Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

yasadan altı ay öncesine kadar alınan engelli raporlarının kabul edilip daha öncesinin kabul edilmemesi ne saçma bir olay. Birine senin raporun yeni sen emekli olabilirsin diyorsun diğerine senin raporun eski sen emekli olamazsın diyorsun. İkisi de devlet tarafından verilen aynı rapor. Garip 😐

@BARRACUDA35,

Sanki son 6 ayda alınanı kabul ediyorlar ona da ara karar verip yine hastaneye gönderiyorlar bence direkt hastaneye sevkli gidenler daha şanslı 1 kere uğraşıyorlar en azindan

Şaka gibi ya her hafta başı
Bu hafta sonuçlanır dedim durdum hep
Hala dosya işlemde gözüküyor kurulda
Birde 4 ay kadar bekletip sonra emekli ettiklerindeki toplu maaşı da kaldırmışlar keyfi bekletiyorlar insanları nasıl olsa toplu maaş da vermeyecekler!!!

@aligumus, Evet Tekirdağ SGK tarafı hızlı ilerledi İstanbul SGK da takıldık şuan ☺raporumu alalı 4 ay oldu onunda etkisi olabilir hastane sevki falan olmadı.

@Bertolocci,
Artık toplu maaşta mı yok bunu nezaman kaldırmışlar ki

@Bertolocci,

Ben keyfi beklettiklerini sanmıyorum. 2024 resmi sayısına göre SGK'da 42 bin personel var. Sayı çok az.

beni sinir eden ne zaman bitecek onu söylemiyor olmaları !!!

@limi1

müsadenle sana matematik öğreteceğim.
son altı ay içinde rapor aldığına göre hali hazırda 1 kere uğraşılmışdır.
elindeki rapora rağmen, hastane sevki ile yine gittin rapor almaya etti mi sana 2 kere uğraşma.
sgk sağlık kurulunun seni yeniden hastaneye sevk etmeyeceğine dair garantin var mı? yok.
sgk kendi sevk ettiği hastaneden sonra, ara karar ile başka bir hastaneye sevk ederse de 1 değil 2 değil tam 3 defa uğraşmış olursun.

bu konuda yazılan mesajlarda görebileceğin üzere;
1- son altı ay içinde alınmış raporla başvurup, yeniden hastaneye sevk edilmeden emeklilik mümkün.
2- sgk'nın sevk ettiği hastaneden raporla başvurup, yeniden başka hastaneye sevk edilmekte mümkün.

elinde son altı ay içinde alınmış raporu olan birinin sgk sevki ile yeniden hastaneden rapor almasını uğraştan saymamanızı anlayamıyorum.
anlama kapasitem yetmiyor, bu da benim hatam kusura bakmayın.

@ucuncubahar,
Sanırım beni çok yanlış anladın, matematik seviyem senin tahminin oldukça üstünde bu konuda rahat olabilirsin. Tabiki sgk sevki ile hastaneden rapor almak bir uğraş ve bunun üzerine tekrar ara karar ile hastanede uğraşmaya eleştirim. Sevk almadan son 6 raporu ile ara karar çıkma durumu çok fazla bu yüzden sgk sevk edilerek rapor almak daha mantıklı olduğunu düşünüyorum sadece. Bana göre bira kusurunuz yok hepiniz aynı taraftarız.

@Serhat/, 15 ocak'tan önce vergi indirimi yıl ve prim tamam ise SGK'ya başvurunca hemen emeklilik işlemleri başlıyordu.maaş İslemeyede başlıyordu şimdi ise emeklilik için başvurduğunuzda emeklilik onayi onaylanmadan emeklilik işleminiz başlamıyor bu yüzden maaş birikme olayı yok

@mehmet-41,
Bu rapor sağlık bakanlığı tarafından incelenip onaylanıyordu. Onaylayan sağlık Bakanlığı memur sayısı da 1 milyon 100 bin :)

Ben şunu da anlamadım. Yanlış olsada Baltazar'ı iptal ettin. Yahu bari tek hastalıkltan yüzde 40-50-60 engelli raporu olana tek hekime gönder tek raporla işi bitir. Neden milleti de kendi memurlarını da uğraştıyorsun ?

@dmndmn

hızlıca düşünmeden aklıma ilk geleni söylüyorum yanlışta olabilir.
ülkenin engelli oranı %50 den fazla olur, %75 80 leri zorlar. %100 olursa da hiç şaşırmam.
Ne mi diyorum? 7 doktor, bir heyet başkanı sisteminde bile katakulli ile alınan raporları düzenli olarak duyuyoruz.
Tek doktorun raporu geçerli olsa katakulli ile alınacak raporları ben düşünemiyorum.

heyette 7 farklı birimin doktoru olsa da bir doktor diğer branşların hastalıklarına da hakim durumda.

Girdiğim bir heyette benden önceki hasta ile ilgili bir branş doktorunun "bu şartlarda ben bu rapora imza atmam" dediğini, heyet başkanında "testleri yeniden isteriz" gibi bir şeyler söylediğini duymuşluğum var. yani 7 farklı branş olsa da rapora imza atan her hekim sorumlu rapordan.

yine uzattım sanki.

özetle bir çalışan işçi lazım, sonra onu kontrol edecek bir memur, sonra memuru kontrol edecek bir şef, şefi kontrol edecek bir müdür, müdürleri de kontrol edecek bir daire başkanı. daire başkanını kontrol için bir genel sekreter, genel sekreteri denetleyecek bir de başkan.

tmm tmm 7 kişiye tamamlamak için uzattım iyice. :ROFLMAO:

mesela şimdi yeni bir moda var kamuda.

bir bakan var. arabadan inerken bakanın kapısını açan bir adam var.
bakanın kapısını açan adamın da kapısını açan başka bir adam var.
şimdi son görüntüde bakanın kapısını açan adamın kapısını açan adama da bir kapı açıcısı bulmuşlar.
başka işleri var mı bilmem ama bakanın kapısını açmak için 3 kişi çalışıyor. 🫢

@AltayTuna, Ben zaten emekliyim ancak 59 yaşında sağır dilsiz elini kullanamayan bir ablam var onun için uğraşıyorum Ara karar çıkmıştı tekrardan heyete girdik hastane heyeti SGK'ya daha yeni raporu göndermiş evrak takibinde şu an hareket yok geçen gün evrak gelmediğini sormak icin sgk'ya gittiğimde engelli olarak başvuru yapmış emekliliği Red olmuş 2-3 kişi vardı hastalık listesinde olmasına rağmen tek hastalıktan Red almışlar orada tartışıyorlardı İnşallah herkes için olumlu bir süreç olur

@mehmet-41,

Biliyorum kardeşim ablanızı sormuştum bende bizde işitmeden başvuru yapacağız 3-4 ay sonra ondan merak ettim durumunu sen ilk başvuru yapanlardansın hala sonuçlanmaması bu işin uzaması mide bulandırıcı bir hal almış

@grafakir,
Gerçekten ne yapacağımızı bilmiyorum. Cimere yazdım, 170'i aradım defalarca. Süreç devam ediyor diye cevap alıyorum.

@Leylek81,
Dilerim olumlu bir sonuç alırız. Bürokrasiyle uğraşmak çok yordu.

@dmndmn, ben de "Becker Muscular Dystrophy" hastasıyım. Bekliyoruz bakalım sonucu.

@rgofis, sol 117/70 sağ 120 /70 +konuşma bozukluğu+sol eli yanıktan dolayı parmakları kullanamıyor raporu da bunları da mevcut ablam 59 yaşında doğuştan duyma ve konuşma engelli herhangi bir implant cihaz kullanmıyor bekliyoruz bakalım ne olacak konuşma duyma engelliden daha engelli emekli başvurusu olarak onaylanan daha rastlamadım bu şekilde

@AltayTuna, 15 ocak'tan sonra yayınlanan bu genelgeye göre işitme kaybı konuşma kaybı olarak da emekli olana başvurup da onay geleni daha görmedim İnşallah hayırlısı olur ablam 59 yaşında her gün SGK'dan haber bekliyor bakalım

@Kafakafka, sabah alo170 ten sms geldi detaylı bilgi talep etmiştim bölge sağlık kurulunda inceleniyormuş 14 ünden beri zaten orda hala bakıp bir karara varamıyorlar

@Kafakafka,

Vallahi personel sayısını kontrol ettim. 42 bin görünce İstanbul il müdürlüğüne gitmekten vazgeçtim. Adamlarım çalışan sayısı şehir sayısına bölünce bile her şehre 581 personel düşmesi lazım. Bunların dörtte biri emeklilik işlemlerine bakıyorsa uzun sürmesi doğal geldi. Yine de sıkıcı bir süreç.

arkadaşlar selamlar 13.02.2025 tarihinde engelli erken emeklilik için başvurdum heyeter girdim. Dys ekranında son durum bu şekilde sizce sonuçlanması ne kadar sürer.

@Dertli58,

ortalama 2-2,5 haftada görünüyor hocam bende 7 nisanda girmiştim nisan 23 de e-nabızda göründü

Süreci hiç bilmeyen ve forumda yazılı binlerce sayfa mesajları okuyup kritik bazı bilgileri toparlayacak fırsatı olmayan arkadaşlarımız için kendi sürecimi aşırı detaylı şekilde yazıyorum. En ufak hatanız ya da yanlış anlamanız sizin vaktinizden, sabrınızdan götürdüğü için birilerine faydasının dokunacağını düşünüyorum.

Benin engelli raporum crohn hastalığı sebebiyle 2020 yılında alındı. Süresiz bir rapor ve engel oranım %58. Normal şartlarda 2026 Nisan ayında vergi indirimi sebebiyle emekli olacaktım. 15 Ocak tarihinde çıkan yeni yasa ile birlikte bu iptal oldu. Yeni düzenlemeye göre (eğer hastalık şartlarını karşılıyorsam) prim ve yılım dolduğu için hemen emekli olabiliyorum. Bu sebeple SGK'ya emeklilik için başvuruda bulunmaya karar verdim.
Burada 2 yol var; birincisi, eğer engelli raporunuz son 6 ay içerisinde alındıysa o raporla direk SGK müdürlüğüne başvuru yapmak. İkincisi ise, rapor 6 aydan eskiyse herhangi bir eğitim araştırma hastanesinin sağlık kuruluna bireysel başvuru yaparak heyete girmek. Ancak burada önemli bir detay var; bireysel başvurularda (benim gittiğim Fatih İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde) 1.250 TL ücret isteniyor. Bu sebeple SGK müdürlüğüne başvuru yaparak hastaneye sevkimi istedim. Sevkle gidildiğinde ücret istenmiyor. Ayrıca bireysel başvuruda rapor yeniden alınırken (bu sefer normal engelli durumunuzda da oran değişme ihtimali olur), sevkle gidildiğinde sadece durum bildirir raporu alınmış oluyor. Sırasıyla tüm süreci yazıyorum;

1-İlk olarak Maltepe SGK Müdürlüğüne gidip bilgi aldım. Eğer raporunuz son 6 aydan eski ise yeni rapor almanız gerekiyor ya da çalışma gücü kaybı tespiti için sevketmemiz gerekiyor. Size kalmış dediler.
2-Karar bana bırakıldığı ve farketmeyeceğini düşündüğüm için sevke gerek yok hastaneden kendim başvuru yaparak heyete girerim rapor çıkınca gelirim dedim.
3-MHRS'den Fatih İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kuruluna randevu aldım.
4-Randevu günü hastaneye gittiğimde kurul kayıtta sıram gelince görevli benden 1.250 tl ücret istedi. Ancak sevkle gelirsem hem işlemlerin daha kolay olacağını hem de ücret alınmayacağını söyledi.
5-Heyete girmeden hastaneden ayrılıp tekrar MHRS'den müsait bir güne herhangi bir devlet hastanesine sağlık kuruluna randevu aldım.
6-Randevuma 2 gün kala tekrar bağlı olduğum Maltepe SGK müdürlüğüne giderek sevk almak istedim. Ancak randevu aldığım hastane devlet hastanesi olmasına rağmen eğitim ve araştırma olmadığı için sevk vermediler. Boş döndüm.
7- 3. kez tekrar MHRS'den Fatih İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine randevu aldım.
8- Randevuma 2 gün kala tekrar SGK müdürlüğüne gidip sevk yazımı aldım.
9- Randevu günü sevk yazımla sabah 08:30 da hastanenin sağlık kurulu kayıt bölümüne başvurdum.
10- Sıra beklemeler ve işlemler sonrasında sevkin yanlış hastaneye yapıldığını kendilerinde görünmediğini söylediler. "Fatih İstanbul EAH" yerine "Fatih Sultan Mehmet EAH" olarak sevk yazıldığını bunun düzeltilmesi gerektiğini söylediler. Telefonla düzeltsem bile fiziksel sevk kağıdının olmasını gerektiğini ısrarla söyledikleri için hastaneden ayrılıp SGK ya tekrar gittim.
11- Sağolsun bölümün şefi ilgilenip sevki düzeltti ve "gelmenize gerek yoktu hastaneden arasalardı düzeltirdik. Size de oradan fiziki çıktısını verirlerdi, evrak zaten e barkodlu" dedi.
12- Aynı gün SGK dan hastaneye tekrar gittim. Öğleden sonra kurul muayeneleri yok yarın tekrar gel dediler. Bunu ben 35 km yol yapıp SGK'ya gideceğimi söylediğimde hatırlatsalardı tekrar hastaneye dönmezdim. Öğleden önce yetişemeyeceğim aşikardı çünkü..
13- Neyse ertesi gün doğru sevk ile tekrar kayıt bölümüne gittim. İşlemler sorunsuz halledildi. Sırasıyla tüm bölümlerin barkodları çıkarıldı ve muayenelere başladım.
14- Bu süreç tamamen klasik zaten her doktora muayeneye giriyorsunuz. Öğlene kadar yetiştiremezseniz ertesi güne kalıyor vs.
15- Bölümleri gezerken elimdeki barkodlarda bişe dikkatimi çekti; gastro barkodu yoktu. Benim hastalığımla ilgilenen ana bölüm orası ama yok. Neyse herhalde dahiliye değerlendirecek dedim. Dahiliye muayenesine girdiğimde "bizlik bir durum yok gastroya muayane olacaksın ama burada yok. Seni başka hastaneye sevkedecekler oradan tek hekim raporunu al getir" dedi.
16- Kurul kayıt ofisine tekrar gittim. Gastroya sevk istendi dedim. Başakşehir Çam Sakura'ya sevkettiler. Şehrin bir ucu. Neyse artık alıştığım için süründürülmeye gideriz dedim. Sevk yazısını hemen vermiyorlar. 2 gün sonra gel sevk yazını al gidersin dediler. Paşa paşa harfiyen 2 gün sonra gidip sevk kağıdını aldım.
17- Herhangi bir randevu vs almadan sevk kağıdımla birlikte Başakşehir Çam Sakura hastanesine gittim. Gastroya girdim. Doktor eski raporuma baktı. 1-2 soru sordu. Tamam ben raporunu yazıyorum dedi. Sağolsun eski raporla aynı şeyleri yazdı. Hem sistemden gönderildi hem fiziksel çıktı verildi. Yine öğlen saatini geçtiği ve heyet muayenesine yetişemeyeceğim için mecbur eve döndüm.
18- Ertesi gün tekrar heyete girdiğim hastaneye gidip dahiliyeye "tek hekim raporumu" verdim. Sisteme işledi.
19- Tüm doktorları zaten gezmiştim. Bu son kayıtla birlikte tekrar kurul kayıt bölümüne gidip işlerin bittiğini söyledim. Evraklarımı içeri uzattım. Ama o da ne! Eski tetkiklerimin ıslak imzalı başhekim onaylı suretleri gerekiyormuş. Tüm tetkiklerim yanımda geziyordum zaten ama ıslak imzalı ya da aslı gibidir mühürlü yoktu. Hali hazırda 2020 de engelli raporu almıştım zaten. Oraya da bir doktor yazdı sonuçta. Ona bakara ve eski tetkiklerimi de görerek tüm doktorlar kanaatlerini yazar diye düşünüyordum. Oysa iş tam bitti derken heyete verilmek üzere ıslak imzalı suretler istendi.
20- Mecburen oradan tekrar ayrılıp 2010-2020 yılları arasında kolonoskopi, patoloji, yatış, ameliyat raporlarımın bulunduğu 3 farklı hastaneye gitmek üzere yola çıktım.
21- Önce Bezmialem, sonra Çapa Tıp Fak., ardından da Gayrettepe Florence Night.hastanelerine başvurarak başhekimliklerden aslı gibidir ya da ıslak imza aldım.
22- Ertesi gün tekrar kurula giderek tüm istenen evrakları teslim ettim. "Öğlene kadar içeriden adın seslenirse bilgi verilecek. Eğer seslenmezlerse öğleden sonraya kalır bekle dediler." Öğleden sonra 13:30 gibi heyet odasından biri çıkıp seslendi. Durum bildirir raporumun SGK ya gönderileceğini söyleyerek elime bir kağıt verdi. 15 gün sonra bu numarayı arayıp dosyanın gönderilip gönderilmediğini öğrenebilirsin dediler.

Benim zaten raporum olduğu için yeniden rapor düzenlenmedi. Aslında mevcut raporum için durum bildiriri SGK ya iletiyorlar. Zaten SGK sevk kağıdında DYS üzerinden iletmeniz rica olunur yazıyor. Kısaca :)) benim durumum bu şekilde. Şu an evrakın SGK ya sevkini bekliyorum. Ondan sonra DYS'den takip edeceğim.

Araya haftasonu girmesi sebebiyle tam 8 gün süren bu süreçte İstanbul trafiğinde 350 km yol yaptım. Toplu taşıma ile gidip gelecek arkadaşlarımız için çok yorucu olacağından hiçbir detayı atlamadan yazmak istedim. Foruma üye çok sayıda kişi bu yazılanları biliyor ama sırf bilgi almak için ilk defa ziyaret eden kişiler için faydalı olabilir.

*Heyet günü mutlaka sabah 8'de hastanede olun. İşlemler başladığı anda vakit kaybetmezsiniz. Öğlene kadar bitirme şansınız olabilir.
*Öğleden sonra çoğu hastanede kurul muayenesi olmuyor. Onu mutlaka araştırıp gidersiniz.
*Haksızlık yaşadığınız ya da doğru olmadığını düşündüğünüz tüm durumlarda "ricacı" olmayın. "Talepkar" olun. İnanın kimse sizi can kulağı ile dinlemiyor. Çok fazla haksız itiraz ya da eleştiri aldıklarından artık görevliler ve doktorlar duyarsızlaşabiliyor. O sebeple rica etmeyip net bir şekilde talepte bulunun. O zaman ciddiye alıp, olmasa bile neden olmadığının cevabını veriyorlar. (konu farketmeksizin)
*Aklınıza takılan en ufak soruyu bile mutlaka sormaktan çekmeyin. Sormadığınız sorular tıpkı çalışmadığınız yerden soru gelmesi gibi karşınıza çıkıyor. Sonra pişman oluyorsunuz.
*Mantıken böyledir gibi saçma düşüncelere kapılmayın. Bu işlerde mantık yok. Bilmediğiniz konularda çıkarımlarda bulunup hareket etmeyin. HERŞEYİ ama HERŞEYİ teyit edin.
*Benim gibi enayilik yapıp tek kişi gitmeyin. Mutlaka yanınızda 1 ya da 2 kişi olsun. Tüm doktorların sırasına tek başıma girdiğim için uzun sürdü. Oysa ülkemin akıllı ve güzel insanları sülaleleri ile gelip her kapıya, sıraya 1 kişi sokup neredeyse sıra beklemeden doktora girebildiler. Önerim etik değil. Ancak hakkınızı yedirmemek ve paha biçilemez zamanınızdan çaldırmamak için başka çareniz yok.

Benden şimdilik bu kadar.. Okuyanın sabrı için teşekkür ederim.

Üst Alt