili değil.
Benim ilk giriş 2003 de, 3. derece vergi indirimi ile 4240 güne tabbiyim.

prim günlerim doldu, diyelim işyerinden ayrılmak istedim, sgk dan tazminat alabilir yazısı alamaz mıyım?

Tazminat almak için hizmet süresinin dolmasımı gerekiyor?

@asadas05

Alabileceğinizi düşünüyorum. Lütfen şuraya bakınız

Ayrıca şu bilgiyi de ekleyelim:

YARGITAY 9. Hukuk Dairesi'nin 04.04.2006 tarih, E. 2006/2716 ve K. 2006/8549 sayılı kararına göre:

Yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle işçilerin kıdem tazminatına hak kazanabileceğine karar verilmiştir.

Benimde e devlette ilk işe giriş tarihi 1997 gözüküyor ama tabi staj olduğu için malesef emeklilik hesabında sayılmıyormuş. %51 vergi indirimim mevcut 2004 uzun dönemli prim yatırma yılım ile sanırsam 20 senede yani 2024 de emekli olabiliyorum bu staj olayı benden 6 sene çaldı malesef...

hozgul hocam mrb kidem tazminatina ihbarda dahilmidir?
asadas05 hocam sgkdan durumunuzla alakali kidem tazminatı alabilir yazisi alabildinizmi? Son durum nedir?

pusat34

Hayır, ikisi farklı tazminat kalemleridir. Emeklilik veya kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda ihbar ödenmez.

Peki hocam 2003 girisliyim vergi indirimine bagli prim gunlerin dolmasina ragmen primler yuksekten odeniyor hizmet yilimizi doldurana kadar calismaya devam edersek emekli maasinda dusme veya artma durumu nedir?Degerli bilgilerin icin simdiden tesekurler.

BuTcHeR mrb sgk baslangicim 2003 un 3 ayinda basladi 3 derece yuzde 40 vergi indirimim bulunmakta 19 yil 4240 gun sartina tabiyim primlerim doldu suan 4450 ve 16 yil surem bulunmakta sorum şu sekildedir bu sartlara gore primlerim doldugu icin sgk kidem tazminati alabilir yazisi alabilirmiyim? kalan sureyide calisarak veya bekleyerek gecirebilirmiyim?

pusat34
Hayır, kıdem tazminatı yazısı alamazsınız.
Prim gün sayınız dolduktan sonra emeklilik için kalan süreyi çalışarak da, çalışmadan da bekleyebilirsiniz.
15 yıl 3600 günle kıdem tazminatı yazısı 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlar için geçerlidir.

Ufukalp hocam burada kastettigim 15 yil 3600 degil.prim gunlerim dolmasina istinaden sgk tazminat alabilir yazisi verirmi ?

pusat34
Hayır.
Oradaki 15 yıl 3600 şartı 08.09.1999 öncesi girişli olanların yaşı beklemeden tazminat alabilmelerini sağlayan asgari şartlar.
Bu asgari şartlar sonradan 506 sayılı kanunun geçici 81.maddesi ile kademeli geçiş getirilmiştir.
Sigorta başlangıç tarihinize göre sizin için asgari şart 25 yıl 4500 gündür.
Siz zaten bu süreden daha önce vergi indirimi ile erken emekliliği hak ettiğinizden sizin için bir geçerliliği yoktur.
Bu kural herkes için geçerli olup engellilere özel bir uygulama yoktur.

Üst Alt