Buyrun size süreçle ilgili trajikomik bir olay daha anlatayım: Ocak ayında yaptığım başvuru Mayıs sonuna doğru olumlu sonuçlanmış, telefonla haber gelmişti. Çalışıyorsanız emeklilik için çıkışınızı verin, sonra gelin işlemleri başlatalım, demişlerdi. Telefonda aldığım bilgiye yine de güvenmeyerek (ve işitme kaybım nedeniyle belki yanlış anlarım diyerek), eşimi de yanıma alıp SGK'ya engelli servisine gittim. Kontrol ettiler, sağlık kurulu tarafından onaylanmış dediler. Hafif mi yoksa orta mı? soruma da "orta" dediler. Tüm şartları sağlıyorsunuz, çıkın emeklilik bölümüne işlemleri halletsinler, dendi.
Neyse o gün işlemleri başlatmadım. Acelem yoktu ve nasılsa verdikleri emekli maaşı da 5 kuruş. Ama sonradan, hiç riske atmayayım, hazır bu hakkı kazanmışken kaçırmayayım, sonuçta Türkiye'de yaşıyoruz dedim ve işlemleri başlatmak üzere SGK'ya gittim. Yine önce engelli servisine gidip onay aldım, tam olarak nereye gideceğimi öğrendim ve gittim. Engelli servisinde bana söylenenleri aktardım, memur verilerimi girip kontrol etti ve ... "Daha sizin gününüz dolmamış?" dedi. Nasıl olur, aşağıdaki memurlar her şey tamam dedi? dedim. Neyse, memur sağa sola telefon etti, sonra tekrar döndü. "Arkadaşlar sizin orta düzeyden onay aldığınızı düşünmüşler çünkü sağlık kurulu genelde bu yönde karar veriyor. Meğer siz hafif düzeyden onay almışsınız. Bu nadir bir durum olduğu için gözden kaçmış. Hafif düzeyin şartlarına göre daha 3 ay beklemeniz gerekiyor, kusura bakmayın." dedi. Kısacası, "Pardon" diyerek işin içinden sıyrıldılar
Tamam 3 ay benim için hiç sıkıntı değil, zaten acelem yok ve işlerimi kendi hesaplarım doğrultusunda ayarlamıştım. Ama ya başkası olsa ve sırf verilen bu bilgilere güvenerek hareket etse? Bu 3 ay başkasında 3 yıl da olabilir. Kim bilir bu yalan yanlış ezber bilgilerle kimleri mağdur ettiler. Nasıl bir sorumsuzluk, iş bilmezlik bu?
Artık daha fazla şaşırmam, ötesi yoktur dediğim her olaydan sonra bir üst level'e atlıyorlar. 3 ay sonra bakalım ne göreceğiz