Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

1600 motor araç sınırlandırması neden getirildi?

Bazı yorumlar hep kişilerin kendi mantığı ile yazılmı yorumlar-burda dünya kadar omurga ameliyatı geçirmiş kalça üstü omurgalarına baskı gelememsi gereken insan mevcut-bu bedeni alıpta saçma sapan ucuz otomobillere bindiremessiniz-oturduğu koltuğa süspansiyon darbesi iletilmemesi gerekir vesaire.............dar pencereden değilde geniş bir perspektifden konuyu ele almadıktan sonra boş-engelli duruma düşmüşsün bir kere zaten tüm dünya engel birde işe fabrika çıkışı 20 bin tl olan bir araç vergilerle sana 90 bin tl ye geliyorsa zaten olay bitmiş boşa tartışıyoruz.

bende ehliyet istiyorum motor cc si önemli degil fakat avrupada amerikada anklozanlı hastalara kontrollü veriliyor türkiyede oda yok siz gene halinize şükredin kadayıfı buldunuz kaymaklısını arıyorsunuz biz ehliyet alamıyanlar naapsın herkes birşey istiyor istiyenin biyüzü kara vermiyen zenci olsun napalım

şu yüksek motor arac alabiliyorsanız indirim beklemeyin diyenlere çok gülüyorum. Abi düşük motor alınca engelliyiz, dişimizle tırnağımızla kazıyıp iyi bi gelire sahip olunca engelli değil miyiz? Sırf engellisiniz diye bir hak veriliyor size, ve başarılı olunca geri alınıyor böyle bi saçmalık var mı? Ayrıca 4.4 motorda ÖTV bildiğim kadarıyla % 130 civarı. Yani 0km normal satış fiyatı 400 bin küsür olan bir araç aslında 150 bin tl falan. Buradaki 250 bin tl ötv dünyanın en zengin adamı için bile önemli bir paradır.

Engelliler 10.000 TL ötv ödemesin diye indirim yapılıyor, 250.000 tl ödemesine kimse bişey demiyor. Nasıl olsa engelli, 1.6 buna yeter. Belki ben profesorum doktorum? Belki tıpkı trilyonluk arabalara binen sporcular gibi ülkemi temsil eden bi sporcuyum? Yani engelliyim diye yükselemez miyim? Hep alt sınıfta kalmak zorunda mıyım? Siz sadece engelli olma özelliğiniz için 10.000 tl ödemiyoken, ben de aynı özelliğe sahip olduğum halde neden 250.000 tl ödeyeyim?

Hem madem 1.3 araç bütün ihtiyaçları karşılayabiliyor, o zaman bütün makam araçları da 1.6 motor sınırlamasıyla alınsın? Bu ülkede belediyeler hariç 100.000 tane makam aracı var, kaç tanesi 1.6'nın altında? Milletin parasıyla alınıyor o araçlar. Bize 1.6 ya bineceksin diyen zihniyet bizim paramızla en baba arabalara biniyor.

" Yasalar eşitlik için vardır, ayrıcalık değil." Diyen arkadaşlar; Her engelli sırf engelli oldu diye, 1.6 motor kullanan, en alt kademe çalışanlarla eşit olmak zorunda değil. Atıyorum X (engelli)kişi çok çalıştı çabaladı, yaptığı işte çok iyi yerlere geldi, ona göre eğitim aldı ona göre kendini geliştirdi ve kendi şartlarına sahip diğer insanlarda olan tüm özelliklere de sahip. Tek fark engelli olması.
(YANİ TIPKI DİĞER 1.6 MOTOR KULLANAN İNSANLARLA ASLINDA EŞİT İŞİ YAPTIĞI HALDE; EŞİT MAAŞI ALDIĞI HALDE 1.6 ARAÇ ALIRKEN ÖTV ÖDEMEYEN ENGELLİLER GİBİ)
Bu durumda onun eşit olması gereken insan modeli 1.6 araç kullanan insanlar, o çevreye, o gelire, o eğitime ya da genel olarak o şartlara sahip insanlar değil. Bu durumda kendi şartlarına sahip olan insanlarla EŞİT - ADALETLİ şekilde yaşayabilmek için devletin tıpkı alt kademelere yaptığı şeyi yapması gerekmez mi?

Hocam neyi tartışıyorsunuz arkadaşımız eğer 2000 yılındaki kanunu bilmiyor herhelde 1600 benzinli 2000 dizel di bu hükümet geldi bir milletvekili ve yandaşları için motor gücünü serbest bıraktı x5 ler piyasaya yandaşlarına engeliler aracılığı ile bedava binildi gerçek engelli kendini toplayıp alıncaya kadar yasa 1600 cc benzinli ve dizel olarak değişti.yakında bekleyin yüksek ötv nedeni ile yine engelileri kendi yandaşları için kısa bir süreliğine serbest kalır. Ufukalp arkadaş kimin sözcüsü bilemem tek bir örnek vereyim yeter diyenler vebu hükümete çanak tutanlar utansın tam teşekülü hastaneden en az 11 doktora muayene oluyorsun hepisi seni ayrı ayrı görüyor bir de heyete giriyorsun sonrada aylar sonra rapor alıyorsun %70 bu rapor ankaraya gidiyor seni hiç görmeyen muayene etmeyen bir kurul tarafından inceleniyor ve %38 düşürülüp gönderiliyor. Sonra aylarca uğraş bu mudur hak bunlarda allah korkusu filan yok işgence var zulum var sonrada devlet desteği varmışta ötv indirimi geçin bunları ufukalp gibiler sayesinde de işte resim ortada sakın ufukalp benim yararlandığımı filan sanmasın 50 yaşındayım 21 yaşından beri arabam var bir kere ötv indirimi ile araba almadım hiç bir devlet yardımından yararlanmadım 6000 iş günü bağkurum var emekliliğe bile müracaat etmedim.ama bu sitede arkadaşların bu raporlar konusunda yazdıklarını okudukça içim kan ağlıyor 3000cc motor yapsalar ne olacak kaç engelli alabilecek sorun bu değil verilen değer ve engelilerin kullanılması malzeme edilmesi 10 yıldır mecliste engeliler var ne iş yaptılar verilen hakları bile geri aldırdılar.hepsinin mailine yazdım cevap bile vermediler zulum yapıyorlar refahlamanı istemiyorlar sadaka politası ile ufukalp gibilere şükret bak ha sadaka veriyoruz diyolar yazık yazık mağlesef kendi içimizdeki %80 engeliler bile ufukalp gibi düşünüyorlar ufukalplerin değil allah düşündürenlerin cezasını versin inşaallah.

ufukalp kim abi?

"3000cc motor yapsalar ne olacak kaç engelli alabilecek sorun bu değil" Demişsiniz;

Hayır! Buradaki tartışılan sorun bu. 3000 motorları 70 milyonluk ülkede kaç kişi alabiliyor? O zaman tümden tedavürden kaldırsınlar?

Kapitalizm; Engellileri kendi içlerinde bir araya gelip haklarını arayamasınlar diye binlerce farklı gruba bölmüş. Ama hepsine ayrı ayrı bin farklı yoldan bin türlü ayrımcılık, bin türlü haksızlık uyguluyor. Ve biz burada bunlardan birini tartıştığımızda başka biri gelip: "BUNU TARTIŞACAĞINIZA - BUNU SAVUNACAĞINIZA, GELİN ŞUNU SAVUNUN; ŞU SORUNU , ŞU HAKSIZLIĞI ÇÖZÜN DİYOR" tamamen kendi çıkarlarını gözeterek.

Engelli olma durumu kişileri genelleme hakkı vermez. Türk Dil Kurumu sözlüğüne baktığınızda engelli kelimesi ihtiyaç sahibi olma durumu şeklinde açıklanmıştır. Yani engelli kişiler; Zengin, fakir, sağcı, solcu, yaşlı, çocuk, eğitimli, eğitimsiz olabilir. Bunlar engelli olma durumunu yasalar önünde değiştirmez.

İğneyi kendimize; Burada 5 sayfa boyunca süren tartışmayı okudum, çoğu insan kendine ütopik geldiği için bu saçma hak ihlalini anlamamış, büyük ihtimal de çoğu anlamayacak. Sağlık bakanı geçen yıl görme engelli bir memura; " Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz, daha ne istiyorsun?" gibi bir söz sarf etti, bu söz aslında tüm engellilere karşı devletin duruşunu gösteren bir söz ancak genel anlamda baktığımızda imkanları olduğu halde okumaktan, araştırmaktan, öğrenmekten ve en önemlisi düşünmekten aciz bırakılmış bir azınlık engelliler. Ve burada 1.6 motorun yeterli olduğunu, fazlasına gerek olmadığını savunan arkadaşlar aynen şöyle doğruluyor bakanın sözlerini;

" AYAKLARIN TUTMADIĞI HALDE, (ENGELLİ OLDUĞUN HALDE) SANA 1.6 MOTOR ALIRKEN ÖTV İNDİRİMİ VERMİŞİZ, DAHA NE İSTİYORSUN?

Bizler savunacağımız şeyleri kendi çıkarlarımız doğrultusunda seçmek, onları ön plana almak ve hangisinin ön planda olması gerektiğini tartışmak yerine, var olan tüm haksızlıkları ve ayrımcılıkları algılamaya çalışmalı, birlik olup hepsini birer birer yok etmeye çalışmalıyız. Şimdi bunun üstüne başaramayız gibisinden olumsuz şeyler yazanlar olacaktır; En azından kendi hakkını ve kendin gibi olanların ve kendin gibi olacak koca bir neslin hakkını savunma yolunda emek harcamış olacaksın. Denemezsen zaten başaramazsın. Ve asıl başarı sonuç değil, kat ettiğin yol, o yoldan geçerken kendinde ve dünyada değiştirdiklerindir.

Saygılarımla
Haktan Özünver

Sözlerimi Nazım Hikmet'in bir şiiriyle tamamlamak istiyorum;

[FONT=Arial]Akrep gibisin kardeşim,
korkak bir karanlık içindesin akrep gibi.
Serçe gibisin kardeşim,
serçenin telaşı içindesin.
Midye gibisin kardeşim,
midye gibi kapalı, rahat.
Ve sönmüş bir yanardağ ağzı gibi korkunçsun, kardeşim.
Bir değil,
beş değil,
yüz milyonlarlasın maalesef.
Koyun gibisin kardeşim,
gocuklu celep kaldırınca sopasını
sürüye katılıverirsin hemen
ve âdeta mağrur, koşarsın salhaneye.
Dünyanın en tuhaf mahlukusun yani,
hani şu derya içre olup
deryayı bilmiyen balıktan da tuhaf.
Ve bu dünyada, bu zulüm
senin sayende.
Ve açsak, yorgunsak, alkan içindeysek eğer
ve hâlâ şarabımızı vermek için üzüm gibi eziliyorsak
kabahat senin,
— demeğe de dilim varmıyor ama —
kabahatın çoğu senin, canım kardeşim!
NAZIM HİKMET RAN[/FONT]

[FONT=Arial]http://arzu55.blogcu.com/filistin-cocuklari/4730297[/FONT]
[FONT=Arial]http://arzu55.blogcu.com/vatan-haini-nazim-hikmet/4759794[/FONT]

En az 1900 cc olmalı arkadaşlar bu noktadadevletin yapması gereken kaf dağından kar bağışlamak hepsi bu hiç bir arge giderin yok gavur icat etmiş sen sadece vergi almıyosun hepsi bu vergi almamasının nedenide iş vermediğin insandan para alamıyacağı için yoksa sosyal devlet ölçüsünde gelirim olsun aracımı vergisiyle alayım hiç önemli değil yada toplu taşımayı kullanırım beni bişeylere mecbur bırakıp sonrada haklarımdan tasarruf etmek kimsenin hakkı olmamalı...

önceki yorumları okumadan yorum yaparsanız aynı şeyleri söyler dururuz, önceki yorumları okuyup da halen 1.9 sınırlaması olsun diyorsanız hiç birşey anlatamamışım. Zaten söyleyebileceğim herşeyi söyledim artık bişey yazmıyorum bu konuya.

Yaa haktancığım açık konuşayım gelir seviyemiz yüksek olsa engelliler olarak hiç bu tür ayrımcılıklar istemem herşeyin başı maddiyata dayanıyor sen bana para ver gerisini düşünme ben bu şekilde düşünüyorum

Ben 1.9 tdi auto bir araç kullanıyorum az yakıyor üst düzeyde performans sunuyor geniş bagaj (sandalyem için)göz alıcı bir oto konforlu ergonomik 2004 model satış zamanı geldi ama aynı düzeyde oto alamadığım için satmıyorum gitti yere kadar devam edeceğiz bana göre çok idial bir araç çok zengin olmadıkca bunun üstünde bir aracı imkanım olsada almam...

ben sana niye para vereyim git çalış kazan, bak buraya bu kadar mantıklı şeyler yazabildiğine göre kafan çalışıyor. Dünyanın en zengin adamlarına baktığında onlar da oraya kafalarıyla gelmişler, şu an hiçbiri amelelik yapmıyor. Ayrıca ötv indirimi ayrımcılık mıdır ayrıcalık mıdır? Ayrımcılığı ben de istemiyorum. Şuraya 2 saat kafa patlatıp olayı açıklamaya çalıştım, beni destekleyen 1 kişi bile çıkmadı ama aslında öylesine haklıyız ki gerekirse AİHM'e kadar gidebiliriz. Ve 1.6 sınırlaması kalkar.

Ayrıca engellilerin gelir seviyesi yüksek olabilir. Engelli diye herkes fakir olmak zorunda değil, çalışan karşılığını alabilir, ya da doğuştan zengin olabilir vs. Sonuçta engellidir ve engellilerin uğradığı tüm ayrımcılıklara uğramıştır. Başkalarının engelli olduğu için hak ettiği her şeyi o da hak etmiştir.

Gardaş ben senden para istemedim yani para ver derken sosyal bir devleti kast ettim bana çalış derken ben çalışmaktan kaçmıyorum benim demek istediğimde bu eşit olanaklar ve refah seviyesi yüksek bir yaşam 100 kalemle ugraşmaktansa sadece iş olayını çöz yeter

engellilerin tek sorunu maddiyat mı yani? Aile, çevre, eğitim, sağlık, ulaşım vs vs vs vs? Bu kadar dar kafalı olmayın. Maddi sorunlarını çözmüş iyi bir gelire sahip veya doğuştan zengin bir engelli, bütün sorunlarından kurtulup birden diğer insanlar gibi mi oluyor? Hayır, yine engelli oluyor. Yine kaldırım çıkamıyor, yine dışlanıyor, yine önünü göremiyor, yine sağlık problemleri var, yine sokağa çıktığında garip tutum ve davranışlarla karşılaşıyor.

Ben de bu sınırlamanın yanlış olduğunu düşünüyorum.

Devlet onlarca durum için vergi istisnası getirmiş. Ticaret hayatı bu tür muafiyetlerle dolu. Yani ÖTV istisnası sadece sakatlara tanınan özel bir hak değil. Devlet kimi kurum ve kuruluşlara trilyonlarca liralık muafiyet tanıyor! Bu bir.

İkincisi, ticari araçlarda mesela ÖTV düşüktür. Kim bu durum karşısında "bakkal Hasan efendi muaf olsun, Ali Koç olmasın" diye yollara düşüyor? Hiç kimse. Ticari araç ticari araçtır deyip herkes yararlanıyor...

herkez 2400 ten 2800 motor ümid ediyodu fakat gümrük birligi tabiri konferansı tıplantı seminarında oybirliği ile 1600 ccm öngörülmüş heralde bayanlar ön plana alınmış yavaş ve dikkatli sürücülerimiz ...

Arkadaslar, 1.6 motor sinirini ve KDV muhafiyetini kanun koyuculara anlatmanin bir yolu olmali. Yurt disinda engellilere yapilan hizmetleri incelemeye baslasalar sanirim vergi muhafiyetinin aralarinda cok ufak olanlardan biri oldugunu gorurlerdi. Birakalim 2000-3000 motor sinirini KDV de dahil tum vergiler kalkmali. Kanunda engellilerin hayatlarini kolaylastiran her turlu arac gerec KDV den muhaftir demis, fakat otomobiller bu tanimlamanin disinda birakilmis. Buna ne demek lazim bilemiyorum. Bu sinirin aciklamasi engellilerin uzerine alinip baskalari tarafindan kullanilan luks araclarsa sayet, bunun dogru denetimlerle onu cok rahatlikla alinabilir. Engelli vatandaslara 1.6 motor arac yeter zihniyeti, gozun gormuyor sana is vermisiz zihniyetinin aynisidir. Sosyal devlet soylemle degil ancak eylemle olur. Pozitif ayrimlar bunlarin en onemli olanlarindandir.

Peki bu isi gerekli yerlere duyurmak icin bir planlama yapalim. Ilkin bir metin olusturup gonderilecegi yerleri tespit edip hepbirlikte imzaliyarak bu talebi iletelim.
Aramizda mutlaka bu metni hazirlayabilecek avukat arkadaslar vardir.

Üst Alt