Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

@kime ne

Benim yorumum kesin doğru mu bilemem.

Erken emeklilikteki %60 ve üzeri şartı (15 yıl + 3960 prim günü) sadece işe başlamadan önce %60 çalışma gücünü kaybedip malulen emeklilik hakkı olmayanlar için geçerli.

ilk sigortalılıktan önce %60 ve üzeri çalışma gücü kaybınız varsa mesela doğuştan bi hastalığınız malulen emeklilik mümkün olmuyor, işte bu %60 engelli erken emekliliği o zaman devreye giriyor.

@ucuncubahar Nasıl ispatlanıyor peki işe girişten önce adamın raporu yok ise nasıl bir iddaa da bulunacaklar?

@samedo99

vereceğim cevap tahminden öte gitmez.

Bu hastalıklar çoğunlukla ve sıklıkla doğuştan olan hastalıklardır bence.
Sonradan olanlar içinse hastane kayıtları baz alınıyordur, hastalığınla ilgili mutlaka hastane ziyaretin oluyordur.

Ama işin özü şu ki %60 raporu olupta malulen emekli olamayan, o raporla engelli erken emekliliğine başvurabiliyor. Önemli olan da bu bence.

@ucuncubahar,
Aynen efendim bence de inşallah böyledir. bazı sosyal medya platformlarında kafa karıştırıcı açıklamalar yapıyorlar O da bizim epey canımızı sıkıyor zaten belirttiğim gibi hastalık tek ve gözden olduğu için çocukluktan gelen bir rahatsızlık vardı işe başlamadan önce rapor aldım 2010 yılında ve. 2011 yılında işe başladım 2026 nisan ayında 15 yıllık doluyor prim günüm ise 5.000 günü geçiyor hayırlısı bakalım tabii tekrar hastaneye sevk edileceğim için iş gücü kaybım O an için değişir mi bilemem

@Arazi,

Bende de bi nevi aynısı yaşandı , işte anlatıyorum yüzüme bakmıyor . raporum var önceki alınan isterseniz hastaneden de hani gözükmüyorsa tahlil sonuçlanırnı getireyim görmek istersiniz belki yardımcı olsun bilgi amaçlı dedim banane senin raporundan dedi . O kadar zorluyorlar ki bazen insanı

Şimdi SGM den aradılar ara karar gidildi size kağıt verecegiz hastaneye verecekseniz dediler ne demek bu ?

6 AYLIK RAPORUN ONLAR İÇİN ÖNEMİ YOK. BOŞA KABUL EDİYORLAR. ÇÜNKİ YİNE HASTANEYE SEVK EDİYORLAR.

Bugün sgm gittim ocaktan beri başvurusu yaklaşık 3 ay olacak dedim 3 aydır bekliyoruz sonuç nedir onlar verdikleri cevabı şu şekilde evrakları inceleme de en az 1 2 ay bulur dedi bende dedim ki neden bu kadar uzun bekletiyor herkes şikayetçi herkes bekliyor sistem çok yavaş neyine bekletiyor dedim Ankara sosyal güvenlik bakanlığı evrakları oradan bekletiyor saçma sapan işler iyice soğudum yeminle kademeli eyt emekli çıkarsa bizden önce onlar emekli yapacaklar anlaşılan...

@AKGÜN44, ben bunu burada söyledim ağzı olan kabul ediyor diye konuşuyordu 6 aylık raporları formaliten alıyorlar alipta işlem yapan görmedim varsa şaşırmam zaten işlem söyle yapılıyor değerlendirip ara karar çıkarıyorlar bu işlem değildir geçerli değil demek icin ara karar koymuşlar adını normal eski engelli raporu olanda sevk alıyor oda ne fark ediyor?

@samedo99, mesajımı dikkatli oku işlem yaparsa şaşırmam dedim ama 100 kişiden kac kişi boyle ? Su emekli olmuş zatı etiketleme engelledim kendisini lüzumsuz tepkileri var SGK memuru gibi kendisi emekli oldu diye herkes 6 aylık raporla emekli olmuyor bak 10 kişiden kac kişi var hepsi ara karar çoğuna bak devlet hastanesi araştırma hastanesi farkediyormu ? Hatta SGK ara tetkikleri ister sevk etmesine gerek olmadığı halde yazılı olarak hastaneden ara tetkikleri isteme durumu varken bile sevk yapıyor demek oluyor SGK riske girmek istemiyor işi yokuşa sürüp insiyatif yapıp yönetmelikleri usulsüz degerlendiriyorlar ama usulsüz degil isteyebilir diyen çıkacak isteyebilir ama basit yöntemi varken basa sardırmak usul değilde iste kime nasıl anlatacaksın

@radol03, geçmiş olsun istemeleri gayet normal bizde başvurumuzu yaptık sevk oldu süreç bitmedi hastane sonucunu değerlendirip SGK sağlık kurulu efendilerinin takdirini bekleyeceğiz

Son düzenleme:
@AKGÜN44,
Aynen, misal ben. Boş yere bir buçuk ayım çöpe gitti. Deneyelim elinizdeki raporu belki kabul ederler diye almışlardı şubat başında başvurumu yaparken. Raporumu kabul edip etmeyeceklerini bir buçuk ayda anlayabildiler sevgili yetkililer. Sevk aldık gideceğiz hastaneye bakalım. Döndük dolaştık aynı yere geldik.

@DutchvanderLinde,

Geçmiş olsun bu durumu dillendirmeye çalışıyorum sevk sebepleri mevzuata uygun degil tetkit istiyorsanız yeni raporun hastanenin alakalı bölümünden talep edin niye sevk ediyorsunuz degilmi ? Ama yok illa sevk edeceği yenisi bahane sevk sahane olmus evet cok cok istisnai durumda belki 6 aylık raporla emeklilik işlemleri yaparlar oda onların keyfine göre :)

Benim basıma söyle birsey geldi 17 ocakta eski 2 raporum ile Aslı ile başvurdum adamlar işleme almış şaka gibi 2016 2008 tarihli raporum sonra iscikisin yok işlem yapamıyoruz iscikisini belirtmelisin diyor bende orada başvurumu gösterdim çalıştığımı söyledim diyorum başvuruya bakmıyor sisteme bakılıyormuş kafayı yememek elde değil herneyse o zaman iscikisi olsa SGK sağlık kuruluna gidecekmis ee sonra sevk vereceklermiş 2 ayı bulur dedi sen yeni basvuru yap dedi direk sevk edelim sardım basa yahu ben zaten çalıştığımı orada basvuru kağıdında belirttim dedim neymis efendim yönetmelik değişti ben zaten değiştikten 2 gun sonra başvurmuşum ikinci başvurumu 10 şubatta tekrar yaptım 10 gun sonra sevk kağıdım geldi oyle gittim daha henüz hastane islerim bitmedi 17 Ocak ve bugun ve hala hastane islerim bu hafta tamamlanacak siz düşünün SGK sağlık kuruluna raporum ulaştıktan artık kac gun sonra işlem yapılır onuda düşünmek istemiyorum

Eski mevzuata göre de temmuzda emekli oluyordum yeni duzenleme ile ocakta başvurdum ne anladık pozitif yönünden bile faydalanamadık neredeyse Temmuz olacak Eski sistem olsa direk vergi indiriminden emekli olacaktım en geç Ağustos ayında isim biterdi hastane ile uğraşmak falan bunlar yanımıza kar kalırdı iste devlet yerinde durur mu halkına iyilik yapıyor ya güya onuda adamın burnundan getiriyor tabi iyilik dersen babasının hayrı ya

Lafı cok uzattım kusura bakmayın insan doluyor belki su durumumu görüp işleri rast gidenler gitmeyenler ölçer kendini faydalı olur Allah herkese sağlıklı emeklilik nasip etsin

Son düzenleme:
Aman hocam ne iyiliği Allah aşkına, bunlardan gelecek iyilik Allah'tan gelsin. Kasa boşaldı ekonomi ters düz oldu. Acısını çıkartmak için engellilerin hakkına bile göz diktiler. Ben de yarın gideceğim ama hiç umudum yok. Yine bir bahane bulup uzatacaklar gibime geliyor. İnşallah muayene ve elimdeki tetkikleri göstermek yeterli olur. Hadi testleri yenileyelim derlerse o zaman olay çıkartırım. Ben kas hastasıyım. Her bir test sıkıntı bana. Öyle basit kan ver röntgen çekil gibi tetkiklerin yok. Kas biyopsim var mesela 2018'de hacettepe'de. Uyanık vaziyette kolumdan kesi atıp içinden kas kesip aldılar incelediler. Acısı dert, 10-15 gün kol iptal oluyor o ayrı dert. Bir tetkikim genetik test mesela. Sonucu minimum 7-8 ay sürüyor. Gibi gibi... Baştan tetkik isteriz demeleri küfür etmek gibi olur bana.

Bir de şeyi anlamadım çalışıyorsunuz diye niye emekli etmemişler ne alaka? Kıdeminizi falan iş yerine mı bağışlamanızı istiyorlar? Deseydiniz emekli olabilir kağıdı verin de ayrılayım diye. Ne yaptıklarını bildiklerini gerçekten düşünmüyorum. Uzatalım da nasıl uzarsa uzasın kafasındalar...

@DutchvanderLinde, durum su eski yöntemi denemişler yani emeklilik işlemini vergi indirimi uzerinden yapmaya çalışmışlar düşünün 17 Ocak başvurumu güya 15 ocakta resmî gazetede yayınlanan yeni duzenleme ile alakaları yok ama eski başvuruda emekli olabilir yazısı verildiğini düşünmüşler heralde almıştır deyip işlemi başlatmışlar ilk başvuruyu alan yer ( Dışkapı SGK ) zaten seni sevk ederler dedi sihhiyeye giden evragimda işlem emeklilik durumuna geçmiş direk Dışkapı SGK yeni duzenlemeyi biliyor sevk ederler diyor sıhhiye ben bilmiyorum eskiden nasılsa oyle yapıyorum demek istiyor sonrada yeni basvuru isteyip hatalarını örtbas etmek istiyorlar Dışkapı’dan ilk başvurumu yaptıktan sonra oradan çıktım 1 ay kagit gelmeyince SGK aradılar bu sefer sıhhiye deki memur buraya başvurmanız lazım emeklilik işleminiz eski usul gitmiş ama iscikisi yapılmamış siz o basvuru kağıdının altına is akdim devam ediyor diye yazın dediler eskiden vergi indirimden yararlandığın icin sevk yoktu direk şartlar uyuyor ise emekli olur yazısı veriyorlardı gelelim şimdiye simdi SGK sağlık kurulu onaylar emekli olmaya hak kazandığını SGK tarafına bildirirse tahsis oluşturmadan o yazıyı vermeli ki ben iscikisi yapıp kıdemimi alıyım SGK da işlemi bitirsin tahsis oluştursun bunlar eski usul yapıyım derken yeni yasayı nasıl yapacağını bilemeyip iscikisini da göremeyince süreci tıkamışlar 1 ay sonra diyorlar ki biz yeni yeni anladık sen yeni basvuru yap yoksa 2 ay uzar dedi yanı kısaca yapılacak yöntem resmî gazetede yayınlandı ama SGK hersey ilk ay arapsaçına döndü benimde 2 aylık kaybım oldu

Senin icin subhanallah ben hastanede islemleri yaparken aklıma yanımdaki kanser hastası amca ve yakınları geldi maaş icin rapor süresi dolmuş maaş kesilmiş yeni rapor çıkarıyordu zaten adam ayakta duramıyor zor nefes alıyordu Halime cok şükrettim daha sonra bu amca bende dahil butun bölümleri geziyordu o kadar rapor sırası vardıki anlatamam o süreçte o kanser adamı iyice kanser ettiler biraz konuştuk kendimi unuttum yanı o kanser hastası adamın tek bölümden rahatsızlığı var benim gibi her bölüme essek gibi gönderdiler SGK maluliueti bu diye Ankara eğitim araştırmada Altındağ daki düşünün bu hastanenin 3 bölümü
Ana bina iken diger 4 bölümü Zekai tahir Burak’ta arasındaki mesafe 4 km hastaları ve bu surecin icinde rapor çıkaranları bi düşünün cildirmamak imkansiz
size allahtan kolaylıklar diliyorum gerçekten yaşayan bilir anlamak yasamanın tesellisi degil iste

MErhabaha arkadaşlar , mart 2005 işe giriş. Rapor oranım %46 . Yıllar önce başvurum ile vergi indiriminden iş yerine yazı geldi vs. 20 yılı da bu ay doldurdum. BEn emekli olacağım sanıyordum. Şimdi emekli olamıyormuyum. BEnim engeli geçtim aynı meslekte benden birkaç yaş büyük insanlar en ufak bir sorunları yokken emekli oldu.

@Manemm
Hocam şimdi SGM gittik bize sevk kağıdı verdiler sevkte 4 adet istek var belgeler engelli raporu askerlik gibi vb felan filan raporları tamamladık şimdi biz bunu etlik şehir Hastanesi'ne gidip sağlık kurulu bölümüne mi vereceğiz ? Birde tekrar muayene olmayla alakalı bir şey yazmıyor sevkte zaten ben bir onceki sevkte tüm istenen muayeneleri yaptırmıştım bu ara karar için gerekli belgeleri evrakları verdikten sonra yine süreç çok mu ağırdan gidecek? Son olarak belgelerin raporların aslı değilde fotokopi çektirip versek bir sorun yaşar miyiz sonuçta aslı bize ilerde ille ki gerekli oluyor ? Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba, ben kifoskolyoz %58 ortopedik engelliyim. Bu iş gücü kaybı raporu için basvuranlar oldumu. sürec nasıl işliyor, ya da olumlu sonuçlanan oldumu?
Ben yeni başvurdum, 19 Mart da Sağlık kuruluna randevulu muayenem var. Bu süreçle, bakalım neler olucak!
Sizlerde paylaşırsanız sevinirim, dostlar..
Saglıklı günler dilerim.

Slm merhaba geçmiş olsun. Herkes olayları abartıyor. Oysaki eski sistem işliyor yeni yönetmelikte eski yönetmeliktenn daha erken emekli oluyorsunuz.

İşitme konuşma engelli 59 yaşında ablam için emeklilik başvurusu yaptık prim ve yılı doldu 1 ay oldu başvuralı SGK tekrardan ara karar tekrardan rapor istiyor artık engellenen emeklisi bayağı bir zorlaştı SGK çalışabilecek durumda olan tüm engellileri emekli etmemek için elinden geleni yapıyor SGK memurun bana söylediği işgüzarlık yapti ablanıniz sağır dilsiz ancak birçok işi yapabilir şeklindeydi kendisi zaten 59 yaşında ve %66'ın üzerinde raporu var zar zor primini tamamlamış gerisini siz düşün ayrıca yeni çıkan iş gücü tespit yönetmeliğine göre tek hastalık olup ve hasta listesinde hastalığı bulunup emeklilik başvurusunda bulunanlar var bunların neredeyse tamamına yakın hepsi ret olmuş Allah herkese kolaylikliklar versin

@Mustafa 1972, merhaba %68 raporlu sağır dilsiz ablam 59 yasinda için hala uğraşıyoruz çok iyimser bir bakış açınız var şimdiki yeni sistem emekli etmeme yönünde birçok kişi red almaya başladı SGK memuru bizzat bana dedi ablanızın %68 raporu alabilir ancak sağır dilsiz olduğu için birçok işi yapabilir şeklinde gibi konuştu

2-3-4 hastalıktan değilde hangisi yüksek ise rahatsızlık ondan rapor almak var

Adamın kazanılmış , 30 yıl önce alınmış raporunu iptal etmeye çalışyorlar haksız yere. Bu kadar göz önünde olan popiler bir insanın bile açık açık kanunsuz şekilde haklarını elinden almaya çalışan AKP ve iş birlikçisi MHP gariban engellilere her şeyi yapar. Ben artık emekli olabilecegime inanmıyorum. Antepde emekli olmak için başvuran 600 kişiden sadece 11 kişiyi emekli etmişler

@mehmet-41,

Hocam, sizin ablanız emekli olamazsa kimse olamaz. Ek1 Hastalık Listesinde mevcut olan, tanıma birebir uyan kişiye kurul değerlendirme, kanaat ve takdir yetkisi kullanamaz. Kanunda böyle bir şey yok.
Normal emeklilikte 60 yaşına gelmiş 7000 prim gününü ödemiş kişi nasıl otomatikman emekli oluyorsa, engelli de şartlar sağlandığı takdirde ek bir değerlendirme tabi tutulamaz. Umarım olmaz ama red alırsanız üst kurula itirazınızda bunu mutlaka yazılı olarak iletin dikkate almazlarsa davada belirtirsiniz.

Üst Alt